In het nieuws

Corlaer4Selela haalt het nieuws in Tanzania
Team Kikano presenteert plannen
 Corlaer4Selela in “Nijkerk.Nieuws.nl”
Video’s: Team Burkina Faso en Suriname
Team Kikano in “De Stad Nijkerk.nl”
 Team Suriname op bezoek bij MP Rutte
19-04-2012 Corlaer4Selela haalt nieuws in Tanzania
Artikel is met behulp van Google vertaald van Swahili naar Nederlands:
“Nederlands helpen de kinderen in de Maasai”
Door Grace Macha, Arusha
Corlaer College uit Nederland, heeft de hulp van een computer (laptop) 15 en laboratoriumapparatuur chemie, biologie en natuurkunde aan Oltinga School uitgebracht, County Selela Monduli wijk leert kinderen van nomadische veehouders Maasai gemeenschap.Daarnaast zullen 12 leerlingen en drie docenten van de universiteit, die een bezoek aan de school ook een speciale computer om de buik ziekte (Ultra Sound) op Selela kliniek die sterk zal helpen bij de beoordeling van de gezondheid van zwangere vrouwen te meten.

Materialen aan de voorzitter van de tijd die het zou gisteren Halmshauri Monduli District, Edward Sapunyu in een korte plechtigheid in het School Oltinga dat af en bezoekers werd bijgewoond door de bewoners van de aangrenzende gebieden en scholen, met inbegrip van traditionele leiders “malaigwanani”.

Coördinator van het Instituut voor Tanzania Support Foundation (TSF), gevormd door Tanzanianen met massa’s een aantal van de Nederland, Marianna Groenewoud, zei dat die producten zijn verzameld uit de verschillende landen die besloot om deze kinderen te helpen, om hen in staat stellen aan het onderwijs in een omgeving toegang te krijgen beter.

Hij zei dat ze erin slagen om leraren, dorp ambtenaren en County Selela computer onderwijs te dekken in het College van VIA Afrika in Moshi voor de afgelopen drie jaar in staat te stellen effectief te gebruiken computers.

Echter, de school heeft geen elektriciteit kunnen draaien computers, zodat TSF zich vrijwillig hebben aangemeld om de helft van de kosten van het houden van het elektrisch systeem van zonne-school om te bieden Shs 6,3 miljoen tussen de sh miljoen 12,6 zinazozihitajika betalen, terwijl het verzoek aan de District Council Monduli

betrekking hebben op de rest.

Voorzitter van de lmshauri, Sapunyu bedankte voor hun steun en vragen leraren en verpleegkundigen te gebruiken overeenkomstig de bestemming te kunnen veranderingen aan te brengen in het onderwijs en het verstrekken van gezondheidszorg.

Daarnaast heeft de raad ingestemd met de elektrische energie te financieren via de school van de elektrificatie van het platteland agentschap (REA), die werd gesproken, dat kan deze kosten te verminderen.

En de directeur van de school, Felix Vuyo hij de ontwikkeling partners uit Nederland bedankte op de computer was zodai die ervoor zorgen dat de getroffen studenten te leren verschillende dingen gebeuren rond.

Het internaat heeft een totaal van 396 studenten waarvan 180 meisjes en 216 jongens met 15 docenten.”

