Expeditie Afrika 2015-16 – Reisverslag

Dagverslag 12-04-2016

Dinsdag 12 april: Dag 1/2:
Vliegdag, EK 150 Amsterdam – Dubai 21.40 – 06.15 (op 13 april)

Tijd voor vertrek…. Vandaag verzameld op Schiphol. Wat traantjes en knuffeltjes maar vooral brede glimlachen. We zijn er echt klaar voor.
Om klokslag 19:00 hebben we allemaal onze eerste malaria tablet genomen. Inchecken, bagage, douane, paspoort check, eten, winkelen, boarden en dan echt vertrekken.

Afr_12-04_4387

Afr_12-04_4390

Afr_12-04_4391

Afr_12-04_4392

Groet van De coaches (Henri, Lies en Ien)

En deze volgde nog even vlak voor het vertrek:

“Iedereen heeft een eendje gekregen. Als toi toi toi. Want we zijn een team en niet in ons eendje!!”

Afr_12-04_4395

Dagverslag 13-04-2016

woensdag 13 april Dag 2:

EK 713 Dubai – Lusaka 09.25 – 14.35

Beste ‘thuisblijvers’,
Zojuist ,18.49 uur, een sms berichtje van Ineke Maatjes:

” We zijn op het Makkeni centrum. Was een hele tour. Het is een goed onderkomen, 18.00 uur was het meteen donker. Er is nu geen internet te vinden.
Morgenochtend doen we verslag”.

En hier is het dan:

We zitten in Zambia!!!

In het vliegtuig had iedereen een eigen schermpje waarmee je je goed kon vermaken.  Tijdens  de vlucht hebben we veel last van turbulentie gehad, daardoor was slapen moeilijk maar verder is alles goed gegaan.  Na een lange vlucht van 6 uur zijn we  veilig aangekomen in Dubai. Nadat we door de douane waren mochten we de hal waar wij in aangekomen waren verkennen, iedereen ging zijn eigen gang samen met zijn/haar buddy. De meesten gingen wat te eten halen want ja, dat vliegen dat doet wat met je.  

vliegtuigstoelen site

wolkenvliegtuig site

Om 9.30 zaten we klaar in het vliegtuig om naar Lusaka te vertrekken. We hadden te maken met een tijdsverschil van 2 uur waardoor Nederlandse tijd 7.30 was.  Deze vliegreis duurde langer dan de vorige vliegreis, de schermpjes kwamen hierbij goed van pas.

Lusakavanuitvliegtuig site

Nu we aangekomen zijn in Lusaka moesten we eerst door de paspoortcontrole.

welkominzambia site

Hierna konden we onze koffers op gaan halen. We werden opgehaald door Joe van het Centre.  

autokoffers site

indebus site

We zijn door allerlei dorpjes gereden en hebben onze ogen uitgekeken. Onderweg zijn we even gestopt om wat water te halen, dit mogen we namelijk niet uit de kraan drinken.

Eerste keer supermarkt site

Toen we aangekomen zijn op het Centre hebben we onze spullen opgeruimd, wat gegeten en Twan zijn verjaardag gevierd. Wenda, de gastvrouw van het Centre, had twee pannen soep voor ons gemaakt, een pan tomatensoep en een pan Zuid-Afrikaanse erwtensoep. (van de laatste bleef het meeste over) Vanaf nu moeten we zelf koken.. Daarna zijn we allemaal naar bed gegaan omdat we moe waren van de reis.

hotelfrederiksoord site
Groetjes Anouk en Vera

Dagverslag 14-04-2016

Donderdag 14 april: Dag 3:

Programma:

Ochtend: rondleiding.
Middag: kennismaking activiteiten, elkaar beter leren kennen o.a namen, hobby’s, leeftijden.
We willen ze op een speelse manier kennis laten maken met Nederland door middel van proeven, activiteiten en Nederlandse les.

Verslag:

Onze eerste echte dag in Zambia!

Vandaag zijn we met zijn allen op tijd opgestaan, zodat we met zijn alle konden ontbijten. We hadden brood gehaald en wat beleg voor op het brood. Tijdens het eten gingen we doornemen wat we vandaag gingen doen en welke taken iedereen had voor die dag. Nadat alles was opgeruimd kregen we een rondleiding over het Makeni center. We hebben onder andere het weeshuis, de school en het de verschillende huisjes op het terrein gezien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_8889 site_14-04

IMG_8959 site_14-04

Het was erg leuk en bijzonder om alle mensen te ontmoeten, ze zijn erg gastvrij en open naar ons toe. Nadat de rondleiding klaar was gingen we ons klaarmaken, omdat we daarna nog een meeting hadden met de kinderen en docenten van de school. In een klaslokaal werd verteld over het onderwijs en werden we nog een keer welkom geheten. We lieten hun de typische Nederlandse spullen zien en proeven die we van kinderen van het Corlaer hadden gekregen. Ze waren allemaal heel enthousiast. Natuurlijk hebben we ook woordjes en zinnetjes opschrijven in het Nederlands en Zambiaans (Nanji) op het schoolbord.

IMG_8918 site_14-04

IMG_9009 site_14-04

IMG_8875 site_14-04

Na deze meeting even snel lunchen en we weer terug naar het sportveld in onze sportkleding. We gingen met de kinderen voetballen en netballen. 7 meiden gingen meedoen met netbal en de rest ging voetballen. Netbal is een soort korfbal. Na het netballen gingen we dansen met de meisjes en we deden basisschool spelletjes zoals: Anna-Maria fotomodel, zakdoekje leggen en nog veel meer. Zij hadden ook een paar leuke dansspelletjes voor ons inpetto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen iedereen klaar was met voetbal gingen we terug naar het huisje, er gingen 6 mensen boodschappen doen en de rest ging douche en chillen. Toen die 6 terug waren begonnen ze met eten koken en douche. Tijdens het eten konden we allemaal even onze ervaringen delen en werd er natuurlijk alweer naar de dag van morgen gekeken. We gingen spaghetti eten, na het eten gingen we nog wat zitten in ons chill hoekje die we hebben gemaakt.

Groetjes Carlijn en Naomi.

