Expeditie Corlaer Formatief

Een expeditie goed opzetten en uitvoeren, vraagt om een expeditieplan. Voor dit expeditieplan wordt een concept document aangeleverd, een basis waarmee de leerlingen en de coaches op 1 november aan de slag gingen.

In de voorbereiding van dit expeditiejaar spraken we met de coaches af dat de leerlingen als start hun persoonlijke doelen beschrijven, om daarna als expeditie samen een persoonlijk portfolio kiezen. Het persoonlijke portfolio wordt de plaats waar de leerling leert de opbrengst van de reflecties te bewaren. Daarna overleggen de leerlingen over hun gezamenlijke expeditiedoelen;  de basis voor het schrijven van het projectplan. Een prachtig proces waarin de coach ruimte geeft om eigenaarschap te ontwikkelen, maar ook aanspreekt op verantwoordelijkheid en veiligheid van en voor elkaar.

Coaches Lisanne van de Weitgraven en Friso Doornhof verkennen samen met leerlingen van Expeditie Benja hoe hun persoonlijk portfolio’s in Google Sites er uit gaat zien. Leerlingen werken in tweetallen en overleggen de coach is er als het nodig is, samen werken aan samenwerken. Uiteindelijk wordt het protfolio de plaats waar de ontwikkeling van de leerdoelen door de leerlingen worden bijgehouden.

Veel leerlingen van de Expeditie Kikano hebben de vaardigheid presenteren in hun portfolio als leerdoel opgenomen.
De coaches Mw. Sanne Berculo en Dhr. Stef Veenstra nemen als nul-meeting korte presentaties van leerlingen op video op. Ook deze presentaties worden in het portfolio opgenomen… super leuk om die in juni 2019 terug te kijken en te zien hoe je gegroeid bent in presenteren.

Leerlingen van Expeditie Benja maakten in tweetallen onderdelen van het projectplan…. en nu samenvoegen, dat is lastiger dan het lijkt… Coaches stellen vooral ‘doordenkvragen’!

Expeditie Zuid Amerika richt zich op het uitwerken van teamdoelen, in een circuitmodel lopen leerlingen van flap naar flap en vullen aan waar andere teamleden mee gestart zijn. Dat er op 9 november door dit expeditieteam pepernoten verkocht worden werd me meer dan overduidelijk gemaakt… “Maar u heeft toch ook een bedrijf in onderwijs”…. met andere woorden, bestellen meneer Bob!!

Expeditie Afrika buigt zich over het projectplan… “dat lukt ons best samen hoor’!  Samen met de leerlingen werken coaches Guido van de Kamp en Nienke Kas zich door hun portfolio heen, elke leringen houdt zijn/haar vorderingen in een Prezi bij. En dat is wel kenmerkend voor de formatie aanpak van Expeditie Corlaer dit jaar…

Ook het Expeditieteam van Corlaer Cycling heeft de ‘landingspagina’ voor het projectplan al klaar; in het menu aan de linkerzijde staan alle verschillende onderdelen van het plan als link opgenomen. De portfolio’s voor alle expeditieleden passen er naadloos in!

Op vrijdag 9 november hebben de Expeditieteams hun plannen gepresenteerd en gaven ze ‘constructive feedback’ op de plannen van de andere teams. Zo helpen de teams elkaar elkaar om te groeien… wordt vervolgd.