Expeditie Zuid-Amerika 2014-15 – Reisverslag

Dagverslag 21-04-2015

Vandaag was de dag dat onze reis zou gaan starten! Vroeg in de ochtend verzamelden we op Schiphol. Al snel kwam het moment dat we afscheid moesten nemen van onze ouders. We gingen op de foto, gaven knuffels en kregen armbandjes van Modesto. Deze armbandjes stonden voor een groepsverband.
Na het afscheid van onze ouders, gingen we door de paspoortcontrole. De reis was nu echt begonnen! Nadat wij door de paspoortcontrole heen waren, kregen wij van Ineke een toi-toi-toi-tje. Een figuurtje met een spelletje aan de ene kant en een tekst aan de andere kant. Toen kregen we wat tijd voor onszelf. Siamang ging ook met de groep mee. Siamang is een aap uit Maleisië. Robbin en Ineke hebben deze aap meegenomen uit Japan, om te laten zien wat wij doen met expeditie. Wij schrijven hier dan een verslag over vanuit het perspectief van de aap. Dit doen zij ook. In Maleisië is een koe uit Nederland.
Wanneer we het boarden achter de rug hadden, stapten wij het vliegtuig in. Om de zoveel tijd kregen wij allemaal lekker eten, en we hadden nog een bijkomend voordeel! Een tante van een expeditieleerling was mee aan boord als stewardess. Zij heeft ons heel goed begeleid tijdens de reis van 13 uur!
Om 2 uur (Nederlandse tijd, volgende dag) ‘s nachts kwamen wij aan voor ons gevoel. Het was daar toen 18.10 ‘s avonds. Vanuit het vliegtuig zagen wij ook de prachtige zonsondergang. Toen we waren geland en alle koffers hadden gepakt, gingen we met 2 busjes naar het hostel. Hier zouden we voor 1 nacht slapen en de volgende dag doorvliegen naar Cusco.

Siamang

Today, expedition South-America goes to Peru! Of course, I travel with them. Luuk carries me around this whole journey in his backpack. The time flew past by very soon in the airplane. At the airport in Lima, we were picked up in a little van. Every suitcase was squeezed, so I had to go back in the backpack. In the hostel, I saw all the rooms and I enjoyed my time there. I look forward to day 2!
Charlotte & Lieke

ExpZA_21-04-2015_001

ExpZA_21-04-2015_002

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dagverslag 22-04-2015

Vandaag moesten we al om 4.45 uur ons bed uit! Om half 6 gingen we gezamenlijk ontbijten. 7 van de leerlingen waren te laat, dus mochten de vroege vogels een ‘straf’ bedenken voor de laatkomers. We waren er al snel uit! Zij mochten de koffers gaan sjouwen.
Om 6 uur stonden wij allemaal te wachten op de twee busjes die ons naar het vliegveld zouden brengen. Echter, om half 7 waren zij er nog steeds niet! Bij de coaches ontstond paniek en er werd al ander vervoer geregeld. De enige oplossing was om vervoerd te worden met 7 taxi’s, 4 voor de leerlingen en 3 voor de koffers. Net op het moment dat alle taxi’s besteld waren, kwamen onze buschauffeurs keurig netjes om kwart voor 7 aanrijden. De smoes: Ze moesten nog even eten en ze kwamen uit een andere regio!
Uiteindelijk aangekomen op Lima airport, konden we meteen inchecken en liep alles gesmeerd. Margreth en Modesto hadden zich inmiddels ook bij de groep gevoegd, wat af en toe wel handig was, aangezien zij Spaans spreken. Net als bij de busjes, kwam ook ons vliegtuig 40 minuten later aanzetten! En toen wij dachten dat we eindelijk de lucht in konden, bleken er nog 10 vliegtuigen voor ons te moeten opstijgen. De vlucht zelf had niks op aan te merken en we hebben genoten van het mooie uitzicht.
Na aangekomen te zijn op Cusco, werden wij welkom geheten door de kinderen van het kinderdagverblijf in Wawacha. Dit was een ander project van onze stichting. In superschattige, gele jurkjes voerden zij een liedje voor ons op. We hebben genoten van dit prachtige optreden. Toch moesten wij hierna gewoon weer de busjes in, die overigens op tijd waren.
Bij ons hostel aangekomen, kwam de volgende shock. We moesten namelijk met al onze koffers een enorm steile en lange trap oplopen. Uitgeput aangekomen bij het hostel, kreeg iedereen de sleutel van de kamer en kregen we tijd om ons op te frissen.
Om half 2 was iedereen opgefrist en klaar voor een kleine roadtrip door Cusco. Dit was een hele beleving. Overal zag je lama’s, bergen en verkopers. We hebben genoten van al het moois, vooral op de Plaza de Armas. Omdat sommige leerlingen hoofdpijn kregen van de hoogteziekte en/of trek, besloten wij om wat te gaan eten. Dit deden wij in een heerlijk Italiaans restaurantje. Na al het smullen, zij we teruggegaan naar het hostel en zijn we begonnen aan het reisverslag. Nu nog boodschappen doen en uitkijken naar morgen, wanneer we de kinderen op de basisschool gaan ontmoeten! We houden jullie op de hoogte.

