Expeditie Roemenië – Reisverslag – mei 2023

Dagverslag 13-05-2023

Zaterdag 13 mei:

● 10:45 uur verzamelen op Corlaer College
● Vertrek vanaf Eindhoven om 14:55 uur:   W63342 – 13MAY EIN-CLJ 14:55 – 18:15 Wizz Air

● Avondeten en boodschappen doen in de mall in Cluj-Napoca

Verslag:

Vandaag begonnen wij onze reis naar Roemenië bij de parkeerplaats van het Corlaer College. Na een hoop tranen en afscheid vertrokken wij naar Eindhoven AirPort.

Daar eenmaal aangekomen hebben we een teamfoto gemaakt en hebben we ingecheckt.

Daarna moesten we even wachten tot we konden boarden en toen hebben we nog even lekker wat gegeten. Toen zijn we naar het vliegtuig gelopen en kon de reis echt beginnen.

Na een prachtige vlucht gehad te hebben, zijn we aangekomen op het vliegveld van Cluj waar Frank ons al opwachtte.

Toen hebben we al onze bagage in de auto gedaan en zijn we naar de mall vertrokken, daar eenmaal aangekomen hebben we wat gegeten en hadden we even wat vrije tijd in het winkelcentrum. Wat ons opviel was dag bijna alles goedkoper was als in Nederland, zo kon je bijvoorbeeld een heel menu bij de Mac halen voor minder dan 6 euro. Merel en Henk-Gert hadden een beetje honger en dachten wel een 2 persoons bucket op te kunnen, helaas is dat niet gelukt.

Toen gingen we naar het huis waar wij zullen verblijven deze dagen. Toen we daar aankwamen hebben we al onze spullen en boodschappen opgeruimd en hebben we even gechild. Daarna hebben we even de dag besproken en een plan bedacht voor de volgende dagen. Wij hadden als groep een cadeautje bedacht voor onze leiding. Een rompertje voor de aankomende baby’s.

Toen hebben we met zijn allen nog even wat gedronken en toen zijn wij gaan slapen.

Dagverslag 14-05-2023

Zondag 14 mei:

● 10:30 uur lokale kerkdienst
● 14:00 introductie op Pata-Rat (vuilnisbelt)

Verslag:

Dag 2 in Roemenië

We zijn de dag begonnen met een lekker ontbijtje te eten met ze allen. Om 9:30 zijn we uit de deur gegaan om naar de kerk te gaan. Toen we aangekomen waren bij de kerk kregen we koffie en wat te eten aangeboden. Alle mensen waren super gastvrij. Iedereen was heel netjes gekleed, maar Dewi wilde lekker haar zeeman sokken aanhouden.

Na dat we bij de kerk waren, hadden we allemaal tot 14:45 om even iets voor ons zelf te doen. We hebben wat gegeten, gepraat, spelletjes gespeeld en rustig gelegen.

Toen we bij het huisjes vertrokken gingen Merel, Johan, Thijs, Tjerk en Dewi met z’n 5en in de jeep en de rest ging in de bus. Toen we de auto starten en we gingen keren bij het huis deed de 1ste versnelling het niet dus we rolden naar beneden de berg af. In de auto waren we een naam aan het bedenken voor onze auto en nu heet die Jaap. Toen we aankwamen  bij de vuilnisbelt, waar wij donderdag het praktische werk gaan doen. Frank heeft ons hier heel veel informatie gegeven over het kamp.

We kwamen daarna weer in het huisje aan en zijn wat dingen voor ons zelf gaan doen. Selena, Henk-Gert en Tessa hebben in te tussen tijd samen pasta gemaakt en Merel  Milan en Dewi waren Feyenoord aan het kijken. We hebben  met ze alle aan de eettafel gegeten.

En daarna is iedereen gaan douchen en weer even gaan chillen, toen iedereen klaar was zijn we weerwolven gaan spelen en daarna zijn we vroeg gaan slapen want morgen moeten we weer vroeg op.

