Expeditie Namibië 2017 – 18 – Reisverslag

Dagverslag 01-04-2018

Zondag 1 april:

18:45​: verzamelen op het parkeerterrein bij sporthal Corlaer/the Next.
19:00​: Vertrek met eigen auto’s richting Schiphol. Nadat iedereen geparkeerd heeft verzamelen we in vertrekhal 2 om vervolgens afscheid te nemen van elkaar.

Verslag 1:

Vandaag moesten we ons verzamelen op de parkeerplaats van sporthal Corlaer. We moesten ons om 18:45 verzamelen, zodat we daar alvast afscheid konden nemen van familie/vrienden die niet mee naar Schiphol gingen. Om 19:00 vertrokken we naar Schiphol. We verzamelde ons daar met z’n alle en toen namen we afscheid van ouders, familie en vrienden.

Toen gingen we inchecken en door de douane en daarna moesten we nog wachten totdat we het vliegtuig in konden. Het vliegtuig vertrok 22:55. We moesten ongeveer 8.5 uur vliegen tot we de eerste tussenstop hadden in Angola. Na de tussenstop moesten we nog ongeveer 2.5 uur vliegen tot we in Windhoek waren geland. Het vliegtuig was na de eerste tussenstop heel leeg, dus we hadden toen veel ruimte voor ons zelf.

Verslag 2:

Vandaag ging het dan eindelijk beginnen. We hadden er allemaal super veel zin in. Om 18:45 moesten we op school verzamelen en daar konden we afscheid nemen van de mensen die niet mee naar Schiphol gingen. Toen iedereen afscheid had genomen reden we om 19:00 naar Schiphol toe. Alleen toen we daarheen reden nam de zus van Eva de verkeerde afslag. Toen we daar aankwamen, kwam Daphne Tijsseling erachter dat ze haar moneybelt in de auto had laten liggen en ze moest dus weer terug naar de parkeerplaats. Ze had hem opgehaald en we namen allemaal afscheid van familie en vrienden. We gingen door de douane heen en hadden daarna nog even tijd dus we haalde een lekker ijsje bij de Mc Donalds.

Uiteindelijk was het tijd en daar gingen we dan.

We hebben bijna allemaal lekker geslapen in het vliegtuig.

Dagverslag 02-04-2018

Maandag 2 april:

Vandaag komen we om 11:05 aan in Windhoek. Hier worden we opgewacht door Elia die klaar zal staan met de chauffeur en de bus.
We zullen naar Rietoog rijden voor onze eerste overnachting. Dit is ongeveer 3 uur rijden.
Hier kunnen we bijkomen van onze reis en maken we kennis met Namibië.

Verslag 1:

Om 11:15 waren we geland in Windhoek. Na dat we geland waren moesten we door de douane, maar Albergati was haar telefoon vergeten in het vliegtuig, dus ze moest weer terug naar het vliegtuig. Uiteindelijk hadden we de telefoon en de koffers, dus we konden weer verder.

Elia (onze gids) stond op ons te wachten met het busje waarmee hij ons naar onze locaties brengt. Het duurde allemaal wel lang voordat we weg reden met het busje, want we moesten nog het geld inwisselen en een andere aanhanger regelen. Na 1 uur ongeveer reden we door naar het zuiden. We zouden over deze reis ongeveer 2,5 uur doen. Uiteindelijk deden we er 3,5 uur over.

Dit kwam omdat we na een uur over gingen op een onverharde weg, het was een beetje nat waardoor het dus langer duurde. Jackie (onze buschauffeur) is een mooie kerel zonder tanden en Elia is onze maat geworden.
Toen we bij onze eerste hostel aankwamen stond het eten al na 20 minuten klaar. Sommige mensen hadden spareribs en sommige kip. Het was echt heel lekker. Na het eten zijn we onze koffers gaan pakken en zijn we naar de kamers gegaan. De volgende dag stond de wekker alweer op 5 uur, een kort nachtje dus.

Verslag 2:

Vandaag was eigenlijk een dag die alleen maar uit reizen bestond. We waren bijna allemaal rond een uur of 4 wakker voor ons heerlijke vliegtuig ontbijtje. Niet veel later waren we geland in Luanda, Angola. We moesten hier ongeveer drie kwartier wachten. Er gingen veel mensen uit het vliegtuig dus tijdens onze tweede vlucht hadden we allemaal lekker kunnen liggen. Sommige konden zelfs languit op 4 stoelen kunnen liggen. Doordat de meeste slecht hadden geslapen die nacht was dit wel erg fijn. Toen we veilig geland waren liepen we het vliegtuig uit naar het kleine vliegveld. We moesten toen in de rij staan voor de paspoortcontrole. In de rij bedacht Isabella zich dat ze haar telefoon kwijt was. Ze was alles naar de wc geweest en daar lag die niet. Ook was haar hele tas al leeggehaald dus we wisten zeker dat hij nog in het vliegtuig lag. Gelukkig mocht ze terug het vliegtuig in en kon zij hem pakken.

