Suriname – januari 2012 – Reisverslag algemeen

Zaterdag 21 januari 2012


Zaterdagochtend om half 10 stonden we klaar om onze toeristenkaarten in orde te maken. Nadat Bob zich ermee ging bemoeien kregen we dit voor elkaar en konden we door naar de incheckbalie.
Bij de douane kon iedereen nog even afscheid nemen van familieleden en daarna gingen we door naar de gate. De kinderen vonden de controle (met name de bodyscan) ook wel interessant en Stijn werd zelfs gefouilleerd.We zaten op schema in het vliegtuig en klaar voor vertrek toen bleek dat de staartmotor niet wilde starten en na enig overleg met de technische dienst werd besloten over te stappen op een ander vliegtuig. Vanwege de vertraging kregen we van de KLM een bon om iets te gaan eten en drinken op de luchthaven. Uiteindelijk vertrokken rond half vier met een nieuw vliegtuig op weg naar Suriname!
De reis was heel goed, er was voldoende entertainment aan boord, leuke films en spelletjes. Iedereen vermaakte zich goed, van slapen kwam weinig.Door de vertraging kwamen we om half een ’s nachts (Nederlandse tijd) aan op het vliegveld in Paramaribo en waren we twee uur later bij het hotel. De gastgezinnen en de juffen van de school en andere betrokkenen stonden ons al op te wachten. Na kennismaking met de gastgezinnen konden de kinderen mee met hen naar huis.

Zondag 22 januari 2012

Vanmorgen begon de dag om half 9 bij het ontbijt aangezien er een stadstour op de planning stond. Echter, door de verwachte weersomstandigheden (regen!) werd de wandeltocht omgezet naar een cabrio-bustocht. Voor de tocht hebben we met Bob de weekplanning doorgenomen en taken verdeeld. Het is vroeg dag in Suriname vanaf nu.
De tour werd geleid door Mildred en zij vertelde heel erg enthousiast over de geschiedenis van Paramaribo en liet ons de belangrijke plekken zien. Dit was hartstikke interessant. Zo vertelde ze ook over de brug die de Surinamers zelf hebben gefinancierd en de eerste rotonde die was gemaakt waarbij er een groot feest werd gevierd toen die werd geopend.
Na de stadstour werd er op eigen gelegenheid geluncht.’s Avonds gingen we met de hele groep eten bij Chi Min waarna de leerkrachten van de Jozefschool naar een feest gingen waarvoor ze waren uitgenodigd door de juf van de Richenel Slooteschool. Stijn en Karlijn waren hier ook bij met hun gastgezinnen. Het was erg leuk om dat mee te kunnen maken. De dames waren gehuld in traditionele klederdracht en ook wij kwamen niet onder een dansje uit. We mochten niet naar huis voor onze handen vol Surinaamse hapjes waren gestopt om mee te nemen naar huis. Dat was erg leuk omdat dit voor ons allemaal een nieuwe ervaring was.

Maandag 23 januari 2012

Vandaag was de aller eerste dag op de Anton Resida School. We werden daar heel gastvrij ontvangen door de leerlingen en de leraren.
Daar aangekomen moesten we in het midden van het plein gaan staan om de paal van de vlag. Daar kwamen ook alle kinderen om heen staan in rijen, ze zongen het volkslied en hezen de vlag.
Daarna gingen we een voorstel ronde doen met de leerlingen die ook mee doen met het project. We moesten door elkaar heen gaan lopen en op een gegeven moment zei er iemand stop en moest je met de dichtstbijzijnde persoon een kennismakingsgesprek aangaan. Zo leerde je de studenten al een klein beetje kennen.
Vervolgens gingen we in de BIB (bibliotheek) zitten, daar werden we nog een keer van harte welkom geheten en werden we in groepjes verdeeld om vragen te gaan bedenken voor de ondernemers die we de volgende dag gingen bezoeken. We kregen toen ook consumptie bonnen voor in de pauze om wat te eten en te drinken te kopen.
Als eerste moesten we een naam gaan bedenken voor het groepje waar je in zit. Er zijn de volgende namen bedacht: – De Katjes, – De FacePingers, -Anton College en – CorAnton. Vervolgens hadden we pauze.
In het begin was het nog een beetje in verlegen groepjes met alleen Nederlanders en Surinamers, maar na een tijdje mengde we steeds meer met elkaar.
Na de pauze moesten we de vragen gaan bedenken voor de ondernemers. Na ongeveer een uur gingen we de vragen evalueren en bespreken. Na het evalueren was het alweer tijd om naar het hotel toe gaan en de vrijheid om te gaan zwemmen.
Van deze dag hebben we erg genoten en we hebben nu alweer zin in morgen.
Groetjes, Ryan, Wendy en Lianne

