Expeditie Burkina Faso 2011-12 – Reisverslag

Zondag 19 februari 2012
Maandag 20 februari 2012
Dinsdag 21 februari 2012
Woensdag 22 februari 2012
Donderdag 23 februari 2012
Vrijdag 24 februari 2012
Zaterdag 25 februari 2012
Zondag 26 februari 2012
Maandag 27 februari 2012
Dinsdag 28 februari 2012
Woensdag 29 februari 2012
Donderdag 1 maart 2012
Vrijdag 2 maart 2012
Zondag 19 februari 2012
Door: Dana & Sanne
De vliegreis richting Parijs verliep heel erg snel! We kregen wel 2 sandwiches en het drinken werd voor ons ingeschonken. Op het vliegveld in Parijs was het heel erg druk en heel warm. Ook werd meneer Boekelo bij de douane aangehouden omdat hij te veel handbagage bij zich had. Dit probleem werd uiteindelijk opgelost met behulp van Lisanne. Wij hadden Lisanne haar tas snel overgenomen zodat zij een deel van de bagage van meneer Boekelo mee kon nemen.In de 2e vlucht, vanaf Parijs naar een tussenstop in Niamey kregen we een dienblad met daarop kip met rijst, wraps, een mandarijn en een cakeje. Na de tussenstop vertrokken we dan eindelijk richting Ouagadougou. Toen we daar uit het vliegtuig stapten, dachten we dat de hete lucht vanuit de vliegtuigmotoren kwam, maar dit bleek dus de hitte van Burkina Faso te zijn. Het wat nog 37 graden toen we buiten kwamen.We werden vriendelijk ontvangen door Ignace en zijn vrienden. Het viel ons gelijk op dat de mensen elkaar geen kussen op de wang geven maar wel iets vergelijkbaars. Ze bewegen hun hoofden 3 keer vlak langs elkaar maar geven elkaar geen kus.Iedereen had al snel zijn of haar koffers behalve Daan. Het duurde namelijk erg lang voordat zijn koffer tevoorschijn kwam (red. dat viel best mee). Uiteindelijk kwam deze toch tevoorschijn en konden we vertrekken. Toen we bij het busje aan kwamen verbaasden wij ons over hoe klein het busje eigenlijk was en de hoeveelheid bagage het mee moest nemen. Gelukkig paste we met z’n alle in het busje en kwamen we al snel aan bij het hotel. Onderweg naar het hotel keken veel mensen onze bus in en gingen dan ook even zwaaien. Het is een mooi hotel en iedereen heeft in zijn kamer een airco. (maar niet bij iedereen werkt die even goed) Ook heeft elke kamer een eigen badkamertje met een toilet, wasbak en een bad. Prima te doen dus!We gingen ’s avonds nog even met zijn allen eten. Op het menu stond; friet met omelet en sperziebonen. Wonder boven wonder smaakte de sperziebonen bij iedereen goed. Het eten was heel lekker, alleen was er niet zo veel.Het is nu inmiddels al 11 uur in Nederland maar hier in Burkina Faso is het nog maar 10 uur. Sanne is ondertussen al naar bed toe gegaan want die was erg vermoeid na de lange reis, zoals de meeste kinderen.