Toen iedereen met al zijn spullen in de rij stond moesten we nog ongeveer een kwartier wachten voor we aan de beurt waren. Degene die er als eerst door waren hadden alle koffers alvast van de band gepakt zodat we daarna gelijk met zijn alle door konden lopen. Toen we het vliegveld uit liepen stond Eliah al op ons te wachten. We tilden met zijn alle de koffers naar de bus en wachtte daarna op Friso en Lisanne die geld gingen verwisselen. Daarna zaten we allemaal in de bus te wachten. Na wel bijna 2 uur gewacht te hebben gingen we eindelijk rijden. We moesten eerst tanken en daarna naar de supermarkt.

Doordat iedereen genoot van het prachtige uitzicht en de eerste indrukken ging het best snel voorbij. Toch was het wel 5 uur rijden voor we bij de eerste hostel waren. Alles zag er goed uit. Doordat we al een week van te voren hadden aangegeven wat we wilde eten stond het al voor ons klaar. De keuze was kip of spareribs en we genoten er allemaal van, het was echt lekker!

Na het avondeten gingen we in een soort woonkamertje naast de eetzaal het over de volgende dag hebben. De wekker staat om kwart voor 5 dus het zou sowieso geen lange nacht meer worden. Iedereen ging naar zijn kamer om een lekkere koude douche te nemen. De eerste echte dag in Namibië is alweer afgelopen!

Dagverslag 03-04-2018

Dinsdag 3 april:

We zullen vroeg opstaan om vandaag de Namib – woestijn te bezoeken. Elia onze gids zal ons de mooiste plekjes laten zien.
Nadat we de woestijn bezocht hebben zullen we terugreizen naar Windhoek. Hier zullen we overnachten in Paradise Garden.

Vanmiddag een telefonisch bericht van coach Friso:

…dat de reis goed is gegaan en de eerste dagen prima waren. Alles gaat dus goed met Expeditieteam Namibië!

Verslag:

We sliepen met z’n achten op een kamer. We hadden die avond daarvoor een koude douche, dus iedereen is lekker fris in zijn bed kunnen liggen.
We moesten dus vroeg opstaan en we gingen met z’n alle ontbijten. Na het ontbijten pakte iedereen zijn spullen weer en vertrokken we 6:00 richting de Namib woestijn. De reis naar de woestijn duurde ongeveer 3 uur tot het park en vanaf daar over een verharde weg een uur naar de ingang.
Vanaf daar gingen we met jeeps verder. De rit in de jeep was heel leuk, maar erg hobbelig.
Toen we bij de duinen aan kwamen liepen we een stuk om bij de duin aan te komen die we gingen beklimmen. Het was heel gaaf maar wel zwaar. Boven aan keken we uit op dead valley. Dit een een groot stuk witte droge grond beneden de duinen. We hebben boven aan veel foto’s gemaakt.

Later gingen de jongens Twirre en Suus verder naar de top van de berg en de rest ging een andere weg. Helemaal boven op de top was het uitzicht prachtig en wij waren samen met een Duitse vrouw de enige daar. Om beneden te komen moeten we van de berg af rennen of glijden. Dit was heel erg leuk en een hele ervaring.

Toen iedereen beneden was liepen we met z’n allen weer naar de jeeps en reden we terug naar de bus. De inschatting van reistijd blijft lastig. Er werd geschat dat we er ongeveer 4 uur over zouden doen maar dat werd 6 uur. We besloten daarom om bij een benzine pomp te eten. We reden in het donker verder en kwamen rond half een aan bij het hostel. Iedereen ging nog even douchen om het zand van de woestijnduinen weg te krijgen.

Verslag 2:

Vandaag werden we rond 5 uur wakker in Rietoog. Max sliep bij de meiden en ging al vroeg richting de kamer van de jongens om daar te douchen. De jongens vonden dat een minder goed idee aangezien ze nog sliepen.

Nadat we waren omgekleed en onze spullen hadden gepakt gingen we ontbijten. We hadden een lekker broodje met ei en spek, we vonden dit allemaal erg lekker. Behalve wouter, hij gaf zijn ei en spek aan Piet Heimen. Vervolgens pakte hij zijn pindakaas pot en smeerde hij de pindakaas over het broodje heen en ging hij ook ontbijten.

Daarna zetten we onze spullen in de bus, en gingen we op weg naar de duinen. Onderweg zagen we al wat dieren langs de weg staan, zoals antilopen, zebra’s en oryxen. Vervolgens reden we door over de hobbelige stenen weg naar de duinen toe. Eenmaal aangekomen bij de duinen gingen we eerst foto’s maken bij een beroemde duin uit Namibië genaamd Dune 45. Na allemaal leuke foto’s gemaakt te hebben reden we door naar de jeeps iets verderop. Hier gingen we uit de bus en gingen we naar de jeeps, Jackie (de buschauffeur) bleef bij de bus met onze spullen, Elia (de gids) ging wel met ons mee in de jeep. Toen gingen we in twee groepen met de jeeps naar de duinen toe. Eenmaal uit de jeeps liepen we naar de duin die we gingen beklimmen, Elia vroeg ons nog of we de makkelijke duin wouden beklimmen of de moeilijke. Uiteraard wouden we de moeilijke beklimmen, dus liepen we naar de grootste duin toe. Vervolgens begonnen we met de klim, de jongens liepen voorop en gingen snel naar de eerste duin en gingen toen ff zitten uitrusten terwijl ze wachten op de rest. Nadat iedereen op de eerste duin was gingen we verder omhoog, dat was ongeveer het zwaarste stuk van het beklimmen.

