Get the Flash Player to see this movie.

Testimonials

 
De voorbereiding
De reisweek
De schoolbezoeken
 
 
 
1. De voorbereiding; hoe heb je de voorbereiding van de Suriname studiereis ervaren?
Denk aan het inschrijven, de werkbijeenkomst in november, regelen visa, wiki, communicatie etc. Wat was er goed, wat kan er beter?

Met de voorbereiding ben ik al een tijd langer bezig geweest dan mijn collega's. Samen met Elle, Pim en Wies hebben we vanaf augustus gekeken wat de mogelijkheden waren m.b.t subsidie voor So en Po scholen. Het was toen nog niet duidelijk voor ons of we ook konden deelnemen aan de Learning Circles zonder reis. Na navraag gedaan te hebben bij Bob bleek dit toch mogelijk. Met de subsidies is het niets geworden helaas, gelukkig hadden we er erg aardige bovenschoolse directeur die alles voor 3 personen wilde betalen, vanwege zijn enthousiasme. Waardoor wij dus toch konden deelnemen aan de reis.
De werkbijeenkomst was voor mij duidelijk maar dit was denk ik meer omdat ik al eens geweest was. Ik merkte bij mijn eigen collega's onduidelijkheid over wat nu precies de bedoeling was. Zeker voor scholen die nog niet eerder meegedaan hebben, kan ik me voorstellen dat het nog niet helder was. Ik denk dat de begrippen Learning Circle en WIKI nog niet duidelijk waren. Misschien dat er bij de werkbijeenkomst iets meer aandacht en tijd besteedt kan worden aan de WIKI en wat dat nou precies is. (van de andere kant, dat leer je wel tijdens de reis). Het is denk ik wel fijn voor de collega’s die wel deelnemen, maar niet meegaan naar Suriname, om ook een bijeenkomst te hebben zodat ze in ieder geval weten wat de bedoeling is!!
Het regelen van het visum ging prima. Fijn dat dit centraal geregeld kan worden! Het terugsturen van paspoorten ging ook snel. De communicatie verliep prima. Ondanks dat iedereen druk is, kreeg ik altijd snel reactie op vragen.

Onze eerste bijeenkomst vond ik een beetje rommelig overkomen. Ik was nog niet helemaal op de hoogte van wat me te wachten stond, en vond het dan ook moeilijk om alles meteen te volgen van wat er werd uitgelegd. Ik was wederom blij dat Lisette ons aan de hand meenam, waardoor het duidelijker werd. Vooral de verschillen tussen de twee sites was mij niet duidelijk, ze werden ook om de haverklap (voor mijn gevoel dan he) door elkaar gebruikt bij de uitleg. Dus wat mij betreft had daar meer structuur in gemogen van wat het doel was van die middag en ook in de uitleg. Het eten, kennismaken met lotgenoten, regelen van visa; was prima voor elkaar!

Ik heb de voorbereiding als prettig ervaren, het is fijn vooraf even wat gezichten te zien van reisgenoten. Het was fijn ook de ervaringen va lisette te hebben gehoord, zodat ik een beetje wist wat ik kon verwachten.Ik moet wel zeggen dat ik de bedoeling na de eerste bijeenkomst nog niet helemaal helder had. De verschillende fasen van de Circles kunnen wat mij betreft dan al wat meer worden toegelicht. De hele gang van zaken rondom de wiki was voor mij nog niet duidelijk.
Het regelen van formaliteiten ging heel vlot en makkelijk, fijn dat jij dat zo gezamenlijk kon regelen. Omdat je tot kort voor vertrek nog heel druk bent met andere dingen had ik soms moeite het overzicht te bewaren in al het mail-verkeer.

De voorbereidingen waren prima geregeld. Gerrit heeft voor ons de inschrijvingen geregeld. Geweldig dat Bob de visa heeft geregeld, de werkbijeenkomst was erg geslaagd, vooral door de heerlijke maaltijd!!, ook de communicatie was prima geregeld. Ik heb Bob verscheidene mails met vragen gestuurd. Meestal kwam er dezelfde dag nog antwoord. Kortom, de voorbereidingen zijn wat mij betreft prima verlopen.

Het was prettig om in november al  kennis te maken met elkaar.
Eigenlijk liep alles naar behoren. Ik wil voorstellen om de middag eerder te laten beginnen:
Mensen die van ver komen (zoals wij Tukkers) kunnen dan ’s avonds nog reizen met het openbaar vervoer.
We bleven ’s avonds steken in Zutphen en Hengelo.

