Expeditie Burkina Faso 2011-12 – Reiservaringen

02-03-2012 Reiservaringen:

Tosca   Lisanne   Joost

Daan   Marjolein   Rianne   Jarno  Matthijs  Jan-Willem

Mark   Sanne   Dana   Thijs

ToscaIk vond het echt super leuk maar natuurlijk ook heel bijzonder dat ik mee mocht met zo’n reis als dit. Dit doe je niet zomaar even maar het mooist van de reis vond ik toch wel dat alle mensen hier zo aardig zijn en wanneer we bij een school aankwamen dat iedereen om je heen kwam staan. Wanneer je in het busje zat en langs kinderen reed dan zwaaiden ze naar je. Ik vond het ook heel mooi om te zien hoe blij ze waren dat we de mensen hier wilde helpen ze waren ons echt heel dankbaar, hier zijn ze al super blij met een fles water met een heel klein laagje water er in. Het meest indrukwekkende van de reis vond ik dat we zo dicht bij de krokodillen mochten komen en er zelf op mochten zitten. Ook het cultuur verschil was heel indrukwekkend dat was goed te zien bij de cultuur avond, ze hadden een heel andere manier van dansen en muziek maken en dat was echt heel leuk om te zien. Maar ook het klimaat hier is heel anders, veel grote vlaktes met wat bomen en planten en dan tussen door komt er een dorpje. Het was een super leuke maar ook hele gezellige reis en we zullen onze burkinabeese vrienden erg missen.
LisanneIk vond deze reis echt een supermooie ervaring en het was natuurlijk ook erg leuk! Het was erg raar om te zien hoe de mensen, vooral de kinderen, hier op je reageren. De mensen zijn allemaal erg aardig en heel dankbaar. Ze zijn heel snel blij met dingen die voor ons in Nederland als normaal word beschouwd. Als in Nederland word gevraagd wat ik wil drinken, en ik zeg water, wordt er meestal iets gereageerd als:‘ Dat is lekker goedkoop.’ Terwijl dat hier helemaal niet zo is. Het meest indrukwekkende vond ik de cultuur. De mensen zijn heel anders dan in Nederland, het is hier bijvoorbeeld normaal om op je 10de zonder ouders te gaan wonen om zo makkelijker naar school te kunnen. Sommige kinderen van die leeftijd zien hun ouders maar eens in de twee maanden. Ik vond ook de cultuuravond erg leuk. Ze lieten allemaal dansen zien, het is echt knap wat de mensen hier kunnen met hun lichaam! Het afscheid nemen vandaag was best moeilijk, we zullen onze vrienden uit Burkina Faso erg gaan missen, maar ik ben toch ook wel weer blij om naar huis te gaan en een lekkere douche te kunnen nemen.
Joost
DaanWat ik van deze reis vond? Geweldig Natuurlijk! Je maakt immers niet iedere dag mee dat je naar Afrika gaat. Het is heel apart om te zijn hoe de mensen in Burkina Faso zelfs met het kleinste beetje water of eten al blij zijn, terwijl we in Nederland soms gewoon eten laten liggen omdat we het niet lekker vinden of er geen zin in hebben. Dat de mensen in Burkina Faso tevreden zijn met weinig is niet het enige wat me opviel: ze zijn ook allemaal mega aardig! Ze vragen bijvoorbeeld altijd hoe het met je gaat en schudden je de hand.Hoewel mijn reis naar Burkina Faso meerdere hoogtepunten kent vond ik de krokodillen en de cultuur er toch uitspringen. Je zit immers niet iedere dag op een krokodil of leert een nieuwe cultuur kennen! Als ik de kans krijg om nog een keer te gaan, en zo mijn Afrikaanse vrienden nog eens te zien,  zal ik zeker ja zeggen. Jammer dat de reis maar twee weken duurde! (ook al heb ik wel zin in een lekkere Nederlandse Ham-Kaas tosti.
Top
