Expeditie Roemenie 2012-13 – Reisverslag juni

4 Juni 5 Juni 6 Juni 7 Juni 8 Juni 9 Juni 10 Juni 11 Juni
Dag 1 – Dinsdag 4 juni 2013
Om 5 uur zijn wij met de auto vanuit Nijkerk richting Dortmund vertrokken. Eenmaal aangekomen hebben wij de auto’s geparkeerd, tickets uitgedeeld en zijn naar de douane gelopen. We werden gecontroleert en zijn er zonder problemen doorgekomen. Daarna zijn we doorgelopen naar de paspoort controle en vervolgens richting de gate. We werden wel een beetje zenuwachtig van ons begeleiders: Mnr van Bruggen, Mnr Stoffer, Mvr Ras en onze mede teamleden Tom en Miquel waren er nog niet. We waren het vliegtuig alvast ingelopen met Mnr van Winkoop. Na een tijdje waren onze spoorloze begeleiders met teamgenoten nog steeds niet aanwezig in het vliegtuig. De deuren gingen dicht en ze waren te laat. Het vliegtuig vertrok en we zagen ze gestrest en boos voor het raam binnen staan. Daar hebben wij aan de ene kant om moeten lachen maar aan de andere kant was het toch vervelend. Eenmaal aangekomen in Tirga mures hebben wij de auto’s gehuurd en zijn we naar Ilona gereden. Daarna zijn we met Ilona naar de kapelplaats gereden en daar werd vervolgens een heerlijk middageten voorgeschoteld. We hebben nog wat koffie gedronken en zand geschept van de kapelplaats. We zijn weer naar Ilona gereden waar de vrachtwagen ook inmiddels was aangekomen. Daar lagen allemaal spullen in voor Ilona dus die hebben wij met plezier uit de wagen getild en gesjouwd naar de schuur. Toen zijn we naar het pension gereden en hebben daar onze spullen uitgeladen en uitgepakt. We hebben samen gegeten en nog wat gezwommen en natuurlijk lekker bij mekaar gezeten. Mnr van Bruggen, Mvr Ras en wat mede teamgenoten zijn op de plek geweest van de kapel en zijn met een vervelend gevoel teruggekomen over de plek van de kapel en het doel/gedachte achter de kapel. Het was de vraag of we die kapel wel zouden moeten plaatsen. Daar hebben wij een goed gesprek over gehad. Daarna zijn we nog even ons eigen dingetje wezen doen en naar bed gegaan.
Expeditie Team komt aan in Roemenië… Hoe kan het dat het team zo klein is???
Top
Dag 2 – Woensdag 5 juni 2013
Vandaag was eerste echte dag in Roemenie. We zijn om 8 uur aan geschoven bij het ontbijt en hebben lekker gegeten. Daarna hebben we onze spullen gepakt en zijn richting gruisor gereden. We zijn in een groepje opgesplitst. De ene helft heeft gewacht bij Ilona en de andere hebben gereedschap uitgedeeld aan dorpelingen en tv’s aangesloten bij het schooltje. Daarna werd de groep bij Ilona opgehaald en ook richting het schooltje gereden. We hebben geholpen met het ophangen van het white/krijt bord. En zijn daarna gaan eten. We hebben na het eten nog een goed gesprek gehad over het plaatsen van de kapel. Er is besloten om de kapel toch te plaatsen. We hebben de spullen uitgeladen uit de vrachtwagen met alle hulp die er was. We konden aardig wat man gebruiken! Uiteindelijk is er een tractor gekomen en konden wij de zware zeikanten makkelijk op de locatie van de kapel krijgen. Er zijn nog planken oranje geschilderd door Luc, Ricardo, Roswitha, Mvr Ras en Lydia.

Toen alles uitgeladen was en we klaar waren hebben we de spullen opgeruimd en zijn richting het pension gereden. We hebben daar weer wat gegeten en hebben verder de hele avond gezellig gekletst en niks meer gedaan! Behalve dit verhaal maken. Vanavond vroeg naar bed want we moeten er ook weer vroeg uit!

Top
Top
Dag 3 – Donderdag 6 juni 2013
De tweede dag in Roemenië begonnen we dan eindelijk aan ons doel , de kapel!