November is voor veel collega’s een erg drukke maand;
We moesten in diezelfde week nog twee avonden werken tot 21.30 uur: oudergesprekken.
Misschien is eind oktober een optie…….
Ik realiseer me dat de mensen zich dan al vroeger moeten aanmelden voor de studiereis.

De voorbereiding van de studiereis was volgens mij prima. De bijeenkomst in november waardevol. Het inschrijven verliep goed. Wat kan er fout gaan? Ik denk wel dat het beter zou zijn als het project als geheel de subsidie krijgt van het Europees platform. Nu kregen vijf personen subsidie en de rest niets.

De voorbereiding was wel spannend we konden ons opgeven op school en toen werd er geloot. En was ik de gelukkige.
Daarna werd het echt. We hadden van school een brief gekregen wat het project inhield. De bijeenkomst was erg leuk zo kon je weten wie er mee gingen en er werden wel dingen besproken ook konden we al wennen aan het eten dit vond ik erg leuk.  Bob heeft onze vragen nog persoonlijk beantwoord.  Meneer Zijlstra hield ons van veel dingen op de hoogte en gaf ook elke keer aan waar we om moetsen denken en wat wel meekon en wat niet.  Ook alles op wiki volgen van wie is wie en wat doet iemand en wat voor school. en later ook nog het hele programma.Ik vond het wel goed geregeld allemaal.
 
2. De reisweek zelf; hoe heb je de reis en het verblijf ervaren.
De reis was prima geregeld en was weer geweldig. Op schiphol verliep alles snel. De planning tijdens de week was goed. Leuk dat er tijd was voor ingelaste activiteiten (denk aan gezinnen bezoeken en bezoek aan plantage). Hotel was prima. Leuk dat we iedere avond ergens anders gingen eten met z’n allen! Eigenlijk geen punten voor verbetering, vooral zo doorgaan! De dagverslagen werden snel gemaakt en stonden vrijwel altijd een dag later op de website waardoor het thuisfront ook mee kon lezen. De groep was dit jaar ook bijzonder leuk, we hebben nog steeds dagelijks contact en hebben zelfs al besloten dat we aan het einde van de Circle maar eens een feestje moeten organiseren!

Ik vond deze punten echt allemaal even geweldig! Ik vond het heel prettig dat we eerst studiedagen hadden en daarna pas schoolbezoeken. We kenden nu al een aantal Surinaamse collega's en dat maakte dat ik me tijdens de bezoeken wat vrijer voelde, meer vragen kon/durfde stellen. Ook geweldig dat de gids nog een keer kon komen!! Dat Bob dat wist te regelen, dat daar ruimte voor was. We hadden ook een geweldige groep: open, leergierig en iedereen liep doorelkaar.
 
Ik heb de reis als zeer positief ervaren! Ik vond het zeer goed georganiseerd! Het hotel was prima, de groep was oergezellig, het vervoer was prima met vriendelijke chauffeurs en ook over de reisleiding heb ik niets te klagen. Ik vond het erg leuk dat we de kans kregen om naar de plantages te gaan, ondanks dat dat niet in het programma was opgenomen. Ik had dat echt niet willen missen. En ook die trip was prima georganiseerd waardoor het voor ons eigenlijk alleen maar genieten was! Dus mijn complimenten!!

De reis en het verblijf waren helemaal goed, prima hotel. In Suriname zelf was alles tot in de puntjes geregeld. Erg leuk om kennis te maken met de verschillende keukens van Suriname en niet elke avond op dezelfde plaats te eten. Het waren ook allemaal goede restaurants, want ik heb genoten van het eten. Er was een strakke planning, maar dat kan geen kwaad. Het vervoer met Reza was goed geregeld. Ook erg leuk dat er ruimte was voor eigen inbreng zoals het bezoek aan de plantage. Zo snel dat dan weer geregeld was, helemaal top!
M.b.t. de cursusdagen denk ik dat hier nog wel aan geschroefd kan worden. Met name de technische handelingen zoals het plaatsen van foto’s op de oefenwiki ging voor veel mensen echt te vlot. Het zou fijn zijn als je dan in een Hand-out stap voor stap terug kan kijken wat de bedoeling was en het aan de hand daarvan kan oefenen. Nu kreeg je wel hulp als het nodig was, maar het bleef lastig omdat je tijdens het oefenen eigenlijk al niet meer goed wist hoe het moest. De betrokkenheid bij de Surinaamse collega’s in ons groepje was ook niet heel erg groot, dus ben ik wel benieuwd of dit soort dingen straks wel gaan lukken. Een naslagwerkje kan dan steun geven. In de meeste groepjes zat in elk geval 1 persoon die er handigheid in had, die kon de rest wel weer informeren. Als je met minder mensen achter 1 computer zit is de betrokkenheid groter en kom je meer toe aan het oefenen.