MarjoleinDeze reis vond ik een mooie ervaring, en een voorbereiding op wat later kan komen.. het was prettig om met deze groep naar zo’n land toe te gaan en wat moois neer te zetten, in dit geval een geldbedrag en zelf een steen gemaakt voor in het nieuwe sportveld. Ik vond het een prettig gebeuren en wou eigenlijk dat het nog wel langer duurde. Mijn mooiste ervaring die ik daar heb meegemaakt is hoe blij kinderen kunnen zijn met maar heel weinig. Ze waren al dolblij met een lege waterfles, terwijl dat voor ons niks is. Wat ik het meest indrukwekkende vond was hoe de mensen daar leven. Gewoon in een hutje van hout en leem. Maar vooral dat de meesten goederen gewoon worden verdeeld in de familie. De hitte was soms een beetje onverdraaglijk maar daar wen je vanzelf wel aan. Warm water werd een normaal iets en koud water een uitzondering. Het is jammer om weer weg te gaan en vooral om de vrienden die we daar gemaakt hadden achter te laten. Zoals graham green zei: Niemand keert terug van een lange reis zoals hij vertrokken is.
RianneDeze reis zal ik altijd blijven onthouden, omdat het een bijzondere reis is en niet veel mensen (en vooral kinderen) kunnen zeggen dat ze naar Afrika zijn geweest. De mooiste ervaring die ik had waren hoe de kinderen op ons reageerden, maar ook vond ik de krokodillen echt heel leuk. Het was heel bijzonder, omdat we op ze mochten zitten, en ze werden gevoerd. Toen de krokodillen achter die kip aangingen, leek het net alsof het echte wilde dieren waren. Wat ik een mijn mooiste ervaring vond, is dat we op mochten trekken met onze buddy’s. Ik vond het wel jammer dat we niet heel veel met ze gedaan hadden, maar het was wel lang genoeg om ze te leren kennen.Als ik deze ervaring in een zin zou moeten beschrijven was het: Het was een geweldige ervaring en ik zou later nog wel een keer naar Burkina Faso willen gaan, omdat het z’n bijzonder land is.
JarnoDe reis naar Burkina Faso heb ik als een heel bijzondere reis ervaren. Het was de eerste keer buiten Europa voor mij. Ook was het voor mij de eerste keer voor een lange tijd zonder ouders. Het was een geweldige ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Ik heb niet echt een hoogtepunt in de reis. Ik vond alles wel een hele ervaring. De indrukwekkendste gebeurtenis vond ik het bezoek aan de krokodillen. Je kon ze gewoon aanraken!!!!! Al met al vond ik de reis echt geweldig. We hebben zoveel mensen leren kennen en ervaringen opgedaan. Ik vind het dan ook heel erg jammer dat deze reis nu voorbij is. wat mij erg opviel aan Burkina Faso was dat bijna alle mensen heel erg vriendelijk/tevreden zijn terwijl ze bijna niets bezitten. Daar zouden wij als Nederlanders nog iets van kunnen leren.
MatthijsDit was een ervaring die je niet snel meer mee zal maken. Het was een heel indrukwekkende reis. Als hoogtepunt heb ik het op de foto gaan met de krokodil, maar natuurlijk ook gewoon het kijken hoe het leven hier is. Zoals verkopers, mensen met dooie varkens op hun brommer, mensen met brommers op hun brommer, enzovoort. Ook was het heel indrukwekkend om te zien dat er heel veel kinderen staan te verkopen, en dat het er maar om hangt of er vanavond eten op het bord ligt. Ook wordt je gigantisch aangegapen, alsof je een dierentuinattractie bent. Maar ook kleine kinderen die met een big smile naar je zwaaien, als je in het busje zit. Oftwel, het was een compleet nieuwe ervaring. In één zin gezegd: het was leuk, ik had het niet willen missen.PS: als dit verhaal niet goed is; dat komt omdat ik om 2:00 ’s nachts in een lawaaiig vliegtuig boven Tajikistan ofzo vlieg,Doei.
