Expeditie Team Afrika 2012-13 – Reiservaringen

Hee allemaal!
Vandaag is het twee dagen nadat we weer zijn geland in Nederland.
Die dag ging ik uiteten en vandaag vierde ik mijn verjaardag en natuurlijk was het grote onderwerp mijn reis!
Ik denk er steeds aan want ik vond het echt geweldig! Hoe gezellig het team met elkaar was, bijvoorbeeld op mijn verjaardag toen we ‘opbleven’ tot twaalf uur om mij te feliciteren en de hele kamer vol lag met ballonnen of de lange busritten die we doorbrachten met schreeuwen, weerwolven en vlechten.
En wat voor geweldige dingen we hebben gedaan, zoals het ontmoeten van de farmchildren die mijn naam konden onthouden en me van ver weg herkenden.  Hoe we met ze hebben gespeeld en hoeveel mensen we spullen hebben kunnen geven die we met keihard werk hadden opgehaald.
Het meest indrukwekkende vond ik en ik denk ook wel een paar anderen het verhaal wat Henk vertelde, over een meisje die thuis geen liefde kreeg en toen ze van ons voetbalkleren kreeg ze zo gelukkig ermee was en een liedje van de zondagsschool zong ‘I am not forgotten, God knows my name’ en nog veel meer dingen die ik zo indrukwekkend vond!
Ik heb van deze reis vooral geleerd hoe behulpzaam, dankbaar en gelukkig mensen kunnen zijn en hoe weinig je daarvoor nodig hebt.
Wat ik daar mee ga doen is vooral leren van deze expeditie en dit later in mijn leven maar ook nu op dit moment al gebruiken. Dankbaar zijn voor alle spullen die ik heb en liefde die ik krijg. Ik vond de reis 10 dagen om nooit en echt nooit te vergeten!
Ik zie dit als beloning voor het harde werk wat wij dit jaar hebben gedaan en alles wat wij hebben doorgestaan want wij heten niet voor niets ‘het probleemteam’ zoals wij onszelf noemen want wat wij allemaal hebben beleefd kan geen een team ons nazeggen. Gelukkig kunnen we er hard om lachen met zijn allen en kijk ik positief terug op deze reis.
Groetjes Rebekka
Hoe vond je de reis?
Om te beginnen met de vlucht: het was nog best ver vliegen, ik had het niet zo lang verwacht. Maar gelukkig hadden we een schermpje om films te kijken. Ik vond Jaqs en Brian erg vriendelijk en gastvrij en bij hun slapen was echt fijn. Dat was echt luxe. Voor de rest moesten we erg lang in de bus heen en weer rijden, dat was wat minder. Het personeel van Jaqs en Brian die ook meehielp aan het project was leuk. De lunch tijdens het werk aan het project was lekker. Ons eigen expeditie team was ook erg leuk, we waren een hecht team met elkaar. Het avondeten vond ik alleen niet zo lekker.
Wat was er bijzonder?
Toen we de voetbalshirtjes en voetbalbroekjes uitdeelden aan de kinderen, was er een meisje die echt heel erg gelukkig werd en begon plotseling te zingen: “ I’m not forgotten, I’m not forgotten, I’m not forgotten, God knows my name.”
En in de hospice zagen we mensen liggen en aan hun gezichten kon ik hun pijn aflezen. Toen ik een kamer binnen kwam zag ik een meisje dat zich probeerde om te draaien maar dat kon ze niet eens omdat ze zoveel pijn had. Dat vond ik erg indrukwekkend.
Wat heb je geleerd en wat ga je ermee doen?
Dat de wereld groter is dan Europa en Nederland. En zelfs in een land als Zuid Afrika zijn de verschillen enorm groot. Een school in een stad als Pretoria was groot en had allemaal sportvelden. En dan rijd je 430 km de andere kant op en dan kom je op een andere middelbare school die heel klein was en pas op 1 km lopen een voetbalveld had. Ik wil graag vaker helpen met projecten net zoals dit. Ik ben benieuwd of ik nog meer kan helpen om de verschillen in de wereld wat kleiner te maken.