Het was vroeg opstaan om ongeveer kwart voor 7 stond de wekker , om kwart over 7 zaten we aan het ontbijt en om 8 uur reden wij richting Gruisor en om kwart over 8 waren er een aantal Roemenen uit de omgeving om ons te helpen bij het bouwen van de kapel. Toen de Roemenen gearriveerd waren begon het  hard te regenen, geen pretje om dan de kapel te bouwen . De kapel komt op een ondergrond van klei dus het werd een enorme bagger. We begonnen met het laatste gedeelte uit te laden van de vrachtwagen en de laatste planken te schilderen in een gebouwtje (Cultuurhuis) vlak bij de plek waar de kapel komt zodat ze droog waren.  De Roemenen begonnen  met het weg halen van het wc-gebouwtje wat voor de plek stond waar de kapel moest komen .Toen dit eenmaal aan de gang was gingen Dhr. Van Bruggen , Mvr Ras, Miquel en  Nick naar een schooltje bij een dorp verderop bij de Roma zigeuners in het plaatsje Csoka. Daar hebben wij een tv opgehangen met dvd/video player. We waren verrast hoe blij je die kinderen maakt met de tv en dvd/video player. Nadat dit gebeurd was reden we weer terug naar de rest die nog steeds allemaal  bezig waren met de kapel. Tussendoor kregen we onverwacht bezoek …… de burgemeester! Hij kwam kijken hoe het ervoor stond met de bouw. Tot onze verbazing deelde hij flesjes frisdrank uit. Hiermee heeft hij ons laten zien dat hij bij het project betrokken is. Dhr van Bruggen en mw. Ras reden toen naar de winkels om beits te halen en boodschappen te doen en toen was het weer zo ver het volgende probleem…. Een lekke band! Het zit ze ook niet mee eerst het vliegtuig missen dan problemen met de kapel en nu een lekke band wat hebben zij toch een pech dit jaar.. om 2 uur gingen we middageten en daarna  gingen we weer verder met de kapel. Ook toen kwamen er weer Roemenen uit de omgeving helpen dit duurde helaas wel even omdat er gebeld moest worden en hadden we dus ongeveer 2 uur kostbare tijd verloren. Zij kwamen helpen bij  het plaatsen van de zijwanden en de voor- en achterkant van de kapel. De Roemenen zetten zich ook onwijs goed in en laten zien dat ze er echt blij mee zijn! Om 20.00 uur was het weer tijd om terug te gaan naar het pension. Eenmaal aangekomen hebben we weer heerlijk gegeten zoals de afgelopen 2 dagen . Na het eten gingen de meeste heerlijk genieten van de jacuzzi en van het zwembad. Kortom het was een geslaagde dag/avond.
vlnr op de foto locoburgemeester, Anja Ras (moeder van Tim) en de burgemeester.
Top
Dag 4 – Vrijdag 7 juni
Het is alweer de vierde dag. Vandaag werden wij om 7 uur uit bed gehaald maar iedereen was nog heel moe van het werken van de vorige dag. We maken namelijk hele lange dagen van 6.00 uur tot 19.00 uur.
We zouden eerst direct om 8 uur aan de slag gaan maar omdat het echt slecht weer was hebben wij een half uurtje gewacht. Toen we aan kwamen bij de bouwplaats was de hele grond nat en vies.Omdat het kleigrond is zagen we er al gauw uit als beesten. We zijn verder gegaan met het opbouwen van het dak van de kapel. De zijkanten zijn geschilderd door Roswitha en mw. Ras. De voor en achterkant zijn bijna af! Ondanks het slechte weer hebben we wel een leuke dag gehad en lekker gewerkt. Tussen de middag hadden we een heerlijke lunch verzorgd door de bewoners van Gruisor. Daarna  zijn we weer aan de slag gegaan. We hebben spanten geplaatst en gordingen gelegd. Andere leerlingen hebben de ingang geplaatst. Verder is de voorgevel met het kruis gemonteerd. Het mooiste is dat we vandaag het hoogste punt hebben bereikt. Het zogenaamde pannebier….maar helaas… wij zijn een alcoholvrije school….dus geen bier!We hebben nog even geklust en toen opgeruimd en naar het pension. Daar aangekomen hadden wij erge trek en zijn dus gauw aangeschoven voor het avondeten. Als afsluiting nog even in de jacuzzi met mw Ras en mijnheer van Bruggen. Wat een lol! Nog even gezellig gekletst op het terras en toen ….met een voldaan gevoel naar bed! Op naar morgen!