Foto’s van het vertrek op schiphol
Top
Top
Maandag 20 februari 2012
Door: Jan-Willem Koens en Mark Lanser
Op de tweede dag begonnen we met een heerlijk ontbijt bestaande uit koffie/thee, brood met jam/boter en een omelet. Daarna gingen we de stad bekijken, maar we waren weer ingesteld op Afrikaanse tijd. We sproken af om 11 uur, maar we gingen weg om ongeveer 12 uur…De eerste indruk van de stad was: Chaotisch! Al het verkeer ging door elkaar en het stonk er heel erg naar uitlaatgassen. De mensen keken vaak onderzoekend naar je maar je werd vaak vriendelijk begroet.Nadat we weer naar het hotel teruggekeerd waren namen we wat rust om daarna naar een park te gaan waar we gingen picknicken. Het park was meer een soort bos/oerwoud waar veel vogels en vleermuizen waren. We zijn toen een hapje gaan eten en na het eten kwam er een muzikant en die speelde samen met een djembeër mooie Franse liedjes om ons welkom te heten.Toen zijn we weer terug naar het hotel gegaan en daar ging iedereen zich verkleden om daarna uit eten te gaan. Jojanneke had geregeld dat we stoffen konden kopen, dit hebben veel gedaan (waaronder ik, Mark).Bij het restaurant kregen we een tafel aangewezen, al pratend besloten we om Jeudonner (volgens mij schrijf je het niet zo, maargoed) (Dieudonner, red) gewoon maar Sjon (waarom dat weet ik niet meer) te noemen. Het eten was heerlijk, aan het begin van de reis dachten we dat we alleen maar doorgekookte groente en rijst zouden krijgen. Maar nu valt het nog reuze mee! We merkten allemaal ook wel dat het Frans praten in het begin moeilijk was, maar gelukkig begrepen de gidsen ons. Ook doormiddel van gebarentaal en Engels.Terug in het hotel werden we gemeten voor de overhemden, jurken en rokken. En nu zijn we aangekomen op het moment dat we dit aan het schrijven zijn.
Top
Dinsdag 21 februari 2012
Door: Lisanne van Poolen en Tosca van den Belt
Ook vandaag begonnen we met een lekker ontbijt. De koffers waren ondertussen op de busjes gezet en we reden in 2 busjes richting Gaoua.We hebben een tussenstop gemaakt bij de krokodillen. Eerst kregen we een korte uitleg over het leven van krokodillen en toen ging het gebeuren, we gingen naar de krokodillen toe. Sommige van ons vonden het best eng, andere niet. We mochten op de krokodillen zitten en foto’s maken. Het was erg leuk!Daarna gingen we weer verder met onze reis. Op een gegeven moment verveelden we ons zo dat we stomme grappen gingen vertellen zoals: ‘Er zitten twee vogels op een iglo, de één valt er af en de ander heet Freek.’ In de andere bus werden er liedjes aangeleerd aan de mensen van hier, zoals ‘ik neem je mee’ van Gers Pardoel en ‘hoofd, schouders, knie en teen’.Tijdens de rit moest iedereen erg nodig telefoneren. Ze hadden teveel beltegoed en kregen bijna een gemiste oproep. Maar gelukkig is er tot nu toe niemand met gratis smsjes en is het netwerk goed te doen zolang je je eigen simkaart bij je hebt. Ja, dit soort gesprekken krijg je dus als je erg lang in een busje zit. Jullie zullen moeten wachten op de betekenis tot we thuis zijn (of misschien wat eerder)!Toen maakten we nog een tussenstop om te ‘lunchen’ dat was om half 4. We hebben toen patat met boontjes en doperwten gegeten. Ook dat smaakten erg goed. We gingen allemaal weer naar de busjes en gingen verder met de reis richting Gaoua. We typen dit verslag van vandaag dan ook vanuit de bus, die gelukkig een goede airco heeft. Onderweg hebben we heel veel gezien: Ezels, kleine dorpjes met vervallen huisjes, geiten, varkentjes en natuurlijk prachtige vlaktes. Ook hebben we een paar bergen gezien. Wat opvalt is dat het een stuk groener is dan het noorden. Het heeft hier in het zuiden dan ook geregend vlak voordat we hier kwamen. Het blijft moeilijk om tegen alle mensen ‘non merci’ te zeggen. Zeker als het nog kinderen zijn.Het hotel Hala is een erg mooi hotel. Het is luxer dan hotel Central. Eerst hebben we snel de kamers bekeken en ingericht en daarna hebben we couscous gegeten. Het was erg lekker. Al snel kwamen wij en Mark en Jan-Willem er achter dat er op onze twee kamers twee gekko’s zaten. Deze konden natuurlijk niet zonder naam blijven. Toen Mark en Jan-Willem onze geweldig verzonnen naam (Kokoskoekje) hoorde, mochten we er ook een voor hun gekko verzinnen. Dus nu heten de twee gekko’s Kokoskoekje en Stroopwafel.