Tristan

 

De reis was sowieso het hoogtepunt van de hele expeditie. We hebben eindelijk kunnen zien waarvoor we het hele jaar hard hebben gewerkt en het was heel bijzonder. We hebben heel veel dingen gedaan en ook heel veel mensen en kinderen kunnen helpen en blij gemaakt. Als we een voetbalshirt aan iemand gaven werden ze meteen heel erg blij en de volgende dag had bijna iedereen het shirt aan. Dat vond ik wel heel lief. Ik vond het heel indrukwekkend dat een meisje dat thuis verwaarloosd was zo dankbaar was met het voetbalshirt dat ze begon te dansen en liedjes te zingen om God te bedanken omdat ze niet vergeten was. Dat vond ik heel mooi om te horen en dat raakte me heel erg.
Ik heb heel veel geleerd van de reis. Bijvoorbeeld dat de kinderen daar gelukkiger dan ons zijn met bijna niets en wij minder gelukkig met bijna alles. Dat heb ik ook meer beseft na deze reis. Ik heb – en ik denk dat we dat allemaal hebben – nu meer besef van hoe goed wij het eigenlijk hebben en dat we soms wel wat dankbaarder mogen zijn. Ik ben heel erg blij dat ik deze reis heb mogen maken en dat ik iets heb kunnen betekenen voor de mensen en kinderen die het minder goed hebben dan wij. Ik zal het nooit vergeten!
Sterre
Hoe vond je de reis
Op 23 april was het dan eindelijk zover, we gingen naar Zuid-Afrika! Voor mij was het de eerste keer met het vliegtuig, dus was de reis er naartoe al best spannend. De eerste paar dagen sliepen we bij Jacs en Brain. Ik vond hun en hun families erg gastvrij en vriendelijk. We hebben deze reis leuke dingen gedaan, maar ook ons ingezet voor het project. Hierdoor heb ik veel mooie en indrukwekkende dingen gezien, die ik zeker niet snel zal vergeten. Ook hebben we veel vriendelijke mensen ontmoet, die ik ook niet snel zal vergeten. Ik vond de reis dus een groot succes.
Wat vond je het meest indrukwekkend
Van onze reis vond ik ons bezoek aan de krottenwijk het indrukwekkends. We mochten namelijk ook in iemands huis kijken. Hierdoor kreeg ik wel een goed beeld van hoe ze daar leven, en hoe dat verschilt met wat wij gewend zijn. Ook hier zag je dat de mensen niet veel hebben, maar toch nog gelukkig zijn en dankbaar zijn voor wat ze hebben. Ook vond ik ons bezoek aan de hospice erg indrukwekkend.
Wat heb je geleerd/wat ga je ermee doen
Ik heb tijdens expeditie en onze reis best veel geleerd. Zo heb ik van onze expeditie geleerd beter samen te werken. Ook heb ik geleerd dat een goede communicatie belangrijk is, wil je dat dingen goed gaan. Door onze reis heb ik geleerd dingen beter te waarderen. Dat meer spullen of dingen niet meteen betekenen dat je gelukkiger bent. Maar dat je ook met weinig spullen of dingen gelukkig kunt zijn. Ik besef dus meer hoe goed wij het hier hebben en waardeer de kleinere dingen meer. Ik zal dit mijn hele leven bij mij houden en andere vertellen wat ik heb geleerd. En natuurlijk al mijn verhalen delen.
Iris
Hoe vond je de reis?
Ik vond het erg bijzonder, het is niet te beschrijven in woorden. Je moet het zien met eigen ogen, meemaken. Je kunt het navertellen, maar niemand snapt het precies. Alleen jij, je hebt het zelf meegemaakt. De reis heeft ons team nog closer gemaakt dan dat het afgelopen jaar al is geworden.
De reis naar Afrika was prima te doen (ruim 10 uur) dankzij de computerschermpjes in ons vliegtuig, ook was er voldoende drinken en eten wat je kreeg en zelf kon pakken. De terugreis vond ik vermoeiender, onder andere omdat ik ziek was.
Wat was er bijzonder?
Bijzonder was dat in de hospice, bij de laatste kamer die we bezochten, de meneer die daar lag begon te huilen toen wij binnenkwamen. Daar werd ik zelf ook lichtelijk emotioneel door geraakt.
Een ander moment wat ik bijzonder was, was dat Cello ons zijn huis liet zien. Hij heeft niks, maar hij was zo blij en trots op hetgeen wat hij had en hij wilde het ook met alle geweld laten zien. Zo kan het ook, dacht ik. Wij zijn van die altijd alles willende Nederlanders, we willen altijd maar meer. Cello is er gewoon al trots op dat hij zichzelf een paar akkoorden heeft leren spelen, op zijn gitaar (naast een oude tv het enige wat hij heeft).