Dagverslag 15-04-2016

Vrijdag 15 april: Dag 4:

Programma:

Klusactiviteiten: helpen met de dagelijkse bezigheden, voetbal/netbal wedstrijden. Helpen met school huiswerk van de kinderen.
We willen deze dag eerst gaan klussen en later sport wedstrijden houden tegen het eigen team van Makeni.

Verslag:

Bwanji (hallo).

Vandaag zijn we de dag vroeg begonnen met de voorbereiding van het schilderen van het scheikundelokaal in Makeni. Het duurde even voordat we konden beginnen, want de rollers, borstels en verfbakken moesten nog overal en nergens vandaan gehaald worden. Met mondkapjes op tegen het stof hebben we alle cementmuren afgestoft waarna we de primer aangebracht hebben. Best grote oppervlakken, hoor, maar met 14 man in een halve dag geklaard!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’s Middags naar het centrum van Lusaka: wel wat anders dan de rustige beschermde omgeving van Makeni! Wachtend op een leeg busje waar we allemaal tegelijk in konden, kwamen er al snel drie busjes op ons af, die ons allemaal wel wilden brengen: concurrentiegevecht! Ze stapten uit en begonnen ruzie te maken. Er werden mensen uit de busjes gegooid, deuren verwijderd en wij erin. We voelden ons bezwaard. Maar afkeuren en zeggen we wachten wel op een volgende bus heeft geen zin, want dan gebeurt precies hetzelfde.

In de stad moesten we goed bij elkaar blijven, omdat het er bomvol verkeer en mensen was. Overal kraampjes van insecten, schoenen, groenten en vis. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen arm en rijk. Aan de ene kant had je mooie supermarkten en cafetaria’s en aan de andere kant waren er sloppenwijken met veel criminaliteit. Al het afval werd op een hoopje in een steegje gedumpt waardoor het erg stonk.

images3 site

Het was best een beetje spanend omdat iedereen aan ons zat en naar ons keek. Even ontsnappen aan de drukte en een lokaal gerechtje samosa proeven in een rustig tentje. En weer vechten om een busje terug naar Makeni. Onderweg hebben we nog een ijsje gegeten.

index1 site

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een paar zijn nog even op stap geweest en hebben spelletjes gespeeld met de kinderen. Daarna zijn we gezamenlijk gaan eten en in de avond hebben we een boys- en girlsnight gehouden in het weeshuis. De meiden hebben nagels gelakt en zijn gaan dansen. De Afrikaanse dans is heel anders dan dat we in Nederland gewend zijn. Ze dansen hier alleen maar met de billen ;). De jongens hebben spelletjes gespeeld. Om 20:30 zijn we teruggegaan naar het huisje en zijn daarna gaan slapen.

IMG_9239 site

Groetjes,

Julia en Irene

Dagverslag 16-04-2016

Zaterdag 16 april: Dag 5:

Programma:

School opknappen, o.a. handen verven en plaatsen. Dus dat de kinderen hun handen kunnen inkleuren met verf en die kunnen plaatsen op de muur van de school.
Het is de bedoeling dat de school een nieuwe, frisse uitstraling krijgt. We vinden het leuk als het ook persoonlijk wordt door bijvoorbeeld de handen van de kinderen op de muur te plaatsen.

Verslag:

Goedendag beste lezers,

Vandaag is het alweer zaterdag en is het een beetje bewolkt, maar we hebben een leuk programma voor de boeg. Vandaag gaan we namelijk in groepjes op bezoek bij drie bijzondere mensen die gesteund worden door de Pearl Foundation. De eerste groep is naar Cedric geweest, Cedric is spastische. De tweede groep ging naar Ruth, een meisje dat op jonge leeftijd een kind heeft gekregen, hierdoor kon zij niet meer op het Makeni Ecumenical Centre blijven. En derde groep is naar Nicolas geweest een geestelijk gehandicapt jongetje van zes met HIV.

Groep 1

Om tien uur werden Twan, Vincent, Anouk en Liesbeth door Henri opgehaald in de pick-up truck. Vanaf het Makeni Ecumenical Centre reden we naar een sloppenwijk waar Cedric woont met zijn moeder en broer. Voor Cedric hadden wij een Sparta Nijkerk shirt en een paar andere kledingstukken meegenomen. Toen wij over de onverharde wegen van de sloppenwijk reden voelden we ons net een attractie, iedereen wees naar ons, zwaaide en rende achter de auto aan. In de sloppenwijk waren een paar kinderen aan het spelen met autobanden en er waren mensen met kraampjes spullen aan het verkopen.

IMG_0658 site

Toen we bij het huis van Cedric aankwamen zat Cedric in zijn rolstoel samen met zijn broer buiten te wachten. Cedric kan niet praten, maar is een blije jongen die bijna altijd lacht en hij was erg blij om ons te zien. We hebben de kleding aan hem gegeven.

Ook mochten wij nog even binnen in het primitieve huisje van Cedric en zijn familie kijken. Dat was erg bijzonder om te zien want ze hadden eigenlijk niet veel, behalve een oude televisie en een kookstelletje.

Vlak voordat we Cedric verlieten liet hij nog een bijzonder talent zien. Omdat Cedric zijn spieren niet goed onder controle heeft kan hij niet goed met zijn handen schrijven, dus schrijft Cedric met zijn tenen.

IMG_0643 site

Nadat we tegen iedereen gedag hebben gezegd gingen wij weer terug naar Makeni.

Groep 2

Groep 2 werd rond 11 uur opgehaald om te vertrekken naar Ruth. Om hier te komen moesten we in een pick-up truck door de sloppenwijken van Zambia. Dit was voor sommigen erg angstaanjagend. Uiteraard is alles goed verlopen. We zijn hartelijk ontvangen door de familie van Ruth. De schoonmoeder van Ruth had popcorn voor ons gemaakt. We hebben een rondleiding gehad door het huis van Ruth en haar kamer bekeken. Ook hebben we een goed gesprek over haar leven en haar verhaal gehad. Ruth is op haar 16de zwanger geraakt en is daardoor uit het Makeni centrum gezet. Ze wordt nog wel gesteund door de Pearl Foundation. Ze heeft door dit ongeval haar school tijdelijk niet kunnen voortzetten. Nu ze gesteund wordt door Makeni en de Pearl Foundation kan ze haar school verder afmaken. Ze probeert op dit moment haar school zo goed mogelijk af te maken en tegelijkertijd haar kind op te voeden.