 

Dinsdag 24 januari 2012

Woensdag 25 januari 2012

07:45 uur – de waterkant, Paramaribo: Linda en Jolanda hebben Skype contact met hun klas op de Werkenrodeschool in Groesbeek.
Vanmiddag voeren we met z’n allen in twee boten over de Surinamerivier en de Commewijnerivier naar historische grond: Frederiksdorp, een plantage waar vroeger koffie en cacao werden verbouwd.
Na aankomst kregen we eerst een kop Saoto-soep, oftewel soep met rijst en groente en een heel ei erin – ook wel ‘armenarenvoedsel’ genoemd, zoals we later hoorden.
Daarna maakten we met mevrouw Mildred Caprino (die we nog kenden van de bustoer op zondag) een wandeling over het terrein van de plantage. Ze vertelde heel beeldend over het zware leven dat de slaafgemaakten hier moesten leiden en liet ook een paar liedjes horen die zij zongen bij het werk. Mevrouw Caprino gebruikte steeds het woord ‘slaafgemaakten’ in plaats van ‘slaven’ – een mooie woordkeuze was dat.
Het terrein van de plantage is nu zo mooi en vredig, met prachtige palmbomen (met hangnesten) en mooie bloemen. Wat een verschil met alles wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld.
Na de rondwandeling gingen we terug aan boord – het tropische motregentje was weggedreven en de zon scheen alweer door de wolken heen. En wat we allemaal hoopten, gebeurde: op de terugweg hebben we dolfijnen gezien!

Donderdag 26 januari 2012

05.45 uur: Leerlingen Corlaer College beginnen de dag net een dansje. Oefenen voor de uitvoering tijdens afscheid vandaag op de Anton Residaschool.
Een LC in één dag
Hoe laat moeten we weg?  Gaat de bus al om 07:10? Ik dacht dat we konden uitslapen!
Nee jongens, vandaag is het een echte werkdag… donderdag is trainingsdag!
Om 8 uur druppelen de eerste Nederlandse en Surinaamse deelnemers de zaal van het TOC trainingscentrum binnen.
Om half negen heeft iedereen zijn plek gevonden in de zaal en steekt Dave Abeleven (iEarn Suriname) van wal met het welkomstwoord. Betty Burgos (Coördinator FO en landencoördinator GTP) neemt vervolgens de microfoon over en heet de hele groep nogmaals van harte welkom. “Want hoewel de samenwerking al sinds 5 jaar bestaat zijn we nog steeds ontzettend blij met het project!” zegt Betty Burgos.
Ook OS Nieuw Amsterdam waardeert de samenwerking enorm en heeft voor de Nederlandse SO, PO en VMBO groep een “Suriname DVD” samengesteld en overhandigt deze.
Het eerste deel van de ochtend bestaat uit een uitleg over het programma en de doelen van de dag. Dit gedeelte wordt uitgelegd door Bob Hofman (GTP, ICT&E, Nederland). Voordat Bob aan het programma begint leest hij nog even de succeswensen voor die vanuit de hele wereld via de Wiki zijn binnen gekomen. De dag staat in het teken van:
–    Kennis maken met elkaar
–    Wat zijn de LC’s wat is het project (methodologie)
–    Leren werken met de wiki
–    Indelen van de LC/ weten wie in welke LC zit
De deelnemers werken ’s ochtends in deelgroepen aan een test Learning Circle (LC) om te kijken of de stappen als inloggen, toevoegen van afbeeldingen en antwoorden op vragen goed gaat. Uit het oefenen met de Wiki trekken de docenten dezelfde conclusie: de vragen en antwoorden zijn het leukst als ze persoonlijk zijn! Niet “knippen en plakken” maar het uitwisselen persoonlijke ervaringen heeft het meeste succes.
Na de lekker (pittige) lunch uit traditionele Surinaamse witte plastic bakjes gaan de deelnemers nog even kort aan de slag in de test LC’s om te controleren of alles echt werkt.
Alles werkt en de deelnemers verzamelen zich in de echte LC’s die straks in februari beginnen. Er wordt druk overlegd over onderwerpen en er ontstaat al een levendige uitwisseling van verhalen uit beide culturen. Het is moeilijk de aandacht van alle deelnemers de aandacht te krijgen die net lekker in discussie zijn: “leraren zijn af en toe net leerlingen”!
Maar het gezamenlijke diner wordt aangekondigd dus komt er ook een eind aan een intensieve maar zeer geslaagde dag! De doelen van de dag zijn bereikt, iedere LC heeft zijn thema gevonden. Een enthousiaste start voor een mooie samenwerking!Bob overhandigt de Boektweepuntnul boekjes aan de Surinaamse scholen.Succes allemaal met de nieuwe Learning Circles allemaal!

