Expeditie Suriname 2016 -17 – Reisverslag

Dagverslag 30-03-2017

Donderdag 30 maart:

Van Amsterdam naar Paramaribo met vlucht KL713 om 11.15 uur.
Aankomst rond 15:15 uur Surinaamse tijd.

Hallo allemaal, vandaag was onze 1e dag en dat was onze reis naar Suriname. Om kwart over 8 verzamelden we op Schiphol, na het afscheid met onze ouders en familie hebben we de koffers weggebracht.

Toen gingen we door de douane met weinig problemen… behalve dan dat Bas bijna door de beveiliging werd meegenomen omdat hij filmde terwijl dat niet mocht.

Daarna gingen we nog wat drinken en toen zijn we naar de gate gegaan. We vertrokken om 11.30 met een kwartier vertraging, de reis was voor de meesten snel gegaan met af en toe lichte turbulentie.

Gian haar plek was ingepikt door een vreemde man die zelfs in haar stoel in slaap viel!!! We zijn veilig aangekomen en toen hebben we meteen een foto gemaakt.

Daarna gingen we langs de douane en mochten we zelfs voor de hele lange rij. We hebben onze koffers gepakt en werden daarna opgehaald, we moesten ongeveer 1 uur met de bus naar het hotel, waar we erg blij mee zijn onlangs een paar gillen voor een vlieg. We zijn ’s avonds uit eten geweest bij de chinees en hebben allemaal lekkere dingen gehad, we hebben veel gelachen met elkaar.

Toen we eenmaal terug in het hotel waren gingen we allemaal naar bed of hangmat. Er slapen namelijk 9 van ons buiten in een hangmat!

Groetjes Kim en Isa!

Dagverslag 31-03-2017

Vrijdag 31 maart:

Vandaag was weer een drukke dag. De eersten waren rond kwart voor 4 wakker door geblaf van honden. We hebben ontbeten rond 8 uur met heerlijke zelfgebakken eitjes van Karen en vers fruit. Na het ontbijt zijn we naar de Anton Residaschool gegaan voor een gesprek over de moestuin.

Hierbij hebben we geleerd dat een moestuin aanleggen in Suriname heel anders gaat dan in Nederland, we moeten bijvoorbeeld bedden aanleggen met geulen zodat het water weg kan.

Na dit gesprek hebben we in groepjes van 2-4 een les gevolgd op de Anton Residaschool, we leerden dat dit heel anders ging zoals in Nederland: de docenten moeten bijvoorbeeld van lokaal wisselen en de leerlingen niet en ze werken daar nog met krijtborden. Na de pauze kregen we dansles, het was een soort salsa les en het was heel gezellig.

Toen we klaar waren bij de school hebben we gelunched bij de McDonalds. Hierna zijn we doorgereden naar Mama Joyce om dingen te bespreken over de moestuin zoals wat zij er graag in wilde. Ze wilde naast planten ook graag konijntjes. Als laatst hebben we onderweg nog kokosnotensap gedronken en exotisch fruit geproefd en zijn we weer terug gereden naar onze verblijfplaats.

Toen we ons hadden omgekleed hebben we Surinaams gegeten bij het restaurantje om de hoek. En nu is het tijd om naar bed te gaan!

Quote van de dag: “Je moet geen eten op tafel achterlaten, daar komt ongedierte op af…. Of Martin.”

Floor en Gian

Dagverslag 01-04-2017

Zaterdag 1 april:

Vanmorgen konden we lekker uitslapen en kregen een heerlijk ontbijt van onze geweldige, knappe coach. En Martin.

De jongens zijn naar de bouwmarkt geweest, dat was een ervaring op zich.

Hierbij een korte cursus “hoe koop je een schep bij de bouwmaterialen winkel”:

1. Zoek de juiste bouwmarkt. Bij de ene bouwmarkt verkopen ze wel een steel maar niet de schep. Bij de volgende verkopen ze wel de schep, maar geen steel.