Groep 3:

Rond 1 uur werden Charlie, Sandra en Vera opgehaald door Henri. We gingen naar de met HIV geïnfecteerde Nicolas. Dit was erg ver rijden aangezien dit op het platteland was. Toch was het erg leuk omdat we door een echt primitief Afrika reden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ongeveer 3 kwartier rijden kwamen we bij Nicolas aan. Hij leefde samen met zijn vader, stiefmoeder, broertje en zusje. Waar ze woonden was extreem primitief en daarom waren ze heel blij met de spullen die we kwamen brengen. Nicolas heeft zijn moeder op jonge leeftijd verloren en is daardoor in het Makeni Centrum terecht gekomen, hij was toen erg ondervoed en kon alleen maar huilen. Op latere leeftijd kon de vader van Nicolas voor hem zorgen. Hij wordt in de gaten gehouden omdat zijn groei en ontwikkeling erg achterloopt.

Nicolas heeft een T-shirt gekregen van Sparta Nijkerk en een politie auto hier was hij heel erg blij mee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terwijl wij door het land hobbelden met de auto, kwamen we een dominee tegen die er op stond dat we nog even bij hem langs kwamen, hij had allemaal eten voor ons van het land gehaald. We aten een maïskolf en kregen een zak vol met groente mee naar huis.

Knutselen & eten:

Terwijl de andere groepen weg waren hebben de overige mensen geknutseld met de kinderen. Ze hebben jongleerballetjes en tekeningen gemaakt en dit was erg gezellig. De kinderen waren erg druk met knutselen en onze expeditie leden hebben verschillende tekeningen gekregen van de kinderen van het weeshuis. Lois heeft bijvoorbeeld 6 tekeningen gekregen en Irene heeft ook 3 tekeningen gekregen, maar die bleken uit eindelijk voor iemand anders te zijn.

Nadat iedereen terug was waren we uitgenodigd om te eten bij Wenda. Wenda is de oprichtster van het Makeni Centum en woont hier al 40 jaar. Ze heeft een hele grote mooie tuin met veel planten erin. We aten Zuid-Afrikaanse stoofpot met rijst. Dit was heel erg lekker en alles was zelf gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na het eten hebben we een geschiedenisles over Makeni gehad van Wenda. Het verhaal was heel indrukwekkend en we hadden niet gedacht dat het zo gaaf zou zijn.

Nadat we een toetje hebben gekregen van Wenda hebben we geholpen met de afwas en toen was het al tijd om naar bed te gaan.

Dagverslag 17-04-2016

Zondag 17 april: Dag 6:

Programma:

Eerst hebben we een kerkdienst op het centrum.
‘s Middags hebben we een sportmiddag. Dan voetballen, dansen etc.

Verslag:

Hallo beste volgers van Expeditie Afrika !

We moesten vanochtend al vroeg uit de veren want, de eerste bijeenkomst/activiteit was om naar de kerk te gaan.

Iedereen was netjes gekleed en we hadden veel verwachtingen omdat Henri al een paar dingen had vertelt over de kerkdienst. Bijvoorbeeld zingen, dansen en dat het niet zo’n hele strenge kerkdienst zou zijn. Rond de klok van 9 uur gingen wij op pad naar de kerk. Henri zei tegen ons allen dat we later konden komen omdat dat hier nou eenmaal normaal is! Eenmaal in de kerk werd onze verwachting ook waargemaakt. Er werd veel gezongen en ook veel gepraat , de clou van het verhaal dat in de kerk verteld werd was : christenen en religieuze zijn niet hetzelfde omdat christen zijn echt een ‘way of life’ is. Daar omheen vertelde hij allerlei voorbeelden. Nadat de kerkdienst afgelopen was moesten we snel omkleden om naar de toeristen markt te gaan. We moesten ongeveer een halfuurtje in het vervoer busje zitten om de tweede activiteit te doen. Eenmaal aangekomen moesten we met zijn allen pinnen om leuke souvenirtjes te kunnen kopen, zoals sieraden, voetbal shirtjes en beeldjes van dieren. Het jammere was dat de Afrikaanse mensen erg opdringerig waren. Na ongeveer een dik uur hadden we weer met zijn allen afgesproken om naar het busje te gaan om na een hete middag ons te gaan vermaken op het Makeni centrum. Toen we terug bij Makeni waren heeft iedereen gedaan wat hij/zij leuk vond. Henri en de jongens gingen meedoen met de voetbalwedstrijd. Waarbij de tegenpartij helaas niet op kwam dagen…. Er was ook een groep jongens die heel goed konden dansen en dus een soort videoclip wilden opnemen. Ze kwamen bij onze huisjes om dat te doen, Ineke heeft met haar telefoon de filmpjes opgenomen en er een hele leuke videoclip van gemaakt, ook heeft ze het met een camera opgenomen zodat de jongens er zelf ook wat mee konden. Bij het weeshuis gingen een paar meiden spelletjes spelen op het veld met de kinderen. En sommige kinderen gingen lekker met Ineke op de fiets als taxi. Where do you want to go? To the moon and back?

IMG_9447 site

Na het eten hebben we met zijn allen onze tassen voor Mwomboshi in gepakt Het was een leuke dag lekker rustig maar toch weer een vol geplande dag met allemaal leuke dingen, iedereen heeft het heel erg naar zijn zin gehad, we gaan vandaag op tijd naar bed omdat het morgen vroeg dag is, we moeten om 6 uur in de auto zitten voor Mwomboshi.

De fotos die bij dit reisverslag horen zijn algemene sfeerbeelden die laten zien hoe leuk en mooi het hier. Dat we het ontzettend naar ons zin hebben, en je ook echt veel contact hebt met de kinderen en ook echt een band opbouwt we moeten er ook echt niet aan denken dat we over een paar dagen afscheid moeten nemen en terug naar Nederland te gaan en de kinderen laten ook echt blijken dat hun er ook zo over denken.

IMG_9426 site

IMG_9489 site

IMG_9616 site

Kusjes Noa en Lois.

Dagverslag 18-04-2016

Maandag 18 april en dinsdag 19 april: Dag 7 en 8.