Siamang

Today, was a hectic day. It started with the stress around the late-coming taxidrivers and the delaying of our flight. After all, we came by our hostel. When the students and I, had time to clear up, we went to the city Cusco. What a beautiful city! I loved the waterfall and especially the Plaza de Armas. On the picture you see me chilling in a tree. This tree is one of the trees in our gorgeous garden.
Charlotte & Lieke

ExpZA_22-04-2015_001

ExpZA_22-04-2015_002

ExpZA_22-04-2015_003

ExpZA_22-04-2015_004

ExpZA_22-04-2015_005

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dagverslag 23-04-2015

Het moment dat we wakker werden, hadden we allemaal bonzende hoofdpijn. Dit kwam door het hoogteverschil. Peru ligt wel op 3000 meter hoogte. Nadat iedereen een paracetamol op had ging het aanzienlijk beter.

Om 8 uur gingen we ontbijten en het ontbijt was fantastisch. We werden geserveerd met muesli met fruit, spiegelei/roerei en twee broodjes met jam. Zodra iedereen klaar was met ontbijten gingen nog even met z’n allen chillen in onze kamer, sommige gingen nog een ommetje maken en voorbereiden.

11 uur gingen we voor het eerst kennis maken met de school, maar de vraag is: ‘hoe komen we daar?’ Met de lokale bus. En natuurlijk zat de bus helemaal vol en was er geen andere optie dan staan. Eenmaal klaar met rijden stapten we uit en moesten nog een heel eind omhoog lopen. En gelukkig boven aangekomen was daar de school.

We werden geweldig ontvangen. Er werd confetti op ons gegooid en de kinderen zongen prachtige liedjes voor ons. Zelf zongen wij het hoofd-schouders-knie-en-teen-lied. Toen we klaar waren met zingen gingen de kinderen naar binnen. Op hun weg naar binnen gaven ze ons nog een high-five. Het moment dat alle kinderen binnen waren, gingen wij elke klas af om gedag te zeggen. Dit gebeurde met knuffels en liedjes.

De kinderen waren erg enthousiast en sommigen bleven zelfs nog om te spelen en om te kijken hoe wij aan het werk gingen. We zijn verdeeld in drie groepen; groep de muur; groep de speeltuin en groep activiteiten. Groep de muur verzorgd de muren op het plein. Groep de speeltuin zorgt dat de speeltuin er goed uit komt te zien. En groep activiteiten plant koningsdag, het circus en andere activiteiten in. We hebben een plan uitgestippeld en kijken ernaar uit om te gaan werken!

Met een voldaan gevoel zijn we naar ons hostal gegaan. savonds met elkaar gegeten en allemaal weer lekker optijd in bed. Morgen gaan we echt de handen uit mouwen steken.

Siamang

When I woke up I had a very heavy headache. I think it’s because of the hight. I had delicious breakfast and after the breakfast we went to the school. The moment we arrived at the school, they were really happy to see us. We worked very hard to make a plan to restore the playing ground. I’m very excited to work at this project.

Tomas & Jimmy

 

ExpZA_23-04-2015_001

ExpZA_23-04-2015_002

ExpZA_23-04-2015_003

ExpZA_23-04-2015_004

ExpZA_23-04-2015_005

ExpZA_23-04-2015_006

Dagverslag 24-04-2015

We begonnen de dag met weer een gezellige en lekkere maaltijd. Nadat we allemaal hadden gegeten en ons hadden aangekleed stonden we om 8.30 klaar om naar de bus te gaan. We vertrokken naar de bushalte en we pakten weer de bus naar de school. Vandaag konden we dan eindelijk aan de slag aan de school.
Eenmaal aangekomen op de school zetten we onze spullen weg en gingen aan de slag. Het speelplein moest grondig worden aangepakt. Eerst moest de aarde voor de tuin worden verplaatst, ook moest alle rommel worden weggehaald. De speeltoestellen moesten worden geschuurd omdat we die dan later weer kunnen verven. Aan de andere kant van het speelplein werden de muren wit geschilderd want dan kunnen we later nog de tekeningen er overheen schilderen.

