Suriname - Learning Circles & schoolbezoeken - januari 2017

Een prachtige studiereis naar Suriname met leerlingen en leerkrachten.

ICT&E organiseerde al meer dan 100 internationale studiereizen en uitwisselingen. Dat doen we omdat we geleerd hebben dat zo’n reis bijdraagt om los te komen uit vertrouwde kaders en concreet vorm te geven aan een andere kijk op samen leren. Om voor, tijdens en na de reis samen te reflecteren op hoe we in ons onderwijs leerlingen kunnen uitdagen zélf een actieve, verantwoordelijke rol te nemen in hun leren. Genoeg redenen om voor de 10e keer op studiereis naar Suriname te gaan!

Good Practices.

De basis van de reis naar Suriname is het uitwisselen van ‘best practices’ en een zeer inspirerende voorbereiding op de Learning Circles. …

lees meer

Een prachtige studiereis naar Suriname met leerlingen en leerkrachten.

ICT&E organiseerde al meer dan 100 internationale studiereizen en uitwisselingen. Dat doen we omdat we geleerd hebben dat zo’n reis bijdraagt om los te komen uit vertrouwde kaders en concreet vorm te geven aan een andere kijk op samen leren. Om voor, tijdens en na de reis samen te reflecteren op hoe we in ons onderwijs leerlingen kunnen uitdagen zélf een actieve, verantwoordelijke rol te nemen in hun leren. Genoeg redenen om voor de 10e keer op studiereis naar Suriname te gaan!

Good Practices.

De basis van de reis naar Suriname is het uitwisselen van ‘best practices’ en een zeer inspirerende voorbereiding op de Learning Circles. Tijdens de reis zullen de leerkrachten uit Nederland kennismaken met Surinaamse scholen en collega’s. Deelnemende scholen kunnen rechtstreeks gekoppeld worden aan collega’s van een ‘partner school’ in Suriname, om zich samen met te richten op een (bouw)project op school of op een zinvol ander doel.
We weten allemaal dat de scholen in Suriname best ondersteuning kunnen gebruiken om leeromstandigheden te verbeteren. Samen ondernemen en opbouwen leidt tot mooie directe contacten, waardoor leerlingen en leerkrachten hun ervaringen gaan uitwisselen. Zo komt er als vervolg op de reis in verbondenheid én wederkerigheid een leertraject van waarde tot stand.
Wie de passie voor leren en ambitie in zich ontwikkelende landen ervaart, wie met eigen ogen ziet wat het voor een klas in Suriname betekent om echt samen te kunnen leren, keert anders op school terug. Tevreden over hoe goed het in Nederland is; gemotiveerd om met de nieuwe collega’s in binnen- en buitenland aan de slag te gaan.

Nederlandse scholen in de Internationale Learning Circles.

Het samenwerken kan na de studiereis gewoon doorgaan. In februari 2017 starten er weer nieuwe Nederlandstalige Learning Circles Kinderrechten, die georganiseerd worden door ICT&E en het Global Teenager Project. We beginnen deze goed voorbereid, ondersteund met een aantal workshops, waarvan een in Suriname. We leren van elkaar hoe je leerlingen een stem kunt geven in vorm en inhoud van hun onderwijs. Het is ook mogelijk in te schrijven voor de Engelstalige Learning Circles.
De ervaringen van leerlingen en hun begeleiders met deze manier van samen leren over de rechten van het kind zijn zo positief dat velen zich ieder jaar opnieuw inschrijven voor de Circles.

Een studiereis voor leerkrachten: 

Wat heeft Suriname mij gebracht?
Allereerst heb ik het heel inspirerend gevonden om 7 dagen lang zo intensief met collega’s (bekende en onbekende) op te trekken: van ontbijt tot het laatste uurtje in de warme avond gingen de gesprekken voor een groot deel over onderwijs! De bezoeken aan de zes Surinaamse scholen waren daarbij een onuitputtelijke inspiratiebron. En daarnaast was het ook gewoon een hele fijne groep, waarin ik me prima thuis heb gevoeld.

