Indonesia – Lot – International school Jakarta – december 2012

Lot in Indonesië!
Van 13 t/m 17 december is Bob in Jakarta, Indonesië voor een bezoek aan de Netherlands International School. Deze school gaat straks met de Nederlandse en Surinaamse scholen meedoen aan het “Lot op reis” project. En dan is de cirkel rond.
Foto’s van de reis

En ook deze reis begint winters, maar zelfs met sneeuw blijft station Arnhem prachtig!

Na een geweldige middagbijeenkomst  in Utrecht met 10 ICT-Coördinatoren als een speer met de trein naar Schiphol. Check-in en vertrek verlopen voorspoedig. Twaal uur vliegen naar Kuala Lumpur, waar we iets langer dan gepland een stop-over maken door een tropische stortbui.
Ook het laatste stukje van de reis verloopt gladjes… en @lotroos voelt zich bij aankomst welkom in Indonesië
Na een reis van bijna 20 uur is het heerlijk om opgehaald te worden; nog 10 km naar hotel, maar dat blijkt in de avond spits van Jakarta bijna 2 uur te duren.
Top
Wat een lekkere comfortabele kamer in hotel Grand Kemang…alleen die slippers, one size fits all?Snel naar een lokale tent (de Beer Garden.. hoe kan het ook anders) voor een fijne, muziekale kennismaking met directeur Sander Fisser en teamleden…. Juf Martine zingt er heerlijk op los, lekker om je na zo’n lange reis zo snel thuis te voelen :-)
Na een kort nachtje (prima hotel Sander, goeie tip!) om 06:45 uur klaar om naar de school te gaan… het is al druk op de weg voor het hotel.
Top
De taxi worstelt zich een weg door het drukke verkeer…. de chauffeur spreek geen woord Engels en begint me te vragen…. tja…… eh….. school,school. Hij laat het adres aan voorbijgangers lezen, die hem (achteraf) mooi de verkeerde kant op stuurde. Nog 2 keer stoppen en bellen……Ahhhh NIS NIS…
Top
Maar om 08:30 uur is het dan toch zover, aankomst bij de Netherlands International School :-)
Top
Directeur Sander Fisser heet me welkom op school…. ik mag heerlijk de ochtend rondlopen, kennismaken en verkennen. Om 14:00 uur, als de laatste lessen klaar zijn, is de “Lot op reis Learning Circle” workshop voor de leerkachten van de Nederlandse stroom.
Top
Top
Top
Juf Karin van den Hoven vertelt haar kinderen dat ze na de kerstvakantie naar een nieuw klas gaan, dus worden de stickers met de namen losgemaak om in de nieuwe klas weer op te plakken.
Top
De laatste dag voor de kerstvakantie lekker sporten, zwemmen en een super gave zeepbaan!! Jullie snappen wel dat zelfs Lot……….. :-)
Top
Meester Tom en groep 7/8
Als afsluiting op vrijdagmiddag, terwijl om ons heen de leerlingen en leerkrachten van de NIS aan een welverdiende kerstvakantie beginnen, verzamelen we ons in de lerarenkamer voor de Lot-workshop. Na een korte introductie, veel goede vragen…. hoe borgen we zo’n project? Hoe past het thema Kinderrechten het best in onze lessen en ons IPC?De Netherlands International school in Jakarta werkt met het IPC, dat staat voor het International Primary Curriculum. “The International Primary Curriculum is unique in defining learning goals that help young children begin the move towards an increasingly sophisticated national and international perspective.”Zeer terecht dus dat we ons, een verkenning van de Learning Circles methodiek en het kader van het Lot-project, bogen over de vraag hoe het thema “Kinderrechten” passen binnen de doelen van het IPC.  Meester Joris (groep 5/6) Meester Tom (groep 7/8) willen de uitdaging aan gaan.En is dat niet precies de kern van onderwijs in de 21e eeuw? Kwaliteit van onderwijs en open voor de wereld om je heen.Een wereld waarvan we weten dat het verdrag van de rechten van het kind op 20 november 1989 door de Verenigde Naties is aangenomen.Maar ook een wereld waarvan we weten dat er miljoenen kinderen zijn voor wie die rechten er alleen op papier zijn…

Om met de woorden van Herman van Veen te spreken:

“Het grootste moet worden gedaan als het nog klein is.”

En zo begint Lot, klein maar vast voorgenomen om “het kleine weer groot te maken”.

Het Lot-project is geen kant en klare lesbrief… zeker niet “even een middagje kinderrechten” en dan gauw weer door met rekenen of taal. Samen met de tien scholen in Nederland, Suriname en Indonesië beginnen we in februari 2013  aan de pilot “Met Lot op reis Learning Circle”. Het is een uitnodiging om samen met, door en voor leerlingen en leerkrachten na te denken over en samen te werken aan bewustwording van het feit dat elk kind recht heeft op kinderrechten.

Zaterdagmorgen volgt er een ongeplande ontmoeting in Jakarta met ISCO- Indonesian School Children Organisation’s. Voor ieder kind recht gratis en verplicht basisonderwijs…. Education gives hope.

En zo is de cirkel na workshops in Nederland, Suriname en Indonesië rond…. laten we beginnen bij de kinderen. En daar kwam in 1998 het motto van het Global Teenager Project vandaan… Today’s Learners are Tomorrows Leaders”…. klein beginnen om groot te eindigen!

Bob Hofman, 15-12-2012, Jakarta, Indonesië

Top
Top

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.