Het was erg zwaar maar met zijn allen konden we veel werk verzetten en was aan het eind van de ochtend al heel veel gedaan. Alle expeditieleden hielpen elkaar en hadden er erg veel zin in. Nadat we klaar waren hadden we even pauze zodat we weer op krachten konden komen en even wat konden eten en drinken. Tijdens de pauze was er ook nog ruimte om met de kinderen touwtje te springen.

Na de pauze gingen we met de oudste leerlingen leuke spellen doen om elkaar wat beter te leren kennen. De leerlingen werden verdeeld in 4 groepen. De vier groepen werden verdeeld over verschillende activiteiten: voetballen, touwtje springen, lakens schilderen en parachuteren. De groepen werden om de 20 minuten door gewisseld naar de volgende activiteit. Na twee keer door wisselen hadden we weer een pauze. Toen we de pauze hadden gehad gingen we weer verder. Alle kinderen hadden het erg naar hun zin bij elke activiteit.
Nadat de activiteiten waren afgelopen ruimden we onze spullen op en hadden we een korte evaluatie om te kijken wat er goed was gegaan en wat niet. Het was erg goed verlopen maar de coördinatie verliep niet zo goed. Op een gegeven moment was het even een chaos omdat de groepjes niet goed waren door gedraaid en daarvoor hebben we voor de volgende keer een goed kleurensysteem. We hebben hard gewerkt en we waren vies en bezweet en sommigen waren verbrand.Na de evaluatie gingen we nog even verder met het opknappen en schilderen.

Er gingen 4 kinderen met Modesto mee naar de markt om inkopen te doen voor het eten van vanavond. Er gingen ook 2 leerlingen aan de slag voor de eerste repetities van het circus en de rest van de groep ging nog aan de slag met het klussen.

siamang

Today I woke up and had a tastefull breakfast. When I was done I was getting ready to go to the school again. When I was in the bus to the school there was a real live monkey, it was really fun with him. When I was at the school I really worked hard to get everything clean. After that was done for today I had some games with the children of the school, it was really fun. When that was done I did go to the market to get ingridiënts. When we were home I was cooking and after that I eat it and it was delicious. I can´t wait to tomorow.

Marijn & Erik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagverslag 25-04-2015

Hallo hier Julia en Ilse met het reisverslag van dag 5.

We begonnen de dag heel vroeg we stonden met z’n alle op om 6 uur. zodat we op tijd klaar zouden zijn voor het verstrek naar de school. Vanochtend was Luuk ziek geworden en Ineke voelde zich al niet helemaal lekker. De hele groep ging om ha;f 8 weg lopen naar de bus. onderweg kwamen we allemaal scholen tegen en niet kleine groep van de scholen maar wel echt iets van 200 leerlingen. ze waren op weg naar 1 van de grootste scholen van de stad waar ze een competitie hadden tegen alle andere scholen van de stad.

We kwamen op de school aan, daar begon een groep met de laatste speeltoestellen te schuren en later te verven, ook begon een groep aan de tekeningen maken op de muren die vrijdag zijn geschilderd. Na dat de tekeningen op de muren waren gezet begonnen we met inkleuren, ook was de groep in de speeltuin begonnen met het schilderen van de speeltoestellen.

Rond een uurtje of half 12 werden we allemaal geroepen om te komen eten.

We kregen rijst met aardappels, wortel en doperwten.

Iedereen vond het eten dat we kregen heel erg lekker.

Om half 1 kwamen alle kinderen vanaf de leeftijd 8 tot 12 om met ons een circusact voor te bereiden. De kinderen werden verdeeld in 5 groepen waar later nog een groep bij kwam die ging dansen. Alle kinderen waren heel erg enthousiast over alle dingen die ze mochten doen, het was wel erg lastig om met ze te communiceren maar met veel uitbeelden, voor doen en met behulp van leskaarten zijn we er toch gekomen! Als avond eten krijgen we vers gebakken friet die we zelf gemaakt hebben, daarbij krijgen we kip die 4 kinderen uit de groep hebben gekocht op de markt.

Siamang

Today I had to get up very early because we were leaving all to the school very early. What I encountered along the way : running girls in all the same dress there were nearly 200. When I stood with everyone waiting at the bus we were almost completely upside walked through a large group of boys. When I came to the school once it blew very hard I blew away . All children continued with odd jobs while I watched how they did that . On the way home , I saw still very nice things and we have taken a different path than we did normal. I’m already looking forward to tomorrow, tomorrow we have a rest day.