Toen we daar aankwamen hadden veel mensen al erg last en waren sommige al een beetje moe. Hier gingen we leuke foto’s maken met z’n allen. Vervolgens liepen we weer een stuk omhoog, hier waren we al bijna bij de top, hier maakte we ook weer foto’s.

Sommige bleven daar en sommige liepen door naar de top van de duin. Eenmaal daar aangekomen werd het uitzicht bewonderd en werd heen en weer gezwaaid en geroepen naar elkaar. Vele verbaasden zich over hoe goed je je elkaar daar boven op die duinen kon horen. Daarna renden we allemaal van de duin naar beneden. We renden en gleden over het zand naar beneden, dit was een hele vette ervaring. Toen we helemaal naar beneden waren gerend kwamen we weer allemaal bij elkaar en liepen we met z’n allen terug naar de jeeps. Hier gaf Piet Heimen Elia borrelnootjes, dit vond hij erg lekker, hij had dit nog nooit gehad.

Nadat we met de jeeps terug gingen naar de bus, waar Jackie op ons wachtten, reden we naar Windhoek. Dit was een erg lange rit, Elia zei dat dit ongeveer 2,5 uur zou duren. Dit werd ongeveer 8 uur, Max kon het maar niet geloven hoe je er zo erg naast kan zitten. Er werd onderweg geslapen, geschreven in onze boekjes, genoten van het uitzicht en 30 seconds gespeeld. De rit duurde zelfs zo lang dat we niet meer konden eten bij het hostel. Dus gingen we bij de Wimpy’s eten, dit was een soort van snackbar. Hier bestelden we allemaal een hamburger, sommige hadden een burger en sommige bestelden er eentje met kip. Toen iedereen zijn hamburger had gekregen bleek dat we een kip hamburger over hadden en een normale hamburger te kort kwamen. Het bleek dat Twan de hamburger van Twirre had opgegeten, dus toen moest Twirre wachten op een nieuwe hamburger.

Vervolgens reden we naar ons hostel in Windhoek, dit was vanaf de wimpy’s nog 2 uur rijden. Eenmaal aangekomen pakten we onze spullen uit de bus. En toen liep Piet Heimen vol in een cactus, hij schreeuwde het uit: ‘‘Aaaaaaah, er zit een cactus in mijn been!!!’’. Iedereen moest toen lachen, Piet kon er ook om lachen. Hierna liepen we door naar onze slaapplekken, Wouter sliep dit keer bij de meiden. Vrijwel iedereen wou douchen dus stond er een hele rij voor de douche. We stonden nog maar een paar minuten te wachten en toen kwamen er al klachten van andere mensen uit hostel. Nadat iedereen gedoucht had gingen we allemaal praten en daarna pitten.

Dagverslag 04-04-2018

Woensdag 4 april:

Vandaag zullen we vroeg opstaan om direct door te rijden naar Opuwo, een plaatsje in het noorden. Dit is ongeveer 7 uur rijden. In Opuwo zullen we de (wees)kinderen van de Luthergemeenschap ontmoeten. We gaan hier activiteiten met hen ondernemen.

Verslag:

Na een ontbijtje (brood en ei) in de opkomende zon hebben een aantal nog een duik genomen in het zwembadje bij het hostel.

We vertrekken nu voor een lange tocht naar het Noorden. We zijn benieuwd naar de reistijd 😃

Nog even een foto van alle kids voor de site voor het vertrek naar Opuwo, ze staan samen met hun buddy op de foto:

Avondverslag:

We zijn veilig aangekomen in Opuwo, na een busreis van 8,5 uur.

Prachtige zonsondergang:


Broodjes smeren onderweg:

Het winnende team 30 seconds onderweg:

En de tegenstanders:

Gezellig aan tafel na de reis:

Vandaag ging de wekker rond half 7. Niemand had hier alleen zin in en we sliepen allemaal door. Rond 7 uur moesten we wel in beweging komen en haasten iedereen zich naar het ontbijt. Niet iedereen was op tijd, maar dat was het ontbijt ook niet. We aten brood met ei en een salade.

Bij het hostel zat ook een zwembad en aangezien we veel gereden hadden hadden de meesten wel zin in een duik. Het water was wel koud want de zon was nog niet volledig op. De jongens namen snel een duik, maar bleven er niet lang in. Twan bleef wel zwemmen en later kwamen Suus, Mare, Tess en Lisanne er nog bij. Zij gingen met Isabella’s badslipper overketsen. Langzamerhand ging iedereen zich klaarmaken om te vertrekken en zo zaten we later met z’n allen bij het zwembad klaar om te gaan. We kregen alleen een appje van Elia dat de wielen van de bus verwisseld moesten worden en zo werd het dus wat later. Samen zaten we zo langs het zwembad in de zon te wachten. Het was een lekker relaxed moment voor de groep om even uit te rusten. Toen Elia er eindelijk was konden we weer in de auto stappen om de hele dag te gaan rijden richting Opuwo.