Dagverslag 15-05-2023

Maandag 15 mei:

● 09:00 uur praktisch werk
● 15:00 uur aanwezig, 16:00 uur start kinderprogramma

Verslag:

Roemenië dag 3

We zijn de dag begonnen met vroeg opstaan en om 08:00 zaten we allemaal met een heerlijk ontbijt.
Om 09:00 zijn we naar het huis geweest en om 09:30 waren we begonnen met het praktische werk.
Er was genoeg te doen zoals hout tillen, verven en schuren, stenen leggen en nog veel meer.

We hebben met z’n allen de tuin goed opgeknapt. Het praktische werk was goed te doen en iedereen kon wat doen. Het werk was soms zwaar en soms weer niet. Iedereen heeft geholpen met planken tillen, stenen tillen en nog meer. Toen hebben Johan, Dewi, Thijs en Henk-Gert nog met cement gewerkt. Er is een groot deel al gedaan en wij met ze allen werken heel goed samen als een team.

Nadat we klaar waren met het praktische werk om 13:00 gingen we allemaal weer terug rijden naar het huis en daar gingen we met ze allen middageten. Tijdens het middageten hebben we veel gelachen en alles verliep heel goed.

Merel, Henk-Gert, Tjerk,Dewi en Johan gingen in de Jeep van Frank en de rest van de groep gingen allemaal in de bus met Frank. Na het bouwen gingen we lunchen. Daarna naar het kinderwerk dit hebben we heel de middag gedaan. We gingen de ruimte vullen met stoelen zodat de kinderen konden zitten. Frank riep en floot de kinderen naar binnen. Toen de kinderen binnen kwamen gingen ze op een stoel zitten. Wij zaten verspreid om het aandacht te kunnen verdelen over de kinderen.

Sommige van ons team hadden meteen een klik met een of meerdere kinderen. We begonnen met zingen van 5 liedjes. Wij gingen zingen en dansten hoofd schouders knie en teen. daarna ging Henk-Gert het bijbelverhaal van de ark voorlezen. Frank ging het vertalen. Toen moesten wij ons in tweetallen voor gaan doen als dieren.

Daarna moesten de kinderen raden wat wij waren. Na dat gingen wij de om de rij de stoelen omdraaien en tafels ertussen zetten. zodat de kinderen en wij een kleurplaat konden maken van de ark. Eenmaal daarmee klaar gingen we weg. Dit vonden de kinderen jammer. Ze gingen achter de auto aan rennen en deuren open proberen te doen. Thuis aangekomen gingen we chillen en avondeten; we aten pannenkoeken.

Toen de avond begon gingen Marije, Selena en Merel pannenkoeken gemaakt. Het was heel lekker en we hadden veel pannenkoeken gekregen. We hadden pannenkoeken met spek, kaas en naturel.

Wij met ze allen hebben gechild in het huis terwijl de 3 dames het eten aan het maken waren. Om 19:00 beginnen we met eten en iedereen vond het lekker en had veel pannenkoeken op. Om 20:00 waren we allemaal klaar met eten en drinken en toen gingen Dewi en Thijs afwassen. Merel en Henk-Gert gingen boodschappen halen bij de mall van Cluj-Napoca en hebben allerlei spullen meegebracht. Kaas, chips en nog veel meer. Laat in de avond gingen we met ze allen potjes weerwolven spelen. Dit was het einde van onze dag!

~ Milan en Thijs

Dagverslag 16-05-2023

Dinsdag 16 mei:

● 09:00 uur praktisch werk
● 15:00 uur aanwezig, 16:00 uur start kinderprogramma

Verslag:

In de ochtend zaten we weer om 8 uur aan het ontbijt en hadden we ons klaargemaakt om weg te gaan. We hebben deze ochtend weer praktisch werk gedaan, iedereen begon met grind verdelen en daarna werd er ook weer verder gewerkt met het cement.

Er is ook 20 minuten gestreden om een wortel uit de grond te halen, wat uiteindelijk is gelukt met de kracht van samenwerking💪🏼💪🏼

We hadden vandaag wel wat minder goed weer, maar hebben alsnog bijna alles afgekregen wat we wilden.

Na de lunch zijn we eerst even gaan relaxen. Om 14.45 gingen we met Frank naar de vuilnisbelt waar we weer een kinderprogramma gingen doen.