Dagverslag 26-04-2015

Vandaag begonnen we weer met zoals gewoonlijk het ontbijt, aankleden en een potje weerwolven. Het is zondag, dat betekent een rustdag. Eerst was het plan om vroeg op te staan om de zonsopgang te kunnen bewonderen en daarna naar de kerk te gaan, maar aangezien we twee zieken hadden en iedereen was zwakjes door de hoogte hadden we uiteindelijk met de groep besloten om rustig aan te doen.

We gingen overleggen met Ineke en Liesbeth wat de mogelijkheden waren, en uiteindelijk zijn we op de beslissing gekomen om met de twaalf expeditieleerlingen de stad Cuzco in te gaan zonder de coaches. Er waren wel een paar voorwaarden: we mochten niet verder dan de uitgestippelde lijnen op de kaarten die we hadden gekregen, zo mochten we ook niet in kleinere groepjes dan vier rondlopen. Zo ging iedereen om 11 uur de deur uit.

Eerst was het plan om geld te pinnen, maar we zijn er nu wel achter gekomen dat dat toch nog een aardige klus is. Sowieso is het geld pinnen niet heel erg makkelijk om te doen, maar op zondag is het al helemaal een hel. We hebben ongeveer tien ATM’s geprobeerd en bij allemaal was het niet gelukt.

Iedereen liep meteen in een rechte lijn naar de Starbucks om even lekker wakker te worden. Hierna gingen we opsplitsen in drie groepen van vier. Iedereen ging souvenirs kopen en genieten van het lekkere weer en de prachtige stad. We hadden afgesproken om om twee uur bij het plein Plaza der Armas, het grootste en mooiste plein in Cuzco. Iedereen merkte al snel dat bijna ieder winkeltje/kraampje hetzelfde verkocht en het daarom heel makkelijk was om af te dingen.

Uiteindelijk kwam iedereen om een een of andere magische reden bij hetzelfde winkeltje uit. Hier kreeg iedereen twee houten spelden. De panfluit staat symbool voor geluk en de gitaar voor harmonie. Bij het winkeltje kon je kiezen uit heel veel verschillende souvenirs van goede kwaliteit die ook nog eens goed geprijsd waren. Nadat iedereen leuke spulletjes voor thuis had gekocht gingen we een tentje zoeken om te eten. Dit was nog een hele klus. We hadden 100 sol gekregen om uit te geven voor de lunch en elk gerechtje dat we zagen was minimaal boven de 10 sol. Op een gegeven moment waren we helemaal hopeloos aan het zoeken dus we kwamen op het idee om het aan de politie te vragen. Het was niet lastig om hen te vinden want om elke hoek staat er bijna wel een politievrouw. Het is best opmerkelijk dat het alleen vrouwen zijn die alles regelen in het verkeer. De drie politievrouwen hadden ons zonder dat ze ons begrepen de goede kant opgestuurd en vonden we uiteindelijk een cafetaria waar nog aardig goedkope gerechten waren.

Nadat iedereen uitgegeten was kwamen we op het idee om te gaan relaxen op het plein waar we hadden afgesproken. We hadden een goed plekje in de zon uitgekozen en hebben hier ruim twee uur gezeten. Er waren héél erg veel zwerfhonden die naar je toe komen voor aandacht, ook was het super leuk om gewoon naar mensen te kijken. Nadat Lieke en Rick naar de wc zijn gegaan in de KFC hadden ze opgemerkt dat er ook een McDonald’s was. Je ziet heel erg goed dat er in Zuid-Amerika heel veel Amerikaanse invloeden zijn: Starbucks, KFC, McDonald’s. Een paar mensen zijn uiteindelijk ook nog even naar de McDonald’s gegaan om nog even een snack te halen.

Nadat iedereen weer terug was op het plein kwam er een zwerfhond bij ons zitten, die ons de volgende twee uur die we daar hebben gezeten niet meer verliet. Rond vier uur gingen we naar het hostel lopen en tot onze verbazing liep de hond rustig met ons mee. Hij is helemaal vanuit de stad mee gelopen tot onze deur, tot we hem moesten verlaten.

We hadden best wel honger en zijn rond zeven uur naar een klein restaurantje gegaan. Dit was een typisch Peruaans restaurantje wat heel erg krap op elkaar zat. We hadden ervoor gezorgd dat we uit een menu konden kiezen voor vijftien sol. Het duurde enorm lang en na lang wachten hadden we de eerste voorgerechten voor onze neus staan. Het hoofdgerecht duurde net zoals het voorgerecht héél erg lang. Het smaakte bij de meeste niet zoals zij het hadden gehoopt en nadat bijna iedereen uitgegeten was waren we tot de beslissing gekomen dat we het nagerecht zouden skippen. Nadat iedereen geen trek meer had zijn we naar huis gelopen en was deze leuke rustige dag voorbij.