2. Als je een schop en een steel hebt gevonden, vraag je of je die mag kopen.

3. Vervolgens moet je naar een andere man om een bonnetje te laten schrijven, en die wil je gaan betalen. Helaas, daarvoor moet u naar een loket.

4. Je wordt naar een loket gestuurd. In het donker, onderuitgezakt, achter een bordje, zit een grote Surinaamse vrouw (big mama). Hier mag je betalen. Zij stempelt het bonnetje met “betaald”.

5. Je denkt dat je je spullen mag pakken en weg kan lopen. Helaas, dat kan niet. Met je bonnetje loop je drie meter verder, naar je spullen, die ondertussen bij een andere balie staan. Daar krijg je een stempeltje dat je spullen geleverd zijn.

6. Dan wil je met je spullen naar buiten lopen, maar word je tegengehouden door 2 mensen die je spullen naar buiten brengen.

Voor de duidelijkheid heeft Martin een plattegrond getekend.

De spullen zijn ook meteen afgeleverd bij mama Joyce. We hebben ook nog tuinaarde gekocht. Joram had een koude tepel en toen gingen we naar het zwembad. Daar werd hij in zijn billen geknepen door een klein jongetje. Daarna zijn we bij de roopram roti gaan eten en gingen we propjes schieten terwijl we wisten dat het niet mocht. Kim en Cerissa moesten het opvegen van Martin, maar de mevrouw wilde haar bezem niet afgeven. Na kort overleg hebben Kim en Cerissa het alsnog opgeveegd.

Toen we eindelijk weer terug in de bus zaten, zei Martin dat we vanaf daar terug naar het guesthouse gingen lopen. 30 minuten lopen om precies te zijn. We waren allemaal lekker aan het wandelen, toen ze riepen dat het 1 april was en gingen we terug de bus in.

Groetjes Nynke en Manon

Dagverslag 02-04-2017

Zondag 2 april:

Hallo allemaal!
We hebben vandaag weer een leuke dag gehad.
We gingen rond half tien ontbijten met een lekker roereitje erbij. Rond half twaalf besloten we om dolfijnen te gaan spotten, dus gingen we met het busje naar de rivier toe. Vanaf daar gingen we op de boot en zagen we een aantal dolfijnen zwemmen.

Met het bootje gingen we naar fort Amsterdam, een museum over de slavernij. Hier was het erg warm en helaas was de gids al met pensioen dus we zijn maar door het openluchtmuseum gelopen.

Na afloop hebben we een lekkere loempia gegeten en zijn we vervolgens terug naar huis gegaan. Het was een warme dag en toen vonden we het leuk om te gaan zwemmen. 3 huizen verderop staat een hotel met een zwembad. We hebben ongeveer 2 uurtjes gezwommen wat erg verfrissend was! s’ Avonds gingen we bij de chinees eten: bami, nasi en kip. s’ Avonds hebben we nog gezellig met z’n allen gezeten en zijn vervolgens vroeg naar bed gegaan, omdat we morgen vroeg op moeten staan om een moestuin aan te leggen!

Tot morgen!

Cerissa & Chantal

Dagverslag 03-04-2017

Maandag 3 april:

Hoi iedereen,
Vandaag begon de dag al vroeg, we moesten rond half 7 opstaan. We gingen namelijk naar Mama Joyce om aan de moestuin te beginnen. Als eerst gingen we weer met zijn allen ontbijten, Isa, Chantal en Martin hadden namelijk eitjes gebakken.

Daarna moesten we in het busje richting Mama Joyce. Hier gingen we meteen aan de slag. Even later kwamen de leerling van de Anton Resida school ons helpen. Het was erg warm en vermoeiend, maar wel heel gezellig.

Tussen de middag kregen we heerlijke zelfgemaakte bami en kip van Oma Sumi, een hele lieve mevrouw, en kregen we kokosnoten van de buren. Ook hebben we gespeeld met de lieve weeskindjes, wat heel leuk was.

Rond 15:00 gingen we terug naar ons verblijf, onderweg gingen we nog langs een ijssalon om een ijsje te eten.

