Expeditie Roemenie 2011-12 – Reisverslag

 Dag 1: Donderdag 31 mei 2012
Dag 2:  Vrijdag 1 juni 2012 + videoboodschap
Dag 3:  Zaterdag 2 juni 2012  + Video impressie
Dag 4:  Zondag 3 juni 2012
Dag 5: Maandag 4 juni 2012
Dag 6: Dinsdag 5 juni 2012
Dag 7: Woensdag 6 juni 2012
Dag 8: Donderdag 7 juni 2012
De brug ligt klaar om vervoerd te worden, de hekjes voor de Hemelpoorten van de Hongaards protestante kerk liggen klaar. De Tafel voor onze tolk, de 6 computers voor het schooltje, het kopieerapparaat en de leermiddelen liggen gereed om uitgedeeld te worden. De voorbereidingen lopen op schema! Zie hier een videoverslag van de voorbereidingen.
Het expeditie-team is naar Roemenie vertrokken om de brug die ze gebouwd hebben af te leveren! Het wordt een spannende reis waarvan je het verslag hier kan volgen!
Dag 1: Donderdag 31 mei 2012
Vandaag de reis naar roemenie, we vertrokken om 9:15 vanuit Nijkerk richting Dortmunt en vanuit Dortmunt met het vliegtuig om 12:55 richting Tirgu-mures. We zijn om 15:00 in Nederlandse tijd geland, in roemenie is het dan 16:00 uur. Vervolgens zijn we met onze huur auto`s naar de plaats van bestemming (Gruisor) gereden. We zijn gelijk naar de plek waar de brug moet komen gelopen, om te kijken of de fundering goed is. We begrepen van onze tolk Ilona dat ze pas gister de fundering hebben gestukadoord. Direct daarna zijn we hartelijk ontvangen door het dorpje in oude huis van de dominee om te gaan eten, maar de porties waren zo groot dat we de helft hebben moeten laten staan…. Onder de koffie tijd werd de truck opgehaald met onze brug/spullen. We hebben alvast de kast voor het schooltje naar binnen gebracht en afgemonteerd in het schooltje. Ondertussen zijn er ook nog boodschappen gehaald om morgen de dag te komen. Onze goede chauffeurs: Arend Mulder en Lydia van den Hoek reden naar Ilona toe waar wij vervolgens met zijn allen de trailer uit zijn gaan laadden. En nu lekker gaan slapen want morgen een zware dag voor de boeg.In het Roemeens zeggen we dan: oant moarn!
Top
Vele handen maken….
Top
Dag 2: vrijdag 1 juni 2012
We werden om 6:30 gewekt en begonnen gelijk met een ontbijt dat klaar gemaakt werd door de leraren. De bruggenbouwers hadden even de tijd om om te kleden en zich klaar te maken voor een grote expeditie. We gingen om 7:30 de auto’s in richting Gruisor. We hebben de vrachtwagen uitgeladen. We zijn gelijk begonnen met de liggers van de brug uit te laden en op de juiste plek te leggen. Vier jongens van de expeditie begonnen gelijk te klussen aan de brug. Een paar van de jongens hebben de hekjes uigeladen en zijn begonnen aan de kerkpoorten. 12:00 een heerlijke lunch in de bouwkeet. Om 16:00 waren we al een heel ver. Op dat moment kwam er regen en veel wind. Later werd het weer al wat beter en gingen we weer verder klussen. Voor het eten is het gereedschap opgeruimd. Om 17:30 gingen we eten. Een overheerlijk vleespotje met pasta en aardappelpuree. Toen we in het pension aangekomen waren zijn we gaan douchen en hebben nog iets gedronken en toen vroeg slapen want we moeten goed fit zijn voor de volgende klusdag! Morgen gaan we de laatste details afmaken. Tot morgen!