Anne-Renske en Robbin

Siamang:
Today was a chillaxed day. First we had breakfast and after that we played a game together. Of course I won. When everyone was finished we went to the city to buy some souvenirs. We went to the starbucks to get some nice coffee and after that we split up in groups. We bought some souvenirs for everyone in Holland and I was really scared of the big llama’s. I enjoyed watching all those people with their happy clothes and the view was incredible. Suddenly there was a really big dog and I peed in my pants. The dog followed us home but we had to let him go. We ate really nice and it was a good day.

ExpZA_26-04-2015_001

ExpZA_26-04-2015_002

ExpZA_26-04-2015_003

ExpZA_26-04-2015_004

Dagverslag 27-04-2015

Hier Rick en Luuk wij vertellen het verslag van Koningsdag.

Om 9 uur gingen we richting de school. Een paar van ons voelde zich gisteren niet lekker en gingen met de taxi naar de school toe. Erik en Liesbeth gingen boodschappen doen. De rest ging met de bus, waar we het Wilhelmus gingen zingen. De taxi van Rick, Ineke, Jimmy en Anne-Renske had problemen. Hij reed totaal de verkeerde kant op, waardoor ze een halfuur later dan normaal aankwamen. Hierdoor hadden ze wel op een goedkope manier bijna heel Cuzco gezien. Nadat we eindelijk allemaal op de school waren aangekomen gingen we gelijk aan de slag met het schilderen van de muur en de speeltuin. We deden een tweede laag over de speeltoestellen en maakte het logo en de dieren grotendeels af. Net voor het eten wilde vele kinderen zelfs meehelpen met ons om hun muur af te maken. Er waren ook een aantal ouders aan het helpen, wij dachten in eerst instantie dat dit vrijwillig was, maar het zat anders. Ouders zijn verplicht om allemaal een steentje bij te dragen. Doen ze dat niet dan krijgen ze een boete van 30 sol (ongeveer 10 euro). De meesten kunnen dit geld niet missen, dus steken de handen uit de mouwen.

Na het middageten gingen we de koningsspelen voorbereiden. Elke 2 expeditieleerlingen hadden een eigen groep van ongeveer 20 kinderen tussen de leeftijd van 3 tot 7 jaar. De kinderen kregen op hun hand een kleur waarmee ze te herkennen waren zodat ze niet naar andere groepen konden gaan. Met deze kinderen deden we de volgende spellen: (ontbijt) koekhappen, spijkerpoepen, knutselen, kegelen, schminken + pauze en ballonnenrace. Voor dat we hiermee begonnen gingen we alles klaarzetten zoals: De schommel verplaatsen om er vervolgens ontbijtkoek aan op te hangen met behulp van touw, ballonnen opblazen voor de ballonnenrace, flesjes water vullen voor het kegelen en het drinken en schmink klaarzetten voorbij de pauze en deden we natuurlijk onze oranje shirts en/of broek aan.

Elk spelletje duurde ongeveer 15 minuten, nadat de tijd voorbij was werd de bel geluid. Alle kinderen van de school vonden het leuk en deden goed mee, zelfs de leraren. Een van de leraren deed zelfs mee met spijkerpoepen. Ook hadden alle kinderen hun wangen met Nederlandse vlaggetjes versiert. En riepen ze vaak ‘Holanda, Holanda’. Aan het einde van de dag waren we van plan om te gaan afsluiten en gaven we de kinderen onze spullen die we hadden verzameld in Nederland, zoals sokken, shirts en petjes. (bedankt sponsors) en gingen we met ze op de foto.

Nadat we klaarwaren met het opruimen ging bijna iedereen met de bus naar het hostel. Een paar gingen nog wat boodschappen doen. Wanneer die terug waren gingen alvast  een paar kinderen bezig met het bedenken van de Engelse les voor morgen. Hierna gingen we eten bij een restaurant dichtbij het Plaza des Armes. Een paar gingen erheen met de taxi omdat ze zich niet lekker voelde. Daar aangekomen at bijna iedereen ¼ kip die 45 minuten was gebraden op de ouderwetse manier. Verwarmd met hout in een stenen oven. Ook heeft bijna iedereen een zwarte maissap geproefd, de chicha morada.