Toen we thuis kwamen gingen we nog even gezellig met zijn allen zwemmen bij het hotel hier tegenover. Toen we terugkwamen van het zwemmen gingen we douchen en omkleden om vervolgens te eten bij een Surinaams restaurant.

Steven was er ook bij om het programma voor het binnenland te bespreken. Hij neemt ons donderdag mee naar zijn geboortedorp Guyaba. Het was een hele leuke, maar vermoeiende dag.

Toen we gingen slapen vond Martin nog een nieuwe huisgenoot: een lekkere dikke kakkerlak in de prullenbak van zijn slaapkamer. Die heeft hij buiten vrijgelaten. Wie zal de kakkerlak vannacht in de hangmat tegenkomen?

Quote van de dag: ‘Lekkere eitjes van de perfecte eierbakkers… En Martin’

Dagverslag 04-04-2017

Dinsdag 4 april:

Vandaag hebben we in de ochtend gezellig samen ontbeten en zijn ook weer vroeg naar Mama Joyce gegaan. Toen we er aankwamen zagen we de resultaten van gisteren en gingen we gelijk alle spullen pakken. 5 minuten later kwam de Anton Resida school en die hielp ons ook weer. Aan de voorkant moesten we alleen nog al het onkruid weg halen en moesten we ook nog bananen bomen planten. En aan de achterkant moest er nog een groot net over de bedden heen en daar moesten we ook nog natuurlijk de kleine plantjes planten.

Hier is een foto van de twee bananenbomen die we hebben geplant.

‘s Middags hebben we weer een heerlijke lunch gegeten die gekookt was door Oma Sumi. Na de lunch kregen we bezoeken van twee hele grote reptielen. Ze kwamen ineens uit de bosjes rennen en 1 ervan rende zo over de handen van Bas heen.

We hebben hard gewerkt in de tuin en zijn een heel eind gekomen. Morgen hoeven we niet zo veel te doen we moeten alleen nog een klein afvoer slootje aan de zijkant van de tuin neer te zetten. Alle plantjes staan dus al in de moestuin.Mama Joyce houdt eigenlijk niet van foto’s, maar voor Melysha wilde ze een uitzondering maken!

De terugweg reden we weer over de Surinaamse brug en keken we naar het mooie uitzicht. Na mama Joyce zijn een paar kinderen naar stichting mijnzorg van het JA foundation geweest om de handdoeken en het beddengoed van #newasco te brengen. We deden dit omdat mijnzorg volledig uit donaties bestond ze krijgen geen subsidies van de overheid. Zelfs een van de verzorgers zei: ik ben beroeps bedelaar geworden. Ze waren daarom er super blij mee en dat maakte ons natuurlijk ook blij. Bij stichting mijnzorg wonen kinderen die op de een of andere manier in aanraking zijn gekomen met aids en hiv: ze zijn wees omdat ouders zijn overleden aan aids/hiv, ze hebben het zelf, ze zijn verstoten of ouders zijn verdwenen. Soms hebben kinderen niets met de ziekte te maken en worden ze toch opgevangen want “waar moeten ze anders naartoe…”, aldus de dame van de verzorging. Dit heeft veel indruk op ons gemaakt.

Terwijl wij daar waren, waren de rest onze expeditie aan het zwemmen met de kinderen van de Anton Resida school. Daarna gingen we snel een paar boodschappen doen en gingen we weer terug naar ons verblijfplaats. We hadden ongeveer 1 uur de tijd om ons even op te frissen en daarna gingen we uit eten.

Zo is deze dag verlopen en we gaan lekker naar bed en morgen is er weer een gloednieuwe warme dag.

Quote van de dag: “Behandel een plant als een kuikentje… En niet als Martin.”

Dagverslag 05-04-2017

Woensdag 5 april:

We werden weer vroeg wakker en we deden voor de eerste keer stil zodat de anderen er geen last van hadden. Daarna hebben we ontbeten en zijn we naar mama Joyce gegaan. Onderweg kwam de bus van de Anton Resida school achter ons rijden. We moeten elke dag over een hele hoge brug om in Commewijne te komen.