Tijdens de rit werd er geslapen, gekletst, gezongen en spelletjes gespeelt. We zagen langs de weg veel grote termietenheuvels, heel indrukwekkend om te zien. Ook werd er een spannende 30 seconds wedstrijd gehouden tussen Friso, Mare, Daphne T, Isabella en Lisanne, Lars, Tess en Suus. Het team met Lisanne, Lars, Tess, en Suus hebben in dik en eerlijk gewonnen en mogen zich voor eeuwig de oprechte winnaars noemen.

Er werden ook weddenschappen gehouden. Max heeft samen met Elia afgesproken dat als Elia de tijd van niet aankomst goed had (wat best vaak zo was), dat Max dan een geit zou krijgen. Max won de weddenschap alleen in de geit er helaas nooit gekomen.

Toen we in Opuwo aankwamen gingen we eerst ergens eten. We hadden hier ook even wifi en er werden hier een aantal berichten naar het thuisfront gestuurd. De meeste mensen aten pizza, een aantal een rare hotdog en Suus at zebra. We hebben er erg van genoten en wel in ons hoofd houden dat dit onze laatste fatsoenlijke maaltijd is buiten de Himba’s.

Na het eten gingen we richting het hostel waar we best lux verbleven. Hier slapen we voor het laatst in een bed en kunnen we ons voor het laatst douchen voordat we naar de Himba’s gaan.

Verslag 2:

Vandaag ging de wekker rond half 7. Niemand had hier alleen zin in en we sliepen allemaal door. Rond 7 uur moesten we wel in beweging komen en haasten iedereen zich naar het ontbijt. Niet iedereen was op tijd, maar dat was het ontbijt ook niet. We aten brood met ei en een salade.

Bij het hostel zat ook een zwembad en aangezien we veel gereden hadden hadden de meesten wel zin in een duik. Het water was wel koud want de zon was nog niet volledig op. De jongens namen snel een duik, maar bleven er niet lang in. Twan bleef wel zwemmen en later kwamen Suus, Mare, Tess en Lisanne er nog bij. Zij gingen met Isabella’s badslipper overketsen. Langzamerhand ging iedereen zich klaarmaken om te vertrekken en zo zaten we later met z’n allen bij het zwembad klaar om te gaan. We kregen alleen een appje van Elia dat de wielen van de bus verwisseld moesten worden en zo werd het dus wat later. Samen zaten we zo langs het zwembad in de zon te wachten. Het was een lekker relaxed moment voor de groep om even uit te rusten. Toen Elia er eindelijk was konden we weer in de auto stappen om de hele dag te gaan rijden richting Opuwo.

Tijdens de rit werd er geslapen, gekletst, gezongen en spelletjes gespeelt. We zagen langs de weg veel grote termietenheuvels, heel indrukwekkend om te zien. Ook werd er een spannende 30 seconds wedstrijd gehouden tussen Friso, Mare, Daphne T, Isabella en Lisanne, Lars, Tess en Suus. Het team met Lisanne, Lars, Tess, en Suus hebben in dik en eerlijk gewonnen en mogen zich voor eeuwig de oprechte winnaars noemen.

Er werden ook weddenschappen gehouden. Max heeft samen met Elia afgesproken dat als Elia de tijd van niet aankomst goed had (wat best vaak zo was), dat Max dan een geit zou krijgen. Max won de weddenschap alleen in de geit er helaas nooit gekomen.

Toen we in Opuwo aankwamen gingen we eerst ergens eten. We hadden hier ook even wifi en er werden hier een aantal berichten naar het thuisfront gestuurd. De meeste mensen aten pizza, een aantal een rare hotdog en Suus at zebra. We hebben er erg van genoten en wel in ons hoofd houden dat dit onze laatste fatsoenlijke maaltijd is buiten de Himba’s.

Na het eten gingen we richting het hostel waar we best lux verbleven. Hier slapen we voor het laatst in een bed en kunnen we ons voor het laatst douchen voordat we naar de Himba’s gaan.

Dagverslag 05-04-2018

Donderdag 5 april:

Vandaag gaan we nog een dag helpen in het dorpje Opuwo. Tegen het einde van de middag zullen we doorreizen naar Ombaka. Dit is het
plaatsje waar de Himba’s wonen. Hier zullen we voor het eerst onze tenten opzetten en er overnachten.

Verslag 1: Vanmiddag belde Friso heel kort met nieuws :

‘We zijn in het dorpje Opuwo en alles gaat heel goed! Het zijn geweldige ervaringen.
De telefoonverbinding is heel dun (1 streepje) en er is geen internetverbinding.
Dus later volgt een verslag en foto’s.