Verslag:

Vandaag per sms van Ineke Maatjes: ” We hebben een bumpy ride door de Bush gehad. Heel veel bijzondere ontmoetingen. We slapen in een hutje. leven met de mensen en gaan morgen weer terug”.
En: “We zijn al de hele ochtend in de bush aan ’t rijden. Geen internet. De verslagen van zondag, maandag en dinsdag komen waarschijnlijk dinsdagavond”.

Verslag:

De dag begon vandaag lekker vroeg, namelijk al om 5 uur. We gingen vandaag naar Mwomboshi. Onderweg kregen we al een eerste safari gevoel. Het was namelijk een weg in de middle of nowere en we hebben veel dieren gezien als apen. Tijdens de reis gingen we langs verschillende boerderijtjes. De mensen waren erg blij dat we langskwamen en we kregen telkens kippen als cadeau, wat hier een erg groot cadeau is.

IMG_4513[1] site

Eenmaal aangekomen in Mwomboshi kwamen de kinderen vol enthousiasten me op ons af. Zij keken al weken uit naar ons bezoek.

IMG_0046 site

De jongens gingen gezellig een potje voetbal doen en de meiden gingen lekker een potje netballen. Maar het was zo warm dat we om 20 minuten echt een pauze moesten nemen, omdat wij Nederlanders niet zo goed tegen warmte kunnen als de kinderen uit Zambia.

IMG_0067 site

Na 1 uurtje ballen waren wij bek af, dus zijn we maar gestopt en hebben we wat minder intensieve spelletjes gespeeld.

 

Om een uurtje of 4 zijn we teruggegaan naar ons huisje. We hadden hier geen water of elektriciteit. Ook kon je de wc niet echt een wc noemen want er kwamen vleermuizen uit en het was gewoon een gat in de grond.

’S Avonds hebben de locals voor ons gekookt. Dat was een traditionelen maaltijd. Ook heeft een mevrouw laten zien hoe je cakejes bakt in de grond.

Al met al het was een hele interessante en leuke dag, maar het internet cafe gaat zo sluiten dus beindigen wij ons verslag

Hartelijk groet, Sandra en Twan

Dinsdag 19 april:

‘ s Ochtends hadden we een rondleiding hierna zijn we naar de school geweest in Mwomboshi daar was de hele community.
IMG_9998 site
Hier hebben we de voetbalshirts uitgedeeld aan wat kinderen.
Ook hadden wij nog bh’s en waterfilters aan het dorp uitgedeeld. Hierna zijn we terug gegaan en hebben we ingeladen. De vrouwen uit het dorp hebben een lunch voor ons voorbereid. Tot slot kwamen veel mensen uit het dorp ons fruit en groenten geven als blijk van waardering, ze zongen een afscheidslied en we konden gaan.
IMG_0275 site
IMG_9859 site
De voetbal coach is vanuit Mwomboshi meegelift achter in de pick-up. Het busje kreeg onderweg nog een lekke band, maar heeft daardoor wel zebra’s gespot.

Aangekomen op Makeni hebben we snel uitgeladen om snel boodschappen te doen voor dat het donker werd. Vanavond stond er pizza en patat op het menu ging er wel in. Moe maar voldaan gingen we op tijd slapen.

Dagverslag 19-04-2016

Dinsdag 19 april: Dag 8:

Op di.19-04 in een mail van Ineke Maatjes:

“We hebben gehoord dat er wat zorgen waren omdat er rellen zijn in Lusaka. Gelukkig zijn wij helemaal veilig en merken we er niks van. Wij kunnen gelukkig volop genieten van onze fantastische expeditie.

Het verslag van de dinsdag volgt zo snel mogelijk zodat jullie mee kunnen genieten van onze ervaringen”.

Verslag volgt (het verslag van dinsdag en de foto’s van maandag en dinsdag zijn op verzoek van Ineke Maatjes samengevoegd in het verslag van maandag en dinsdag samen)

 

 

 

 

 

 

Dagverslag 20-04-2016

Woensdag 20 april: Dag 9:

Hello lezers,

Vandaag gaan we op safari! Na een lange tocht zijn we aangekomen in het resort. Onderweg zijn we wel 4 keer gecontroleerd door de politie. Rijbewijzen werden zelfs ingenomen, gelukkig konden we snel weer verder omdat we Peggy mee hadden, haar man zit in het leger dus zorgde ervoor dat we de rijbewijzen weer terug kregen en we weer verder konden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op het resort kwamen we meteen al de eerste wilde dieren tegen; varanen. Alles zag er heel goed verzorgd en iedereen sprong gelijk het zwembad in. Aan de bar kon je drankjes halen en iedereen kon contact opnemen met thuis, er was WIFI!! Nadat iedereen lekker zijn dingetjes had gedaan vertrokken we richting de sunset bootsafari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om 16:30 was het eindelijk zover en stapten we in de bootjes. Onderweg hebben we nijlpaarden, olifanten en allerlei andere dieren gezien. We zijn aan land gegaan om de olifant iets dichterbij te zien. Het was ontzettend gaaf en we hebben letterlijk de zon zien ondergaan. Er stonden prachtige kleuren aan de hemel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als afsluiting hebben we in de avond heerlijk gebarbecued. Nadat we nog wat gezwommen hadden onder de sterrenhemel, zijn we gaan slapen.

Greetz Anouke en Irene

Dagverslag 21-04-2016

Donderdag 21 april: Dag 10:

Hallo Nederland, Hier Zambia

Vandaag werden we wakker op het mooie safari resort. Nadat we van de Sun Rise genoten hebben stond er een heerlijk ontbijtbuffet klaar.

Huisje + meisje site

Nadat we ontbeten hebben zijn de jongens gaan tigerfishen. Ze hebben helaas niks gevangen maar wel heel veel mooie dieren gespot. Toen de jongens terug waren zijn de meiden nog een keer op safari gegaan. Ze hebben allemaal dieren gezien zoals bavianen, krokodillen, nijlpaarden (van een paar meter afstand) en heel veel vogels. Ineke en Liesbeth zijn met de kano de Zambezi af gegaan, geen geluid van een motorboot.