Vrijdag 27 januari 2012

Verslag van de dag door Gerrit Zijlstra:Wederom vroeg op: om 6.30 reden we alweer om anderhalf uur lang pal zuid te gaan naar Eco-resort Bergendal. De groep was iets uitgebreid: 2 kinderen uit de MULO-gastgezinnen en 2 leerlingen van de George Asin MULO school gingen mee. Bij vertrek regende het dat het goot (en dat bleef ook zo rond Paramaribo) maar in het zuiden was het droog en in de middag zelfs zonnig! (=goed geregeld Bob!)
De jarige (13) Michiel ontvangt een ferme handruk met felicitaties van Dhr. Gerrit Zijlstra :-)
Een mooier cadeau dan deze dag kon hij zich niet wensen!
De groep kreeg drie onderdelen te doen: Kajakken, een historische wandeling en canopy. Voor de lieve lezertjes die dit laatste woord niet kennen: tokkelen of aan een kabel van boom naar boom suizen)
Kajakken: met een één- of tweepersoons kajak eerst stroomafwaarts peddelen tot mama-creek waar we zo stil mogelijk in gingen om apen, papagaaien of krokodillen te spotten. Één van de peddelaars is er zeker van een heuse, anderhalf meter lange, krokodil te hebben gezien. Terugpeddelen is erg zwaar: tegen de stroom in: niet peddelen = terugdrijven(!)
Historische wandeling: Onder leiding van een gids eerst bergop (puf, puf…) en daar de grote slavenbegraafplaats en de graven van enkele notabelen bekeken. Ook uitleg over de natuur werd gegeven.
Elk onderdeel duurde ruwweg 2 uur en na 2 onderdelen ZOU het eten vanuit het resort komen maar helaas: vergeten. Voor de eerste honger werden wat broodjes gebracht en na een poosje kwam de onvermijdelijk kip-met-rijst. Ter compensatie van het ongemak mochten we aan het eind van de dag wat drinken op het resort en een verfrissende duik in hun zwembad maken, LEKKER!
Canopy: Eerst een harnas aan, dan oefenen op een mini-kabelbaan en dan het echte werk: 6 x een tocht van 75 tot wel 175 meter lang! De langste gaat ook over de Suriname rivier (35 m. hoog). De meesten vonden dit laatste onderdeel het mooist maar de echte kenner vond het kajakken de absolute top!
Daarna lekker poedelen in een lekker schoon zwembad was heerlijk!!! Na een snelle douche in het hotel was er een afsluitende maaltijd in Lee’s Restaurant waar Nila, Miriam en Betty en Winnie hartelijk werden bedankt door Bob namens ons allen waarna Peter weer Bob bedankte voor deze onvergetelijke week.
Voldaan terugblikken op een wederom meer dan geslaagd Expeditie Corlaer
Tenslotte hadden De drie Surinaamse coördinatoren Betty, Miriam en Nila voor een heerlijk traditioneel Surinaams gerecht gezorgd. Smullen!
Namens de Werkenrode school boden Linda en Jolanda en prachtige door de leerlingen handgemaakte houten molen aan Miriam aan.

Zaterdag 28 januari 2012

Een mooi krantenartikel over het ONO-project in de krant (De Ware Tijd)
Zaterdag.. onze laatste dag in Suriname; ’s morgens nog even goed shoppen en opzoek naar de perfecte souveniers. Dan is het drie uur; tijd voor vaarwel, tranen, brasa’s en er klinkt “tot volgend jaar”.Wie eenmaal in Suriname is geweest, wil er zeker terugkomen!!
Tja… en dan I love SU en de Balada TcheTche rere… die maakten deze week to een feest!
Eenmaal op Schiphol aangekomen wacht er een 100% controle; het vliegtuig uit Curacao en Suriname komen bijna tegelijkertijd aan… dus een uur in de rij voor de koffercontrole.
Tijd genoeg voor een laatste groepsfoto!
Eenmaal thuis…. en 34 graden C kouder dan in Suriname…… heerlijk…… thuis was er HUTSPOT :-). Een goed einde aan weer een hele bijzondere uitwisseling met Suriname.Dank aan alle nieuwe en oude vrienden in Switi Sranang,Dank aan de 35 deelnemers van de 5e Surinamereis…. kanjers, stuk voor stuk!

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.