Top
Woensdag 22 februari 2012
Door: Thijs en Joost
Het was vandaag een rustig dagje. Toen we vanochtend om half 10 aan het ontbijt gingen kregen we te horen dat er maar 4 mensen naar het ministerie van onderwijs konden.De mensen die hier naartoe gingen waren Dana, Mark, Jan-Willem en Marjolein. Zij vertelden ons dat ze daar handen hadden geschut en een kort babbeltje gehouden hadden.Toen zij terug kwamen kregen we te horen dat de bus al met onze koffers richting Batié was vertrokken. Dus de bus zou op zijn vroegst om 14:00 uur weer terug zijn. Dus wij hadden de hele middag om ons te vermaken in ons hotel.Er was een groot binnenplein waar je prima kon zonnen en ook in de schaduw kon zitten. We hebben ook gekaart en muziek geluisterd. Ook veel gelachen en ons prima vermaakt.Er stond eigenlijk op de planning om richting de ruines te gaan en daar wat plaatjes te schieten maar omdat de bus uiteindelijk pas om half 4 aankwam zouden we naar de markt gaan. Er was natuurlijk weer een maar. De bus had namelijk een lekke band waardoor we uiteindelijk pas om half 5 konden vertrekken richting de markt in Gaoua.Dus we moesten met 15-en in de bus en de rest ging in de jeep (zonder airco). Na 10 min aangekomen op de markt. Iedereen verkocht bijna hetzelfde en het was een gigantische zooitje. Ook stonk het er verschrikkelijk naar vis.Rond een uurtje of 5 zijn we vertrokken richting Batié. We gingen eigenlijk direct over op onverharde wegen en dus had iedereen er al na een paar minuten genoeg van. Gelukkig waren we in ongeveer 1,5 uur in Batié. Het bleek dat de jeep van mevr. Heutink en Jojanneke met ramen open moest rijden omdat het anders veel te warm was. Dus toen we hun weer zagen waren zij helmaal rood geworden van de grote hoeveelheid stof.

We waren nog maar net uitgestapt of we moesten alweer handen schudden met de lokale bevolking. Er stond een hele groep jongeren te wachten die volgens ons een jaar of 17 waren. Toen ik de bal pakte werden ze al meteen blij en gingen we met zijn allen overschieten. Ook gingen we nog kort volleyballen. Al vrij snel vertrokken ze, het is tot op heden niet bekend wat deze jongeren kwamen doen.

Nadat zij vertrokken, zijn we maar onze koffers gaan pakken en hebben we onze eigen klamboes opgehangen. Daarna zijn we nog allemaal gaan voetballen.

Als avond eten hebben we een bord spaghetti op en brood + een gekookt eitje. Dit was werkelijk lekker en veel mensen zouden dit thuis ook zo lekker willen hebben. Maar helaas is dit niet mogelijk.

Nu zitten we met zijn allen rond een tafel op het binnenplein. We luisteren muziek, Daan en Mark hebben grote discussies. Momenteel gaat het over hoe vaak je de wereld overloopt. De meisjes praten over jongens en Joost en Thijs zijn een verslag aan het schrijven.