Toen we daar aankwamen, kwamen er gelijk een paar kinderen van gisteren weer naar ons toe. Toen gingen we het kinderprogramma van vandaag voorbereiden. We gingen liedjes met de kinderen luisteren, wij gingen dansen op ‘ hoofd, schouders, knie en teen’ , en Henk Gert vertelde een verhaal over Daniël in de leeuwenkuil.

Daarna gingen wij samen met de kinderen een knutselwerkje maken; een leeuw.

Wij gingen de kinderen helpen en ook was er tijd voor wat extra aandacht en een knuffel.

We maakten nog een groepsfoto en daarna gingen wij weer terug naar het huis. Rond 17.30 uur waren we weer terug. Voordat we weg gingen hadden we een was in de machine gedaan, maar toen we terug kwamen en we de was op wilden hangen, ging het droogrek kapot. In de tussentijd ging Merel heerlijke wraps maken. Rond 19.00 uur gingen we eten.

Merel vond dat soms nog moeilijk, want je kon nog een hele wrap met beleg van de grond vissen. Na het eten gingen we eerst hangen op de bank. En daarna gingen we zoals gewoonlijk een potje weerwolven, waarbij al snel Milan, Johan en Henk-Gert verdacht zijn. Daarna gingen we lekker slapen en gelukkig kunnen we morgen wel lekker uitslapen!!

Marije ~ Isabelle

Dagverslag 17-05-2023

Woensdag 17 mei:

● Vrije dag

Verslag:

We begonnen de dag lekker laat. Om 10.30 ging de wekker, waarna we om 11.00 gingen ontbijten. Om 12.30 gingen we met Jaapie en de bus naar de mall in Cluj-Napoca. Het was ruim een half uur rijden, maar omdat er veel stoplichten in de stad waren, duurde het veel langer. Toen we aankwamen werd er wat geld gepind en gingen we in groepjes shoppen.

Eerst was Milan 3 keer kwijt geraakt in de supermarkt, omdat hij bij de chips bleef staan. Later kwam hij wel terug, geen zorgen.

Toch gedraagde niet iedereen zich even goed, toen we in de ‘dm’ waren, liep er steeds een beveiliger achter ons aan omdat we make-up open maakten en dat mocht blijkbaar niet. De man bleef ons aanstaren. Charlotte liep de winkel uit, maar het alarm ging af. Die beveiliger liep helemaal boos naar haar toe, maar we zijn veilig weggelopen.

Ge-influenced door de tokkies liep er een groep de New Yorker in om allemaal de zelfde bril te kopen. 10 euro verspild aan een oerlelijke bril, maar wel een leuke foto.

Rond half 5 kwamen we elkaar tegen en gingen we Macdonalds halen. Henk Gert en Merel kwamen er ook nog bij en gingen we met z’n allen eten.

Merel heeft voor dat we weggingen een soort brood gekocht dat op een schoorsteen leek en het smaakte naar een krentenbol. Het ook was hol vanbinnen.

Om 19.00 reden we weg. Toen we thuis kwamen gingen we met z’n allen op de bank chillen en keiharde Nederlandse rap rappen. Iedereen was best moe, dus hebben we voor het eerst géén weerwolven gespeeld.

Dagverslag 18-05-2023

Donderdag 18 mei:

● 09:00 uur praktisch werk
● 15:00 uur aanwezig, 16:00 uur start kinderprogramma

Verslag:

Vandaag was het weer tijd voor praktisch werk, bij de meeste ging de wekker rond half 8 omdat we om 8 uur gingen ontbijten.

Het praktisch werk was vandaag voor het eerst op een andere locatie; In Pata-rat. Daar lagen verschillende taken op ons te wachten, Tessa en Selena gingen balken verven. Merel, Milan, Johan, Dewi en Tjerk gingen de tafels schoonmaken waar de kinderen smiddags op knutselen.

En de rest ging het oude hek weghalen. Frank had een nieuw hek besteld voor om het terrein van de kinderprogramma’s, omdat dit hek onveilig was voor de kinderen.