Tijdens de studiereis wordt ruim aandacht besteed aan het observeren van het onderwijs in Suriname en reflecteren we samen op de overeenkomsten en verschillen in ons onderwijs. Naast schoolbezoeken is er ook een dag met workshops om samen met alle Surinaamse collega’s het leren in de Learning Circles te verdiepen.
En natuurlijk ontdekken we samen het echte Suriname, genieten we van de warme, vrolijke mensen en de schoonheid van het land. Zo’n reis vergeet je van je leven niet. Of zoals een leerkracht na een studiereis als reflectie met ons deelde: “Deze reis gaf me nieuwe leerkracht voor zeker 10 jaar”.

En voor leerlingen:

Voor een aantal scholen is deelname aan de studiereis niet alleen verweven met de Learning Circles, maar heeft het zich door het schooljaar heen verbreed naar het zogenaamde Expeditie Onderwijs en is het een onderdeel van Actief Wereldburgerschap. Daarbij worden leerlingen op deze scholen samen uitgedaagd een groter leeravontuur aan te gaan. Een van de scholen die dit met veel daadkracht en bevlogenheid hebben uitgewerkt én uitgevoerd is de Werkenrode School (VSO) uit Groesbeek.
Voor hen kreeg de studiereis naar Suriname een extra dimensie:
Sinds 2014 maken telkens twee leerlingen van deze school deel uit van het reisgezelschap naar Suriname. Zij blijken bevlogen ambassadeurs voor hun Expeditie én de Learning Circles Kinderrechten. Ze hebben de onderneming met hart en ziel opgepakt en beleefd en stimuleerden hun medeleerlingen met veel succes zich in te zetten voor een zinvol project op een Surinaamse school. De reis en expeditie werd binnen en buiten de school gepresenteerd. De leerlingen van de deelnemende groepen organiseerden tijdens het hele schooljaar een aantal activiteiten om de projecten in Suriname met succes te financieren.
Bekijk hier hun verslagen en foto’s op Facebook.

Uit het eindverslag van Tim Heemsbergen, die in januari 2015 naar Suriname reisde:
“Als ik terug denk aan de sollicitatiebrief valt me vooral op dat ik het woord ervaring hierin vaak heb gebruikt. Dat was ook wat ik wilde, een leerzame ervaring om nooit te vergeten. Waarin ik veel van het land zou zien en ontdekken. Ook was het een grote uitdaging om te zien hoe het met de rolstoel zou gaan in een land als Suriname. Onvergetelijk is het zeker geworden en ik denk dat we met zijn allen hebben bewezen dat als je het samen doet er heel veel mogelijk is. (…) Daarom zou ik iedereen die zichzelf dit ziet doen willen aanraden om te solliciteren, zodat zij deze mooie dingen ook kunnen beleven. Ik vind dat het heel belangrijk is dat hier mee door wordt gegaan..”

Zo was de studiereis/expeditie naar Suriname (voor vele leerlingen van meerdere scholen) een onvergetelijke en rijke leerervaring! De leerlingen die meegaan konden hun enthousiasme voor de reis en hun belevenissen tijdens de reis zo goed overbrengen op hun schoolgenoten, dat het werken in de Learning Circles daarna een veel grotere impact had.

Workshops en bijeenkomsten gericht op de studiereis Suriname 2017

Learning Circles schoolbreed

Startbijeenkomst Studiereis Suriname 2017
Locatie, donderdag 8 december 2016, 18:30 – 20:00 uur
Op deze avond ontmoeten de reizigers naar Suriname elkaar. Leerlingen, ouders en docenten ontvangen hiervoor een uitnodiging.
Samen gaan we het programma voor de reis goed bespreken en allerlei praktische zaken komen aan bod.

Verdiepend leren in de Learning Circles
Paramaribo, donderdag 26 januari 2017, 08:00 – 15:00 uur
In deze workshop leren de collega’s uit Suriname en Nederland samen aan verdiepend leren in de Learning Circles. Op zoek naar authentiek leren en echt eigenaarschap van leren bij de leerling.

Wie organiseert de reis?
De studiereis wordt georganiseerd door Bob Hofman (ICT&E), ism iEARN Suriname en coördinator Manon van Herwijnen van het Global Teenager Project. De deelnemers dienen zelf voor een reis- en annuleringsverzekering te zorgen. De meeste scholen hebben een collectieve reisverzekering, vraag dit op school goed na!

