Een leerlab Expeditie Onderwijs?

Expeditie Onderwijs is een model voor uitdagend en eigentijds onderwijs dat in 2007 in samenwerking ontwikkeld werd door het Corlaer College in Nijkerk en ICT&E in Dieren.
In de afgelopen negen jaar trokken er meer dan 70 expedities over de hele wereld om in wederkerigheid met anderen te leren van en met de wereld.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de leerlingen in Expeditie Onderwijs meer dan gemiddeld leren samen werken, communiceren en verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast wordt de verbondenheid met de maatschappij versterkt. Werken in een team met een eigen doel, een eigen plan, eigen tijd, geld en verantwoordelijkheid is contextrijk leren. Maar bovenal leren leerlingen individueel en met elkaar regie te nemen over het eigen leren.

Afr_12-04_4395

Ronald Schaefer, conrector innovatie en financiën op het Corlaer College in Nijkerk:
In het Expeditie Onderwijs wordt de leerling echt in zijn kracht gezet wordt, omdat de docent coach is en de leerling samen met teamleden zelf kiezen wat het te bereiken doel is.
Hoe werkt Expeditie Onderwijs? Aan het begin van het cursusjaar wordt een team samengesteld van ongeveer 12 leerlingen. Twee coaches begeleiden het team een jaar lang bij het bereiken van een zelfgekozen doel. Op het Corlaer College is gekozen om te werken aan een maatschappelijk doel met de slogan “ik draag bij aan een betere wereld”. Als het doel door het team bepaald is wordt een ondernemingsplan geschreven en na twee feedback rondes vastgesteld. De leerlingen voeren onder begeleiding het plan uit en er wordt toegewerkt naar bijvoorbeeld een bezoek aan een project in het buitenland of er wordt gewerkt aan de organisatie van een 10-daagse wielertour of kanotocht met een zelfgebouwde kano. Ook onderdeel van Expeditie Onderwijs is het ontdekken en het werken aan eigen talenten, fondswerven en het delen van ervaringen met leeftijdsgenoten en andere belanghebbenden, zoals sponsors.

Aanmelden is op vrijwillige basis d.m.v. een sollicitatieprocedure en aan het einde van het jaar ontvangt iedere deelnemer een certificaat. De meerwaarde voor de leerlingen is leren in binnen de rijkste context die er is, namelijk de echte wereld. Voor de begeleidende coaches is de winst het leren werken aan de rol als coach en dit ook inzetten in de rest van het onderwijs. Voor de school genereert expeditie onderwijs maatschappelijke betrokkenheid, publiciteit en interne dynamiek om anders over onderwijs na te gaan denken. De ouders reageren bijzonder positief. Zij geven aan dat hun zoon/dochter echt groeit door deelname aan Expeditie Onderwijs. Voor meer inspiratie kun je hier klikken.
Het idee is om meer Expeditie Onderwijs in Nederland in het onderwijs vorm te geven, omdat leren in en van de echte wereld een hoog rendement oplevert, voor de leerling, collega en school. Doe je mee met Leerlab Expeditie Onderwijs “Sterk gemotiveerd, want het hangt echt van mij af?”

nepal_24-03-2016_018

Oproep voor deelname aan een leerlab Expeditie Onderwijs.
Inmiddels werken er vier scholen met Expeditie Onderwijs: Corlaer College – Nijkerk, CSG Noordik – Almelo, CSG Noordik – Vriezenveen en Lyceum de Grundel – Hengelo. Ook krijgen we regelmatig verzoeken om voorlichting te geven over de opzet en aanpak van Expeditie Onderwijs. Net als voor de expeditieteams in de scholen, geldt ook voor scholen dat samenwerken en samen leren de basis is voor een succesvolle implementatie van Expeditie Onderwijs. Naast het verzorgen van workshops en master classes zijn we al enige tijd opzoek naar een nieuw model om samen met geïnteresseerde scholen Expeditie Onderwijs in Nederland een krachtige impuls te geven.

We denken dat model gevonden te hebben in de oproep van Schoolinfo – Leerling2020 tot het aanmelden van scholen voor een derde ronde leerlabs. Er is geen beter model denkbaar om de kernvraag die een aantal scholen nu delen te versnellen: ‘Hoe kunnen we het model van Expeditie Onderwijs op onze school zodanig verankeren dat het een krachtige bijdrage levert aan gepersonaliseerd leren?’

Wij roepen geïnteresseerde scholen op om hun belangstelling kenbaar te maken via onderstaand contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

 

Informatie over Leerlab Expeditie Onderwijs

Een moment geduld aub.

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Naam Email