2 meisje op de boot site

meisje kijkt uit op water 3x site

Terug aangekomen op het resort hebben we onze spullen ingepakt. Ook zijn sommigen nog even gaan zwemmen. En snel weer de warme auto in voor de lange rit terug.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen we onze heerlijke lunch hadden gegeten en we een hele mooie groepsfoto hebben gemaakt zijn we op weg gegaan teug naar het centre in Makeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helaas ging de reis niet al te voorspoedig…. Omdat het zo warm was raakte 1 van de auto’s oververhit. Nadat deze afgekoeld was konden we weer verder gegaan. Helaas kwamen we er achter dat het vat van de koelvloeistof lek was waardoor de auto op een gegeven moment stil kwam te staan. We kregen hem niet meer aan de praat dus het werd slepen. Een van onze Jeeps ging voor de kapotte auto staan en sleepte de auto mee. Een tijdje ging het trekken heel goed. De trek-kabel brak midden op de weg dus hebben we de auto de dichtstbijzijnde berm ingeduwd. De auto was inmiddels genoeg afgekoeld dus kon hij het laatste stukje naar het centre zelf rijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rond half 8 waren we dan eindelijk thuis en zijn we met elkaar gaan koken, het was een uitdaging om alles wat we in huis hadden te gebruiken om een heerlijke maaltijd van te maken. Na het eten hebben we nog even gekletst en daarna zijn we gaan slapen.

Groetjes Anouk en Irene.

Dagverslag 22-04-2016

Vrijdag 22 april: Dag 11:

Hallo allemaal,

Vandaag zijn we verder gegaan met het klussen. Een paar moesten de ramen schoon maken en sommigen gingen verder met het schilderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen we hiermee klaar waren hebben we ons even opgefrist en hebben Naomi en Sandra de Hollandse spelletjesmiddag goed voorbereid. ’s Middags hebben we de Hollandse spelletjesmiddag gehouden. We hadden negen spelletjes bedacht om te gaan doen. Waaronder spijkerpoepen en zaklopen. Het liep gesmeerd en het was een vrolijke en gezellige middag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de spelletjes gingen we allemaal Hollandse dingetjes eten zoals beschuit met muisjes, dropjes, stroopwafels enz. Iedereen vond het erg lekker en sommigen liepen echt met een stapel van drie beschuitjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondertussen gingen een paar mensen waterballonnen vullen en daarna hadden we een watergevecht. Alle kinderen hier begonnen met enorme bakken te slepen en die over ons heen te gooien. Op een gegeven moment begon iedereen te rillen en toen zijn we maar gestopt en zijn we allemaal gaan douchen.

’s Avonds gingen we eten bij het weeshuis, we aten rijst, kip, groenten, shima en een soort sausje. Een heerlijke gezonde maaltijd! Na het eten werden door verschillende mensen speeches gehouden en er werd voor ons gezongen wat erg mooi was! Hierna gingen we naar het voetbalveld waar een kampvuur was en daar leerden we elkaar allerlei zing- en klapspelletjes. Natuurlijk hebben we marshmallows boven het vuur geroosterd die soms in de fik gingen, maar dat mocht de pret niet drukken, in tegendeel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Groetjes Vera en Julia

Dagverslag 23-04-2016

Zaterdag 23 april: Dag 12:
Vliegdag EK 714 Lusaka – Dubai 21.25 – 06.40*

Hallo allemaal!
Vandaag is dan de dag dat we jammer genoeg weer terug komen naar Nederland. Het programma: in de ochtend uitslapen, koffers inpakken, vrije tijd (eventueel naar het weeshuis), lunchen en dan vertrekken naar het vliegveld van Lusaka. We konden een beetje uitslapen vandaag. Nadat alle koffers waren ingepakt kon de groep nog even plezier maken met de kinderen van het weeshuis. De meiden hebben spelletjes gedaan met de kinderen, terwijl de jongens een laatste potje voetbal met de jongens hebben gespeeld.

IMG_4547 site

Nadat alle activiteiten klaar waren hebben we nog 1 keer met z’n allen gegeten. Dit hield in: tomatensoep met brood. Nadat we alles hadden opgeruimd was het tijd om nog 1 keer afscheid te nemen van de mensen op Makeni, met hier en daar een traantje.

IMG_4546 site

Iedereen heeft kaarten gekregen die de kinderen zelf hebben gemaakt, en wij hebben een Nederlandse vlag achtergelaten met onze namen er op.

IMG_4549 site

De reis naar het vliegveld en het inchecken verliep allemaal erg soepel op een klein probleempje, Naomi was haar paspoort kwijt. Gelukkig was deze blijven liggen in het busje die ons naar het vliegveld had gebracht, en konden we alsnog rustig inchecken voor onze vlucht naar Dubai!

IMG_4548 site

De overstap op Dubai ging heel erg snel. Laatste uurtjes vliegen en we zijn weer terug in Nederland.

Groeten uit het vliegtuig!
Vincent & Charlie

Dagverslag 24-04-2016

Zondag 24 april: Dag 13:

Voor de laatste keer, mulibwanji!

Geen expeditiereis is hetzelfde, geen expeditieteam is hetzelfde. Dit laatste verslag is van de coaches.