Inschrijven:
Het inschrijfformulier  vind je hieronder; inschrijven kan tot 1 december 2016 tegen hieronder vermelde kosten.  Na deze datum kunnen de kosten worden aangepast a.d.h.v. hogere ticketprijzen.

Subsidie:
Deze studiereis past uitstekend in het verankeren van internationaliseren in het Curriculum en  komt daarmee in aanmerking voor een VIOS subsidie van het EP/Nuffic. U dient deze subsidie als school zelf aan te vragen (max. 2 maanden voor vertrek) zie ook de deadlines.

Zie voor meer indrukken de verslagen van de studiereizen van januari 2009, januari 2010, januari 2011, januari 2012, januari 2013januari 2014,  januari 2015 en januari 2016

 

verbergen
 

Inschrijven

Inschrijfformulier Suriname januari 2017

Een moment geduld aub.

Bijeenkomsten

Startbijeenkomst donderdag 08-12-2016 / Tijd: 18:30 - 20:00 uur
Locatie Montessori College Arnhem, Utrechtseweg 174, 6812 AL Arnhem, T: 026-3209830

Reisgegevens

NaamSuriname - Learning Circles & schoolbezoeken - januari 2017
Vertrek 21-01-2017
Terugkomst29-01-2017
Aantal deelnemers 15
KostenLeerlingen € 1.540,- / leerkrachten € 1.990,- (1-per. kamer + € 220,-) - Bij extreme koerswijzigingen is een tussentijdse aanpassing mogelijk. Voor docenten is een VIOS beurs van € 750,- mogelijk.
Reisschema
DagVluchtnr.VertrekVanNaarAankomst
21-01-2017KL71311:20AmsterdamParamaribo16:35
28-01-2017KL71419:30ParamariboAmsterdam08:15*
Opmerkingen

Let op! Er gelden strenge regels voor bagage!

Per persoon mag je meenemen:
1 stuk bagage (koffer) van max. 23 kg. Met afmeting: l + b + h max. 158 cm (62 inch).
1 extra voorwerp als handbagage met max afmeting: 55 x 25 x 35 cm (21,5 x 10 x 13,5 inch) –> een handtas of laptoptas of een ander voorwerp van gelijk of kleiner formaat. In Economy Class mag je totale handbagage maximaal 12 kg wegen.

Reisprogramma
DatumOpmerkingen
21-01-2017

Zaterdag:
ye   
Verzamelen op Schiphol in vertrekhal 2 – 08:30 uur
Vlucht KL713 – vertrek 11.30 uur

Je hebt (max 30 uur van te voren) al on-line ingecheckt. We geven in hal 2 de bagage af .

sr  Suriname.. we zijn er!
Na een busreis van anderhalf uur komen we aan op Eco Resort, rond 20:00 uur Surinaamse tijd! Adres: Cornelis Jongbawstraat 16, Paramaribo.

21:00 uur: Te voet gaan we naar ‘t Vat, waar we iets eenvoudigs eten.

22-01-2017

Zondag:
sr  programma:

 • 10:00 uur – De leerlingen Jamilla en Valerie en hun docenten Astrid en Léon en Marjolein Schoonen vertrekken uit Eco Resort naar Nickerie.
 • 10:00 uur – Derek wordt opgehaald door Jamal Riedewald en ouders en Thyrza door Auricha van der Leeuw en haar gastouders.
 • 11:30 uur – Rest van de groep vertrekt te voet van Eco naar Fort Zeelandia.
 • 12:00 uur – Rondleiding door het fort, gevolgd door wandeling door Paramaribo.
 • 17:30 uur – Verzamelen en doorloop weekprogramma en dagverslagen.
 • 18:30 uur – Vertrek te voet naar Chi Min voor het diner.
23-01-2017

Maandag:
sr  Werkbezoeken aan deelnemende Circle scholen.
Hele groep:

 • 7:30 – 09:45 uur – Julius Lobato School (PO).
 • 10:15 – 12:30 uur – MULO  VOJ Copieweg.
 • 18:00 uur – vertrek te voet vanuit Eco naar restaurant Zus en zo.
24-01-2017

Dinsdag:
sr  Werkbezoeken aan deelnemende scholen.
Hele groep:

 • 7:30 – 09:30 uur – Richenel Sloote school (PO), op loopafstand.
 • 10:00 – 11:30 uur – MULO George Asin.
 • 11:30 – 12:30 uur – Kennedy school (SO school voor dove en slechthorende kinderen).
 • 18:30 uur – vertrek naar restaurant (locatie volgt).
25-01-2017

Woensdag:
sr  We gaan samen Suriname verder ontdekken!!

