Get the Flash Player to see this movie.

ICT-coördinator SO/PO/VO 2012-2013

 

COS mei 2012 - artikel ICT-Coördinator

 

Op woensdag 19 september 2012 start de 27e opleiding ICT-coördinator met een mix van ICT-coördinatoren uit het SO en PO/VO. Gezien het brede en funderende karakter van de opleiding blijkt in de praktijk dat de mix van onderwijsachtergronden van de ICT-coordinatoren de opleiding rijker maakt en de deelnemers zich prima thuis voelen. In deze nieuwe opleiding hebben we specifiek aandacht voor de rol van de ICT-coördinator in het ontwerpen en uitvoeren van Passend Onderwijs. ICT&E werkt samen aan Passend Onderwijs met APS en Interstudie/NDO.

De opleidingslocatie.
De bijeenkomsten vinden plaats bij Cursus- en vergadercentrum Domstad op steenworp afstand van Utrecht CS. Adres: Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht - Routebeschrijving

Van beleid naar leren.
Binnen het regulier en speciaal onderwijs is men volop zoekende naar de plaats van ICT in het onderwijsleerproces. Duidelijk is dat de ICT-coördinator binnen het speciaal onderwijs een voortrekkersrol bij de implementatie van ICT kan vervullen; hij/zij heeft een coachende rol voor docenten die op zoek zijn naar nieuwe didactische mogelijkheden van ICT. Hiervoor zijn goede beleidsmatige afspraken nodig, vastgelegd in een ICT-beleidsplan. Omdat elk kind anders leert is Passend Onderwijs met ICT een uitdaging voor de ICT-Coördinator in opleiding...
  
Vragen?
  • Er gebeurt al van alles in school; hoe werken we aan samenhang?
  • Hoe bouw ik in één jaar een ICT-beleidsplan dat werkt en niet in de kast verdwijnt?
  • Aan een project beginnen is één; maar hoe bouw ik het project praktisch uit zonder dat het doodbloedt?
  • Er komen steeds meer digiborden in school; wie bepaalt waar ze komen en hoe delen we bestaande en nieuw gemaakte lessen?
  • Welke mogelijkheden zijn er met ICT voor het SO? Hoe past het in ons leerprogramma?
  • Ook in het PO/VO neemt de diversiteit in de klas toe; van leerlingen met een beperking tot hoogbegaafde leerlingen. Hoe kan ICT helpen bij het differenciëren in het leren?
  • Hoe zet ik ICT-scholing voor mijn collega's op? 
  • Hoe kom ik nou aan die handige software die collega's over de streep trekt?
  • Ik heb het gevoel er alleen voor te staan; hoe kom ik in contact met collega coördinatoren?
 
Een opleiding die antwoorden biedt?
Op al deze vragen bestaan geen pasklare antwoorden; elke school, elke leersituatie vraagt om een andere aanpak en een eigen uitwerking. De aangeboden opleiding legt de nadruk op het eigen leervermogen en biedt hulp bij de vertaalslag naar uw eigen leersituatie in uw organisatie. U leert, samen met uw collega's in de opleiding, vanuit beleid doelen te stellen, uit te voeren en te evalueren. De focus is passend onderwijs; de ervaring leert dat deze opleiding voor ICT-coördinatoren uit het regulier en speciaal onderwijs een schat aan nieuwe ervaringen biedt.