Verslag 2:

Vandaag voordat we naar de Himba’s gaan. Ook werden we rond 6:15 wakker in een bed & breakfast in Opuwo. We hebben met zijn allen ontbeten bij de kamer van Friso & Lisanne en we zijn na ons omgekleed en klaargemaakt te hebben de 2e koffers gaan sorteren. We hebben alle schoolspullen, sport- en medische spullen bij elkaar gedaan. Toen zijn we richting Opuwo gaan rijden.

In Opuwo zijn we eerst naar de supermarkt gegaan. Onderweg hebben we Hendrik ontmoet. Hier hebben we boodschappen gedaan voor de komende 4 dagen bij de Himba’s. Na de supermarkt ging de ene helft van de groep naar een weeshuis in Opuwo om hier knuffeltjes uit te delen. De andere helft van de groep ging naar een school om de schriftjes en knuffeltjes uit te delen. Dit was beide heel leuk. Bij het weeshuis waren de kinderen, maar vooral ook een moeder die voor alle kinderen zorgde, heel blij met de knuffels. Bij het schooltje waren we iets langer en hier hebben we hele lieve foto’s gemaakt. Elk kindje wilde high-fives en boksen. Na de kinderen en juffen uit te hebben gezwaaid zijn we weer in ons busje gestapt en zijn we richting Ombaka gereden.

We konden Ombaka niet in met het busje, omdat deze weg echt te hobbelig was. We zijn met de oude Jeep van Elia naar Ombaka gereden, maar eerst moest Elia deze nog van zijn huis halen. In de tijd dat we moesten wachten zijn er een paar van ons gaan voetballen met de kinderen, sommigen zijn gaan overgooien en er zijn er ook nog een paar lekker gaan zonnen. Elia kwam na een poosje aan en de eerste groep van 8 personen kon mee met de Jeep.

De eerste groep heeft al kort kennis gemaakt met de kinderen. Ze hebben handjes gegeven, kennisgemaakt met de leraren en met behulp van de Himba’s al de tentjes opgezet.

Elia kwam weer terug naar het terrein om de 2e groep van 8 personen op te halen. Nadat iedereen eenmaal bij de Himba’s was aangekomen, was het al donker. Het eerste groepje heeft pasta gekookt met tomatensaus en doperwtjes op een kampvuurtje.

We zijn best laat naar onze tentjes gegaan en we gaan nu lekker slapen.
Slaap lekker en tot morgen!

Dagverslag 06-04-2018

Vrijdag 6 april:

Vandaag zullen we wakker worden bij de Himba’ s en onze we zullen deze dag onze handen uit de mouwen steken. We zullen gaan helpen met de bouw van de school. Daarnaast zullen we uitgebreid kennis maken met de Himba’ s.
Deze avond zullen we opnieuw onze tentjes induiken..

Om 18.45 een telefoontje:

“We zijn bij de Himba’s geweest vanmorgen en vanmiddag hebben we in het dorp op de school allemaal spullen uitgedeeld.
Het gaat heel goed met iedereen.

O ja…en de jongens hebben in de regen gedoucht! Maar verder is het droog en heel warm.
Groetjes aan iedereen!”

Verslag:

Vandaag ging de wekker om 7:00. Het was de eerste nacht bij de Himba’s. We werden wakker en gingen ons omkleden en ontbijten. Na het ontbijt gingen we na de Himba’s toe die 10/15 minuutjes van onze tentjes vandaan woonden. Het was zo indrukwekkend om te zien hoe ze leefden. Elke Himba vrouw van de hoofdman had 10 koeien. De ouders van de hoofdman bepaalde met wie je trouwden en waar je gaat wonen. Jongens en meisjes Himba’s kon je herkennen aan hoeveel strepen ze hadden op hun hoofd. De meisjes hadden 2 strepen en jongens 1. Alle Himba’s, zowel de meisjes als de jongens droegen sieraden om hun nek waaronder as zat. Hun huid smeerden ze in met koeienvet en daar was het haar ook van gemaakt. Dit had een apart geurtje, maar je wenden er snel aan.

Midden in het dorpje van de Himba’s was een ronde bak waar alle koeien stonden en gemolken werden. Die melk werd gebruikt voor o.a maïspap. Wie wilden mochten ook in de bak staan en kon je van dichtbij zien hoe die koeien gemolken werden.

Na veel foto’s hebben gemaakt, gingen we weer terug naar onze tentjes. We gingen lunchen en na de lunch gingen we ons opsplitsen in 3 groepen. We gingen lesgeven aan de Himba kinderen. De ene groep deed de allerjongste, de andere groep de alleroudste en de andere groep deed de leeftijd die er tussen in zat. We gingen spelletjes met z’n doen, ballonnen opblazen en er gezichtjes op maken, hoofd schouders knie en teen aan ze leren en paar makkelijke zinnen in het Engels leren.