Wat heb je geleerd, en wat ga je ermee doen?
Een belangrijk ding wat ik heb geleerd is het omgaan met eten. Ik eet nu gewoon op wat ik krijg, want ik weet dat in Afrika de kinderen daar een moord voor zouden plegen, dan ga ik niet zeggen: “Gooi maar weg.” Dat vind ik niet kunnen!
Ook heb ik geleerd te respecteren wat ik heb. Dat is nog steeds moeilijk, maar nadat ik in Afrika ben geweest, kan ik wel meer dingen die ik heb respecteren; de kinderen uit het krottendorp zouden dit in hun stoutste dromen nog niet kunnen dromen
Leonie
Het was een geweldige en leerzame reis. Het bijzondere van deze reis was voor mij vooral om te zien hoe dankbaar de mensen daar zijn. Wij hebben hier zo veel en zijn niet snel gelukkig. De mensen daar die niet veel hebben zijn juist gelukkig. Wat ik ook heel mooi vond om te horen was dat toen wij voetbalshirts gingen uitdelen, er een meisje was en ze zong toen ze het shirt had gekregen ‘I’m not forgotten, god nows my name’. We hebben natuurlijk ook nog meer bijzondere dingen gezien en gedaan. Wat ik ook heel indrukkwekkend vond was de hospice voor aids patiënten. Toen we daar aankwamen en de ingezamelde medische spullen gaven ontmoette we een vrouw. Ik vond het echt heel goed van haar dat ze zich zo voor de patiënten inzette. Je hoort wel over acties tegen aids hier in Nederland op de televisie, maar ik wist niet echt wat het inhield. Het raakte mij echt toen ik de mensen daar zag. Het leerzame van deze reis vond ik vooral om het land Zuid-Afrika te leren kennen, en de mensen. Ook vooral het verschil tussen arm en rijk. Het was zo raar om te zien dat de zwarte mensen langs de weg liepen en de blanke mensen in de auto’s reden. Daar moest ik eerst het meest aan wennen toen in ik Afrika was. Wat ik er mee ga doen? Geen idee. Ik weet wel dat ik heel anders ben gaan kijken tegen bepaalde dingen aan. Het is niet zo dat ik er mijn beroep of zoiets van wil gaan maken. Wel weet ik dat ik zeker nog een keer terug wil naar Zuid-Afrika!
Lisette
Reisverslagje
Tijdens de 10 dagen dat we in Afrika waren, heb ik van alles wat we hebben meegemaakt waanzinnig genoten! Ik vond de reis vooral bijzonder en veel indrukwekkender dan ik had verwacht. Het heeft natuurlijk heel erg geholpen dat ons team zo super gezellig is en zo graag iets wilde doen! Ik heb 10 dagen lang genoten van Zuid- Afrika, team Afrika en de mensen die we hebben ontmoet.
Alles wat we hebben meegemaakt is voor mij om nooit meer te vergeten. Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is dat de kinderen blij zijn en vol levenslust terwijl zij niets tot weinig hebben. Dat heeft heel erg indruk op mij gemaakt. Toen we bij de bijbelschool waren heb ik met open mond en oren geluisterd naar het uitbundige gezang van de kinderen. Dit vond ik echt heel erg bijzonder om mee te mogen maken.
Ik heb geleerd dat je met weinig al heel blij en vrolijk kan zijn. Tijdens het bezoek bij Cello thuis vertelde hij  dat hij gelukkig is zonder dat hij veel heeft. Ik besefte toen pas dat ik echt  gelukkig kan zijn met minder/weinig. Nu weet ik pas echt dat ik het heel goed heb thuis en het niet normaal is dat je onder de douche gaat staan en er een lekkere warme waterstraal uit komt.