Top
Top
Expeditie Roemenie heeft een videoboodschap voor het thuisfront:
Top
Dag 3: zaterdag 2 juni 2012
Vanmorgen ging de dag al lekker met thee van koelvloeistof. Om half negen begonnen we met de laatste lootjes van de brug en de hemelpoortjes (de ingang van de kerk), bij de brug hebben we de leuningen bevestigd en de lampen vast gekit. De hemelpoortjes zijn helemaal geschilderd en de hekjes zijn nog vast gezet met hekgrendels. Ook zijn de brugleuningen naar het kerkje geschilderd Als middageten hadden we een lekker gerookte auberginesalade, eieren, tomaten, sla, salami en geitenkaas ( behalve de salami was voor de rest alles van eigen productie). Na het middageten hebben Bart en Christiaan de vorige computers van het Corlaer College Nijkerk die door Wouter Kronenburg vrijwillig schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd met Hongaarse software voor het schooltje in Gruisor. Rond drie uur waren we klaar met alles. Het overige hout hebben we aan een Roemeens gezin (familie Bardorsi) gegeven die heel liefdevol, gastvrij en oersterk zelfs Wilco stond er van te kijken. Rond half vier zijn we terug gegaan naar het huisje waar we even lekker gedoucht hebben. Half zes stond het eten klaar in Gruisor. Dat was bonensoep, voor ons niet echt een zomerse maaltijd, maar daar zat veel liefde in dus het was erg lekker. Na deze zware kost hebben we een heerlijk potje gevoetbald met de Roemeense kinderen uit het dorp. De Hollanders hebben met 10-9 verloren, omdat ze niet vooruit te branden waren door het heerlijke eten. Het was tenslotte ook al een zware dag geweest. Rond negen uur gingen we terug naar het huisje, daar hebben we nog even uitgerust en wat gedronken. Vanavond gaan we op tijd naar bed, want morgen gaan we naar de kerk.
Top
Impressie dag 3
Top
Dag 4: Zondag 3 juni 2012
We zijn vanochtend om tien uur gewekt en daarna zijn we gaan eten met ons allen,toen zijn we om half 12 naar de kerk in Cserefalva geweest. De dienst zou 40 min duren maar uiteindelijk zaten we er wel 2 uur lang, want het bleek een bijzondere dienst te zijn waar een kind gedoopt werd en er drie kinderen een soort belijdenis moesten doen. Toen zijn we wezen eten in Gruisor om 2 uur. Daarna zouden we naar de zoutmijn gaan. Maar onderweg kwamen we er achter dat de zoutmijn om 3 uur dicht ging toen zijn we maar lekker wezen winkelen in een winkel centrum waar je u tegen zegt, hier werd door onze chauffeuse een mooie houtkachel gekocht die we achter in het busje meenamen naar ons hotel. Daarna zijn we weer naar Gruisor gereden en  hebben we daar ons avond maal gehad, we aten witte koolbladeren opgerold met rijst en gehakt er in die in de olie was gebakken. Daarna hebben we de “grote” berg beklommen in Gruisor en van Bruggen heeft de jeugd van Gruisor een nieuw spel geleerd dat ze niet kenden, flesje trap geleerd. En de kinderen konden niet stoppen met spelen zo leuk vonden ze het spel. En toen zijn wij met zijn allen weer terug gelopen ( 5 km ) en 1 keer raden wie niet mee liep van Bruggen en Stoffer :-p en nu zijn we weer thuis en kunnen niet wachten tot het morgen is.
Top
Top
Dag 5: Maandag 4 juni 2012
We stonden op om 9 uur en toen vertrokken van Bruggen, Stoffer en chauffeur 1 (Lydia) richting Tirgu-Murez naar een weeshuis. Wij hebben toen het huis schoongemaakt en een enquête ingevuld over deze expeditie.Vervolgens vroeg Arjan Klooster of we voor zijn werk een discussie wilden voeren over verschillende stellingen. Direct daarna zijn we naar het zigeuner dorp gegaan om computers te plaatsen en het schoolbord te schilderen. Uiteindelijk bleek het bord in een te goede conditie te zijn om te schilderen en voor de computers was geen stroom een kleine teleurstelling dus. We hebben vorig jaar 2 huizen in aanbouw gezien en deze zijn we weer gaan bekijken. Eenmaal thuis aangekomen de tas ingepakt voor de vrachtwagen want die vertrekt morgen vroeg al. Met zijn allen nog even gerelaxed om vervolgens de brug om 4 uur te open met de plaatselijke bevolking + burgemeester. Bij de brug werd een korte speech gehouden door Stoffer die daarop weer werd beantwoord door de burgemeester. De avond brak al aan dus gingen we lekker eten ook hierbij was de burgemeester aanwezig. En na het eten naar huis gereden.
Top
Top
Dag 6: Dinsdag 5 juni 2012
Afgelopen nacht dachten wij heerlijk te slapen. Maar nee toen kwam er een hevige storm met onweer en regen en heel veel wind het water spoot naar binnen en de stroom viel 3 keer uit. De wind trok de balkon deur er uit. Maar daarna hebben we heerlijk geslapen Toen wij vandaag op pad gingen zagen wij op de snelweg een grote omgevallen boom. En het water was wel een halve meter gestegen.. We werden om half 9 gewekt om de chauffeurs uit te zwaaien. Daarna hebben we lekker ontbeten en de kamers op geruimd. ondertussen gingen meneer van Bruggen, Ilona en Erik naar de notaris. We gingen om 12 uur op weg naar het zwembad. En daar hebben we lekker gegeten en om 5 uur gingen we weer weg en hebben Ilona opgehaald en gingen meteen door naar de pizzeria en daar hebben we natuurlijk heerlijk gegeten voor maar liefst 6.70 euro per persoon. Daarna hebben meneer stoffer en meneer van bruggen onze beschadigde tafel naar de plaatselijke timmer man gebracht en die wordt opgeknapt nu nog even na  borrelen en straks lekker slapen. Morgen staat er een bezoek aan het nieuwe gemeentehuis op de agenda en een bezoek aan een zoutmijn.
