Expeditie Corlaer 10

Informatie over de Expedities van schooljaar 2019 – 2020

Hoera, voor de tiende keer gaat Expeditie Corlaer van start: zes teams van 12 tot 16 leerlingen krijgen de kans om deel te nemen aan deze bijzondere manier van onderwijs.

Aan het einde van het tweede leerjaar kan er gesolliciteerd worden, met een brief of een filmpje. Daarna volgen er sollicitatiegesprekken, soms één, soms meer. Dat is zeker geen gelopen race. Voor sommige expedities staan er wel tachtig leerlingen in de rij.

Expeditieonderwijs en formatief leren

Vorig schooljaar werkten we aan de pilot ‘Expeditie Corlaer Formatief’.  Expeditie onderwijs gaat nog steeds over het organiseren in allerlei opzichten en goede doelen helpen, op basis van respect en wederkerigheid iets betekenen voor de maatschappij. Dat blijft allemaal overeind.

Op basis van de evaluatie van de pilot  werkt elke Expeditieleerling vanaf dit schooljaar met persoonlijke leerdoelen en ook als team stellen de leerlingen samen Expeditie teamdoelen op. Iedere leerlingen houdt in een portfolio zijn/haar vorderingen bij. De coaches krijgen tijd om die reflecties voor te bereiden en op vast momenten met de leerlingen uit te voeren. Basis voor de reflectiegesprekken en evaluatie aan het einde van de Expeditie is de ontwikkeling in het persoonlijke portfolio.

Lees er hier meer over: ‘Expeditieonderwijs en Formatief leren‘.

Contextrijk Leren

De leerlingen van de Expeditieteams zetten zich in voor het oplossen van een maatschappelijk probleem ergens in de wereld. Alle teams worden sectoroverstijgend (VMBO/HAVO/VWO)  samengesteld op basis van vrijwilligheid en staat onder begeleiding van twee teamcoaches. Aan hen de waardevolle taak om te zorgen dat er een hecht team ontstaat waarbinnen wereldwijs geleerd wordt. De leerlingen die deelnemen zijn echt gemotiveerd en willen op basis van respect en wederkerigheid iets betekenen voor de ander.

Samen met de coach buigt zich het team zich over maatschappelijke problemen die ergens ter wereld spelen, met als doel om in de betreffende gemeenschap een blijvend element van waarde te realiseren. In het Expeditieonderwijs ontwikkelt de leerling zijn talenten en zichzelf als volwaardig mens, op basis van wederkerigheid en respect voor de ander en de wereld. De docenten die ervaring opdoen als expeditiecoach, dragen hun nieuw opgedane kennis en vaardigheden actief over binnen en buiten de school.

In de rechter zijbalk vind je de links naar de pagina’s van de zes Expeditie teams.

Kick-off  20 september 2019

Uit: De Veense Courant/Nijkerkerveen.org:

Expeditie Kikano heeft vrijdag 20 september de eerste uitdaging gewonnen van alle deelnemende groepen van Expeditie Corlaer. Door de hele binnenstad heen werden spelletjes gedaan, zoals het beklimmen van de Nijkerkse toren. Het team dat halverwege 2020 met de kano Nederland zal doorkruisen, won de eerste grote battle. Op het Molenplein werd als grote afsluiting een groepsfoto gemaakt.

Vandaag is het startsein gegeven voor de tiende editie van Expeditie Corlaer met een kick-off. Er zijn 6 verschillende teams van 12 tot 16 leerlingen samengesteld, die tal van activiteiten gaan organiseren om geld in te zamelen en iets te betekenen voor de maatschappij. De kick-off is bedoeld om de teamgeest onder de leerlingen te versterken en alvast aan elkaar te wennen.

Lees meer over alle Expeditieteams op hun eigen pagina (zie de zijbalk rechts)

Expeditieteam Midden/Zuid-Amerika:

Expeditieteam Kikano:

Expeditieteam Cycling:

Expeditieteam Azië:

Expeditieteam Vraagteken:

Expeditieteam Afrika:

(Foto’s door @keesvandeheuvel)

Veiligheid

Veilig op pad met je Expeditieteam en allemaal weer veilig thuis komen is het uitgangspunt van Expeditieonderwijs; lees daarom de reiswijzer ‘Wijs op reis’ zorgvuldig.

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. Het virus geeft luchtwegklachten. Het coronavirus verspreidt zich verder in China maar ook in de naburige landen en andere continenten. Voor het reizen met Expeditieteams houden de situatie goed in de gaten en volgen de updates op de website Nederland Wereldwijd. Indien de internationale ontwikkeling hiertoe aanleiding geven, nemen we direct met de expedities contact op.

Inschrijven voor een Expeditie

Om je in te schrijven voor een Expeditie vul je het digitale inschrijfformulier hieronder in. Als we jouw formulier hebben ontvangen zie je bij ‘deelnemers’ op jullie Expeditiepagina een groen vinkje achter je naam. Dat is voor jou en je coach de bevestiging dat je inschrijving voor de reis 100% in orde is.


Inschrijven

NaamExpeditie Corlaer 10

Inschrijfformulier Expeditie Corlaer 2019-2020

(De identiteitskaart is niet in alle Europese landen geldig; zie ook het “wijs op reis” document.)

Naam en Telefoonmummer

(B.v. dieet, medicijnen, allergie etc.)

Ouder/verzorger van de deelnemer gaat door het indienen van dit digitale formulier akkoord met deelname van hun zoon/dochter aan en de reisvoorwaarden van Expeditie Corlaer.

Een moment geduld aub.
Inschrijfformulier