Het was zo leuk om te zien hoe enthousiast die kinderen meededen en hoe blij ze waren. Ook hadden we voor elke groep speciale spullen die ze goed konden gebruiken voor in de school. Het was zo mooi om te zien dat die kinderen het zo waarderen en er echt blij mee waren. Ze waren zo schattig en je wilden ze het liefst adopteren naar Nederland. Helaas kon dit niet…

Nadat we les hadden gegeven, hadden we even lekker vrije tijd en gingen we met z’n alle weerwolven spelen. Midden in het spel kwam er een vrouw Jackie (een teacher van de Himba kindjes) naar ons toe en zei dat de rivier stroomden. We maakten nog heel even het spelletjes af en gingen kijken. Het was een modderige rivier, maar het stroomden wel. Na de rivier was het alweer bijna avond dus gingen Friso, Daphne T, Tess en Piet alvast terug naar de tenten en gingen het eten bereiden. We aten kippenpoot met aardappelen en doperwten. We hadden niet genoeg pannen dus we aten het allemaal in etappes. Eerst de kippenpoten toen de aardappelen en op het laatst de doperwten. Het eten viel reuze mee, het was niet het lekkerste maar ook niet vies.

Nadat we gegeten hadden gingen we gezellig met z’n alle bij het kampvuur zitten met muziek en was de avond alweer bijna voorbij. We doken ons tentjes in en gingen gelijk slapen. Tot morgen en slaaplekker! 🙂

Dagverslag 07-04-2018

Zaterdag 7 april:

Vandaag gaan we verder met de bouw en de andere activiteiten die we kunnen doen bij en vooral met de Himba’ s.

Vanavond een telefonisch bericht van Tess, namens het team:

Vanmorgen konden we weer in de regen douchen. Vanwege de regen konden we niet precies doen wat we van plan waren, maar we hebben wel:

  • Bomen geplant naast het schoollokaal in Ombaka.
  • Het WC gebouw geschuurd en geschilderd en de deuren van de school opgeknapt.

Daarna hebben de jongens en een paar meiden gevoetbald met de Himba’s.
Vanavond hebben we heerlijke pasta gegeten en daarna nog spullen kado gedaan aan de Himba mannen. We hebben gewone kleding gegeven en sport t-shirts en schoenen. Dat vonden ze erg fijn.

Nu gaan we nog even uitrusten en spelletjes doen en dan lekker slapen.

Groetjes aan iedereen!

Verslag:

Na een regenachtige nacht in de tenten werden we wakker. Omdat het regende ontbeten we in het klaslokaal. Na het ontbijt gingen Nina, Daphne T, Mare, Suus, Tess en Lisanne in de regen douchen. Na het ontbijt was het plan om met de Jeeps naar het schooltje te gaan en daar spullen uit de delen en te voetballen. Dit plan werd al snel anders omdat de Jeep kapot was.

Toen werd het plan om bomen te planten en de wc’s en duren van het klaslokaal te verven.

Na het middageten gingen we verder. Toen de bomen planters klaar waren hebben hun de tenten afgebroken. Rond een uur of 4 gingen een aantal mensen voetballen met de himba’s, de eerste wedstrijd verloren we met 2-3 daarna wonnen we van het team van Elia met 4-2.

Na het voetballen had de rest al het eten gemaakt pasta met tomatensaus en doppertjes. Na het eten gingen we spullen uitdelen aan de mensen met wie we hebben gevoetbald.

Die avond hebben we met z’n alle gedoucht en daarna hebben we 5 potjes weerwolven gespeeld. Daarna was het tijd om naar bed te gaan!

Dagverslag 08-04-2018

Zondag 8 april:

Vandaag gaan we verder met de bouw en de andere activiteiten die we kunnen doen. We zullen deze avond voor het laatst slapen bij de Himba-stam.

Telefonisch:

Er was geen bereik vanwege de vele regen, maar iedereen heeft een leuke dag gehad. Veel gevoetbald en alles ging goed.
Zie verder maandag 9 april.

Verslag:

Vandaag werden we heerlijk wakker in het schooltje, het was in ieder geval niet nat. We gingen rustig ontbijten met een broodje pindakaas en pasta.

Vandaag gingen we voetballen, rond half 10 gingen we richting het schooltje met het voetbalveld. Rond kwart over 10 kwamen we bij dat schooltje aan, er stonden daar super veel mensen op ons te wachten, o.a. een heel voetbalteam. Eerst gingen we daar even met die mensen daar praten.

Nadat we dat allemaal hadden gedaan gingen we de volksliederen zingen, toen maakte we even een groepsfoto.

De wedstrijd begon. Lisanne, Twirre en Tess stonden wissel en Eva Bos deed niet mee door haar voet. Na een paar minuten stonden we al op een 2-0 achterstand, daarna werd het 2-1 en uiteindelijk kregen we in de laatste 5 minuten nog 2 doelpunten tegen.

Na de wedstrijd gingen we shirts uitdelen, nadat we dat hadden gedaan reden we verder weer richting de himba’s. Ondertussen kwamen we bij een waterpomp die de stichting al had gedoneerd, daarna kwamen we bij de rijkste compound van de himba’s en gingen we daar even stoppen en even praten.

Toen we daar weer weg waren gingen we verder naar de himba’s, daar aangekomen had bijna iedereen een vreetbui dus nam iedereen hun eten mee naar een tafel en aten we alles op.