Siamang:
It  was nice to see all of these dutch games and see al the peruvian children try to play it. But after the children go eating in a restaurant, the cleaner came into the room and placed my in a very strange position. After that I eated a very good piece of chicken with the kids.

Dagverslag 28-04-2015

Vannacht om 12 uur sprongen Tomas, Anne, Robbin, Marijn en Rick enthousiast op Luuk om hem te feliciteren. We gingen laat slapen en  de volgende ochtend moesten we heel vroeg op, iedereen is/was moe.

Om half 9 vertrokken we naar de school. Eenmaal aangekomen begonnen we met het schilderen van de muren, en 2 leerlingen begonnen met harken van het zand in de speeltuin. We zijn heel ver gekomen met alles vandaag.

Een deel van de groep heeft Engelse les gegeven aan 3 klassen. Terwijl dat gebeurde ging de rest door met het werk dat af moest. Om 12 uur kregen we heel erg lekker eten, en nadat onze buikjes gevuld waren gingen we het circus voorbereiden met de jongere kinderen. De kinderen vonden het heel leuk en gezellig om lekker buiten bezig te zijn.

Voordat het circus begon vierden we met heel de school zijn verjaardag. We hebben gezongen en onverwachts kreeg Luuk een taart in zijn gezicht geduwd. Het was erg gezellig en we hebben erg hard gelachen. Na het circus aten we het deel van de taart dat niet aan Luuks gezicht was vastgeplakt.

Op onze weg terug naar huis kwamen we lang Korikancha, dit is een oude tempel van de Inca’s.  We wilden een foto maken op het gras maken, maar helaas was dit verboden.

In het hostel kregen we nog een keer taart en hebben we nog een keer gezongen voor Luuk. We hadden door de hele eetzaal slingers en ballonnen gehangen.

Siamang
We went at half past 9 to the school. We painted and spread the ground around the playing ground. A part of our group gave English lessons to the children. Before the rehearsals of the circus started we celebrated Luuk his birthday. When we went home we past Korikancha, this is an ancient temple of the Inca’s. As soon as we arrived at the Hostal, we gave Luuk presents and we had a fun time!

Dagverslag 29-04-2015

Vandaag hadden we de excursie. We moesten om 7:00 aan het ontbijt zitten zodat we op tijd klaar zouden zijn voor het busje van de excursie. We vertrokken om 8:00 vanaf het hostel. Met passen en meten pasten we gelukkig allemaal in het busje.

De eerste stop was bij een soort toeristen openluchtmuseum.Wanneer we binnen kwamen zagen we drie Alpaca’s die gebruikt werden voor wol en cavia’s die gegeten worden door de mensen. De vacht van de Alpaca’s werd eerst gewassen met naturelle shampoo. Daarna  gebruiken ze de wol om te kunnen spinnen met een speciale tol zodat er een soort touw ontstaat. Nadat de wol was gespind gingen de wol in een theepot om er zo kleur aan toe te kunnen toevoegen dat deden ze met naturelle kleurstoffen zoals bloemen,bladeren en kruiden.De wol was na het koken mooi gekleurd en zo had je verschillende kleuren draden om een kleed mee te weven. De draden werden om stokken gebonden om te weven en uit eindelijk kleden en doeken van te maken. Alles werd met de hand gedaan en werd gemaakt van natuurlijke spullen.

We hadden alles gezien en stapten weer de bus in naar de volgende stop. De volgende stop was sacred valley. Dat is een heilige vallei van de inca’s. Dat was heel interessant, en volgens vele mensen krijg je veel energie van die plek. Modesto, Luuk en Charlotte vonden het leuk om het ook even van dichtbij te kijken en zijn naar beneden gelopen. Nadat ze terug waren zaten ze vol met verhalen. En dan weer door naar de volgende stop.

En ja hoor eindelijk eten! We gingen bij een lopend buffet eten en dat was heel erg lekker met kip,vis,pasta en vlees. Hier kon je ook nog even naar de toilet en daarna weer snel door.

De laatste stop was Ollantaytambo dit zijn oude tempels van de inca’s. Nu zijn het alleen nog maar ruïnes die zijn gesloopt door de Spanjaarden. We mochten de tempels ook beklimmen en van het uitzicht genieten. Ook deze plek heeft veel energie. Tegenover de ruïnes stond een berg met daarin een hoofd van een inca. En na een lange dag weer lekker naar het hostel. Met een terug reis van 2 uur. Het was een lange dag geweest en iedereen was erg moe het duurde dan ook wel van 8:00 tot 19:00.

In het hostel aangekomen aten we nog even een broodje en dan was de dag alweer klaar voor deze dag.