Top
Donderdag 23 februari 2012
Door: Dana, Rianne en Marjolein
We hebben vandaag heel veel gedaan. Vanochtend om half 9 gingen we ontbijten. Na het ontbijt zijn we naar de burgermeester van Batié gegaan. Er mochten maar een paar leerlingen mee. Dit waren Tosca, Sanne, Jarno en Joost. Daarna zijn we naar het haute commissariat gegaan. De baas van de provincie was er samen met een andere man. Deze mannen hebben ons van alles verteld over Batié en over de hele provincie. Nadat we naar het haute commissariat geweest waren, gingen we naar een markt in Batié. We liepen een rondje en we werden constant aangekeken door alle mensen. Er liepen eerst een paar kinderen achter ons aan, maar hoe verder we liepen hoe meer kinderen het werden. Toen we weer bij de bus aan kwamen stonden er ongeveer 30 kinderen om de bus heen. En nog steeds bleef dit aantal groeien.Rond vier uur vertrokken wij naar het Lycée, we zwaaiden de kindjes hier in bij de herberg uit en een paar kinderen renden de hele weg achter ons aan. Toen we er waren hebben we gevoetbald tegen de andere leerlingen. Ook Ignace, Kabore  (onze buschauffeur) en Fofana deden met ons mee. Joost en Daan trapten de wedstrijd af. De eerste helft verliep niet vlekkeloos bij ons Nederlanders de andere leerlingen hadden dan ook de 1e  doelpunt gescoord. Omdat zij hele goede voetballers zijn, dachten wij dat wij geen kans meer hadden om te winnen.  Net na de eerste helft kreeg Mark een bloedneus, en er stonden gelijk heel veel kinderen om hem heen jammer genoeg kon Mark niet meer meespelen de 2e helft.In de tweede helft heeft Jan-Willem samen met het team twee doelpunten gescoord. Dus dat betekende dat wij hadden gewonnen met 2-1. Wij maar ook de andere school hadden dit niet verwacht. Ongeveer de helft van de school kwam naar onze wedstrijd kijken. Het is natuurlijk heel bijzonder dat er een hele groep met blanke mensen langskomen. Sommige leerlingen van het Lycée hadden een mobieltje met camera, ze maakten dan ook veel foto’s van ons. Vooral de blonde meisjes Sanne, Tosca en Dana waren in trek bij de leerlingen van het Lycée. Toen we weer terug gingen naar de herberg renden de kinderen ook weer mee terug.Rond 7 uur gingen we in de buurt van de herberg wat drinken. De directeur en de docenten van het Lycée heette ons nogmaals welkom in de stad.Het duurde daarna niet lang meer voordat we gingen eten.By the way; alles gaat goed, het eten is lekker, vooral de frisse cola, iedereen is nog gezond, wel wat warmer om te slapen hier in Batié, maar we hebben het naar onze zin, wel wat moe, maar nog fit!
Top
Vrijdag 24 februari 2012
Door: Daan en Matthijs
Na een nieuwe hete lawaaierige nacht (voor kamer 04 althans) werden de eervolle bewoners van de nederige Auberge in het pittoreske Batié weer wakker…..Na gezellig met elkaar te hebben ontbeten (een luxe maal bestaand uit stokbrood, gefrituurde ei met ui, verschillend broodbeleg en een heerlijk dampend koppie koffie), werden we om 9.30 (of zoiets) opgehaald door dhr. Toho. We mochten namelijk lessen volgen in het Lycée!Zo gezegd, zo gedaan: met z’n allen gingen we in een overvol busje naar het Lycée. Wij, Daan en Matthijs, hebben met ons groepje wiskunde en aardrijkskunde gevolgd. Meneer Boekelo gaf aan de eerst genoemde nog een leuke draai door als een gek heen en weer te springen (op een positieve manier). Als hij ook zo wiskunde geeft in Nederland, dan willen wij hem wel!Toen gingen we weer terug naar ons fraaie hotelletje in het pittoreske Batié waar we onder het genot van een Sprite, Cola of iets anders tot rust konden komen. De meesten gingen tijdens deze rustpauze het door de meiden van ons groep mede mogelijk gemaakte ‘weerwolfspel’ doen. Daarnaast was er nog iets heel droevigs gebeurd: Onze geliefde ‘kaarttafel’ ging kapot. Na onze rustpauze mochten we dan eindelijk onze ‘buddy’s’ ontmoeten. Leuk zou je denken, maar toen we ze eenmaal zagen vielen hele ongemakkelijke stiltes. Later, onder het volleyballen en later ook onder het kaarten, werden de pijnlijke stiltes echter minder. Toch is en blijft het lastig hun Engels goed te volgen.Na afscheid te hebben genomen gingen we eten. Ditmaal stond er een soort friet met een of ander vaag sausje en kool op het menu. Dit ging er over het algemeen best aardig in. Het plan was dat we direct daarna naar een ‘cultuuravond’ te gaan, maar omdat we op het busje moesten wachten werd dit 20:45.De cultuuravond was bij een soort van café. Daar waren heel veel mensen. Het was speciaal voor ons georganiseerd, en we werden uitgebreid en in soepel Frans welkom geheten (niet dat wij daar ook maar een woord van begrepen). Ook werden we in het Engels welkom geheten; “Welcome, people from Dutchland”. Daarna waren er heel veel groepjes leerlingen die wat gingen doen. Meestal een typisch Afrikaanse dans, een enkeling zong en er was een soort cabaret. Helaas heeft niemand van ons daar een woord van begrepen. Je kon in elk geval zien dat ze allemaal hun best hadden gedaan, en het zag er leuk uit.