De expeditie startte natuurlijk al een jaar geleden, solliciteren, stichting zoeken, acties bedenken etc. Maar de reis is toch wel het hoogtepunt waar je met elkaar naartoe leeft. Tijdens de reis ben je helemaal op elkaar aangewezen en daardoor wordt het team nog hechter. De reis stond vooral in het teken van ontmoeten en uitwisselen. Zowel het uitwisselen van leefgewoonten, kennis, cultuur, ervaring en daarin verschillen en overeenkomsten ontdekken.
Het leven in Zambia is zwaar, altijd bezig met overleven. De andere kant is dat er een bepaalde rust heerst. Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen. Het grote gevoel van welkom zijn, de betrokkenheid en het naar elkaar omkijken is iets waar de leerlingen veel van hebben geleerd. Het is niet ieder voor zich, want de gemeenschapszin is op het Makeni Ecumenical Centre erg groot: ‘we moeten er met elkaar iets van maken’.
Gaandeweg hebben we het team sterker zien worden. De leerlingen van dit team zijn in staat om elkaar te coachen en om met elkaar emoties te delen en die zij goed verwoorden.
De omgang met de kinderen uit het weeshuis en de ontmoetingen die we gehad hebben met de mensen uit de dorpen hebben de expeditieleerlingen een andere kijk op het leven gegeven. Als coaches kijken we terug op een waardevolle tijd in Zambia met een goede samenwerking met Henri van Pearl Foundation. De manier van werken van Henri spreekt ons erg aan: eigenaarschap van bijvoorbeeld het kippenproject motiveert de mensen en vergroot hun verantwoordelijkheid. Dat werkt daar en ook bij onze leerlingen!
Zoals het er nu naar uit ziet, willen de meesten Pearl Foundation blijven steunen  of op een andere manier ontwikkelingswerk doen en zijn ze vastberaden om terug te keren naar Zambia. We hebben een groot verschil ervaren tussen arm en rijk. Welvaart en stilstand. Zo beleven we een dubbel gevoel aan het weer naar huis gaan: afscheid nemen van nieuwe vrienden doet pijn en kost wat traantjes, maar familie weer zien is ook fijn.
Nu kan iedereen zijn verhaal delen, foto’s laten zien en met een andere blik naar het leven in Nederland kijken. Wij ervaren deze reis als een verrijking en investering voor de toekomst!
Groet Liesbeth en Ineke
Galerij
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Reacties

Dineke Deurloo

Hoi team!

Sjonge, wat een onderneming. Fijne tijd daar hoor! Leuk dat idee van eendjes, samen sta je sterk.

Groetjes,
Dineke

Geplaatst op: 12 april 2016 om 22:19
Denby Kleymeer

Fijn dat jullie na zo’n lange reis goed zijn aangekomen. Jullie hebben bijna 11.000 km gevlogen! Eerst lekker uitrusten en vat veel plezier!

Groetjes van Debby, Alex en Ruben Luteijn

Geplaatst op: 13 april 2016 om 21:08
Maartje en Richard

Wat fijn dat jullie goed zijn aangekomen. Jullie zullen wel uitgeput zijn van de reis.
Heel veel plezier de komende tijd en we volgen jullie natuurlijk op de voet!

Hartelijke groet voor jullie allemaal en een extra knuffel voor Julia 😉

Richard en Maartje

Geplaatst op: 13 april 2016 om 22:19
anneke de Boer

Hoi Vera,
Wat een fantastische reisplannen. Cool, op safari gaan. En er zijn apen in Afrika, hoor. De groeten dus aan onze familie!

Anneke en Niels

Geplaatst op: 14 april 2016 om 15:51
Nisrine

Hoi allemaal,
Gelukkig zijn jullie goed aangekomen! geniet van alles en wees trots op jezelf.

Groetjes Nisrine en heel veel kussjes aan Lo ik hou van je poepie

Geplaatst op: 14 april 2016 om 18:43
Hana Hussein

Hey allemaal,

heel leuk om dit allemaal te lezen veel succes en geniet er van !

Lo ik ben trots op je dikke kus han

Geplaatst op: 14 april 2016 om 20:15
Taryn Cooney

Wat fijn om te lezen dat jullie goed aangekomen zijn na zo’n lange reis!
Leuk om het verslag van de eerste dag te lezen en de foto’s te zien.

Heel veel plezier en een dikke kus voor Charlie van ons.

Groetjes,
Karel, Taryn en Dean de Paauw

Geplaatst op: 14 april 2016 om 21:23
Jet en hartger

Leuk alles te lezen
Wat een lange reis was dat en nu zit de eerste dag er alweer op. Zou graag even om een hoekje kijken. Benieuwd wat jullie allemaal gaan beleven, we blijven jullie volgen natuurlijk. Have fun !!!!!!x x hartger jet en een dikke kus voor vera X

Geplaatst op: 14 april 2016 om 22:07
Ina de Paauw

Hallo allemaal.
Zo wat heb ik vandaag uitgekeken naar jullie verslag, super fijn om te lezen dat alles goed is gegaan. Nu kan het avontuur beginnen. Veel plezier en geniet van al het moois wat jullie mee gaan maken en dan wacht ik op het volgende verslag..
Charlie weet je het nog….kijk je s’avonds nog naar de 🌜….
Veel plezier allemaal 👋🏼👋🏼 Willem en Ina

Geplaatst op: 14 april 2016 om 22:11
Henk Bokkers

Fijn dat jullie goed aangekomen zijn. Maak er een onvergetelijke reis en expeditie van! Dat gaat vast lukken. Doe het met elkaar. Ik kijk uit naar de andere verslagen.

Geplaatst op: 15 april 2016 om 08:51
Angela

Hallo allemaal,

Heel veel bewondering voor jullie !!
Geniet van alle mooie momenten… Charlie, super knap van je ! Van Ina krijg ik alle reisverslagen.

Lieve groet, Angela

Geplaatst op: 15 april 2016 om 12:44
Jet en hartger

Super leuk om op deze manier van jullie te kunnen lezen, wat een mooie dag was het , toch? En alles heel bijzonder, super beleven is groetjes voor allen, dikke kus en knuffel voor vera natuurlijk, hele fijne tijd! !!!

Geplaatst op: 15 april 2016 om 21:48
Dean de Paauw

Hallo leuk dat ik nu alle foto’s kan zien wat Charlie uitspookt in Zambia. Maak er met z’n alle een leuke tijd van. Geniet nog even van het mooie weer want dat hebben we in Nederland niet. Dikke kus van het broertje van Charlie groetjes Dean. ❤️❤️

Geplaatst op: 15 april 2016 om 22:39
Friso Doornhof

Wij zijn weer thuis! Jullie nog heel veel plezier en geniet van deze bijzondere reis!

Geplaatst op: 15 april 2016 om 23:53
Expeditie team Afrika

Beste volgers,

Bedankt voor de leuke berichten. We hopen dat we jullie een beetje een goed beeld kunnen geven van hoe goed we het hier hebben met elkaar en wat we allemaal beleven.
Blijf vooral lekker genieten van onze verslagen.

