Suriname – Werkbezoek Surinamereis – december 2012

Voorbereiding voor de studiereis naar Suriname in januari 2013

Zaterdag 1 december
Zondag 2 december
Maandag 3 december
Dinsdag 4 december
Woensdag 5 december
Donderdag 6 december
Zaterdag 1 december
Vijf dagen in Suriname om de grote studiereis van 19-26 januari 2013 goed voor te bereiden, samen met de Surinaanse coordinatoren Betty, Nila en Miriam. Schoolbezoeken, homestays, restaurants, vervoer, learning circles, ondernemende leren, Lot project… vol programma!Na een goeie, overvolle vlucht van 08:40 uur blijft het ieder keer weer bijzonder om het machtige oerwoud en de slingerende rivieren onder je voorbij te zien glijden.December valt in de kleine regentijd….een gewaarschuwd mens…

De nieuwe luchthaven van Zanderij is echt prachtig geworden! Op de weg van de luchthaven naar Paramaribo zie we dat sommige huizen al echt in de kerststemming zijn. Het is zaterdagavond en erg druk, de rit neemt bijna anderhalf uur in beslag. Eenmaal aangekomen ziet ook het Eco resort er feestelijk verlicht uit.
Top
Zondag 2 december
Wat is het toch heerlijk om bij zonsopgang met het geluid van de Grietjebie (Great Kiskadee) vogels waker te worden. Ik loop en rondje over het terrein van Eco resort.. alleen maar blije gezichten en mensen die je met een lach goedemorgen wensen. De eetzaal van ECO is goed onderhanden genomen en ziet er weer prima uit.
Top
Tijdens het werkbezoek in juni 2012 werd er hard gewerkt aan het nieuwe zwembad en een Sundeck dat uitkijkt over de Surinamerivier. Natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig om te zien hoe het er nu zes maanden verder uitziet….
Nou dat ziet er even heel anders uit.. wat is dat nieuwe zwembad prachtig geworden!! Speciaal voor de gasten uit Nederland die regelmatig aan scholenprojecten werken, en die veel moeten bespreken en evalueren is er een “discussion corner” gemaakt… ik denk dat we daar in januari 2013 veelvuldig gebruik van zullen maken!!
Top
Om 14:00 een fijn weerzien met Betty en Nila, en allereerst tijd voor de cadeautjes die Sinterklaas in opdracht had mee gegeven…. wie zoet is krijgt lekkers :-)Daarna drie uur intensief plannen van Learning Circles, schoolbezoeken, Lot project, Ondernemend leren.
Alle projecten samen kennen inmiddels een omvang van ruim 50 scholen en dat vraagt aandacht en afstemmen.Morgen wordt een Lot-projectdag; om 07:30 vertrek naar de Mytylschool die met het Prisma uit Arnhem gaan samenwerken en aansluitend de Louis Braille school die zich verbinden aan Visio in Rotterdam. Wordt vervolgd…….
Top

Maandag 3 december

Het is maandag 3 december, 05:00 uur. De eerste tweet uit Nederland spreekt enthousiast over sneeuw. Hier komt tegen half zes voorzichtig de zon op en ik zit in m’n T-shirt de dag voor te bereiden. U bent vroeg meneer Bob, hier is vast een koffie voor U. Wat houd ik van dit heerlijk land en z’n lieve mensen!
Als ik om 07:45 uur bij de mytylschool aankom is het een drukte van jewelste.
Juf Meriam Karnadi en juf Madeleine Reumel wachten me lachend op… brasa!
Top
Het is “de dag van mensen met een beperking”. Alle kinderen worden met de busjes van de school naar het stadion gebracht om de dag van de mens met een beperking te vieren. De Tyltyl kinderen uit het internaat gaan natuurlijk ook mee en reizen samen met de grote bus zodat de kleine bus de rolstoelen mee kan nemen.Je snapt natuurlijk dat het dikke pret is… een hele schooldag feest, muziek en spelletjes waarbij ieder kind telt.
Top
Top
Top
Top
En dan komen de leerlingen terug uit het stadion, oververhit, moe maar uitbundig en ze zingen de rap die door het stadion klonk. Die willen wij natuurlijk nog wel een keer horen!
Top
Het is gelukt…. Juf Ireen heeft haar Lot Learning Circle groep bij elkaar. Met 9 nieuwe scholen samenwerken is natuurlijk heel spannend en dan ook nog kennismaken met de leerlingen van Visio uit Rotterdam. Ze gaan samen met Lot op zoek naar hoe dat nou precies zit met kinderrechten… zijn die anders of juist het zelfde als je een beperking hebt?
Dank u wel Juf Ireen.. het computerlokaal ziet er mooi uit… en met uw enthousiasme weten we zeker dat de leerlingen van de Louis Braille school heel veel aan Lot te vertellen hebben!
Tja het kon niet uitblijven… toch maar even langs de George Asinschool voor MULO. Wat een heerlijke school, vraag dat maar aan de leerlingen van het Corlaer en het Noordik… die zullen het beamen als ik zeg dat directeur Mw. Ingrid het beste is wat je een school kan toewensen!
De dag zit er alweer bijna op…. morgen om 5 uur op voor een vier uur tellende reis naar Wageningen, de partnerschool van het Noordik uit Vriezenveen in het Ondernemend leren project. Nee, de foto hieronder is geen vergissing… het is de parel van vandaag… Lot kan tevreden zijn!