Top
Zaterdag 25 februari 2012
Door: Jarno van de Bor
Vanochtend moesten we vroeg opstaan, we hadden het zelfde ontbijt als elke dag (stokbrood, veel te vet gebakken ei, thee en koffie).Na het ontbijt stapten we in de auto om naar het terrein van Sjon en Peggy te rijden. Sjon en peggy zijn zendelingen en doen veel vrijwilligerswerk in Batié en omstreken, zo leiden ze bijv. monteurs en bouwvakkers op zodat ze een eigen bedrijfje kunnen opstarten.Toen we op het terrein aankwamen kregen we nadat we waren voorgesteld een rondleiding over het terrein dat zo’n 2 hectare groot is. Als eerste gingen we naar de garage van Sjon waar auto’s komen om gerepareerd te worden. Sjon heeft ook nog een paar jaar geleden een paar ‘stagiaires’ gehad en die zijn nu ook voor zichzelf bezig met auto’s repareren. We liepen verder over het terrein en we liepen naar een schildpaddenverblijf zonder schildpadden, 2 waren er namelijk opgegeten door inwoners van Batié en bij 1 was het hol ingestort terwijl de schildpad er in lag. We liepen daarna naar de bibliotheek, hier kunnen scholieren boeken lenen om te lezen, ook kunnen ze er ’s avonds leren omdat er daar wel verlichting is.In de bibliotheek vertelden 2 jongens iets over de bibliotheek. De 1 zei het in het Frans en de andere vertaalde het naar het Engels. Ze vertelde dat de bibliotheek heel erg handig is voor scholieren omdat je in de bieb gratis boeken kan lezen en ze voor een kleine bijdrage kan meenemen naar huis.Nadat we de bieb uitliepen gingen we naar het huis van Sjon en Peggy dat vlakbij de bieb staat. We kregen er wat te drinken en een soort oliebol zonder rozijnen.’s Middags gingen we met de groep naar een echt traditioneel Afrikaans huis gemaakt van leem en koeienmest. Binnen werd er gekookt en het hele huis rook naar rook, het deed erg pijn aan je ogen. We klommen vanuit het huis het dak op. Het dak wordt vooral gebruikt om dingen op te drogen. Ook waren er een soort tentjes van riet op het dak die de ingang vormen van de voorraadschuur.Toen we weer terugkwamen waren de buddy’s bij de herberg. We vermaakten ons door bijv. te kaarten, twister te spelen en gesprekjes te voeren. Toen gingen we met z’n allen eten. Er stond gefrituurde banaan en patat gemaakt van ignam, een groot bruin houtuitziende groente dat naar aardappel smaakt. Gelijk na het eten gingen we naar bed omdat het al een paar dagen laat was geworden.