Maaike
Terugblik op de reis

De reis vond ik geweldig, het was een hele bijzondere maar indrukwekkende ervaring! We hadden het gezellig met elkaar en leerden hele vriendelijke en bijzondere mensen kennen. Het meest indrukwekkend vond ik dat Henk vertelde over een 11-jarig meisje, ze heeft gescheiden ouders en woont nu bij haar oma en moeder. Die zijn vaak dronken, ze wordt hardhandig aangepakt en kan vaak niet naar school omdat ze op een kleinkind van iemand moet passen. Toen ze een shirt van ons kreeg, was ze zo dankbaar dat ze begon te zingen:‘I’m not forgotten, God knows my name!’ Dat meisje heeft een tekening als bedank voor mij gemaakt. Dit vond ik heel indrukwekkend. Ik heb geleerd dat je niet al die rijkdom nodig hebt om blij te zijn, mensen in Zuid-Afrika zijn zo dankbaar, met alles. Zelfs met door ons gevouwen papieren bootjes. Ondanks alles blijven ze maar lachen, ik denk dat we hier veel van kunnen leren. In Nederland zijn we snel jaloers en hebberig, we zien niet eens in hoeveel geluk we hebben. Nadat ik dit gezien heb, ben ik misschien alleen maar dankbaarder met alles wat ik hier heb en waardeer ik dit ook meer. Een reis om nooit te vergeten!
Michelle
Hoe vond je de reis?’ 
Ik vond de reis naar Zuid-Afrika geweldig! Ik heb er veel dingen gezien van het land, de mensen en de gebruiken daar. Ik vond het leuk om er naar toe te gaan, en goed om de grote verschillen in de wereld te zien. Want als je daar door een sloppenwijk rijd dan zie je mensen die bijna niks hebben, maar op elke hoek van de straat verkopen ze coca cola en mobile abonnementen. De verschillen zijn zo groot!
‘Wat vond je het meest indrukwekkend?’
Ik vond het meest indrukwekkend dat de mensen daar zo dankbaar zijn. De kinderen aan wie we de voetbalspullen hebben gegeven reageerden zo enthousiast. Ze waren al dankbaar voor een beker water en een appel. De mensen in de hospice waren zo blij met alle medische spullen die we gebracht hadden.
‘Wat heb je geleerd/wat ga je ermee doen?’
Ik heb geleerd hoe de mensen daar leven, en hoe groot de verschillen daar zijn. Hierdoor ben ik me nog meer bewust van hoe goed wij het in Nederland hebben.
Robert
Reisconclusie:
Ik vond de reis naar Zuid-Afrika heel bijzonder. Dit ga je niet vaak meemaken in je leven. Een voorbeeld is het rijden op een olifant. Dit zie je bijna nergens. Ook de gezichten van die kinderen waren heel mooi om te zien. Als je ze iets gaf zoals kousen, dan waren ze hier (voor ons) abnormaal blij mee. Later kwam een man ons vertellen dat een kindje die een shirt kreeg een liedje ging zingen. ‘ I’ am not forgotten, God knows my name’. Wat ik hier zo mooi aan vond is dat later bij de bijbelschool bleek dat kinderen dit liedje ook zongen als dankbaarheid naar god dat zij niet vergeten waren.
Ik vond dit het indrukwekkendste moment van de reis, een echt kippenvel moment.
Ook van het geven van de voetbalclinic en het spelen met de kinderen heb ik genoten.
Naast deze contacten met de plaatselijke bevolking was er natuurlijk ook de prachtige natuur. Het zien van de wilde dieren zoals neushoorns, krokodillen, olifanten en giraffen maar ook mooie landschappen was heel bijzonder. Ik heb wel geleerd dat hygiëne erg belangrijk is. Dus voor het eten goed je handen wassen is iets waar ik nu meer aan denk dan voor deze reis naar Zuid-Afrika. En dat wij zo blij moeten zijn met de luxe die we hebben. Je weet wel dat ze het daar niet breed hebben maar als je het ziet dringt het pas echt tot je door. Ik probeer nu mijn eigen dingen meer te waarderen. Maar om eerlijk te zijn, zodra ik op Schiphol stond was de luxe meteen weer zo normaal. Ik zal dus wel moeite moeten doen voor dat waarderen.
Quido Heerschop
Hey,
Dinsdag 23 april was het dan eindelijk zover, we gaan naar Zuid Afrika!
Het was een lange maar gezellige reis, eerst met een busje naar Schiphol dan met het vliegtuig naar Johannesburg en dan met een ander busje naar Pretoria.