Toen we uiteindelijk bij mama Joyce waren hadden we eerst nog een lekker broodje of een donut en daarna konden we het laatste nog doen aan de moestuin. Ondertussen gingen Karen, Gian en Melysha de konijnen halen voor mama Joyce.

Het had geregend en daardoor waren de plantjes naar beneden gezakt dus we moesten de planten hoger zetten en de sloot verder graven. Tijdens het graven zagen we een vogelspin en meerdere kakkerlakken en regenwormen (waar sommige mensen bang voor waren).

Toen hebben we pauze gehouden met zijn allen, en de Lee-Ann van de Anton resida school had haar gitaar mee en de rest van de Anton Resida school ging meezingen, later deden Cerissa en Floor ook nog mee.

Na heel lang wachten kwamen de konijnen en mama Joyce vond de konijnen helemaal geweldig. Toen de konijnen op z’n plek stonden gingen we nog lekkere saoto soep gegeten gemaakt door oma Soemi.

Toen hebben we nog een groepsfoto gemaakt met zijn allen, en afscheid genomen van mama Joyce en de kinderen. We hebben mama Joyce het boek “De Surinaamse Groentetuin” gegeven. Ook hadden we 2 laptops voor haar meegenomen: 1voor algemeen gebruik en 1 notebook die ze kado kan geven aan een van haar kinderen. Zij wordt binnenkort 17 en krijgt deze voor haar verjaardag (SST! Niet verder vertellen!)

Onderweg gingen we met zijn allen zingen, en Bas sliep weer in de bus.

Eenmaal aangekomen gingen Karen, Kim en Nynke naar de stad om spullen te kopen om te brengen op de school in het binnenland te brengen, en zijn ze door Hellen getrakteerd op een portie kip met patat. De rest hebben hun koffers ingepakt voor de reis naar het binnenland. Toen Karen, Nynke en Kim terug in het hotel zijn gekomen hebben we met ons allen pizza gegeten! Het waren hele lekkere pizza’s want de rand waren weer bolletjes met kaas erin. Na het eten van de pizza heeft iedereen wat voor zichzelf gedaan. En nu komen we op het punt dat Bas en Coen op het terras voor het dagverslag aan het maken zijn en een leuk gesprek hadden over kakkerlakken met een man die vroeger kapitein was en nu aan het werk was tussen Guyana en Suriname spullen vervoerde. Zo gaat dat is Suriname.
Quote van de dag: “Als je iets tegen iemand wil zeggen, loop er dan naartoe.. ook naar Martin.”

Dagverslag 06-04-2017

Donderdag 6 april:

Vandaag mochten we wat later opstaan, want we gingen naar het binnenland. We zouden om 9 uur vertrekken wat uiteindelijk kwart over 10 werd.

We moesten 4 uur in de bus en 2 uur in de boot. Toen we gingen rijden gingen we al snel stoppen bij een grote supermarkt waar iedereen eten kon halen voor in het binnenland. We hadden 2 mini-broodjes gekregen van Hellen.

Na een plaspauze waren we al snel bij de boot en gingen we verder varen. We kwamen nog wat vliegende vissen tegen en 2/3 kaaimannen. Tussendoor hadden we nog even laptops afgeven aan meneer olten Alida van basisschool Nieuw-Aurora,
Bas werd nog tegengehouden omdat hij mensen filmde… uiteindelijk aangekomen op de plek (die ons beter beviel dan verwacht) hadden we de koffers etc uit de boot gehaald en kregen we onze kamers te zien.

Daarna kregen we een rondleiding, snel daarna gingen we allemaal zwemmen. EN HIER BEGON HET!!!!!! Isa en Gian zwommen samen en er was stroming naar de plek waar we allemaal zaten, iedereen was er zonder problemen gekomen totdat ze uitgleden over de gladde, grote stenen in het water. Ze werden meegezogen in de stroming en kwamen ze in het gedeelte terecht waar de grote stroming was. Isa was nog het meest rustigst en maakte Gian rustig en ze dreven ze samen uit de stroming naar de stenen en kwamen ze terug. Ze gingen snel naar de andere (waarbij ze net op tijd gered waren voordat ze weer weggezogen werden).