Top
Zondag 26 februari 2012
Door: Sanne en Dana
Vanochtend stond iedereen op met een slaperig hoofd. Bijna iedereen had slecht geslapen. Mark had ’s nachts nog een bloedneus gekregen en veel kinderen konden niet slapen door de warmte. We moesten om half 8 klaar zijn met alles zodat we gelijk konden ontbijten. Nadat we klaar waren met ontbijten, stapte we in het busje en gingen we naar een klein kerkje in Batié. Het was een rode kerk met aan de voorkant een wit kruis in de muur. Toen we daar binnen kwamen stonden er nog 3 lege bankjes achteraan bij de opening van de deur, het was krap maar we konden er met z’n allen zitten. De sfeer in de kerk was heel erg vrolijk. Alle vrouwen hadden mooie jurken aan en zongen uit volle borst mee. Niet alleen de vrouwen natuurlijk maar ook de mannen gingen los. Links achterin de kerk was een klein hoekje met een matje waar de kleine kinderen op konden zitten. Hoe langer we in het kerkje zaten hoe drukker het op het matje werd. Er kwamen steeds meer mensen en kinderen bij.De kerk hier is eigenlijk het tegenovergestelde van de kerkdiensten in Nederland. In Nederland zingt iedereen heel mooi hetzelfde liedje, worden er teksten voorgelezen en word er gespeeld op het orgel. In dit kerkje stond één drumstel, en iedereen zong uit volle borst mee. Er stonden zelfs mensen te dansen en te klappen.Toen we weer terug gingen naar de herberg gingen we ons omkleden omdat we ergens anders gingen ‘chillen’ volgens mevrouw Heutink. We trokken onze luchtige kleren aan en stapten de bus in. Iedereen zat in de bus behalve Jan-Willem, die ging bij Fofana achter op de motor. De reis duurde toch langer dan verwacht en het wegdek was echt héél slecht waardoor de bus er langer over deed dan de motor. Onderweg stopten we bij een huisje waar een familie in woonde, we kregen hier een kleine rondleiding zodat we een beetje een beeld konden krijgen hoe zij daar leven. Het was een best klein huisje met een schuurtje, 3 ‘slaapkamers’ en een binnenplaats waar de kinderen in de schaduw zaten. De vader van de kinderen had 2 vrouwen, in Burkina Faso is het niet meer dan normaal dat een man meerdere vrouwen heeft. We bleven hier niet lang en we gingen na ongeveer 15 minuten al weer de bus in. Toen we bij onze ‘chillplek’ waren aangekomen was het heel heet. We gingen onder een grote boom zitten aan de grens rivier tussen Ghana en Burkina Faso. We zaten in de schaduw dus het was al minder warm dan in de bloedhete zon. Toch hadden we zin om in het koude water te plonzen. Jammer genoeg mochten we dit niet doen, voor onze eigen veiligheid natuurlijk. Er kwamen heel veel kinderen naast ons zitten, we hadden veel flessen met water meegenomen en toen ze leeg waren gaven we deze aan hun. Ze waren er heel erg blij mee want deze konden ze zelf ook weer gebruiken. Tijdens het zogeheten ‘chillen’ kondigde Thijs en Jan-Willem ons plan voor Ignace aan. Hij heeft namelijk een Microkrediet die hij moet afbetalen voor zijn apparatuur. Wij hebben bedacht om per persoon €6,60 te betalen zodat Ignace in totaal €105,- euro minder hoeft terug te betalen. Ignace was hier heel erg blij mee en kon het dan ook niet echt geloven. Hij vertelde ons dat hij er emotioneel van werd.Toen we weer de bus in gingen reden we weer terug over de hobbelige weg. Jan-Willem was ondertussen in slaap gevallen in de bus en werd ondanks de hobbels niet wakker.Rond 7 uur kwamen onze buddy’s naar de herberg toe. We gingen samen eten en drinken en daarna spelletjes spelen. Niet elke leerling van het Lycée spreekt Engels, dit maakt het communiceren met hun dan ook een stuk lastiger. Ondanks dat er niet veel gesproken werd deed wel iedereen vrolijk mee aan allemaal spelletjes zoals; Twister, touwtje springen, Jungle speed en kaarten. Ook hebben wij al onze cadeautjes aan de leerlingen gegeven, ze waren hier heel erg blij mee en bedankten ons hier heel vaak voor. Er werden veel dingen weg gegeven zoals; schoonheidsproducten, knuffels, sieraden en schoolspullen. Rond kwart over 10 gingen ze weer weg.We hebben te horen gekregen dat wij als groep niet meer echt aan de aanleg van het sportveld kunnen werken. De mensen hier hadden een offerte voor het storten van een heel sterke (gewapend) betonnen veld en dit zou €18.000,- kosten. Dat kon natuurlijk niet en we willen ons geld uitgeven aan de meerdere dingen die waren afgesproken. Nu gaat het sportveld aangelegd worden van betonnen tegels die de aannemer hier zelf gaat maken met een mal.