Siamang:
Today we had to wake up early because we were about to take a trip thru Cusco. We started with an toerist museum. I saw three alpaca’s an a lot of guinea pigs. The woman showed us how to make a lot of different things with alpaca wool. When we were done we went to sacred valley there is a lot of energie en we had a break. After the break we gets something to eat. At last we went to Ollantaytambo this is an old ruin of the inca’s and we climb all to the top. I had a really fun day and i have learned a lot.

Marijn & Jimmy

ExpZA_29-04-2015_001

ExpZA_29-04-2015_002

ExpZA_29-04-2015_003

ExpZA_29-04-2015_004

ExpZA_29-04-2015_005

Dagverslag 30-04-2015

Vandaag was de laatste dag dat we naar de school zouden gaan. We stonden allemaal vroeg op zodat we het overtollige werk nog af konden maken. Nadat we de bus hadden genomen naar de school gingen we meteen aan het werk. We hadden nog een paar muren te gaan om te schilderen en we zouden dus erg hard door moeten werken.

Na een paar uur werken, waren bijna alle muren klaar. Alleen de muur met de logo’s moest nog gedaan worden. Daarna was het tijd om te lunchen en de repeteren voor het circus. Iedereen zette nog even de laatste puntjes op de i en toen begon de generale repetitie. Deze ging al erg goed en we kregen tips en tops. Toen was het tijd om iedereen te verzamelen en de echte te doen. 1 voor 1 gingen we onze act doen, dat ging heel erg goed en iedereen kreeg een luid applaus. Nadat alle acts waren gingen Margareth en Modesto nog een woordje houden over hoe de week was verlopen. Nadat dat klaar was ging de directrice Jessica nog een woordje houden, op een gegeven moment vroeg ze ons allemaal naar voren waarna we 1 voor 1 naar voren moesten stappen en een buiging maken waarna iedereen ging klappen. We kregen van de kinderen en de juffen allemaal lieve geknutselde kadootjes. De kinderen kwamen nog langs lopen voor knuffels, kusjes en high-fives.Na het uitdelen van de kadootjes was het onze beurt om nog wat ijsjes uit te delen. Ze hebben er zo te zien erg van genoten. Nadat op een gegeven moment iedereen weg was gingen we de laatste dingen opruimen en klaar maken. We kregen de uitnodiging van de docenten en directie om te blijven eten. Hier zeiden wij natuurlijk geen nee tegen. Het was net een feestmaal, we kregen kip met spaghetti en een aardappel, als drinken konden we kiezen uit inka cola en coca cola. Als toetje kregen we een halve perzik. Nadat we lekker hadden gegeten namen we afscheid en gingen we op weg naar ons hostel. Eenmaal in ons hostel maakte we ons klaar om naar een theater te gaan om daar naar salsa muziek te luisteren. Degene die mee gingen waren de meiden, de coaches ,rick & de juffen van de school! We hadden een enorm gezellige avond, en de meiden hebben samen met modesto nog gedanst op het podium. Morgen ons laatste dagje, dus wij gaan slapen. Slaaplekker iedereen en tot morgen!

Siamang:

I started the day with a healty breakfast. When I was done with that, I did go to the school for the last time. When I was there I worked realy hard to get everything done. At the end of the morning everything was done and I was getting ready for the circus. When the acts begon the audiance were very exciting. When all the acts were done the audiance gived a big aplause. As a surprise they gived us little things for a thanks. After the circus and the surprise we cleand everything up and we were getting ready for a another suprise: a meal. The meal was realy nice and very tastefull. After the meal we did go to home. When we were home we were getting ready for a salsa theater.

 

ExpZA_30-04-2015_005.jpg

ExpZA_30-04-2015_006.jpg

Dagverslag 01-05-2015

Vandaag begonnen we aan onze laatste dag hier in Cusco.

Na het ontbijt gingen we met z´n alle naar de school toe om vanaf daar naar een paar families te gaan van de leerlingen. We moesten vervolgens een hele lange wandeling maken langs het ravijn, onderweg kwamen we een skelet tegen van een hond, na 40 min wandelen kwamen we aan bij een huisje. Daar werden we hartelijk ontvangen met suikerriet als ¨middag eten¨ kregen we mais met kaas, later mochten we nog proeven van de aardappelen. Uiteindelijk hadden we besloten om niet naar de andere families te gaan omdat we ook nog graag de stad in wouden.

Dus we besloten om een kijkje in het huis te nemen van de familie. We kregen de vrouwen ¨kamer¨ te zien waar 6 mensen sliepen + een dode kip die aan het plafon hing. We kregen ook de keuken te zien waar de cavia’s gewoon lekker rond liepen, die s´avonds voor het avond eten worden gebruikt. Ook liepen er 30 schapen rond in een ruimte van ongeveer 5 bij 5.