Ook hier heb ik alleen maar goede herinneringen aan: de hotelkamer was netjes en schoon, alleen de airco maakte erg veel lawaai en koelde ook niet goed. Dit heb ik ook aangegeven op het evaluatieformulier van het hotel. Het ontbijt was goed geregeld. Ook het vervoer was prima met een leuke "chef" Rheeza (volgend jaar zeker weer bespreken!). Alleen het vervoer naar "Berg en Dal"en terug was minder (er was toen ook een andere chauffeur), de "chef" reed onmeunig (=heel erg) hard, best wel gevaarlijk. De planning was prima. De tijden klopten goed, niets liep echt uit. De reisleiding was prima. Je kon met alle vragen bij Bob terecht en waar mogelijk werden de problemen opgelost
Alweer: alleen maar positief.

Een pluim voor alle mensen: van chauffeur (CHEF) t/m excursieleiding. Ik heb de reisweek als geweldig ervaren. De reisweek was absoluut prima geregeld. Alleen had ik het idee dat ik rijst met kip at of kip met rijst. De hele reis van Suriname vond ik geweldig. Het was een hele belevenis om zomaar een week in Suriname te zijn.
Leuk om zoiets mee te mogen maken. Het eten wat ik heb gehad was goed en waar ik sliep was geweldig. Het vliegtuig was ech heel luxe. tv voor jezelf echt mooi.
En er waren allemaal lieve, vriendelijke en super mensen mee. Echt tof.
Ik heb net de fotos gezien die Lisette heeft opgestuurd geweldig om alles zo nog eens te zien. Maar zie dat jullie nog veel meer van Suriname hebben gezien. Ik had wel graag mee gewild om toch ook nog meer te zien. Wij gingen winkelen, bowlen, zwemmen enz.
Maar ik vind het zelf ook heel leuk om nog meer van een land te zien had graag mee gewild. Heb het nu ook wel super gehad. Vier dagen naar school was ook heel bijzonder zomaar in een klas meedraaien en alles gewoon mee doen ja zelfs als je te laat ben krijg je straf en mag je harken (was wel heel leuk en heb er voor gezorgd dat Nick ook te laat op school kwam en kon harken).
Berg en Dal was helemaal te gek. Wat een belevenis. En wat een goeie begeleiding wat heb ik genoten van Berg en Dal.
De tour van zondag naar Paramaribo stad vond ik wel leuk denk dat het mooier was als het goed weer was.  maar ja dat kan je ook niet voorspellen. Maar de mevrouw kon goed vertellen en uitleggen heel mooi.
Het was een hele mooi reis naar Suriname.
 
3. De schoolbezoeken; wat het je als goed/prettig ervaren?
Ik vond het bijzonder leuk dat ik veel nieuwe scholen mocht bezoeken, omdat je tijdens een tweede reis toch met andere ogen kijkt. De planning liep af en toe uit, maar daar werd in de bus vaak wel een mouw aangepast zodat toch alle scholen bezocht konden worden.

Het is al gezegd: door minder scholen op een dag te doen. Niet meer dan 2. Ik heb me al beperkt door niet van de ene klas naar de andere te hobbelen maar een paar keer een hele les bij te wonen. Voor mij zou een kleine rondleiding en dan naar een klas gaan die mee doet aan de circle ideaal zijn. En misschien ook het aantal fotografen beperken. Ik voelde me ongemakkelijk bij al die toestellen.
 