Top
Top
Dag 5 – Zaterdag 8 juni 2013
Het is alweer de vijfde dag dat we in Roemenië zijn. Om kwart voor 7 ging de wekker af zoals elke ochtend. Om 7.45 uur was het tijd om richting Gruisor te rijden en verder te gaan met de kapel. Zoals de eerdere dagen was er in de ochtend weer volop regen. Gelukkig is de temperatuur hier heerlijk. Vandaag zijn we een heel stuk opgeschoten. Aan de binnenkant van de kapel is alles geïsoleerd en alles is betimmerd. Ook zijn de kozijnen aan de binnenkant afgewerkt. Aan de buiten kant is ook het nodige gebeurt vandaag . De hele voor en achterkant staat in de verf dus het ziet er nu super strak uit. Het dak is geisoleerd dus morgen de pannen erop. Wat wordt het mooi.
Om 1 uur was het tijd voor een lekkere lunch geheel verzorgd door de bewoners van Gruisor. Na de lunch zijn we weer verder gegaan.  Nadat de dakplaten waren gelegd kwam er en zigeunerfamilie om de dakgoten te solderen en te plaatsen. Wat een indukwekkend gezicht was dat om te zien. Het gebeurde allemaal op een primitieve manier en het duurde heel lang maar oooh zo netjes! Vanaf vandaag kunnen we op de goede manier naar binnen want de deur is ook geplaatst. Elke keer een stap dichterbij. We hebben er alle vertrouwen in dat de kapel helemaal afkomt. Het wordt allemaal iets moeizamer maar we gaan er nog steeds vol voor! Het harde werken gaat zijn tol eisen maar wat een optimisme! Om kwart over 7 werden de spullen weer opgeruimd om daarna weer naar het pension te gaan. Om 8 uur hebben we weer heerlijk gegeten . Na het eten was er weer tijd voor wat ontspanning . Op naar morgen. We kijken er weer naar uit!
Top
Top
Dag 6 – Zondag 9 juni 2013
Vanochtend om 7uur werden wij geroepen. Half 8 was het ontbijt en hebben wij lekker gegeten. Daarna hebben we onze spullen gepakt en zijn we richting de kapel gereden. Toen we aankwamen hebben we het gereedschap uit geladen en zijn we aan de slag gegaan. Het laatste schilderwerk is gedaan en de voorkant/achterkant van de kapel is zo goed als klaar. Ricardo en Roswitha hebben celband op de glaslatten en in de sponning geplakt. En ook de binnenkant van de kozijnen betimmerd. Nick, Miquel en Nilis hebben de binnenkant van de kapel schoongemaakt. De zigeuners zijn verdergegaan met de dakgoten. Ging allemaal super! Het werd steeds warmer en warmer dus we hebben allemaal een mooi kleurtje gekregen. Erik en Anja zijn naar de kerk geweest vlakbij de kapel en hebben daar de dienst meegemaakt. Dit was volgens hen een heel bijzondere ervaring want de dienst ging toevallig over wandelen met God. Als je hem volgt dan zul je wandelen in het licht. Voor ons gevoel kwam dat overeen met de gedachten van Tim bij het ontwerpen van de kapel. Door het kruis in de kapel komt het licht binnen dus als je binnenkomt wandel je naar het licht. Er werd voor ons gebeden en de dienst werd vertaald in het Engels. Na de dienst kwamen de kerkgangers een kijkje bij ons nemen. ‘s Middags hebben wij heerlijk van de lunch genoten en zijn daarna al gauw weer aan de slag gegaan. Op het dak zijn de renovatieplaten, panlatten, tengels en boeiplanken aangebracht. Het dak is bijna af! Morgenvroeg gaat de vrachtwagen richting Hongarije riet halen voor rietdekkers bedrijf van Winkoop. Dan door richting Nederland. We verwachten dat de vrachtwagen woensdagmiddag aankomt op het Corlaer College. We hebben een leuke dag gehad. Op naar Morgen!