Dinsdag 4 december

En weer ging de wekker om 5 uur, ditmaal om met de bus naar Wageningen te rijden. Een reis van ongeveer drie uur. Individuele reizigers worden met kleine busjes op hun huisadres opgehaald om daarna via verzamelpunten bijeen gebracht te worden voor de busries via Coronie naar Wageningen en Nickerie.
Het eerste stuk van de reis, in totaal zo’n 170 km, verliep langzaam omdat twee hele grote kraanwagens voor ons ook besloten hadden naar Wageningen te gaan. Daar de hele weg tweebaans is, is inhalen een risicovolle daad. Gelukkig reed de chauffeur voorzichtig en haalden we pas na een half uur beide kraanauto’s in. Om de vertraging daarna goed te maken, we vlogen laag en hadden dus van de kuilen nauwelijks last.
Om klokslag 08:20 uur werd ik op het erf van de Mulo Wageningen afgezet. Dit tot grote verbazing van het schoolhoofd Mw. Fernands: “Meneer Bob, we hadden u pas om 09:30 uur verwacht”. Nu pas werd me duidelijk dat we het tweede deel van de reis dus heel hardgereden moeten hebben.
Gelukkig mocht ik in het ICT-lokaal lekker aan het werk! Grote mok zwarte koffie en internet. Helemaal top!
Tegen 9 uur samen met Mw. Fernand aan de slag om het programma van het driedaagse werkbezoek van de leerlingen en leerkrachten van het Noordik in Vriezenveen tot in de puntjes uit te werken. Samen met het Noordik is MULO Wageningen een van de zes scholen in het “Ondernemend leren” project. In dit project werken het Corlaer uit Nijkerk samen met MULO Anton Resida, op leiding,Paramaribo en het VSO tweetal bestaande uit Orion, Amsterdam en VSO Stizona op de Joeriweg in Paramaribo.
Top
In de pauze zijn er heerlijke, vaak zelfgemaakte versnaperingen te koop. En daar geniet je dan van in de schaduw van een van de mooie bomen op het schoolerf.
Na de pauze om 10:30 uur bespraken we de planning van de komst van vier leerlingen en drie docenten van het Noordik uit Vriezenveen door met Mw. Ramnath (l) en Mw. Ganpat (r)door.De groep uit Vriezenveen komt op zondag 20 januari 2013 in Wageningen aan en blijft tot woensdag 23 januari. De leerlingen gaan in een homestay en de docenten verblijven in een guesthouse. Dit alles met als doel om twee dagen intensief aan het ondernemend leren project samen te werken!
Dit werkbezoek was gelijk een mooi moment om de Skype accounts eens goed te synchroniseren en uit te proberen.
Top
Nadat alle plannen waren doorgesproken kwam ik onder de hoede van mw. Aziz. Ze heeft een kleindochter Shahiena Madhar die in de derde klas van MULO Wageningen zit en bood spontaan aan me in haar auto mee te nemen en een guesthouse voor de drie docenten te gaan bekijken. Haar eigen huis bood ze aan als homestay voor Ewout en Bente. Als Shahiena dan ook blijft slapen… dikke pret!
Aan alles werd tijdens de rondrit door Mw. Aziz gedacht; we reden langs de plaatselijke polikliniek.. als er iemand ziek mocht worden… en in geval van kiespijn kunnen jullie zo terecht bij de poli “Gelebek”.
Natuurlijk zorgt de school voor een mooie school uniformblouse voor Wouter, Sander, Ewout en Bente.
Top
Na vandaag weten we het zeker!
De delegatie van het Noordik uit Vriezenveen.. zal het dik naar de zin hebben in Wageningen!
Top