Bron:
http://tzdailyeye.jibostudios.com/?p=45692
http://issamichuzi.blogspot.fr/2012/04/wanafunzi-wa-uholanzi-waipiga-jeki.html
http://freemedia.co.tz/daima/habari.php?id=35043
Team Kikano presenteert plannen
Nijkerk 15-04-2012 – Nadine Terschegget en Lonneke Zegers, leerlingen van het Corlaer College, presenteerden vrijdag ‘koffienieuws’ tijdens Open Coffee Nijkerk in Kade 10. Zij vertelden over de plannen van Team KiKaNo. Zij bouwen samen met een paar andere leerlingen aan een grote kano, waar 10 mensen in kunnen. Uiteindelijk wil het team met de kano zoveel mogelijk kilometers varen om zo 25.000 euro op te halen voor de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). De bezoekers van Open Coffee genoten van het enthousiasme van de dames. Er zijn veel sponsorformulieren uitgedeeld en ook al een aantal bedragen toegezegd.
Bron: Omroep Nijkerk
Expeditie Corlaer4Selela: expeditie is in het zicht
Maandag 12-03-2012
NIJKERK – Afgelopen vrijdag was een drukke, maar erg geslaagde dag van het expeditieteam Corlaer4Selela. Deze dag werden er drie activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor het goede doel. In de grote pauze werden er broodjes knakworst verkocht, ’s Middags vond er een voetbaltoernooi plaats in sporthal Corlaer, gewonnen door team Chester.
Aan het slot van deze dag was er een diner georganiseerd op school. Dit diner werd georganiseerd met behulp van de kookkunsten van Willeke van de Pol (ouder van Stan, expeditielid)
Op 10 april vliegt het expeditieteam voor 8dagen met 12 leerlingen en 3 coaches naar Tanzania om daar leeftijdsgenoten te ondersteunen op het gebied van onderwijs en sport. Dit doet het expeditieteam in samenwerking met de hulporganisatie Tanzania Support.
Kijk op de door leerlingen gemaakte site voor meer informatie
Bron: Nijkerk.Nieuws.nl
Top
VIDEO’S: Leerlingervaringen in Burkina Fasso en Suriname
Vrijdag 09-03-2012
NIJKERK – Expeditie Corlaer Burkina Faso is een expeditie waarbij een team van 13 leerlingen uit de derde klas van Havo en VWO en 3 begeleiders, naar Burkina Faso zijn geweest om daar een middelbare school te helpen. De middelbare school staat in het dorpje Batié, ruim 450 km vanaf de hoofdstad Ouagadougou. Onze school is via de Stichting Faso (uit Woerden in provincie Utrecht) al enkele jaren betrokken bij deze school en de bedoeling is dat dit ook in de toekomst nog doorgaat.De school in Batié heeft zelf laten weten dat ze graag extra zonnepanelen willen om de school te kunnen verlichten. Ze hebben er nu al twee, maar dat is niet voldoende.

De leerlingen zijn net terug van hun trip naar Burkina Fasso en deelden met Olaf Koelewijn hun ervaringen.

Expeditie Corlaer Suriame is van een heel andere orde. Surfner omschrijft het zo: “Een ander project waar veel innovatieve ambities samenkomen, is de webwinkel die het Corlaer College wil beginnen. Deze vmbo-school wil met haar leerlingen Economie leren hoe zij zelf een internationale onderneming kunnen opzetten, omzet kunnen maken en een website in de lucht kunnen houden. De jury koos unaniem  voor dit projectvoorstel als een van de beste voorstellen. Het verhaal stond als een huis, de doelen waren duidelijk en de middelen om deze doelen te bereiken zijn voor het voortgezet onderwijs uitdagend. Ik ben vast van plan om een zak Surinaamse rijst bij deze webwinkel te kopen!”Het opzetten van de webwinkel gebeuret in een fiks aantal stappen. De tweede groep Corlaerleerlinge, die daar mee bezig is, ging onlangs een week naar Suriname. Naast serieuze zaken was het ook gwewoon leuk.

Joeri Hackmann nam een videocamera mee.