Het hek werd 40 minuten te laat gebracht waardoor we een extra pauze kregen. Toen het hek er was gingen we met z’n alle naar boven de berg op waar de bezorger stond met de hekken. Het waren 20 hekken van 6 meter lang, hier zijn we dus wel even mee bezig geweest. In 3 tallen werden de hekken naar beneden getild waar Henk-Gert, Johan en Thijs klaar stonden om de hekken op maat te maken. Toen alle hekken beneden waren en ze allemaal op maat waren werden ze geplaatst. Thijs had een soort dik ijzerdraad in stukken geknipt waardoor we het hek vast konden zetten.

Rond half 2 waren we weer thuis en konden we gaan lunchen, na de lunch hadden we nog een kwartiertje om onzelf klaar te maken voor het Kinder programma. We hadden ook weer wat voorbereid: Fien ging een stukje over Jona en de walvis voorlezen en Merel had bedacht om daarna walvissen te gaan vouwen.

Eenmaal aangekomen stonden de kinderen ons al op te wachten, wij gingen naar binnen en hun moesten nog even wachten tot alle stoelen klaar stonden. Na een paar minuutjes werden de kinderen naar binnen gelaten en kwamen gelijk bij ons zitten en gaven knuffels.

Toen iedereen zat en rustig was begon Frank met zijn verhaaltje en de liedjes die hij altijd zingt met de kinderen, natuurlijk hebben we ook met z’n alle weer hoofd, schouders, knie en teen gedaan.

Toen Fien haar stukje voorgelezen had werden de tafels klaar gezet en kon merel beginnen met de uitleg van de vouw walvis, de meeste kinderen wisten niet zo goed wat ze moesten doen daarom zijn wij verspreid gaan zitten om ze allemaal te helpen. Tegen alle verwachtingen in hebben de meeste kinderen een walvis gevouwen, ze waren er allemaal erg trots op.

Dit was ons laatste kinderprogramma dus na een goed afscheid zijn we weer naar huis gegaan.

De meeste hebben alle kindjes hun naam laten zetten op hun trui. Dit was een groot succes totdat kinderen ook op andere kinderen gingen  tekenen.

Toen we thuis waren begon Merel met koken, vandaag was het kebab. Dit viel bij iedereen in de smaak. Tjerk vond het wat minder want die gooide zijn drinken over de tafel heen.

Sommige zijn gaan douchen en andere zijn gaan chillen op de bank, vanavond doen we het lekker rustig aan en gaan we op tijd naar bed.

Dagverslag 19-05-2023

Vrijdag 19 mei:

● 09:00 uur praktisch werk

Verslag:

Vandaag zijn we net zoals elke andere begonnen met een lekker ontbijtje.

Daarna zijn we naar de vuilnisbelt gegaan om daar door te werken met het hek, iedereen kreeg werd verdeeld om iets te gaan doen uiteindelijk moest Tjerk ook wat kinderen afleiden omdat die de hele tijd op het hek aan het klimmen waren.

Het hek hebben we nu ook gelukkig nog afgekregen, want dit was de laatste keer dat we bij de vuilnisbelt gingen werken.

Toen gingen we terug naar het huisje om te lunchen, vandaag hadden we lekkere knakworstjes als lunch. Daarna zijn we nog lekker gaan chillen op de bank want we waren voor de rest van de dag vrij.

In de avond had Merel weer gekookt en gingen we risotto met pesto eten. Tijdens het eten hadden Henk-Gert en Milan een afspraak gemaakt als Milan niet zijn eten opkreeg dat hij dan de hele afwas in z’n eentje moest doen, Milan had geluk en kon het echt net op.

Verder hebben we in de avond nog ff gechilled en een spel gespeeld.

Dagverslag 20-05-2023

Zaterdag 20 mei:

● 09:00 uur praktisch werk
● 13:00 uur getuigenis Frank
● 17:00 uur BBQ met tieners uit Pata-Rat

Verslag:

Vandaag zijn we weer zoals altijd begonnen met het ontbijt om 8.00 uur. Toen iedereen uitgegeten was zijn we vertrokken naar het terrein waar we het praktisch werk hebben afgerond, daar waren we al klaar binnen 45 minuten,

dus we konden lekker naar het huis chillen , opruimen/koffers inpakken en douchen. Marije, Fien, Henk-Gert en Merel gingen boodschappen doen voor de barbecue voor vanavond met de kinderen en tieners. Toen iedereen terug en klaar was zijn we met z’n alle gaan lunchen en hebben we de laatste dingen netjes gemaakt voor de getuigenis van Frank om 13.00 uur.