Groet Team Afrika

Geplaatst op: 16 april 2016 om 09:17
Gerrit en Monica

Zo wat een mooie verslagen. Erg leuk om te lezen. Echte kanjers allemaal. Geniet er allemaal van!!
Monica en Gerrit. Dikke kus aan Loïs x

Geplaatst op: 16 april 2016 om 14:10
Bianca mulder

Wat ontzettend leuk om te lezen al die verslagen , nog heel veel plezier jullie

Geplaatst op: 16 april 2016 om 20:29
Jet en hartger

Wat een mooie foto’s, weet kijken er al helemaal naar uit aan het einde van de dag jullie verslag te checken, , , !! Doei Doei maar weer! !! X

Geplaatst op: 16 april 2016 om 21:07
Herman en Ine

Fijn dat jullie het zo goed hebben en jullie je zo inzetten. Hier hebben jullie het hele jaar zo hard voor gewerkt.
Geniet morgen van de reis en de rest van de dagen.

Groetjes Herman en Ine van Esveld

Geplaatst op: 17 april 2016 om 09:14
Oma

Hoi Vera.de groetjes van Oma ,Corine en Bertus…..
Super leuk allemaal.

Geplaatst op: 17 april 2016 om 11:18
Team Afrika

Buanji

Bedankt voor de reacties richting de kinderen. We hebben geen internet dus vanuit een internet cafe komen de verslagen door en bekijken we alle reacties en geven we ze door aan de rest van ons team.

Groet Ineke

Geplaatst op: 17 april 2016 om 14:12
Familie Luteijn

Hallo Expeditie-gangers! Wat een bijzondere ervaringen, de bezoeken aan deze kinderen. Zo anders dan in NL. Mooi om te lezen. Alvast veel plezier op de safaritrip maandag en de groeten aan jullie allemaal en speciaal aan Vincent ☺.
Groetjes Alex, Debby en Ruben
Oja Vincent, oma leest ook elke dag jullie verslag!

Geplaatst op: 17 april 2016 om 16:12
Ina

Hallo allemaal.
Erg leuk om jullie verslagen te lezen, we zijn dan ook weer erg benieuwd naar de safari verslagen.
Heel veel plezier, geniet ervan..!
Best spannend lijkt mij. Brrrrrr..
Doeidoei 👋🏼👋🏼
Willen en Ina.

O ja… Charlie 🌜😉…

Geplaatst op: 17 april 2016 om 16:47
Manon Huijssoon

Laatste verslagen ook gelezen, bijzondere reis! Veel succes nog!

Geplaatst op: 17 april 2016 om 18:21
Marjelle

Expeditie Zambia , ontroerend. Wat schrijven jullie een mooie verslagen.
Ik ben weer zwaar onder de indruk ! .
Veel suc6 en ¨go wild´ op safari. Enjoy !

Geplaatst op: 17 april 2016 om 18:50
Mildred, Casper & Eric Bolhaar

Hoi Expeditie kanjers, Gaaf jullie verhalen (avonturen) te lezen en super dat jullie gave foto’s meesturen. Top. Succes en een goede en mooie Safari reis samen. ( jaloers dat we zijn …)
“Hoe gaat het Noa ? Wij hopen dat je genoeg glutenvrije happen kan krijgen!”

Belevenisvolle groetjes & kusjes uut Niekark en nog veel plezier samen!

Mildred, Casper & Eric

Geplaatst op: 17 april 2016 om 20:10
Anita

Hallo deelnemers van expeditie Zambia,
Wat een indrukwekkende belevenissen beschrijven jullie! Geweldig om te lezen hoe jullie je allemaal inzetten voor deze mensen. En Vera, we zijn erg benieuwd naar je verhalen en foto’s. Die horen en zien we vast als we weer een keertje in Nijkerk zijn.
Groetjes uit 2e Exloermond

Geplaatst op: 17 april 2016 om 21:39
Nella van der Kroon

Hallo allemaal,
Fantastisch om jullie reiservaringen te lezen en de foto’s erbij te zien.
Nog veel plezier en genieten in de 2e helft van jullie reis!

Nella van der Kroon (administratie Corlaer)

Geplaatst op: 18 april 2016 om 08:02
Eva en Celeste

Hallo reizigers!
Wat leuk om jullie reisverslag te lezen en te zien dat jullie veel kinderen al blij hebben gemaakt. We wensen jullie nog heel veel plezier!!!
Ook nog een dikke knuffel voor Vera.

Eva en Celeste (a3c)

Geplaatst op: 18 april 2016 om 09:55
Liza van Hout

Hallo allemaal,

Maak er een top reis van en geniet, want het is echt geweldig en zo indrukwekkend!
Heel leuk om alles te kunnen volgen.

Twan nog van harte gefelicteerd hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehadxx
En Ireen Char en Twan mis jullie wel hoor

tot snel weer have fun nog

Geplaatst op: 18 april 2016 om 13:45
Dineke

Hoi Expeditie team,

Jullie zijn zo te lezen een ijverig team! Genoeg te doen, goed dat jullie het naar je zin hebben en leuk te lezen dat de kinderen blij zijn met jullie hulp. Het eten valt jullie mee?

Heel veel plezier en dank dat jullie zo trouw blijven schrijven en we kunnen mee genieten!

Groetjes,
Dineke

Geplaatst op: 18 april 2016 om 15:51
Bianca en Harry Kremer

Hallo allemaal. Wij vinden het echt fantastisch wat jullie allemaal maar ff doen toppers.👍🏼 En dat jullie deze ervaring mee mogen maken. En wat een mooie foto’s en verslagen. We zijn benieuwd hoe jullie de safari hebben ervaren. En wat een lieve kindertjes op de foto’s. Nog heel veel plezier samen. Een dikke 💋 en we zien jullie zondag.

Geplaatst op: 18 april 2016 om 21:42
Alessia Comodini

Hoi allemaal!

Super leuk om jullie zo te volgen, hoop dat jullie het naar je zin hebben! Geniet van deze onvergetelijke reis en maak er wat moois van!

Groetjes aan iedereen!
Liefs, Alessia

Geplaatst op: 18 april 2016 om 21:58
Hana Hussein

Hey allemaal,

wat leuk om dit te lezen echt waar! Succes en nog veel plezier.

Loooo ik mis je super erg en ben trots op je dikke kus han !