 • 8:30 uur – met busje vanuit Eco naar de afvaartsteiger in Leonsberg.
 • 9:00 uur – vertrek met de boot naar Fort Nieuw Amsterdam.
 • 9:30 uur – aankomst en rondleiding door een gids.
 • 11:30 uur – met de boot naar plantage Fredriksdorp
 • 13:00 uur – lunch (Saoto soep)
 • 15:30 uur – terug met de boot naar Blauwgrond ;onderweg dolfijnen spotten.
 • 17:30 uur – aankomst in Paramaribo
 • 18:45 uur – vertrek met busje naar restaurant Sarinah

 

 

 

 

26-01-2017

Donderdag:
sr  Trainingsdag Learning Circles in Lalla Rookh Centrum

 • 07:10 uur – met de bus naar Lalla Rookh Centrum.
 • vanaf 07:30 uur – inloop
 • ?? uur Valerie, Jamilla en Marjolein naar Stizona?
 • 08:00 uur – start in Lalla Rookh Centrum.
  Trainingsdag voor Surinaamse en Nederlandse leerkrachten.
  15 Leerkrachten en 2 coördinatoren uit Suriname + 6 leerkrachten uit Nederland

  • Er is wireless internet maar er zijn GEEN computers, neem svp eigen laptop mee!
  • 10.30 uur – broodjes en sap
  • 12:00 – 13:45 uur – Learning Circles en werken in de wiki’s
  • 13:45 uur – gezamenlijk afsluiten.
 • 14:00 uur – de bus van Lalla Rookh Centrum terug naar Eco

Er is geen gezamenlijk diner – Deze avond mag ieder naar eigen keuze ergens gaan eten in Paramaribo; je kent de stad nu inmiddels een beetje.

27-01-2017

Vrijdag:
sr  Ochtend: Werkbezoeken aan deelnemende scholen.
      Hele groep:

 • 8.30 – 10.00 uur – Mytyl school (SO)
 • 10.45u – 12.15 uur  – Anton Resida Mulo
 • 12.15 uur – Meteen door naar White Beach, dus zwemspullen mee. Hier gaan we ook barbequen.
 • Noordik leerlingen komen terug van George Asin Mulo en gaan mee naar ’t rivierstrand. Laatste nacht slapen zij in Eco.
28-01-2017

Zaterdag:
sr Laatste dag

 • Ochtend: vrij
 • Check out hotel kamers is om 14:00 uur
 • We verzamelen op de veranda van Eco om 14.30 uur
 • De bus vertrekt om 15:00 uur naar de luchthaven Zanderij

Vlucht KL0714 – 19.35 uur

Deelnemers
NaamSchoolLocatieBevestigd
manLeon Portier WerkenrodeschoolGroesbeekja
vrouwAstrid van OmmenWerkenrodeschoolGroesbeekja
vrouwValerie Schoonen (leerling)WerkenrodeschoolGroesbeekja
vrouwJamilla Leenders (leerling)WerkenrodeschoolGroesbeerkja
vrouwMarjolein Schoonen - VliegWerkenrodeschoolGroesbeekja
vrouwEvelien de LijsterOBS de VoorsprongDen Haagja
vrouwGretta KookeOBS de VoorsprongDen Haagja
vrouwEmine ErsanOBS de VoorsprongDen Haagja
manRaymond SteenwelleNoordikVriezenveenja
manDerek Kuipers (leerling)NoordikVriezenveenja
vrouwThyrza den Hartog (leerling)NoordikVriezenveenja
vrouwAafke HofmanGTPDen Haagja
vrouwMerel MeuweseGTPArnhemja
Organisatoren
MBob HofmanICT&EDieren
VManon van HerwijnenCoördinator Learning CirclesDieren
VMiriam WeekersLandencoördinator SO SurinameParamaribo
VNila PershadLandencoördinator PO/MULO SurinameParamaribo
Reisverslag
Handige links


Wiki
Galerij