Na de getuigenis hadden we even de tijd om wat voor ons zelf te doen. Nadat uurtje niets doen gingen we met ze alle in de 2 busjes en een auto naar de plek waar we met kinderen en een paar tieners zouden Barbecueën. Dat was het plan maar dat ging niet helemaal volgens plan.

Nadat we het enorm hobbelige wegje zijn afgegaan waren wij eindelijk aangekomen bij de BBQ plek. Zodra we de auto’s uitstapte kwamen er honden aan die ons heel interessant vonden. Ze kwamen steeds iets dichtbij en toen bedacht Frank om met de jeep de honden achter na te gaan. Het werkte gelukkig deels wel.

We waren hierna weer even bezig met alles opzetten toen we zagen dat het zou regenen en stormen. We hebben het even afgewacht in het busje met zijn alle, waar we lekker stokbroodjes met kruidenboter hebben gegeten.

Het was daarna al duidelijk dat we niet meer daar konden Barbecueën, we zijn hierna weer terug naar huis gegaan dat ging alleen niet vlekkeloos want toen we weg reden bij de plek waar we zouden gaan zitten was alles erg glad en modderig geworden door de regen we begonnen erg te slippen en we kantelde van een heuveltje af omdat de banden weg gleden.

Toen we thuis waren hebben we daar al het vlees afgebakken.

We zijn daarna naar Pata-rat gegaan en hebben daar met de kids en tieners samen gegeten en gedronken.

En na afloop hebben we met de tieners spelletjes gespeeld en muziek gemaakt.

We zijn toen terug naar het huis gegaan en lekker vroeg gaan slapen.

Dagverslag 21-05-2023

Zondag 21 mei:

● Vertrek naar Cluj-Napoca
● Eigen activiteit met team

Verslag:

Vandaag begonnen we de dag met ze allen aan het ontbijt om 11:00. We hadden met ze allen heerlijk gegeten en daarna begon iedereen met zijn koffer inpakken. De koffer inpakken duurde niet al te lang. We zouden eigenlijk om 13:00 vertrekken naar het hotel waar we 2 nachten gaan slapen, maar er was uitstel omdat niet alles als plan verliep. Om 15:15 zijn we naar het hotel vertrokken dus we hadden met ze allen 2 uur vrije tijd om nog iets te doen.

Om 15:40 kwamen we aan bij het hotel pensiunea verde waar we 2 nachten slapen. We hebben 4 slaapkamers en 2 slaapkamers van 3. Het hotel is heel mooi en heeft een mooie groene buitenkant. Nadat we alle spullen hadden neergelegd vertrokken we naar de bus om 16:30. Wij gingen met ze allen door de stad heen kijken en we zijn bij kerken en mooie standbeelden geweest.

Om 19:30 waren we met ze allen aan het eten. We hadden 7 pizza en 2 andere dozen. Het eten was heel lekker en iedereen nam er wat drinken bij. Om 21:30 gingen we met ze allen nog een spelletje doen en daarna ging iedereen om 23:00 naar zijn bed. Toen ging iedereen slapen. Dat was het einde van dag 9.

~ Milan en Thijs

Dagverslag 22-05-2023

Maandag 22 mei:

● Eigen activiteit met team

Verslag:

Vanochtend werden we wakker in het hostel en gingen we met z’n allen om 9.00 uur ontbijten. Het was een soort lopend buffet en iedereen kon pakken waar die zin in had.
Daarna gingen we op weg naar het meer. We hebben lekker gezwommen, in de zon gelegen, gevoetbald ( zonder schoenen ), ijsje gegeten en geluncht bij een restaurant. Het water was wel heel zout dus iedereen zat onder het zout. Het was zelfs zo zout dat je bijna kon blijven drijven.