Top
Top
Dag 7: Woensdag 6 juni 2012
Vandaag werden we om half 8 gewekt door de leraren. We hebben een broodje gegeten en we moesten opschieten, omdat we het nieuwe gemeentehuis gingen bekijken die afgelopen zondag twee weken geleden geopend werd. Daarna mochten we in de brandweerauto’s zitten en met de sirene spelen. Nadat we dat gedaan hadden gingen we door naar de zoutmijn. Daar  kon je van alles doen, zoals midgetgolfen, bowlen, in het reuzen rat, bootje varen en filmpjes bekijken over het ontstaan van de zoutmijn. Meneer Klooster is niet geschikt voor handel en administratie, omdat hij 10 euro met een waarde van 44 lei omgewisseld heeft voor 20 lei zodat we met twee bootjes konden varen in de zoutmijn en dat is een verlies van 24 lei. Na het bezoek van de zoutmijn gingen we weer richting het huisje om alles schoon te gaan maken en klaar te maken voor de terugreis. Om zes uur zijn we goulash gaan eten en het was heerlijk. Deze maaltijd werd samen met de vrijwilligers gegeten die de hele week voor ons eten gezorgd hadden zowel de broodmaaltijd tussen de middag en het avondeten.Na het eten hebben wij afscheid van de dankbare bewoners genomen en werden uitgezwaaid voor de terugreis. Bij terugkomst in ons pension moest er eerst nog wat opgeruimd worden zodat er 2 docenten gelijk naar bed konden ze waren moe van de zware week wij gingen nog even een sigaret roken en de laatste cola opmaken voor wij om 11.00 naar bed gingen
Top
Top
Dag 8: Donderdag 7 juni 2012
Vanmorgen om 3 uur opgestaan want het vliegtuig wacht niet en het vertrek stond gepland om 6.10 uur.De mannen wakker gemaakt en vlot aan laten aankleden, de rommel was al keurig opgeruimd dus het gepande vertrek om 4 uur werd keurig gehaald.Op weg naar het vliegveld vond Roel het nodig om de goulash van gisteravond aan de natuur te schenken .De auto’s  werden  zonder schade ingeleverd wat toch een prestatie was met zoveel losse stenen op de weg  met diepe kuilen, de teller stond gezamenlijk op zo’n 1000 km alleen in Roemenie al. Na het inchecken en de controle was het een uurtje wachten op het signaal om in te stappen. De vlucht verliep voorspoedig en na het opzoeken van de auto,s was het nog 2 uur rijden. Tijdens het rijden bellen met onze chauffeur 2 met de vraag waar ze zitten met de vrachtauto, deze bleken nog voor ons te zitten terwijl “Arheim” in zicht was dus die waren lekker opgeschoten. Even gestopt en samen afgesproken om bij de Mac in Barneveld wat te eten om zo gezamenlijk Nijkerk binnen te rijden. Daar werden wij feestelijk onthaald waar wij onze enthousiaste verhalen konden vertellen aan ouders en directie .Snel de container leeggemaakt met bagage en gereedschap en in de docentenkamer de expeditie nog vlug de revue laten passeren waar weer bleek dat onze chauffeurs 1 en 2 zoals de jongens ze noemden Lidia van de Hoek en Arend Mulder (vader en dochter) ons werkelijk fantastisch hebben geholpen of dat zij al jaren bij de groep hoorden  geweldig zoals alles is gegaan .Ook Erik van Winkoop mag zeker niet vergeten worden ook hij zorgt voor de nodige contacten en hulp.

De coaches waren erg te spreken zoals alles is verlopen en zijn bijzonder trots op dat zij dit project een jaar lang mochten begeleiden met deze fantastische groep en hopen dat deze mannen woensdag allemaal mogen slagen. Maar voor de coaches zijn ze allemaal geslaagd, omdat  zij dit project deden slagen om de mensen in Grusor een dankbaar gevoel te geven. Zoals zij dat ons gaven door voor iedere dag een broodmaaltijd en een gevarieerde Roemeense avondmaaltijd op te dienen met het kleine beetje wat zij hebben door het met ons te delen.Mannen Bedankt

Top

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.