Get the Flash Player to see this movie.

Bezoek aan PO/SO scholen 26-01-2011

Bezoek aan de Nassy Brouwerschool (Diana en Hetty)
Na drie dagen doorlopend geprobeerd te hebben is het eindelijk gelukt. Ik heb via mijn computer gesproken met mijn leerlingen in Nederland. Gelukkig mocht ik Toms’ laptop lenen want de mijne had uiteraard weer kuren. De leerlingen reageerden in eerste instantie terughoudend maar al gauw hadden ze een hoop te vragen.
Daarna vlug aan het ontbijt, want vandaag bezoek ik, samen met Hetty, een van de scholen uit mijn learning circle. Het is een particuliere basisschool die de naam Nassy Brouwerschool heeft. De school is genoemd naar een dame die zich erg ingezet heeft voor de oprichting van deze school.
De taxichauffeur heeft nogal wat moeite om deze school te vinden. Uiteindelijk moeten we om een blok heen rijden om er te komen. We spreken met de chauffeur af dat hij ons uiterlijk om 9.30 uur ophaalt. De school ziet er uit als een lage flat van drie verdiepingen die door beschildering van de gevel toch een vriendelijke uitstraling.
               
Samen lopen we naar binnen. Het duurt nog even eer onze contactpersoon Barbara er is. Zij geeft ons een korte rondleiding door de school. Wat een verschil t.o.v. de scholen die ik voorafgaande twee dagen bezocht. Dit is absoluut geen armlastige school. Er vallen een aantal zaken erg op ten opzichte van de andere scholen: de leerlingen dragen geen uniformbloes maar een spijkerbroek met t-shirt, ook de leerkrachten zien er vlot uit, de lokalen zijn licht en fris en zijn gevuld met goed meubilair van Eromes, er is een bibliotheek met goede jeugdboeken (R. Dahl, A. Lindgren, etc) en het computerlokaal bevat wel 14 computers die aangesloten zijn op internet.           

Als  de bel gaat, gaan we naar buiten voor de vlagceremonie. Alle leerlingen gaan onder de vlaggenstok staan en zingen een lied terwijl de vlag langzaam omhoog kruipt. Daarna gaan de leerlingen naar binnen voor het groepsoverstijgend lezen. Leerlingen zwermen uit door de hele school en lezen onder begeleiding van ouder of leerkracht. Ook ik krijg een groepje toegewezen. Ze lezen uit een oud en antiek boekje met de titel: Til en Pim. Na het lezen lopen we mee met Barbara naar haar zesde leerjaar. Hier zitten 29 leerlingen. Maar er is geen tijd voor een gesprek, er staat een toets op het programma waar de leerlingen zich over moeten buigen.
    
Op de overloop praten we nog even met Barbara en het is duidelijk dat zij in ieder geval een duidelijke visie op onderwijs heeft. Zij ziet een grote meerwaarde aan de deelname van onze leerlingen binnen onze circle. Hetty en ik merken dat er eigenlijk geen tijd voor ons bezoek is, dus we nemen al snel afscheid om buiten op de taxi te wachten. Buiten spreken we nog even met de conciërge over een bijzondere boom op het schoolplein. Dan verlaten we het schoolplein om op de taxi te wachten. Helaas komt onze chauffeur niet opdagen en we bellen naar de centrale voor een nieuwe taxi, maar ook deze komt niet. Uiteindelijk bellen we drie keer voordat ons eindelijk een taxi bereikt. Als we bij het hotel komen zijn we hopeloos te laat, maar sluiten vlug aan bij de respectievelijke werkgroepen. Als deze afgesloten wordt, gaan we op pad voor de excursie richting plantage Frederiksdorp. Om er te komen moeten we met een boot het water over.
De gebouwen liggen op een prachtig grondgebied. Na eerst de saotosoep en sinaassap te hebben genuttigd, gaan we met Mildred op pad. De plantage Frederiksdorp was voorheen een koffie- en cacaoplantage. Zij weet  er weer een prachtig verhaal van te maken. Ze vertelt over de harde realiteit van het leven van de tot-slaaf-gemaakten. Wel valt het op dat ze de gruwelijkste details achterwege laat. Toch vertelt ze genoeg en het huidige kinderlied, faya si tong dat zij voor ons zingt, zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. We lopen nog een stuk over het prachtige landschap, drinken nog iets bij het hoofdgebouw en na een tukkie in een hangmat varen we weer terug naar Marienburg. Op de terugweg rijden we nog even met de bus over de suikerfabriek voordat we definitief hotelwaarts keren. Daar nemen we afscheid van Mildred, die ook vandaag weer in haar element was.
           

Na een klein uurtje vertrekken we naar een restaurant dat Indiaas aandoet, maar waar ze heerlijke wokgerechten voor ons klaarmaken.
Na het eten keren we weer terug naar het Eco resort en bereiden we ons voor op een heerlijke nachtrust en de dag van morgen.