Daarna gingen Nina, Isabella, Max en Wouter afwassen, om 5 uur gingen we weer pasta eten. Nadat we hadden gegeten gingen we verder met alle koffers alvast inpakken, want morgen stond de wekker om 4:15. Nadat iedereen zijn koffer alvast had ingepakt gingen we potjes weerwolven en gingen we eerder naar bed want de volgende ochtend stonden we lekker vroeg op om richting het Etosha Nature Park.
Slaap lekkerrrr!

Dagverslag 09-04-2018

Maandag 9 april:

Vandaag zullen we aan het eind van de ochtend afscheid moeten nemen van de Himba’ s en van Hendrik. In het begin van de middag zullen we
weer richting het zuiden reizen. We zullen stoppen in het ‘Etosha National Park’.
We overnachten in Okaukuejo Camp. Dit is een camping in het ‘Etosha National Park’.

Vanochtend om 11.00 (NL-tijd) een telefonisch bericht van Max, namens het team:

We konden gisteren niet bellen, omdat we geen bereik hadden, maar alles gaat heel goed.
We zijn nu in Opuru en gaan zo vertrekken naar het Nationale Park.
Daar gaan we overnachten en dan morgen op Safari in het park.
Groetjes aan iedereen!

Verslag:

Vandaag stonden vroeg op om met z’n allen te vertrekken richting het Etosha national park. We reden in het donker in een jeep en gingen naar plek om onze bus op te halen. Hier moesten we nog lang wachten omdat we onze aanhangwagen nog niet hadden. Om de tijd te doden hebben we een bal gepakt en met z’n alle gelummelt. Toen Elia (onze gids) er was met onze aanhangwagen, begon de lange rit naar Etosha.

Ondertussen zijn we nog gestopt bij de supermarkt en hebben we daar wat souvenirs gehaald. Hier waren veel vrouwen vrouwen die ons proberen dingen te verkopen en dit was heel indrukwekkend voor ons. Daarna reden we weer verder naar Etosha.

We kwamen onderweg al veel dieren tegen zoals Giraffes en een Olifant, wat heel bijzonder was. Elia vertelde ons dat vanwege regenseizoen overal genoeg water is in het park en ze dan niet zo meer snel naar de rand van het park komen, waar we langs reden.

Na ongeveer 6 uur kwamen we aan bij onze camping in Okaukuejo. Daarna wilde we onze tenten op zetten, maar we kwamen erachter dat we de verkeerde tas hadden weggeven. Dus hadden we nog maar een twee persoons tentje. Elia ging voor ons gelijk de tenten regelen terwijl we even gingen zwemmen. Uiteindelijk had Elia geregeld dat we een tent hadden voor de 9 meiden en een tent voor de 5 jongens.

Daarna kleden we ons om en gingen we eten. We hadden een klein lopend buffet. Toen gingen we daar wat drinken en hebben we weerwolven gespeeld. Sommige gingen ook douche terwijl andere nog aan het schrijven waren in restaurant.

Iedereen was rond 12 uur klaar, alleen Mare haar tas was gestolen terwijl ze aan het douchen was dus zij, Friso en Nina sliepen iets later.

Dagverslag 10-04-2018

Dinsdag 10 april:

Vandaag zullen we op safari gaan en hopen we veel dieren te kunnen zien.
Vervolgens reizen we verder naar het zuiden richting onze laatste slaapplaats in Namibië. Ook dit zal een camping zijn middenin het park.
We zullen overnachten in Namutoni camp.

Vanavond bracht Mare verslag uit namens het team:

Vandaag zijn we met een busje het park ingegaan, op safari. We hebben heel veel dieren gezien, o.a. giraffen, olifanten, antilopen, struisvogels, onyxen, stokstaartjes, hyena’s en nog veel meer. De safari duurde tot 14.00 uur. Daarna hebben we gezwommen in het zwembad van de camping. Heerlijk!

We willen allemaal nog niet naar huis, maar morgen gaan we toch maar alvast naar Windhoek om soevenirs te kopen..

Verslag:

Vanmorgen werden we rond 6 uur weer wakker door de wekker. We hoorde dat het voor Friso, Nina en Mare erg laat was geworden, omdat ze de tas van Mare gingen zoeken. Helaas hebben ze de tas niet gevonden. We hebben vanmorgen opnieuw gekeken of we de tas ergens zagen. Ondertussen waren Twirre en Isabella brood aan het smeren achter de bus, ze hadden 2 mannen zien staan. Iets later kwam Twan aanlopen en die zag de tas van Mare staan. Het paspoort zat er nog in, de telefoon en het geld waren er uitgehaald. We hebben dit direct gemeld. Twirre en Isabella moesten mee, omdat ze moesten zeggen welke 2 mannen ze net hadden zien staan het bleek dat zij het niet hebben gedaan. De politie is verder gegaan om erachter te komen.

(foto’s volgen)

Dagverslag 11-04-2018

Woensdag 11 april:

Vandaag zullen we direct onze spullen goed in moeten pakken als we wakker zijn. We zullen van Elia opnieuw mooie gebieden te zien krijgen
van Namibië in het Etosha park. Vervolgens rijden we door naar Windhoek. Vanaf daar zullen we om 17:35 uur terugvliegen richting Amsterdam!