Daarna zijn we weer terug gereden en hebben we lekker het zout van ons afgespoeld. Wel moesten we soms twee keer ons haar wassen omdat we het zout niet uit ons haar kregen. Nadat we rond 17.30 uur terugkwamen gingen we relaxen. Daarna gingen we eten bestellen bij een hut waar ze van alles verkopen.

Rond 19.15 uur kwam het eten binnen en gingen we het tegenover onze slaapplek opeten. In de tussentijd moesten we een gek groen boekje invullen voor het hotel.
Rond 20.30 uur gingen we weer terug naar onze kamers om even te relaxen. Om 21.20 uur gingen we als afsluiter een spelletje spelen: 30 seconds. Het eerste potje deden we het in 4 teams. En die had het team van Merel gewonnen. Daarna gingen we nog een potje doen met hele eerlijke teams: Merel en Henk-Gert tegen de rest 🙂 Daarna gingen we weer terug naar onze kamers voor onze laatste nacht hier in Roemenië.

Dagverslag 23-05-2023

Dinsdag 23 mei:

● Terugvlucht naar Nederland:  W63341 – 23MAY CLJ-EIN 12:55 – 14:25 Wizz Air

Verslag:

Vandaag was onze allerlaatste dag in Roemenië. We werden vanochtend vroeg wakker en gingen om 9.00 uur ontbijten.

Vandaag hadden we weer een soort lopend buffet net zoals gister, dus iedereen kon weer pakken waar die zin in had. Om 9.45 uur moesten wij de koffers verzamelen en rond 10.00 uur vertrokken we richting het vliegveld.

Toen we bij het vliegveld aankwamen, moesten we eerst wachten op Merel en Henk Gert, omdat ze de auto’s weg moesten brengen. Ondertussen kwam er een grote groep Nederlanders uit een bus. Één van hun kwam naar ons toe en vroeg of wij Nederlands waren.

Om 11.45 uur waren we door security en daarna mochten wij iets voor ons zelf doen. Om 12.20 uur moesten we verzamelen bij de gate.

Rond 13.00 stegen we op met het vliegtuig en om 14.30, Nederlandse tijd, landden we weer. Het was een best prima reis. Toen we landden, gingen we gelijk naar de bagageband toe om onze koffers op te halen.

Iedereen had al vrij snel na 5 minuten zijn koffer terug, maar de koffer van Selena bleef maar niet komen. Na zo’n 20 minuutjes wachten, zijn Henk-Gert en Merel gaan navragen waar de koffer van Selena nou blijft. Wat blijkt, de koffer van Selena was niet in Nederland, maar nog in Roemenië of in een totaal ander vliegtuig. Da’s pech, koffer weg. Uiteindelijk zijn we met zijn allen vertrokken, zonder de koffer van Selena.

Een paar ouders stonden ons al op te wachten bij de airport en waren blij iedereen weer te zien. Rond 18.00 kwamen we aan in Nijkerk, waar de rest van de ouders ook stonden te wachten. Iedereen was weer herenigd.

Dit was het laatste reisverslag, bedankt Gain, Rise2Shine, Frank, Merel en Henk-Gert en nog vele anderen voor het mogelijk maken van deze prachtige reis!

Galerij

Reacties

Jaap

Succes groetjes jaap henk en Diego

Geplaatst op: 14 mei 2023 om 14:54
Friso Doornhof

Heel veel plezier met dit mooie avontuur!

Geplaatst op: 14 mei 2023 om 18:21
Wim en Ali van Bokhorst

Echt super om jullie zo samen te zien werken en genieten 👌 Veel succes en plezier 👍

Geplaatst op: 18 mei 2023 om 20:05
Ada oudejans

Wat fantastisch waar jullie allemaal mee bezig zijn.
Respect voor de harde werkers en veel
Plezier nog

Geplaatst op: 20 mei 2023 om 19:56
Marleen

Leuk om jullie verslagen te lezen en foto’s te zien.
Klinkt als een mooie en geslaagde expeditie!
Goede terugreis morgen!

Groet,
Marleen

Geplaatst op: 22 mei 2023 om 22:23

Reageer


Naam Email