Top
Jan-WillemIk heb echt een ervaring voor mijn hele leven opgedaan doordat ik zoveel heb gezien/meegemaakt in die 11 dagen. Wat  mij het meest opviel is dat de mensen in de binnenlanden, ook al zijn ze heel arm, altijd blijven lachen en proberen alles met je te delen ook al hebben de mensen zelf niks.
MarkOok ik vind dit een onvergetelijke ervaring. Het hoogtepunt vind ik dat ik veel nieuwe vrienden heb gemaakt. Met de meeste houd ik contact op Facebook ?. Ook vond ik zoals de meeste het op de krokodillen zitten heel leuk. Ook vond ik de nieuwe cultuur heel interessant, zoals hoe de mensen daar (grotendeels) in traditionele huizen wonen en hoe het dagelijks leven gaat. Ik ben zozo van plan om een keer terug te gaan en alle vrienden die ik heb gemaakt weer terug te zien. Hierna besef ik wel hoe goed wij het in Nederland hebben, op een gegeven moment van de reis waren we al blij met koud water (soms dronken we kokend water, SERIEUS!)
SanneDeze reis is er een om nooit meer te vergeten. We hebben zoveel meegemaakt dat ik denk ik wel ruim 5 fotoboeken vol kan plakken. Alles had zijn positieve en negatieve kanten, zoals de warmte en het eten. Maar eigenlijk hebben we helemaal niets te klagen gehad, want we hebben het nog best luxe gehad! Ook hebben we er veel nieuwe vrienden bij, die we (ik tenminste wel) heel erg gaan missen! Volgens mij wil iedereen uit het team nog een keer terug naar Burkina Faso en het zou natuurlijk super zijn als we dat plan door kunnen zetten!
DanaDit was zeker een hele bijzondere reis. Van tevoren waren we al goed voorbereid op de dingen die ons te wachten stonden. Wat ik toch wel bijzonder vond is dat bijna overal waar we heen gingen alle kinderen achter ons aan rende, zwaaide en handjes wilden geven. Toen we het ‘centrum’ van Batié in gingen werden we door iedereen aangekeken. We gingen een stuk wandelen en hoe verder we liepen, hoe meer kinderen er achter ons aan liepen. Ze volgden ons overal naar toe. Toen we weer bij de bus aankwamen waren er toch wel een stuk of 30 die om onze bus heen stonden. Het was niet altijd even leuk dat overal waar we gingen kinderen achter ons aan kwamen. Toen we op een basisschool waren gingen we namelijk brood en banaan eten, niemand wilde dit eigenlijk omdat er heel veel kinderen om ons heen stonden en het een beetje lullig was om voor hun neus te gaan eten. We hadden ook heel veel lege waterflessen, deze gaven we vaak aan kleine kinderen. Het was ook echt bijzonder hoe blij ze er dan mee waren. Wij Nederlanders gooien gewoon zonder er over na te denken de flessen in de prullenbak of op straat. Ik weet nu ook wel dat ik echt blij kan zijn met wat ik heb en dat we genoeg geld hebben om van te kunnen leven. Want veel mensen kunnen dit niet.
ThijsIk heb het erg naar mijn zin gehad in BF. Ik heb veel geleerd en mijn Frans is er goed op vooruit gegaan. Ook heb ik een hoop nieuwe vrienden gemaakt en wil deze ook blijven houden. Daarom hebben en paar van ons ook al plannen om nog een keer terug te gaan. Ook heb ik veel geleerd van de verschillende culturen binnen het land doordat we bijv. een kijkje mochten nemen in hun huis. Ook de armoede kwam goed aan bod en daarom mogen wij blij zijn dat we in Nederland wonen.
Top

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.