ICT&E / Expedities / 2018 / Expeditie Corlaer 9

Expeditie Corlaer 9

Informatie over de Expedities van schooljaar 2018 – 2019: ‘Contextrijk Leren’

Voor de negende keer gaat Expeditie Corlaer van start: zes teams van 12 tot 15 leerlingen krijgen de kans om deel te nemen aan deze bijzondere manier van onderwijs.
Lees hier het prachtige artikel van 28 juni 2017 in ‘Stad Nijkerk’:
“De expeditie heeft mij veranderd”.

De leerlingen van de Expeditie teams zetten zich in voor het oplossen van een maatschappelijk probleem ergens in de wereld.
Alle teams worden sectoroverstijgend (VMBO/HAVO/VWO)  samengesteld op basis van vrijwilligheid en staat onder begeleiding van twee of drie teamcoaches. Aan hen de waardevolle taak om te zorgen dat er een hecht team ontstaat waarbinnen wereldwijs geleerd kan worden. De leerlingen die deelnemen zijn echt gemotiveerd en willen op basis van respect en wederkerigheid iets betekenen voor de ander.
In de rechterbalk de links naar de zes expeditie teams.

 

Expeditie Corlaer en Formatief Assessment.

Wie eenmaal met het Expeditieonderwijs heeft kennis gemaakt, weet als geen ander de waarde van deze betekenisvolle onderwijsmethodiek. De coaches, de ouders en de docenten zien hoe leerlingen zich in een jaar tot wereldburgers ontwikkelen. Maar alleen ‘zien’ vind we niet genoeg, vandaar dat de 12 expeditiecoaches i.s.m Bob (ICT&E) dit schooljaar een pilot ‘Formatief Assessment’ uitvoeren.

Assessment betekent letterlijk ‘zichtbaar maken’. Een kenmerk van formatief is dat er gewerkt wordt vanuit leerdoelen en succescriteria, er tijdens het leren gereflecteerd wordt en aan er het eind van het leerproces een evaluatie plaatsvindt. Waarbij de leerling samen zijn coach vaststelt of en hoe het leerdoel gehaald is. De leerling en de coach/docent verwerven zo inzicht over het leren (kennis) en de ontwikkeling (vaardigheden) van de leerling. Hoe je leerlingen vooruit helpt in hun leerproces? O.a. door feedback te geven, veel vragen te stellen, het leerdoel helder te maken en aan te geven hoe een ‘goed’ leerresultaat eruit ziet, de expedities bieden hier volop ruimte voor.

Formatief – De coaches en leerlingen werken met een cyclisch model:
– Feed up – waar ga je heen, wat is je doel?
– Feedback – reflecteren, hoe sta ik er voor, wat heb ik tot nu toe geleerd?
– Feed forward – evalueren – wat heb ik bereikt en wat zijn je vervolgstappen?

Elke expeditie kiest in de pilot zijn eigen portfoliomodel, dat kan in een Prezi, een Google site of simpelweg in een expeditielogboek op papier. Zo’n portfolio is de plaats waarin de leerling zijn doelen en reflecties beschrijft en zijn leeropbrengsten bewaart. Om ze later met zijn coach en ouders te bespreken. Wat waren mijn doelen en onze teamdoelen? Wat ging er goed? Wat kan er beter en wat moet ik dat voor doen. De leerling leert stap voor stap regie over zijn eigen leren te nemen. Het Expeditieonderwijs biedt voor dat proces prachtige en krachtige leeromgeving.

Vaardigheden. Kennis leer je van en met docenten; vaardigheden ontwikkel je zelf, door te doen, te leren van je fouten en het opnieuw te proberen. Dit zijn de vijf sleutelvaardigheden van het Expeditieonderwijs:
– samenwerken
– ondernemen
– organiseren
– communiceren
– verantwoordelijkheid

Dit schooljaar zijn onze Expeditieleerlingen op een unieke manier van betekenis een ander en brengen ze hun eigen groei in beeld!

Inschrijven voor een Expeditie.
Veilig op pad met je Expeditie en allemaal weer veilig thuis komen is een uitgangspunt van Expeditie Onderwijs; lees daarom de reiswijzer ‘Wijs op reis’ zorgvuldig.

Om je in te schrijven voor een Expeditie vul je het digitale inschrijfformulier onder aan deze pagina in. Als wij jouw formulier hebben ontvangen zie je bij ‘deelnemers’ op jullie Expeditiepagina een groen vinkje achter je naam. Dat is voor jou en je coach de controle dat je inschrijving voor de reis 100% in orde is.

 

Kick off  21 september 2018

Volgt

 

Het tekenen van de overeenkomsten –  2018

Volgt

 


Inschrijven

NaamExpeditie Corlaer 9

De ouder(s)/verzorger(s) van de deelnemer gaan door het indienen van dit digitale formulier akkoord met deelname van hun zoon/dochter aan en de reisvoorwaarden van Expeditie Corlaer.

Inschrijfformulier

Inschrijfformulier Expeditie Corlaer 2018 - 2019

(De identiteitskaart is niet in alle Europese landen geldig; zie ook het “wijs op reis” document.)

Naam en Telefoonmummer

(B.v. dieet, medicijnen, allergie etc.)

Ouder/verzorger van de deelnemer gaat door het indienen van dit digitale formulier akkoord met deelname van hun zoon/dochter aan en de reisvoorwaarden van Expeditie Corlaer.

Een moment geduld aub.