Vanavond een telefonisch bericht van Friso, namens het team.

We zitten in het vliegtuig in Angola, voor een tussenstop. Alles gaat goed met ons. Over een klein uur vliegen we verder naar Nederland.
Heel vroeg zullen we daar aankomen.

Vandaag zijn we naar Windhoek gereden. Daar hebben we nog wat souvenirs gezocht op ons gemak. Het was een fijne dag.
Tot morgen allemaal!

Verslag:

De wekker stond weer heel vroeg, rond 6 uur. We pakte onze koffers in en ruimde onze kampeerplaats op. We hadden weer vroeg een broodje pindakaas en chocoladepasta en wachtte op Elia die tenten even weg bracht. Toen de bus er was laadde we weer alles in en gingen we rijden. Onderweg kwamen nog langs de KFC en we hebben hier gelunched. Sommige zijn ook nog even langs de supermarkt geweest voor lekkers in de bus en het vliegtuig. Daarna gingen we verder met de reis naar Windhoek. Dit duurde zo’n 7 uur. Onderweg stopte we nog even bij craft shops in Windhoek om t-shirts te kopen met zijn allen maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

(foto’s volgen)

Dagverslag 12-04-2018

Donderdag 12 april:

Om 6 uur ‘ s ochtends zullen we weer aankomen in Amsterdam!

Galerij

Reacties

Hartstikke leuk zo'n reisverslag zeg!!!!

Maak er een prachtig avontuur van!

Geplaatst op: 1 april 2018 om 20:09
Hendrik

Hartstikke tof zo’n reisverslag zeg!!!
Maak er een prachtig avontuur van!
Alle goed en tot ziens!

Geplaatst op: 1 april 2018 om 20:12
Marco Geluk

Beste allemaal,
Een hele mooie tijd in Namibië.
Heel veel succes en plezier!
Geniet ervan!
Groet,
Marco

Geplaatst op: 3 april 2018 om 09:51
Henno

Leuk om wat van jullie te lezen.
Het klinkt als een heel gaaf avontuur!
Maak er een mooie reis van met z’n allen!

Tot ziens!

Henno Koelewijn

Geplaatst op: 4 april 2018 om 09:31
Bob Hofman

Prachtige foto’s… onvergetelijke reis… heb het goed samen, groet Bob Hofman

Geplaatst op: 4 april 2018 om 10:21
Rob de Jong

Leuk om zo wat mee te krijgen van jullie avonturen op 8500km afstand 😉

Heel veel plezier nog! Aan de foto’s te zien gaat dat zeker lukken.

Geplaatst op: 4 april 2018 om 11:27
Debby Gijsbertsen

Hee expeditie toppers van Namibië,

Wat leuk om de verslagen van jullie te volgen.
Het is zo bijzonder dat jullie deze unieke kans hebben gekregen.. Geniet van jullie reis, het land, de cultuur, het mooie werk wat jullie verrichten en van elkaar. Blijf mooie foto’s schieten en filmpjes maken, zodat de herinneringen voor altijd blijven.

Deze reis zullen jullie nooit vergeten!! Succes kanjers!!
Liefs Debby

Geplaatst op: 5 april 2018 om 11:21
Emmelien

Wat super gaaf om jullie verhalen nu zo te lezen en zo toch het avontuur nog een beetje mee te leven. Zo gek om dit nu te lezen, terwijl ik vorig jaar zelf meedeed!
Jullie hebben het afgelopen jaar zo hard naar deze reis toegewerkt. Vergeet niet te genieten van deze bijzondere ervaring en natuurlijk ook van al de mensen om je heen! Ik kan niet wachten om jullie volgende verhalen te lezen en die prachtige foto’s te zien! Geniet ervan en nog heel veel succes verder!

Liefs Emmelien
(Dikke knuffel voor Isabella en Friso!)

Geplaatst op: 5 april 2018 om 15:10
Dineke

Lieve allemaal, wat leuk om jullie te zien en de verhalen te lezen.
Wat een bijzondere ervaring met elkaar .
Geniet van dit prachtige land en de mooie mensen.
Nog een hele week te gaan !!
Groet van Dineke

Geplaatst op: 6 april 2018 om 17:10
Suzan Bos

Zat net te denken. Vorige week om deze tijd waren we op schiphol om jullie uit te zwaaien. Inmiddels al heel wat verslagen gelezen en helemaal overtuigd dat jullie herinneringen voor het leven aan het maken zijn. Lieve allemaal……Geniet nog een paar dagen en tot donderdag!
Liefs

Geplaatst op: 8 april 2018 om 21:04
Marjelle

Het is geweldig om te lezen, douchen in de regen….
Himbaś, op safari , woestijnduinen…. wat beleven jullie veel.
Geniet samen nog even van jullie mooie expeditie.

Geplaatst op: 10 april 2018 om 22:39
rosa nieuwerth

Vele mooie ervaringen, wat een indrukwekkende reis. Dat is iets om nooit te vergeten. Behouden thuiskomst gewenst.

Geplaatst op: 12 april 2018 om 08:12

Reageer


Naam Email