Ook dit vond ik goed geregeld. Jullie gingen goed met de flexibiliteit om, omdat het gewoon nodig was, door de groep te splitsen e.d. We zaten strak in het programma, maar ik heb dat zeker niet als vervelend ervaren. Wel jammer dat we op scholen kwamen waar geen kinderen waren, maar ik denk dat jullie daar weinig aan konden doen. Misschien is het een tip om de scholen die je gaat bezoeken duidelijk te maken wat we komen doen. Of tips geven wat ze zouden kunnen doen als wij op bezoek komen. Ik ben bij één school geweest, die ons een vragenvuur gaf over hoe de wiki werkt, maar we kregen daar weinig kans om de school zelf te zien. We werden aan alle collega’s voorgesteld, daar werd steeds hetzelfde aan uitgelegd, maar echt de klassen zien of met een Surinaamse collega praten, zat er niet in. Ze wisten duidelijk niet goed wat ze met ons aanmoesten. En de school zien en praten over hoe het er daar aan toe gaat, is nou juist zo  boeiend.

Het is erg prettig om te zien hoe verschillend er op de diverse scholen wordt gewerkt. Na de schoolbezoeken kan je je veel beter inleven in hun situatie en de problemen waar zij vermoedelijk tegen aan gaan lopen. Ook vond ik het inspirerend hoe creatief mensen worden wanneer er niet veel middelen zijn, ook daar kunnen wij wat van leren. Jammer dat er een school was waarbij de leerlingen vrij waren, maar dat soort situaties heb je niet in de hand.

We werden zeer vriendelijk ontvangen met veel hapjes en drankjes enz... Zeer gastvrij!! Wat ik heel leuk vond is dat we op
1 Mulo door een groepje kinderen werden rondgeleid. Op een andere Mulo stelden we ons voor aan de klas die met het project mee gaat doen. Met deze kinderen konden we ook even praten. Ik vond 4 scholen op 1 ochtend te veel. Per school was er te weinig tijd om gesprekken aan te knopen met collega's en leerlingen. Het is m.i. beter om per ochtend 2 of hooguit 3 scholen te bezoeken. Verder heb ik er veel van geleerd en leuke contacten aan over gehouden.

Ik vond heel bijzonder leerzaam om op bezoek te gaan bij onze collega’s en leerlingen.
Vier scholen op een ochtend is veel… misschien kunnen we ons als VMBOgroep opdelen in twee subgroepen: je kunt zo meer tijd creeeren..
Maar ik heb ook ervaren dat alle Surinaamse collega’s ons allemaal hartelijk welkom willen heten op hun school……met een grote hap!

De schoolbezoeken vond ik heel interessant. Wat een verschillen onderling en met ons. Heel jammer dat er zo weinig tijd was per school. Sommige scholen hadden een heel onthaal gepland waar we eigenlijk geen gebruik van konden maken.
 
4. Er komt in 2011 zeker weer een Suriname reis; zou jij dit leeravontuur aanbevelen?
ABSOLUUT!! Ik denk dat het een ongelooflijke meerwaarde geeft als je zelf in Suriname bent geweest en met eigen ogen hebt mogen ervaren hoe het onderwijs daar is. Het heeft bij mij in ieder geval heel veel losgemaakt. 
Wat ik heel erg waardevol heb gevonden is dat ik nu met eigen ogen heb kunnen zien hoeveel er in een jaar veranderd is. Zowel op ICT gebied bij Surinaamse collega’s als met het land zelf. Het is constant in ontwikkeling. Tijdens de studiedagen was het erg mooi  om te zien dat Surinaamse collega’s elkaar helpen in het werken op de computer. De mensen die vorig jaar deelgenomen hebben, brengen hun kennis nu over aan hun ‘nieuwe’ collega’s.
Hopelijk kan ik met mijn enthousiasme andere collega’s binnen onze school, maar ook binnen onze stichting warm maken voor het werken in Learning Circles. Persoonlijk vind ik dat het deelnemen aan een LC meer is dan alleen maar een project draaien voor een periode van een aantal maanden. Stop je er na één keer mee, dan heeft het voor mij niet veel meerwaarde. Juist door anderen te motiveren, creëer je denk ik sneller een olievlek effect. 
Wat ik bijzonder leuk vond, was dat één van de Surinaamse collega’s die vorig jaar samen met mij in één circle zat, me nu vertelde dat ze mijn website erg vaak gebruikt voor haar klas (een site met alleen maar onderwijskundige links). Vorig jaar wist ze niet eens van het bestaan van al die sites af en nu gebruikt ze sommige sites dagelijks! Geweldig toch!?!