Top
Maandag 27 februari 2012
Door: Jan-Willem en Mark
We waren vandaag de hele dag weg om scholen te bezoeken. Als eerste bezochten we een basisschool in Midebdo waar stichting Faso al dingen hadden opgeknapt. We werden ontvangen door de directeur en zijn andere hoge mannen, ook stonden alle leerlingen juichend om ons heen en wij gaven ze ‘boksen’. We werden rondgeleid over het schoolterrein en bezochten alle klassen waar we warm werden onthaald en er voor ons gedanst werd en er dingen over ‘hollande’ werden uitgelegd. Het grappige was dat alle leerlingen mnr. Boekelo kenden en hem dan ook papa (Boekelo) noemden.Nadat we de eerste school hadden bezocht gingen we naar de burgemeester van Midebdo. Waar we heel lang naar een verhaal moesten luisteren in de snikkende hitte. Waarvan wij de helft alweer vergeten zijn.Daarna zijn we naar de tweede basisschool gegaan,(over een slechte weg waarbij we vast kwamen te zitten en we de bus moesten duwen). deze was in Dobena. Hier bezochten we alle (drie) de klassen. En we gaven cadeaus weg aan deze school. De leerlingen plus de rector waren hier heel blij mee. Ook hebben we de klas versierd met vlaggen en de kinderen leren bellen blazen. Na drie kwartier gingen we weer terug, over de slechte weg met veel hobbels.De weg was een hel en deed pijn. Overal zaten kuilen en grotere kuilen die waren opgevuld met stenen, we konden hierdoor maar iets van 5 km per uur gaan.Toen we terug waren gingen we een feestje bouwen en eten waarbij er veel kleine magere kindjes uit de buurt meekwamen eten. We aten een traditioneel gerecht genaamd ‘To’ waarvan ik (Jan-Willem) het als enige te eten vond. En na een energie verslindend feest gingen we lekker slapen.
Top
Dinsdag 28 februari 2012
Door: Lisanne en Tosca
De dag begon vandaag al heel vroeg. We moesten om 8 uur aan het ontbijt zitten en om 9 uur moest alle kleding die achter gelaten werd klaarstaan. Toen zijn we naar het Lycée gegaan met alle spullen die we daar achter wilde laten. Daar hebben we toen onze eigen tegels gemaakt voor het basketbalveld. We mochten er zelf iets in teken of schrijven als aandenken voor hen van onze komst. Toen kwamen de buddy’s naar ons toe om afscheid te nemen, een aantal hebben zelf nog iets leuks van hun buddy gekregen als dank. De meeste vonden het wel jammer dat we weer afscheid moesten nemen van onze buddy’s.Na het afscheid zijn we weer terug gegaan naar de herberg. Hier hadden we nog even tijd om snel alles in de koffers te stoppen en om ons klaar te maken voor de terug reis naar Gaoua. Toen we eenmaal vertrokken waren gingen we eerst nog even langs Peggy en John om Annejoeke af te zetten en om nog wat spulletjes aan ze te geven.Het was niet een super lange reis naar Gaoua en wel te doen maar iedereen was toch wel heel blij toen we in Gaoua bij hotel Hala aan gekomen waren. Iedereen ging snel naar zijn kamer om daar zijn spullen neer te leggen en om eventueel gebruik te maken van de luxe in dit hotel vergeleken met de herberg in Batié, stroom die het gewoon doet, een kraan waar water uit komt als je hem open draait en het fijnste een WC die werkt!Daarna zijn we door gereden naar de ruïnes, het was wel even leuk om te zien maar al snel werd iedereen daar helemaal gek van alle vliegen en muggen die om ons hoofd heen vlogen en daardoor hadden de meeste het al snel wel gezien.Toen we weer terug kwamen in het hotel hadden we ons klaar gemaakt om te eten. We aten couscous en een soort saus. Als toetje hadden we een banaan, die echt heel lekker smaken als je al een tijdje geen fruit of zoiets hebt gegeten. Toen kwam er nog een vrouw langs die weeskinderen helpt. Ze had 8 mandjes voor ons gekocht (ze dacht dat we met zijn achten waren) en die hebben we vervolgens gedeeld.
