Finland/Arnhem - september 2020 - C-LiON Hoger Onderwijs

Er is altijd een plan B!

In maart van dit jaar dachten we nog.: ‘Dan verschuiven we de geplande Finlandreis naar september en dan komt het helemaal goed’.
Maar de wereld ziet er inmiddels anders uit, voor de Finnen is Nederland rood en de Finse scholen mogen het hele schooljaar geen buitenlandse gasten ontvangen. Nou zegt Bob Hofman al enige jaren: “Laat al die Finnen, Australiërs en Canadezen maar eens naar onze Nederlandse onderwijsontwikkelingen komen kijken”. We hebben met elkaar iets neergezet waar we trots op mogen zijn.
Dus trekken we met ons C-Lion reisgezelschap van 21-24 september naar Arnhem, Lichtenvoorde en Elst, om samen met coördinator Mw. Margreet Pols en de schoolleiders in opleiding een fantastisch leeravontuur te maken. …

lees meer

Er is altijd een plan B!

In maart van dit jaar dachten we nog.: ‘Dan verschuiven we de geplande Finlandreis naar september en dan komt het helemaal goed’.
Maar de wereld ziet er inmiddels anders uit, voor de Finnen is Nederland rood en de Finse scholen mogen het hele schooljaar geen buitenlandse gasten ontvangen. Nou zegt Bob Hofman al enige jaren: “Laat al die Finnen, Australiërs en Canadezen maar eens naar onze Nederlandse onderwijsontwikkelingen komen kijken”. We hebben met elkaar iets neergezet waar we trots op mogen zijn.
Dus trekken we met ons C-Lion reisgezelschap van 21-24 september naar Arnhem, Lichtenvoorde en Elst, om samen met coördinator Mw. Margreet Pols en de schoolleiders in opleiding een fantastisch leeravontuur te maken.
Met dank aan de drie scholen die ons onder speciale Covid-19 omstandigheden toch willen verwelkomen en aan professor Steve Joordens, die ons op dinsdagavond in een exclusieve webinar ‘Formative Assessment & Covid-19 wellbeing in schools’ meeneemt naar Canada.
Hier lees je ons reisverslag over de komende dagen…. en onthoud… er is altijd een plan B!

En inmiddels een plan C.  Morgen zijn we te gast bij het Noordik in Almelo…. top!

Oorspronkelijke omschrijving van de reis:

Vertrouwen – Vakmanschap – Verbinding

Met zeven bevlogen onderwijsmensen van C-Lion (Centrum voor Leiderschap en Innovatie in het Onderwijs) in Breda gaan we op bezoek bij verschillende scholen in Finland. Op zoek naar informatie en inspiratie rondom de thema’s ‘Eigenaarschap,  gepersonaliseerd en formatief ’. Bob verzorgt de reis voor C-Lion en werkt al vanaf 1994 samen met scholen in Helsinki, Vantaa en Espoo. Inmiddels werken ruim 20 Finse scholen (PO-VO-MBO-HBO/WO ) uit zijn netwerk samen met Nederlandse scholen.

Eigenaarschap

De basis voor het thema ‘Eigenaarschap’ van deze studiereis ligt in het succes van de Finlandreis in april 2019; met de docenten en leerlingen bezochten we drie prachtige scholen waar ‘eigenaarschap’ aan de basis van het onderwijs ligt. Onderdompeling in een onderwijssituatie waar je aan het denken wordt gezet over het ontwerpen van eigentijds onderwijs; over het aanbieden van modules, vrije roosters, keuze voor leerlingen die bijdragen aan eigenaarschap, vaardigheden en het leren van ‘regie over eigen leren’. We bezoeken scholen die niet alleen hun successen delen, maar ook met ons willen ‘opdenken’ over thema’s als Formatief handelen, ‘Leren zichtbaar maken’ en Portfolio’s waarin de leerling zijn leeropbrengsten verzameld.

Vertrouwen

Vertrouwen van leefgemeenschappen in scholen waar voor ieder kind een passende plek is. Vertrouwen in het zelfregulerend vermogen van scholen; onderwijsinspectie in Finland bestaat simpelweg niet. Kennismaken met scholen waar reflectie op eigen handelen en professionalisering een uitgangspunt is. “Differentiation is not a set of strategies; it’s the best learning environment for every child”. Vertrouwen als basis van en voor eigenaarschap.

Vakmanschap

Op onderzoek in Finland waar eenieder die in het onderwijs werkt tenminste een Master of Education heeft; waar intervisie en het integraal volgen van het leren en de ontwikkeling van ieder kind een gezamenlijke opdracht van elke schoolleider en alle docenten is. Een land waar docent een beroep is om trots op te zijn en waar op 100 nieuwe opleidingsplaatsen tot docent ruim 3000 kandidaten inschrijven.

Verbinden

Als je het Finse onderwijs in een woord zou moeten vangen, dan is dat ‘samen’ – “It takes a community to raise a child”. In 65% van onze contact/lesuren, met ten minste 50% minder toetsen en voor minder geld voor onderwijs per kind wordt er kwalitatief uitstekend onderwijs geleverd. Door het geven van echte keuzes aan leerlingen over inhoud en organisatie ontstaat er eigenaarschap van leren en verbinding.