Het is echt een super mooi land in verschillende opzichten, ik vond het echt heel erg gaaf. We hebben heel erg veel mee gemaakt van een escorte van de politie tot een bezoek aan een safari park. Er is geen speciaal moment waarvan ik heb ja dat vind ik nou het leukst, wel vond ik 30 april de meest indrukwekkende dag. Op deze dag was onder andere de troonwisseling, maar dat maakte het deze dag niet het meest indrukwekkend. Deze dag bezochten we de hospice, dat was een heel bijzondere ervaring. Toen we de medische spullen overhandigen geloofde die vrouw haar ogen niet, ze bleef maar met haar handen voor haar mond staan. Dat was echt heel mooi, maar toen we naar binnen gingen kreeg iedereen van het team het zwaar. Je zag die pijn in de ogen van de patiënten, ze straalde de dood gewoon uit. Ook vroeg een meisje die daar lag hoe het met ons ging, we zeiden dat het goed met ons ging en  vroegen meer voor de vorm dan dat we het echt wilde weten aan haar hoe het met haar ging,  hoe het met haar ging.  Ze antwoordde toen  ‘het gaat goed’. Dat moment waren wij helemaal versteld,  hoe kan je dat nou zeggen! Je ligt daar op sterven en je zegt dat het goed gaat? Dit alles had heel veel indruk gemaakt op ons . We hebben ook hele vrolijke dingen meegemaakt, voorbeelden hiervan zijn de Bible school en de vele voetbalpotjes. Wij en de kinderen hadden daar zoveel lol in, dat was echt fantastisch. Ik heb echt heel veel van deze reis geleerd, ik kijk nu heel anders tegen dingen aan. We hebben ook kinderen leren vermaken met eigenlijk niks, en je hoeft niet rijk te zijn om gelukkig te zijn. Nou weet je dat al wel maar nu besef je dat pas echt. Je kunt daar 2 weken geen tv kijken en niet whatsappen of op de computer maar je mist het echt niet. Je leert daar echt wat waardevol voor je is, en wat je echt nodig hebt en wat niet. Het is echt iets om nooit te vergeten!
Groetjes, Kiki
De reis naar Zuid-Afrika was geweldig. We hebben veel dingen meegemaakt en gedaan. Werken aan project, voetbaltraining gegeven, op safari gegaan en nog veel meer. Het meest indrukwekkende vond ik de zondagschool, omdat alle kinderen uit de hele omgeving hier naar toe gaan. Toen we ernaar toegingen kwamen er een paar kinderen achter onze bus aan rennen omdat ze de bus naar de school hadden gemist, dus ze wouden eigenlijk wel heel graag.  We hadden ze toen in de bus laten zitten, en we namen ze mee naar de school. Toen we daar waren moesten we op iemand wachten en gingen de jongens dus voetballen met de andere jongens. Toen ze begonnen waren, verbaasde het me weer dat alles via zingen gaat. Heel veel liedjes worden er gezongen en bijna iedereen doet mee, ook heeft iedereen er plezier in. Door dit alles vond ik het wel een indrukwekkende gebeurtenis. Ik heb veel geleerd, maar het belangrijkste is denk ik wel dat je blij moet zijn met wat je hebt. Ik loop vaak te zeuren dat ik iets wil, maar die kinderen daar zijn echt heel blij terwijl ze bijna niks hebben. Ik snap nu dat ik mezelf niet zo moet aanstellen en gewoon blij moet zijn met wat ik heb en soms krijg.
Quinten

Wat vond je van de reis

Ik vond de reis heel indrukwekkend, leuk en mooi. We hebben zoveel bijzondere en mooie dingen meegemaakt. We hadden soms wel ongeluk (beroving, rechtbank etc.) maar dat kon de sfeer niet drukken! Het was een bijzondere reis!

Wat is het meest indrukwekkende geweest
Het meest indrukwekkende was toch wel de zondagsschool. De kinderen die daar heen gaan komen meestal uit slechte gezinnen. Je ziet dat ze uit dat ene uurtje in de week heel veel kracht putten om door te gaan. Ook was het contrast tussen arm en rijk in Zuid-Afrika heel indrukwekkend. Het was raar om te zien dat naast een krottenwijk een huis met 5 verdiepingen en een zwembad staat.
Wat heb je ervan geleerd/wat neem je mee
Ik heb heel veel geleerd. De mensen en kinderen zijn anders, leven anders, gedragen zich anders, maar toch zijn we hetzelfde. Wij krijgen alleen meer kansen en daarvoor moeten wij dankbaar zijn. Dat neem ik mee, dankbaarheid en heel veel mooie herinneringen. (en ook een klein beetje Afrikaans)
Baje baje danki voor de mooie reis!
Maartje

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.