Top
Woensdag 29 februari 2012
Door: Thijs en Joost
Tijdens het ontbijt waren verscheidene mensen te laat. Waaronder J-W, Thijs, Joost en Mark. Gelukkig maakte dit niet zoveel uit omdat er problemen waren met het betalen van het hotel en Gaoua. Dus vertrokken wij pas om 12:00 uur richting de hoofdstad van Burkina Faso.Nadat we eerst nog getankt hadden konden we dus eindelijk op weg. Tijdens de rit zijn we een paar keer gestopt omdat de airco van 1 van de 2 bussen het niet goed deed.Onderweg hebben we ook nog 1 echte stop gemaakt. Dit was bij het huis van Fofana. We namen vandaag afscheid van hem. Hij nodigde ons uit om te gaan lunchen bij zijn school. Bij zijn school moesten we in schoolbankjes zitten die voor de meeste van ons te klein waren. Fofana gaf ook een paar cadeautjes.Daarna weer terug in de bus om vervolgens om iets voor 8 uur aan te komen. Dus nadat we aankomen waren hebben we nog wat gegeten en daarna zijn we naar de kamers gegaan
Top
Donderdag 1 maart 2012
Door: Rianne en Marjolein
Het was vandaag een treurige dag, omdat we weer naar huis moesten. Om 9 uur zouden we ontbijten, maar dat werd wat later. Vrijwel direct na het eten kwamen er drie vrouwen die de haren van Tosca, Lisanne en Marjolein gingen invlechten. Dat duurde nogal lang dus ging ondertussen de rest van de groep naar de kunststraat toe.In de kunststraat waren allemaal kleine marktkraampjes naast elkaar. We  werden in groepjes van drie personen gesplist met een ‘soort’ gids. Die gids die droeg alle ‘nog niet’ gekochte spullen voor ons. Sommige gidsen hielpen ook met afdingen van de prijs. De opbrengsten van de gekochte spullen werden verdeeld over alle kraampjes. Daarna gingen we terug naar het hotel waar Tosca, Lisanne en Marjolein (die ondertussen klaar waren met vlechten)  op ons wachtten.Toen de gekochte spullen in de koffers waren gedaan, gingen we weer op weg. Op weg naar het kunstdorp werd er snel geluncht wat bestond uit een stuk droog brood. In het kunstdorp aangekomen, mocht iedereen vrij rondlopen. Voor geld moest je bij Boekelo zijn. Er zijn veel mooie dingen gekocht waaronder bronzen beeldjes en jambee’s. Rond vier uur gingen we terug naar het hotel met al onze aankopen.Om 5 uur we weer beneden zijn met al je spullen!’ Dit was de instructie van Boekelo. Iedereen moest dus om 5 uur beneden zijn met alle koffers, maar de begeleiders waren er zelf nog niet. Daarna hebben we gegeten, wat bestond uit boontjes, frietjes en igname. Na het eten ging iedereen naar buiten toe. De koffers waren voor een groot deel al op de bus gebonden. Overal werden foto’s gemaakt van ons en de afrikanen.Na een paar minuten waren we op het vliegveld aangekomen. Er werd afscheid genomen en toen begon het inchecken. Toen door de douane heen, alles doorzocht en toen wachten. Na een tijdje mochten we de bus in. Na ongeveer een kwartier kregen we te horen dat er iets mis was met het vliegtuig en daardoor vertraging van ongeveer 1 uur was ontstaan. En nu zitten we dus hier op het vliegveld te wachten totdat de bus ons weer op komt halen.
Top
Vrijdag 2 maart 2012
Update voor de ophalers:
Gelukkig kunnen wij als organisatie bij KLM-Airfrance meekijken en het vertraagde uur is ingehaald, ze zijn op tijd in Parijs aangekomen:
    – Flight left from Ouagadougou (OUA) at 22:20 Thu 1 Mar 12- Flight arrived in Niamey (NIM) at 00:15 Fri 2 Mar 12- Flight left from Niamey (NIM) at 01:03 Fri 2 Mar 12- Flight arrived in Paris (CDG) at 06:06 Fri 2 Mar 12
Ook de aansluitende vluchtvertrekt volgens schema:
    – Geplande vertrektijd  vr 02 maart 09:00- Werkelijke vertrektijd: 09:11- Geplande aankomsttijd vr 02 maart 10:20- Geschatte aankomsttijd: 10:16
Top
Lees ook de Reiservaringen van de leerlingen

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.