Geplaatst op: 19 april 2016 om 00:07
Diet Bodde Ottema

Goedemorgen wereldreizigers,

Het belooft weer een prachtige dag voor jullie te worden. Ik verheug me op de foto’s, dan beleef ik alles vanuit Roden een beetje mee. Veel plezier en speciaal voor Vera een dikke kus van Oma Diet,

Lieve groeten voor allen,
Diet

Geplaatst op: 19 april 2016 om 08:01
Ronald Schaefer

Ziet er goed uit lieve mensen. Gaaf al die reacties. Ik ben benieuwd naar de reisverhalen/ervaringen.

Geplaatst op: 19 april 2016 om 16:57
Jan en Rieneke

Hoi Ineke, Liesbeth and all,

Wat een prachtige trip en een mooi doel. Wij volgen jullie per dag en genieten mee.

Grts uit Baarn

Geplaatst op: 19 april 2016 om 17:49
Lizeth Deiman

Hoi Expeditie-gangers!! Ik ben een tante van Noa en ik heb met haar gebeld via Whatsapp vanmiddag en dat was heel bijzonder!! Wanneer bel je nu met Zambia?? Het is hier nu 19.30 uur en het was een mooie lentedag voor Nederlandse begrippen. Hartstikke leuk jullie blog, iedereen kan niet wachten op nieuwe berichten, zoals jullie safari-avontuur nu op dit moment (met WiFi!) en jullie hebben het goed gelukkig. Wat een mooie kinderen zie ik op de foto’s!! Bedankt hiervoor en ik wens jullie nog een paar enerverende dagen met een goede terugreis. Hartelijke groeten allemaal, doe nog goed werk deze week and have fun!!! Dikke kus voor Noa, doe extra je best de laatste dagen liefje, tot gauw.

Geplaatst op: 20 april 2016 om 19:35
Eric en Mini Wolters

Geweldig om al jullie verhalen te lezen, wat een mooie ervaring. Door de foto’s kunnen wij meegenieten. Veel plezier nog.
Dikke knuffel van ons.

Geplaatst op: 20 april 2016 om 23:32
Jet en hartger

Hoi allemaal. Vandaag wifi contact gehad met Vera, alles super gaaf, lieve mensen , mooi maceni , nu zelfs een zwembad, veel dieren, geweldige safari enz enz! Wat enorm fijn te horen dat het zo goed gaat, en alles zo geweldig is (enjullie mooie verslagen te lezen en foto’s te zien ). Zo kijken we toch een beetje mee om een hoekje , nog heel veel plezier met zijn allen! !!!! Groetjes voor iedereen, dikke knuffel voor Vera ,

Geplaatst op: 21 april 2016 om 00:54
Debby

Wauw! Wat een mooie verhalen en foto’s! Geniet van deze bijzondere reis! Een expeditie die je je hele leven bij zult blijven. Succes nog, toppers!

Gr. Debby

Geplaatst op: 21 april 2016 om 11:18
Anneke de Boer

Nog een dag en dan is jullie verblijf daar ten einde. Wat hebben jullie veel meegemaakt. We hebben het allemaal gevolgd en zijn stiekem een beetje jaloers op jullie ervaringen. Zoveel indrukken en mooie ontmoetingen, Lekker eten (chocopasta op brood, volgens Niels) grapje.
Nog een mooie dag morgen en een goede terugreis!
Groetjes en knuffels voor Vera van het klasje.

Geplaatst op: 21 april 2016 om 16:37
Gert Jan en Corinne

Wat een mooie verhalen en geweldige foto’s! Genieten jullie ervan tot het laatste moment!
We blijven jullie volgen, groetjes aan allen en dikke knuffel voor Irene!

Geplaatst op: 21 april 2016 om 20:26
Oma hartog

Hoi allemaal, super leuk om jullie avonturen te kunnen volgen!! Echt mooi wat jullie allemaal mogen meemaken daar!
Groetjes en speciaal een dikke knuffel voor Julia
Van opa en oma hartog en Helga en Eva

Geplaatst op: 21 april 2016 om 20:50
Jet en hartger

Bbq, zwemmen onder de sterrenhemel, drankjes halen bij de bar. . . Wat een super expeditie , !!!! Nog een fijne dag op makeni, sterke met afscheid nemen en dan een hele goede reis! Tot zondag x

Geplaatst op: 21 april 2016 om 21:11
Jet en hartger

Bbq, zwemmen onder de sterrenhemel, drankjes halen bij de bar. . . Wat een super expeditie!!!! Nog een fijne dag op makeni, sterkte met afscheid nemen en dan een hele goede reis! Tot zondag x

Geplaatst op: 21 april 2016 om 21:12
Trijntje Huisman

Wat een geweldige ervaring. Dit ga je nooit meer vergeten. Geniet nog van de laatste dagen en een prettige vlucht terug.

Geplaatst op: 22 april 2016 om 12:36
Corien Maatjes

Beste mensen,
Nog een dag in Zambia en dan een langereis terug. Geniet wat de laatste uren en een goede en veilige terugreis.

Corien Maatjes

Geplaatst op: 23 april 2016 om 08:31
Marije en Remge

Dag Expeditie-gangers,
Wat een superfantastische reis hebben jullie gemaakt! Zoveel bijzondere ervaringen, daar kijk je de rest van jullie leven met heel veel plezier op terug! Het was ook ontzettend leuk om op deze manier mee te kunnen genieten! Wat een prachtige foto’s hebben we gezien en wat is Afrika mooi he?

Het afscheid van de kinderen is vast moeilijk voor jullie allemaal….. Veel sterkte daarmee!
Alvast een hele goede reis gewenst en een dikke kus speciaal voor Vera. ❤️
Marije en Remge

Geplaatst op: 23 april 2016 om 15:22
Alessia Comodini

Goede terugreis! Xx

Geplaatst op: 23 april 2016 om 21:15
Nanette

Wat een waanzinnige foto’s zeg. Ik zeg dat jullie ook een scheikunde lokaal hebben gebouwd. Hoe zien die er in Afrika uit? Hebben ze ook nood- en oogdouches? Gasbranders? Of is het allemaal een stuk meer sober?

http://www.matcon.com/nl/nooddouches/oogdouches-gezichtsdouches

Geplaatst op: 14 april 2017 om 19:55

Reageer


Naam Email