Top
Top
Dag 7 – Maandag 10 juni 2013
Om 6 uur ging de wekker want wij moesten Lydia en Arend uitzwaaien , zij gingen weer naar Nederland met de vrachtwagen . Met allemaal slaperige hoofden en pyjama’s aan werden ze uitgezwaaid en bedankt voor alles waar ze ons mee hebben geholpen. Toen ze waren uitgezwaaid ging iedereen als een speer naar boven om nog even lekker te slapen. Na nog even kort in bed gelegen te hebben ging om half 9 de wekker weer. Om kwart voor 9 was er weer een heerlijk ontbijt. Daarna reden we naar het gemeentehuis in Akatari  waar we vriendelijk onvangen werden door de burgemeester en het gemeentebestuur. Onze talk Ilona kon mee dus alles kon vertaald worden van het Nederlands naar het Roemeens en andersom. De burgemeester bedankte ons  voor alles wat we gedaan hebben, ook heeft hij beloofd dat de kapel zal worden gebruikt waarvoor wij hem hebben bedoeld. Samenzijn met God en om even stil te zijn. We hebben er een goed gevoel bij gekregen. Rond half 10  reden we naar Gruisor om voor de laatste dag aan de kapel te werken. Vandaag is het gelukt om de dakpannen erop te krijgen. De zigeuner ging weer verder met de pijpleidingen en de dakgoten. Om 13.00 uur kwamen enkele bewoners van Gruisor sandwiches brengen  die waren heel simpel belegd met tomaat en ei… Bijzonder dat mensen die zo weinig hebben toch nog met andere willen delen. Rond 14.00 uur gingen we terug  naar het pension om even lekker rustig aan te doen en een heerlijke duik in het zwembad te nemen daarna reden we om 15.30 uur weer terug naar Gruisor. Hier werd de sleutel overhandigd aan de burgemeester. Hij vertelde dat wij emotioneel wel wat los hadden gemaakt… Mijnheer van Bruggen deed als eerste het woord. Hij heeft verteld dat hij beretrots op ons was en dat het een hele mooie emotionele week was geweest waarin mooie dingen zijn gebeurd. Verder heeft hij de burgemeester bedankt en de bewoners voor de gastvrijheid. Daarna werd het bordje onthult door de burgemeester (Roemeense vertaling)en door Erik van Winkoop en Luuk Schreuder (Nederlandse vertaling)waarop Tim Ras over de symboliek van de kapel heeft verteld. We waren erg onder de indruk van mw Ras. Zij vertelde dat het vandaag het eind van het projekt was maar dat ze hoopte het een begin was voor de bewoners om de kerk te gaan gebruiken. Zij vertelde met welke gedachten Tim de kerk had ontworpen en ging toen over in gebed. Zij vroeg ons plaats te nemen in de kapel samen met de bewoners en dat was geweldig. Het gebed ging over wandelen in het licht. Er werd menig traantje weggepinkt……ook door mijnheer van Bruggen en mijnheer Stoffer. Zelfs de bewoners en leerlingen hielden het niet droog. Het was geweldig!! De hele kapel zat vol. Toen het plechtige gedeelte was geweest gingen we goulash eten met de bewoners van Gruisor. Dit werd gekookt in een grote pan boven open vuur. De burgemeester kerkenraad en het gemeentebestuur waren allemaal aanwezig! Wat schept onze verbazing…een vrouw uit Gruisor had als teken van waardering allemaal kettinkjes met een kruisje eraan gemaakt.
Rond 18.00 uur reden we richting het pension waar we lekker konden  zwemmen. ’s Avonds toen het donker werd gingen we terug naar de kapel.Mw. Ras had aangegeven dat het mooi zou zijn als er verlichting in de kerk zou zijn zodat dit door het kruis naar buiten schijnt. Het was een schitterend gezicht en er werden veel foto’s gemaakt. We waren weer allemaal onder de indruk. Het bijzondere was dat Tim ook een ontwerp van de kapel in het donker heeft gemaakt en dat wij dat nu in het echt konden zien! Het was een geslaagde vermoeiende en emotionele week!! Morgen vertrekken we met een voldaan gevoel naar Nijkerk.
Top
Top
Top
Dag 8 – Dinsdag 11 juni 2013
Vandaag was dan de dag van het vertrek. Vanochtend om 4.00 uur is de eerste groep vertrokken richting huis. Zij vlogen aan op vliegveld Dortmund en waren rond het middaguur in Nederland na een welverdiend bezoekje aan de Mac Donalds. Een paar uur later vertrok de tweede groep en zij vlogen aan op vliegveld Frankfurt Hahn. De tweede groep moest nog 3 1/2 uur sturen voordat ze in Nederland waren. De autorit ging voorspoedig maar het laatste stuk was mijnheer van Bruggen zo moe dat hij zijn ogen niet meer open kon houden! mevrouw Ras heeft het toen overgenomen… Wij konden lekker slapen achter in de auto. Toen we rond 18.30 op school aankwamen waren de moeder van Nick en Miquel nog niet aanwezig maar al gauw zagen we ze aankomen. Mijnheer van Bruggen en Mevrouw Ras  hebben een kort gesprekje met hen gehad en toen gingen we allemaal richting huis!
Een mooie tijd om op terug te zien!!
Tot slot willen wij nog een paar foto’s van het kerkje bij nacht laten zien.
Top

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.