Het was al bijna donker dus we gingen er maar uit kleren aandoen en daarna gingen we avondeten. Daarna hadden waren we allemaal nog even gaan chillen, en toen gingen we slapen.

Joram, Bas, Coen, Karen en de beheerder waren een spelletje aan het spelen en Rasta wilde meedoen. Hij is een beetje gek en bedacht er een liedje bij.

Quote van de dag: ik ga een dikke pannenkoek voor je maken… en voor Martin.

Dagverslag 07-04-2017

Vrijdag 7 april:

We moesten vandaag om 7 uur klaar zijn voor het ontbijt, dus dat betekende vroeg ons bed uit.

Er was brood met knakworst. Daarna namen we de boot richting Goejaba we gingen naar o.s. Goejaba 2, dit is de tweede basisschool. Eerst hebben we daar een voorstelrondje gedaan. We hebben allemaal wat verteld over onze school en toen hebben we heel veel schoolspullen gegeven om mee te knutselen, schrijven en sporten. Nadat we hier hier klaar mee waren gingen we in groepjes naar een klas. We gingen hier les geven, loomen of spelen met de kinderen.

Er is ons een heleboel opgevallen aan de school.
10 dingen die anders zijn aan Surinaamse scholen:
1. de docent zit achter in de klas
2. de kinderen moeten een uniform aan
3. de lokalen hebben geen ramen
4. je spreekt altijd met twee woorden (dus geen ja, maar ja mevrouw)
5. je spreekt de docent aan met meneer of mevrouw
6. ze spreken op school een andere taal dan thuis (Saramaccaans)
7. ze hebben geen digiborden maar krijtborden
8. ze hebben andere leerstof
9. hun schooldagen duren korter vanwege de hitte maar ze beginnen ook eerder
(ze hebben les van 8:00 tot 12:30 of 13:00)

10. er is een groot leeftijdsverschil in de klassen omdat veel kinderen blijven zitten

We hebben heel veel mooie foto’s gemaakt op de school, maar die staan allemaal op de digitale camera’s en die foto’s kunnen we helaas niet inladen vanwege de zwakke WiFi verbinding.

Rond 1 uur gingen we naar de huis en toen hebben we ons omgekleed en gelunched, we hebben rijst met vis gegeten. Toen we klaar waren en onze zwemkleding aan hadden gingen we zwemmen en zonnen op de rotsen. Er varen veel bootjes voorbij in de verte en dan zwaaien we even. Tijdens het zwemmen zijn de rotsen wel vervelend maar voor de rest is het lekker.

Hierna gingen we avondeten en hebben we bami  met kip gegeten. Aan het einde van de avond hebben we eerst met z’n alle gevoetbald

en daarna bij het kampvuur gezeten waar we hebben gezongen en gedanst.

We zijn ook nog een paar kikkers tegen gekomen!

Nu gaan we slapen welterusten!!

Quote van de dag: de mannen in de bootjes waren aan het genieten van het natuurschoon op de rotsen…. en van Karen.

Floor en Gian

Dagverslag 08-04-2017

Zaterdag 8 april:

De reisverslagen van zaterdag en zondag kwamen binnen met enige vertraging, vanwege de kwaliteit van de wifi:

Vandaag hebben we een rondleiding gehad in het dorpje Gujaba. Daar hebben we gezien hoe je een boot kan maken uit een boomstam. Die boom werd eerst uitgehold en daarna van de binnenkant en buitenkant in de fik gezet. Daarna werd hij met hout en spijkers vast gezet zodat het niet terug kan krimpen. Daarna werden twee lange stukken planken tegen de zijkant van de holle boom aan gezet. Ook hebben we hoer een souveniertje voor Inez gekocht. INEZ BEN JE AL BENIEUWD?!