Wat vinden anderen?

Deze link geeft je een overzicht van eerdere reizen naar Finland en hier delen de deelnemers van de april 2019 studiereis hun ervaringen. Ella Kwakkestein en Jannie Steegenga (LinQue Consult) deelden hun verwondering en enthousiasme en schreven naar aanleiding van de 2019 studiereis een prachtig artikel (pdf) over het onderwijs in Finland. Dit artikel is nu ook in ‘Van 12-18’ gepubliceerd.

Eigenaarschap en het reisprogramma.

In een voortraject worden de deelnemers actief betrokken bij het opzetten en invullen van het reisprogramma, immers daar ligt de kern van het succes (eigenaarschap) van deze studiereis. Vooraf met elkaar de leerdoelen voor deze studiereis formuleren en heel helder aangeven hoe deze te bereiken. Bob gaat dan in zijn netwerk in Finland op zoek naar die scholen, organisaties en mensen die een waardevolle bron naar eigenaarschap zijn.

Doel en uitgangspunten:

Het doel van de reis: ‘Aan het eind van de week willen we met behulp van datgene wat we gezien en ervaren hebben onze eigen geformuleerde leerdoelen aanscherpen en concretiseren”

Ter afsluiting: According to one Finnish maxim, “There is no bad weather; only inadequate clothing”.

verbergen
 


Bijeenkomsten

Startbijeenkomst dinsdag 28-01-2020 / Tijd: 09:30
Locatie Princenhagelaan 5, 4813 DA Breda

Reisgegevens

NaamFinland/Arnhem - september 2020 - C-LiON Hoger Onderwijs
Vertrek 21-09-2020
Terugkomst24-09-2020
Aantal deelnemers 7
Kostennvt
Reisschema
DagVluchtnr.VertrekVanNaarAankomst
21-09-2020Arnhem Elst
22-09-2020Lichtenvoorde
23-09-2020ElstArnhem
Opmerkingen

Deelnemers dragen zelf zorg voor een reis- en annuleringsverzekering.

Reisprogramma
DatumOpmerkingen
21-09-2020

Vervalt:

Maandag:

ye   Verzamelen deelnemers op Schiphol vertrekhal – 08:00 uur
Vliegen vanaf Schiphol Airport Met KL 1167– 09:45 uur

fi   Aankomst deelnemers op Vantaa Airport – 13:15 uur
Aankomst hotel met bus 615 –> Hotel Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki, check in

fi   15:00 – 17:00 uur – Lezing Finse onderwijssysteem

fi   Diner – Virgin Oil Co. Restaurant – Kaivopiha, Mannerheimintie 5 – gereserveerd om 19:15 uur

22-09-2020

Vervalt:

Dinsdag:

fi 
  Bezoek aan Saunalahti Koulu (PO), Mrs. Hanna Sarakorpi, principal and Mrs. Salla Suokko
Address: Brinkinmäentie 1, Espoo– Klassenbezoek
– Gesprekken met docenten en leerlingen
– Gesprekken met schoolleiding

Middag: 14:00 – 15:30 uur – Reflectie en verslag in themagroepen

fi – Dinner at Rosso – gereserveerd om 18:30 uur

23-09-2020

Vervalt:

Woensdag:

fi   Bezoek aan Lumon Lukio (VO), Marianna Sydänmaanlakka (rectori) and Marlene Leppäsalko, Assistant Principal.

Adres: Urpiaisen Tie 4, Vanta

– Klassenbezoek
– Gesprekken met docenten en leerlingen
– Gesprekken met schoolleiding

Middag: 14:00 15:30 uur – Reflectie en verslag in themagroepen

fi – Diner op eigen gelegenheid.

24-09-2020

Vervalt:

Donderdag:

  Bezoek aan Normal Lyceum Helsinki, Mrs. Jaana Silvennoinen, Principal
Address: Ratakatu 6, 00120 Helsinki

– Klassenbezoek
– Gesprekken met docenten en leerlingen
– Gesprekken met schoolleiding

Middag: 14:00 15:30 uur – Reflectie en verslag in themagroepen

 Diner bij Lappi – Annankatu 22 – Helsinki – gereserveerd om 19:00 uur

25-09-2020

Vervalt:

Vrijdag:

  Ochtend: 09:00 vertrek uit de haven – bezoek aan Suomenlinna – 11:40 vertrek van Suomenlinna naar de haven

Middag: 12:30 – 15:00 – werklunch met evaluatie

Vertrek naar vliegveld Helsinki – 15:00 uur
Vliegen vanaf Vantaa Airport – 18:10 uur

  Aankomst in Nederland – 19:45 uur

Deelnemers
NaamSchoolLocatieBevestigd
vrouwMargreet PolsC-LiON Hoger OnderwijsBredaja
vrouwMarina LouwerseKindcentrum 't PaalhoofdZoutelandeja
manGert HoogstratenVan Lodenstein CollegeBarneveldja
manMartien le ClercqCBS 't KlinketKoudekerkeja
manMartijn van den AarssenCBS De KamperschouwKamperlandja
vrouwIris HülsmansC-LiON Hoger OnderwijsBredaja
Organisatoren
MBob HofmanICT&EDieren
Reisverslag
Handige links
Wiki


Galerij