Ouders

Expeditie Burkina Faso
Expeditie Burkina Faso was 1 van de 5 expedities in schooljaar 2011-12  van het Corlaer College. Marjolein Middelkoop was één van de expeditieleden. Na grondige voorbereidingen en het ophalen van het nodige sponsorgeld zijn ze van 19 februari tot 2 maart 2012 daadwerkelijk naar Burkina Faso afgereisd. Miriam Middelkoop, de moeder van Marjolein, verteld hoe belangrijk de expeditie voor haar dochter geweest is.
 
 
"Er is meer dan alleen bruin brood met kaas"
Miriam en haar man hebben er bewust voor gekozen hun twee dochters en zoon naar het Corlaer College (Nijkerk) te sturen waar internationalisering hoog in het vaandel staat. De twee 3 dochters hebben deelgenomen aan internationale “Onderwijs Expedities” van het Corlaer College. Stephanie, de oudste, is mee geweest met de Junior Masterclass naar Canada en de jongste, Marjolein, is recent mee geweest op expeditie naar Burkina Faso. Ondanks het verschillende karakter van de twee reizen hebben beide dochters geleerd dat er “meer is dan alleen bruin brood met kaas”.
 
Top
 
Van daar naar hier!
Marjolein die het leven in Burkina Faso heeft ervaren is helemaal vol van de reis. Het was voor Marjolein een indrukwekkende  reis en de praktische vertaalslag naar haar dagelijkse leven maakte ze eigenlijk meteen. Ze denkt bewuster na over zaken zoals het (her)gebruik van water en belang van voedsel. Aan de andere kant heeft Marjolein ook spanning op het gebied van normen en waarden ervaren. Wat doe je met een gevoel van ongemak als het lunchtijd is en een groep donkere kindjes met hongerbuiken staat je aan te staren? En is het wel beleeft als je foto’s maakt tijdens een kerkdienst? Kijken naar wat andere leerlingen doen, maar ook stilstaan bij wat je zelf eigenlijk vindt. Allemaal ervaringen die de ogen van je kind openen en haar aan het denken zetten over haar handelen. Het ultieme resultaat is eigenlijk dat je als ouder ziet dat de ervaringen daar zorgen voor een positieve verandering in het doen en denken van je kind hier!
 
 
Bagage
De deelname aan de reis geeft de kinderen letterlijk bagage voor de rest van je leven. Met een groter referentiekader kunnen ze makkelijker relativeren. Zo studeert Stephanie nu geneeskunde en moet ze presentaties gegeven voor groepen. Ze ziet medestudenten die staan te bibberen op hun benen, zij denkt dan bij zichzelf “ik was 14 toen ik voor 500 mensen in Canada een presentatie moest houden, voor die 20 hier dat kan ik ook wel!”. Miriam zegt “Dit is een ervaring die ze zes jaar geleden heeft opgedaan en daar heeft ze nog steeds profijt van.” Hoewel het kind het niet meteen zal merken, pik je als ouder uit de gesprekken of vragen snel de signalen op dat je kind er wijzer van is geworden.
 
Top
 
Ze komen "wereldwijs" van school
Natuurlijk is het meegeven van je kind op zo’n “Expeditie Onderwijs” niet vanzelfsprekend, elke ouder heeft vragen over “of allemaal wel goed zal gaan”. Praktische zaken als begeleidend personeel en afsluiten van verzekeringen is één, echt zeker weten wat er gebeurt  als het misgaat is een tweede. Uiteindelijk moet je via goed contact met de school vertrouwen hebben in de organisatie en weet je van je kind dat capaciteiten heeft waar ze iets mee kan. Deze eerste zelfstandige stappen in de internationale wereld, waarvan ze spelenderwijs zo ontzettend veel leren, zijn echt belangrijk! Miriam is daarom blij dat beide dochters de kans hebben gekregen om ervaringen op te doen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Ze komen “Wereldwijs” van school!
 
 
Voor het volledige verslag zie het reisverslag van Expeditie Burkina Faso. En ook in het volgende schooljaar gaan de Corlaer Expedities door, voor meer informatie kunt u hier klikken.
 
Met dank aan Miriam Middelkoop
13-03-2012
 
Top

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.