Expeditie Egypte (7) Reisverslag – 15 juni 2009

Giza
We werden vandaag opnieuw opgehaald om 9.15 uur. Eenmaal bij het jongerenhuis aangekomen werden we zoals gewoonlijk met open armen ontvangen. De kinderen van Egypte gingen een toneelstukje voor ons doen waaruit wij op moesten maken welke 2 kinderrechten er te zien waren, dat waren: het recht om naar school te kunnen en het recht tegen kinderarbeid. Hierna moesten wij zelf een toneelstukje opvoeren waarin we de problemen van Nederlandse kinderen uit moesten beelden, we deden het tekort van aandacht van de ouders, en de drugs onder de jongeren. Iedereen kreeg vandaag een cadeautje van de mensen daar. De meisjes kregen een kettinkje en een armbandje, en de jongens een ketting. Meneer van Gelder kreeg hierbij een hoofddeksel, Lars een sjaal, en Tom een armbandje. Mevrouw Wever was ook niet vergeten (ze was vandaag in zuid-Cairo). Meriel en Tom hebben een aantal mensen nog de cha-cha-cha geleerd, en na het opnieuw kijken van hun eigen gemaakte tv-programma vertrokken we weer naar het hotel.

Cairo South

Vandaag weer allemaal om kwart over negen aanwezig zijn. We waren bijna allemaal op tijd of een paar minuutjes te laat. Maar vadaag waren de busjes niet op tijd. Nou toen die er ook waren gingen we beide weer naar ons eigen units toe. Vandaag gingen wij van South-Cairo voor het eerst naar een plek, waar we al een keer eerder waren geweest, de plek van gister. Alleen gingen we vandaag niet sporten, maar was het tijd voor een Hollandse dag. Wij moesten hem voorbereiden, dat was dus 1 van de dagen die we gisteravond moesten voorbereiden. We hebben 3 dingen met de kinderen gedaan. Het eerste wat we hadden gedaan was een toneelstuk. Was heel leuk en bestond uit 6 scenes. In de eerste vierden we koninginnedag, in de tweede verkocht een boer zijn koe doormiddel van onderhandeling, in de derde vertelde we wat over de geschiedenis van Nederland, de 4de was een liedje en dat heet Co van de knopjesfabriek, in de 5de lieten we zien dat wij in Holland eten uit de muur konden halen en in de 6de zongen we HUP Holland HUPs. Daar hoorden natuurlijk ook leuke kostuums bij. We hadden Mascha verkleed als koningin en die ging dan natuurlijk heel deftig zwaaien. Onze boer Harm (wouter) uit Drenthe houdt van de disco en natuurlijk moest dat gezongen worden met zijn prachtige accent. Dan hadden we ook nog onze koe Mike, die alleen maar schuin mocht kijken, omdat hij alleen maar aan de linkerkant verkleed was. Voor de rest mochten mensen hun gewone kleren aanhouden en helaas voor cameraman Wim was er geen groen papier meer om hem graspol te maken, dus dat werd filmen! Dan hadden we natuurlijk ook nog een geweldige presentatrice en dat was niemand minder dan Willeke!

Daarna gingen we de kinderen daar kaas en drop laten proeven. We hadden wel drop van huis meegenomen, maar niemand neemt er natuurlijk kaas mee als die gaat reizen. Dus wij hadden gister gewoon kaas besteld in het hotel. Had Marwha (1 van onze tolken) een stukje kaas geproefd zegt ze; ja wij hebben in Egypte iets wat heel erg op dit lijkt en het heet zo en zo (even vergeten sorry!). maar het was dus ook gewoon kaas uit Egypte. Dat was wel grappig. En ook was het wel leuk om te zien hoe mensen daar drop aten. Veel mensen durfde het al niet meer te eten nadat ze hadden geroken. Als je aan mensen vroeg hoe ze het vonden zeiden ze lekker, maar dat was aan de gezichten niet te zien.
Ook gingen we met de mensen daar nog elkaar woordjes leren. Wij als gemene Hollanders lieten ze het word ondergrondse garage zeggen (met 3x een g omdat ze die niet kunnen zeggen). Ook het woord schapenschuur bleek te moeilijk te zijn. Zij zeiden ook nog een paar woorden die wij moesten na zeggen, maar dat was veel makkelijker. Je moet me niet vragen welke woorden het waren, want ik heb geen idée.

Daarna nam Rascha (andere tolk) het over, zij had vandaag een verrassing voor ons; we kregen geen taart als ontbijt, maar een soort pitabroodjes met allemaal salade, groente en vlees erin. Na het eten gingen we een brief schrijven voor de ouders van de sponsorkinderen in Egypte. we hebben op een poster geschreven waarom we hier zijn en waarom de kinderen zo hard sponsors nodig hebben enz. nadat we nog een aflevering van is mahoe na (maar dan in het arabisch gescheven) hadden gekeken mochten we naar huis. en er was vandaag weer mo’ men eten, maar dat hoefde we zelfs niet mee te nemen, want niemand eet het inmiddels meer alleen de blikjes cola worden er uitgehaald. Zo meteen eten bij de Mac.

top
top

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.