Ja, aan leerkrachten die mee willen doen aan een circle. Ik heb al aan 2 circles meegedaan maar was nu voor het eerst in Suriname. Ik merk dat ik nu al veel meer de diepte in kan gaan met mijn leerlingen. Het is niet meer ver van mijn bed, ik kan uit de eerste hand over het land vertellen. Ik denk ook dat de circle straks beter zal lopen omdat ik Surinaamse collega's heb gesproken. Ik snap nu meer van hun omstandigheden en voel me vrijer om bijvoorbeeld te vragen een vraag aan te passen.

Jazeker, vooral aan mezelf! Haha. Ik heb ontzettend genoten en veel opgestoken. En als je aan de learning circle mee gaat doen, is deze reis echt een must. Het geeft je zoveel energie en stimulans om met het project aan de slag te gaan, ik sta echt te popelen. Voor deze reis, vond ik het ook wel leuk, maar nu achteraf heb je de drive om aan het werk te gaan. Ik snap waarom Lisette ons probeerde over te halen, ik snap niet dat ik ooit heb getwijfeld om mee te gaan, of om aan het project mee te doen. Ik hoef er nu geen tweede keer over na te denken. Ik denk dat iemand die de reis niet gemaakt heeft, anders het project ingaat, dan iemand die de reis wel gemaakt heeft.

Ik zou het zeker aanbevelen, ten eerste omdat Suriname een prachtig land is! Voordat ik  was geweest was de meerwaarde minder duidelijk, nu ik heb gezien hoe scholen werken en hoe mensen zich inzetten voor hun werk ondanks de beperkte middelen is dat veel meer gaan leven.  Ook m.b.t. de Circle ben ik zoveel enthousiaster geworden. Vertellen van ervaringen is toch heel anders dan vertellen uit een boekje. Zien doet leven!

Aan wie: aan docenten die mee willen doe naan de learning circles
Waarom: omdat je door de reis super gemotiveerd wordt om aan het project deel te nemen, omdat je op de studiedagen goed met de wiki leert omgaan, omdat je de Surinaamse collega's leert kennen, omdat je de situatie van de leerlingen op school leert kennen en omdat het gewoon een unieke kans is om eens naar zo'n ver land te gaan, daar scholen te kunnen bekijken en met collega's te kunnen praten. Last but not least omdat de reis prima geregeld is. Je hoeft zelf (bijna) nergens achteraan.

Er staan al twee  collega’s klaar om volgend jaar mee te gaan! En wat was ons team jaloers.

Ik zou deze reis zeker aanbevelen aan collega's maar vooral aan mezelf. En dan desnoods op eigen kosten. Ik vond het fantastisch om twee dagen te werken en te overleggen met Nederlandse en Surinaamse collega's. Iedereen zit in het onderwijs, alle neuzen dezelfde kant op, dezelfde interesse en de wil om voor de leerlingen een goed project te gaan draaien. Van elkaar leren. Ik had de Surinaamse collega's graag meer willen zien.
 
 
5. En dit wil ik ook nog even kwijt…..alles wat je hier boven niet kwijt kon
 Dat ik me erg bevoorrecht voel om dit nu al twee jaar lang mee te mogen maken!  Het heeft een soort van positieve onrust in me los gemaakt waar ik iets mee wil gaan doen (kan het niet anders omschrijven). Hopelijk kan ik dan ook, op wat voor manier dan ook, betrokken blijven bij het werken in Learning Circles. Over een tijdje heb ik op school weer ontwikkelingsgesprekken en wil ik samen met mijn directeur gaan bekijken of ik iets met internationalisering kan gaan doen. Onze bovenschoolse directeur wil daar binnen de stichting ook mee aan de gang.
Met Bob heb ik het in Suriname even kort gehad over een uitwisseling tussen PO kinderen (vanuit Nederland naar Suriname). Ik weet dat dit erg veel voorbereiding en communicatie kost, maar misschien voor de toekomst niet onmogelijk!?!
Wat me ook erg geraakt heeft, waren de gastgezinbezoeken. Ongelooflijk hoe gastvrij de mensen zijn, daar kunnen we hier echt nog wat van leren. De mensen waren zo blij dat we kwamen en later zelfs erg teleurgesteld dat we op ander tijdstip niet zijn komen eten. Dit was vanwege het drukke programma gewoon niet mogelijk. Het was fijn om de kinderen terug te zien en de ouders te ontmoeten. Het zet je even met beide benen op de grond.
Het aanvragen van subsidies blijkt voor SO en PO steeds moeilijker te worden. Dat is wel heel jammer omdat daardoor misschien minder mensen mee kunnen op reis. En die reis is zeker zo belangrijk. Ik heb afgelopen week mensen vaker horen zeggen dat ze nu nog meer inzet en motivatie hebben dan voordat ze op reis zijn geweest, omdat ze alles met eigen ogen hebben gezien.