Woensdag 5 december

Vandaag, op Sinterklaas – 5 december –  geen sneeuw, kou en pieten en een schimmel. Maar wel de brandende zon boven Suriname waar vandaag “Kinderdag” geveird wordt. Geen lessen, muziek, lekkere hapjes en vooral plezier. Wat een mooie dag om op bezoek te gaan bij VSO Stizona aan de Jouriweg en daarna door naar de MULO Anton Resida op Leiding 11. En alweer bijzondere ontmoetingen.. “Meneer Bob, onze kinderen verdienen dat toch?”…
Top
Top
Top
Top
Top
Top

Donderdag 6 december

Alweer de laatste dag van dit korte voorbereidende bezoek aan Suriname. Het wordt een dag van veel verslagen maken, maar ook van een bezoekje aan de Bloementuin school. Dus op tijd eruit en lekker met een kopje koffie genieten van de zonsopkomst om 06:15 uur.
De Bloementuin school doet al zes jaar meer met de Learning Circles onder de bezielende leiding van het onderhoofd Mw. Nathalie Valies. Ook de allereerste Expeditie Corlaer in 2009 zette zich in voor het computerlokaal van de Bloementuin school (vroeger de Lionsschool).Plotseling kijkt het Schoolhoofd Mw. Satchia IJzer op haar horloge: “Even een ogenblikje Mnr. Bob, ik ga even de schoolbel luiden. Nou, dat signaal missen de leerlingen niet… snel gaan ze in de rij staan voor de schoolmelk!
En wie zich afvraagt wat een melksnor nu met leren te maken heeft? Wel, echt alles… Toen ik sprak over de Bloementuin school werd me verteld.. “Meneer Bob, we zeggen de Bloemen tuin.. de school is de tuin en de kinderen zijn de bloemen.  Na twee weken “Finnish Lessons” zie ik hier de “Suriname Lessons” in de praktijk.
Hier gaat het om Verbinden, Vakmanschap en Vertrouwen…. waar ieder kind er mag zijn zoals hij / zij is.
En dan die slingers.. in ieder lokaal wordt geknipt en geplakt. De kerstversiering maken ze zelf op de Bloementuin. Vol trots laten de kinderen zien hoe lang hun slinger al is…. wist je trouwens dat je ook heel goed kunt rekenen met slingers? En als je dan per ongeluk eindigt met lijm op je toet, is er altijd nog juf Nathalie die je toet weer helemaal schoonpoetst!
Top
En dan kom ik binnen in de klas van Juf Sabajo… er wordt druk gepuzzeld. Ik pak een klein krukje en ga rustig naast Roxanne ziten… bijna een kwartier lang is ze geconcentreerd aan het puzzelen… en dan op eens een schaterlach…. GELUKT!
Waarin en kleine school met 50 leerlingen midden in Paramaribo GROOT kan zijn.
Ik weet zeker dat de Expeditie Corlaer, samen met leerlingen van de Anton Resida school, hier op donderdag 24 januari een TOPdag gaan brengen en krijgen……
Top
En dan is het voorbij met de pret… om 20:00 uur terug naar Nederland. Via de SMS komen er weeralarm emails binnen van de NS. Bij het aanvliegen boven Nederland schijnt de zon nog boven de dikke wolken.Dan eenmaal op de grond is het een knap staaltje werk om osn met al die gladheid veilig aan de gate te krijgen. Ik zeg.. “petje af voor de KLM”…. daarna heb ik 3 uur en vier treinen nodig om van Schiphol naar Den Bosch te komen,,,,, het is weer winter of beter…. winterweer in Nederland!
Top

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.