Het dorp heeft veel huizen met hele kleine, lage deurtjes. Dat is omdat ze geloven dat de boze geesten zo niet binnen kunnen komen want boze geesten kunnen niet bukken.

Ook heeft Cerissa cassave geraspt. Van die rasp word cassave brood gemaakt. Dat eten ze daar erg veel. Wij kregen ook een cassavebrood mee voor onderweg.

Toen we weer terug kwamen hadden we vrij. We gingen lekker zwemmen,spelletjes spelen en zonnen. Ook hadden we die middag veel spelletjes gespeeld, onder andere Jungle speed waarbij Ilse en Manon erg fanatiek waren.

In de avond hadden we weer een kampvuur, samen met andere mensen die hier ook overnachten. Dat was erg gezellig! Joram heeft zijn innerlijke talent gevonden: Afrikaans dansen. Ze hebben ook voor ons gezongen en voor ons gedanst.

Quote van de dag: “Niemand zakte door de hangmat, behalve Martin BIJNA”.

Nynke en Manon

Dagverslag 09-04-2017

Zondag 9 april:

Hallo allemaal,
het is vandaag zondag en we besluiten daarom om er ook een rustig dagje van te maken. Het was een regenachtige dag, maar dat was voor een aantal mensen geen probleem.

We gingen in de rivier zwemmen met de stroming mee en de andere gingen in de kantine spelletjes spelen of buiten in de hangmatten liggen!

Later op de dag kregen we een opdracht van Martin en Karen. Ieder moest een filmpje maken wat in de richting kwam van Freek in het wild. Dus ging iedereen een filmpje maken, de een sprong in het water en de ander ging achter iemand aanrennen. We kregen niet te horen wat er nou precies met de filmpjes zou gaan gebeuren.

‘S avonds gingen we met de Surinamers een bonte-avond houden en dat was erg gezellig!

De Surinamers maakte veel muziek en gingen dansen. We gingen het vliegerlied zingen en dansen en we gingen met z’n alle de maccarena dansen. Het was erg leuk!

Tot morgen!

Dagverslag 10-04-2017

Maandag 10 april:

Vandaag vertrokken we vanuit het binnenland terug naar de stad.

Als verrassing kregen we een overnachting in het Eco Resort van onze geweldige coaches. Wat moesten we ook zonder ze!! (Enigszins aangepast door de redactie)

Maar eerst kregen we in de ochtend een heerlijk ontbijt. Hierna na moesten we onze bagage inpakken om vervolgens met de boot richting Nieuw Aurora te varen.  Hier gingen we langs een school waar we eerder deze week de laptops hadden afgegeven. We kregen van hun een mooi bootje gemaakt van hout als aandenken.

Hierna voeren we terug naar de bus, het stond keihard te gieten terwijl wij in de boot zaten, we moesten daarom vuilniszakken dragen..

We reden naar het Eco Resort, wat een enorme luxe is na de afgelopen week. Toen we aankwamen hadden we trek, we zijn naar een pannenkoekenrestaurant geweest, wat super lekker was.

Middags zijn we nog even eten wezen halen voor mee in het vliegtuig en ‘s avonds op de kamer. Hierna zijn we naar de afscheids barbecue gegaan. Hier was meneer Hendrik, mevrouw Sheriena en mevrouw Cyntia en de leerlingen van de Anton Resida. We hebben heerlijk gegeten en heel leuk met elkaar gedanst en gezongen. Het was super gezellig.

Nu is het tijd om de koffers in te pakken voor de grote reis terug naar Nederland, helaas 🙁

Groetjes Sam en Ilse

Dagverslag 11-04-2017

Dinsdag 11 april:

Van Paramaribo naar Amsterdam met vlucht KL714.
Vertrek om 20:55 uur.

Dagverslag 12-04-2017

Woensdag 12 april:

Aankomst in Amsterdam rond 10:45 uur.

Dat werd de donderdag 13 april:

Vanochtend zijn we, na een vertraging van 24 uur, weer veilig aangekomen in Nederland. Wat hebben we een topweek gehad met dit prachtige team (en Martin).
En nu lekker slapen. Doei!