Ik heb maar één puntje van kritiek en dat betreft de studiedagen. Ik had echt behoefte aan dingen op papier. Met name wat het werken met de wiki betreft. Niet iedereen leert hetzelfde. Grofweg heb je 2 soorten mensen: mensen die door uitproberen zelf achterhalen hoe een computerprogramma werkt en mensen die een stappenplan nodig hebben. Ik behoor tot de laatste groep. Ik heb gewoon geen fantasie op dit gebied. Als iets niet werkt kan ik geen alternatief bedenken. Dat een gebruiksaanwijzing ook al ergens op de wiki staat helpt niet want dan heb je er nog een probleem bij: 2 programma's naast elkaar openen. Dus een volgende keer heel graag een gebruiksaanwijzing/ lesbrief op papier!!

Tijdens de studiedagen ging het wel heel vaak mis, omdat er zoveel mensen tegelijk op de wiki iets wilde plaatsen. Ik heb o.a. vier keer mezelf mogen voorstellen, omdat anderen mij steeds verwijderden. Ik weet dat dit in de dagelijkse praktijk waarschijnlijk niet gaat voorkomen, maar op dat moment vond ik het wel heel vervelend. Misschien dat daar praktisch anders mee omgegaan kan worden? En voor mij kon dat leerproces ook korter, maar ik begrijp dat het voor de Surinaamse collega’s soms erg snel gaat van wat ze moeten leren. Ik denk daarbij dat het niet echt nuttig is om al te veel klassikaal uit te leggen, dat komt niet over. In kleine groepjes met één “leraar” en daarna zelf proberen is nuttiger.
Tja, verder is het wel duidelijk hoe ik erover denk, denk ik. Ik vond het een geweldige reis, die voor mijn gevoel veel te snel voorbij ging. Het was op en top georganiseerd, goed programma, een zeer gezellig gezelschap en het was heel leerzaam. Daarbij geeft het mij een energiestoot om enthousiast met de kinderen uit de klas aan het project te gaan deelnemen. Helemaal top dus.

Dat het voor mij een super ervaring is geweest, waar ik ontzettend van heb genoten! Het was een hele fijne groep mensen om mee op te trekken en alles zat heel goed in elkaar.
Ik had het echt niet willen missen! Daarvoor nog heel hartelijk bedankt!

Het was een geweldige ervaring, waardoor ik ook gemotiveerd aan de learning circles begin. Allemaal bedankt hiervoor!

Hulde aan alle mensen; iedereen heeft een steentje bijgedragen om van de week een fantastische happening te maken. En Suriname heeft een plekje in mijn hart veroverd!! Top!!

Hoe bestaat het dat een groep wildvreemden in enkele dagen zo'n goeie groep kan worden? Ik vond de sfeer geweldig, wat zijn jullie allemaal leuke mensen. Graag in 2011 twee dagen langer plannen.
 
Home stay: wat ging er goed, wat vind je het meest waardevol, en zijn er dingen die we zouden kunnen verbeteren??
Ik was bij hele lieve mensen belandt. Het was een hele belevenis om gewoon in een ander gezin en dan ook nog in een heel ander land te "wonen"
De familie waar ik logeerde voelde als eigen. Ik voelde mij er erg thuis. Ze hebben het mij erg naar de zin gemaakt.
Ook al waren de mensen niet echt rijk ze gaven me toch alles. Ik kon eten wat ik wilde ze gingen met mij op stap om bv te winkelen, zwemmen, bowlen, uit eten. Echt super wat ze voor mij deden. Ik zou zo weer naar het gezin terug willen.
Het waardevolste vond ik dat het net als "eigen" was. Je was gewoon een gezin. Voor mij hoef je hier niks aan te veranderen het was zo mooi om bij zulke lieve mensen te zijn.