Top
Leerlingen Corlaer bouwen ‘KIKANO’
Woensdag 07-03-2012
V.l.n.r.: Ludo Tolboom, Léon Jellema, Henk-Jan Kamphorst, Matthijs Korevaar, Tim van Dasselaar, Stef Veenstra, Yvette van Ekris, Nadine Terschegget, Stephen Jones, Youri van de Veen, Jesse Buitenhuis en Raymon van den Akker.
NIJKERK – Tien leerlingen van het Corlaer College uit leerjaar 3 VMBO en Havo zijn, in het kader van Expeditie Corlaer 2, op school een 7 meter lange houten teamkano aan het bouwen onder begeleiding van twee coaches. Van 7 – 11 mei wordt met de kano een gesponsorde vaartocht van 83 km gemaakt vanuit Utrecht naar Nijkerk. Het project heet ‘KIKANO’ en de opbrengst komt ten goede aan Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Het streefbedrag is € 25.000,00.
Door Belinda van der Horst
Expeditie Corlaer 2 bestaat uit 5 projecten en dito teams en is vorig schooljaar van start gegaan. Leerlingen nemen hieraan deel op vrijwillige basis en zijn dus gemotiveerd. Elk team zet zich in voor een maatschappelijk project in binnen- of buitenland. ‘Expeditie boten bouwen’ heeft de Stichting Kika gekozen. De slogan van het team is: ‘KIKANO zegt nee tegen kinderkanker. U toch ook?’.
Team KIKANO (woordspeling van zowel KiKa als kano) werkt op hun vrije vrijdagmiddagen aan de boot. De boot is als een prefab bouwpakket gekocht en bestaat uit 3 delen die aan elkaar gezet moeten worden. Stephen Jones, native speaker (taalassistent) en coach, is 27 jaar als botenbouwer werkzaam geweest. Hij leert het team de kneepjes van het vak om de boot af te werken. De zakelijke en praktische kant van het project wordt begeleid door Stef Veenstra, docent lichamelijke opvoeding. Het team moet ook hun overnachtingen, vergunning, volgboot enz. regelen en aan hun conditie werken bij sportschool The Next.
SponsoringHet team moet zelf sponsors zoeken in het bedrijfsleven en in hun eigen netwerk. Teamleden Nadine Terschegget en Jesse Buitenhuis gaan op pad om sponsoren te werven. ,,Ondernemers kunnen een ‘vak’ op de buitenkant van de boot kopen waarop hun bedrijfslogo komt te staan. Op de peddels komen ook logo’s te staan, maar deze ruimtes zijn al ‘uitverkocht’,” vertelt Nadine. ,,Ondernemers reageren positief, maar de crisis heeft wel invloed op hun bijdrage” zegt Jesse. Zowel ondernemers als particulieren kunnen ook kilometers sponsoren.
VaartochtDe start van de vaartocht vindt plaats op 7 mei nabij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De tocht wordt in één week afgelegd. Iedere avond overnachten de leerlingen op een locatie langs de vaarroute. Op 11 mei finishen ze in de havenkom van Nijkerk. Naast de vaartocht organiseert team KIKANO op 28 juni nog een indoor roeimarathon voor hun medeleerlingen.
KiKaKika werft fondsen die de 7 kinderkankercentra in Nederland ten goede komen. 25% van alle kinderen met kanker overlijdt aan deze ziekte, dat is 1 op de 4 kinderen. Ruim 75% geneest, maar door een agressieve behandeling kunnen zowel tijdens als na de therapie bijwerkingen ontstaan. De huidige chemo’s zijn dusdanig agressief dat kinderen, die genezen zijn verklaard, op latere leeftijd alsnog bepaalde defecten aan hun organen kunnen krijgen. Dankzij de informatie uit genenonderzoek kunnen nieuwe behandelingsmogelijkheden ontwikkeld worden. Door deze behandelingen valt kinderkanker vaker te genezen en met minder vervelende bijwerkingen. Elk kind dat kanker heeft of krijgt, kan dan tijdens én na de behandeling veel meer kwaliteit van leven gegeven worden.
Uw donaties kunnen rechtstreeks overgemaakt worden naar KIKA: giro 8118, o.v.v. van KIKANO. Informatie: teamkikano@hotmail.com.
Bron: DeStadNijkerk.nl
Top
Team Suriname op bezoek bij Minister-President Mark Rutte
Vrijdag 10 februari 2012Afgelopen maandag kregen wij een bericht van de rector dat we door het ministerie waren uitgekozen om met de minister-president te praten! We waren met z’n allen gigantisch verrast, want waarom werden nou precies wij hiervoor uitgekozen? Door onze speciale inzet voor de maatschappelijke stage, Expeditie Corlaer en verschillend vrijwilligerswerk waren wij opgevallen. Daarom mochten wij deze donderdag samen met zestien andere (volwassen) vrijwilligers uit heel Nederland met minister-president Mark Rutte gaan lunchen en praten over onze ervaring als vrijwilligers.
Wij werden bij de poort van het Catshuis in Den Haag ontvangen door een portier en nadat onze namen waren gecontroleerd konden we doorlopen naar een ontvangstruimte waar we koffie, thee en heerlijke mini chocolade brownies kregen. Toen de minister-president zelf aan kwam konden we gaan lunchen. Hij probeerde om met iedereen te praten en daarom hadden sommigen van ons zelfs de kans om naast hem te zitten. Hij was erg geïnteresseerd in onze Expeditie Corlaer en daar hebben we dan ook veel over kunnen vertellen. Helaas was hij zoals je mag verwachten erg druk, daarom hadden we na het eten nog kort de tijd om foto’s te maken. Na de foto’s moest hij alweer door naar een andere bijeenkomst. Gelukkig hadden we zo ook nog tijd over om heerlijk in Den Haag te gaan shoppen. Deze dag kon niet meer kapot, zelfs de NS die zorgde voor een uur vertraging door een defecte trein, kreeg dit niet voor elkaar!
Lianne Geurts,Kayi Man,

Paula Vaarkamp en

Sanne Remmelzwaal

Top

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.