Galerij

Reacties

Debby Gijsbertsen

Beste leerlingen en collega’s,

Ik wens jullie een onvergetelijke reis en een fantastische ervaring.
Maak er wat moois van samen en geniet!!

Groetjes Debby Gijsbertsen

Geplaatst op: 30 maart 2017 om 16:41
Bob Hofman

Wat fijn om te zien en lezen dat jullie zo genieten en ‘van betekenis voor anderen zijn’. Het is juist die wederkerigheid die het leren in Expeditieonderwijs zo waarde(n)vol maakt. Veel plezier, geniet van elke dag en een brasa voor de coaches Karen en Martin 🙂

Geplaatst op: 2 april 2017 om 15:33
Henk Bokkers

Mooi om jullie te volgen. Volgens mij genieten jullie volop. Leuk! Blijf genieten van deze bijzondere cultuur!
Hartelijke groet.
Henk Bokkers

Geplaatst op: 2 april 2017 om 18:20
Marjelle

Toffe shirts hebben jullie team Suriname ! Het is een tropische verrassing om te lezen wat jullie meemaken. Van temperatuur, cocosnoot, danspasjes, hangmatjes en dolfijnen. Zelfs een schep kopen is een belevenis. Ik wens jullie nog mooie en verrassende dagen toe en heel veel succes met het aanleggen van de moestuin.

Geplaatst op: 3 april 2017 om 14:59
Anita, Adriaan, Damon en Lorainne

Lieve Isa, teamgenoten en Karin en Martin,
We genieten van jullie gezellige geschreven dagverslagen. Wat een lol hebben jullie daar (goeie dansmoves ook in de video’s!). Vanaf vandaag trekken jullie de binnenlanden in, spannend! Passen jullie op voor wilde jachtluipaarden, piranhas en apen? We zijn benieuwd naar jullie volgende verhaal!

Veel groetjes,
Anita, Adriaan, Damon en Lorainne van Liere

Geplaatst op: 6 april 2017 om 20:45
Sonja, Ron en Mathijs van de Veen

Lieve Kim en allemaal. Wat zij jullie goed bezig. Jullie maken zoveel mensen blij. Wat een lol hebben jullie samen het straalt er van af. Ga zo door we zijn trots op jullie. Liefs en groetjes Sonja, Ron en Mathijs van de Veen.

Geplaatst op: 7 april 2017 om 20:39
Monique Poort

Wat een leuke verhalen en wat een mooie foto’s. Dit is voor ons ook erg fijn en leuk om zien dat jullie daar zo goed je best doen en het zo fijn hebben geniet ze en mijn bewondering voor jullie lieve begelijders petje af

Geplaatst op: 7 april 2017 om 22:05
Manon Huijssoon

Wat een mooi verslag met mooie foto’s! “Behandel een plant als een kuikentje… En niet als Martin” hahaha….
Veel succes met jullie werkzaamheden de komende dagen. Pas goed op elkaar, wees lief voor mijn collega’s 😉 en tot gauw. Liefs Manon Huijssoon

Geplaatst op: 8 april 2017 om 11:19
Petra

Lieve Joram en teamgenoten van expeditie Suriname! Elke dag kijken wij weer uit naar jullie avonturen en wat zijn jullie goed bezig. Trots mogen jullie zijn en deze ervaring blijft jullie altijd bij. Geniet de komende dagen nog en voor straks een veilige reis terug.
Lieve groetjes Eddy, Petra, Lucas en Ruben

Geplaatst op: 8 april 2017 om 16:24
Harry

We kijken iedere dag met veel plezier. Ga zo door en maak er nog een paar mooie laatste dagen van.

Geplaatst op: 9 april 2017 om 10:50
danielle

Erg leuk om elke dag foto’s te zien en de verslagen te kunnen lezen! Nog een paar fijne dagen daar en geniet ervan!
Danielle

Geplaatst op: 9 april 2017 om 19:42

Reageer


Naam Email