Na een lang wandeling terug gingen we uiteindelijk met z´n alle naar de stad om nog leuke dingen te kopen. We hebben gezellig gegeten met z´n alle bij de Mac Donalds. Toen we daar klaar waren hadden we ons opgesplitst in 2 groepen van 6. We hadden besloten om voor de coaches allemaal een cadeautje te kopen.

Toen we om 5 uur terug kwamen ging iedereen z´n koffer inpakken en gingen we daarna lekker uit eten met de groep. Hier gaven we de cadeautjes die we hadden gekocht.

Dit was een hele leuke afsluiting van onze FANTASTISCHE reis.

Siamang:
We start the day with a walk to the parents of the children from the school. There house was small and in a sleapingroom was a dead chinken hanging on the cielling and in the kitchen where quinee pigs walking on the floor. After that we where going into the city buying stuf for at home. That was the end of my journey to Peru with these boys and girls.

Groetjes Ilse en Luuk

ExpZA_01-05-2015_001

ExpZA_01-05-2015_002

ExpZA_01-05-2015_003

ExpZA_01-05-2015_004

ExpZA_01-05-2015_005

ExpZA_01-05-2015_006

ExpZA_01-05-2015_007

ExpZA_01-05-2015_008

ExpZA_01-05-2015_009

ExpZA_01-05-2015_010

ExpZA_01-05-2015_011

Dagverslag 02-05-2015

Slotverslag door Liesbeth en Ineke

Buenos Dias amigo’s

De laatste lange dag is aangebroken, vroeg uit de veren, klaar voor vertrek.  Taxi’s waren voor de verandering een keer op tijd. Alle koffers de trap af en gaaaaaan. Bij reizen hoort wachten, heel veel wachten. Dat hebben we deze dag daarom ook veel gedaan. Modesto en Margreth waren ook weer vroeg uit de veren om ons uit te zwaaien. Vlucht van Cusco naar Lima verliep vlekkeloos. Om de tijd te doden in Lima waren er drie opties: 1) Koffers in lockers op het vliegveld(erg duur) en met taxi’s naar het strand; 2) koffers in een hotelkamer (goedkoop) en dan naar het strand met taxi’s die de hele dag bij ons zouden blijven of 3) 9 uur op het vliegveld blijven.  Wat schetst onze verbazing: de meerderheid wilde op het vliegveld blijven!! Met deze laatste optie hadden wij geen rekening mee gehouden en we hadden er al helemaal geen trek in. Wij hebben ons even teruggetrokken zodat de groep alle voors- en tegens met elkaar konden bespreken.  Gelukkig; toch naar het strand. Maar wordt het dan; hotel of locker? Julia: ‘Als de chauffeurs toch bij ons blijven, waarom dan nog naar het hotel voor de bagage, dan laten we die toch gewoon in de busjes?’
FANTATISCHE opmerking! En zo geschiedde.

Eindelijk op het strand aangekomen, spullen geïnstalleerd onder een parasol, en op eens een kleine tsunami: alles nat en rennen met wat je nog te pakken kon krijgen.

Zonnen, zwemmen, lezen en als echte Nederlanders de strijd met het water aangaan en dammetjes bouwen. Even kijken of hier nog wat te eten valt. Ai dat valt tegen, andere prijzen dan in Cusco. Dat wordt een afdingen, waar we ondertussen heel behendig in zijn geworden. Van een menu van 30 sol pp, naar een patat met voor 4 sol pp. Om 14:15 aan tafel om te eten, betekent in Peru beginnen met aardappelen schillen. Patat waren knetter vers. Geduld is een schone zaak.

Iedereen nat en onder het zand weer in de bus. Midden in de vertrekhal koffers open en schone kleren eruit en opfrissen op de wc’s.

Nu is iedereen ingecheckt en zijn de kidz in groepjes aan het shoppen, zodat wij tijd hebben voor koffie en dit verslag. Samen met het team, Margreth en Modesto hebben we een fantastisch tijd gehad. We zijn trots op ons team dat zorgzaam, gezellig en keihard heeft gewerkt.

Siamang: See the picture, me at the beach. I’m really happy. But I’m also happy we’re going home. Sleep well everybody and thank you for the nice trip.

Hasta la vista

Liesbeth en Ineke

ExpZA_02-05-2015_001

ExpZA_02-05-2015_002

ExpZA_02-05-2015_003

ExpZA_02-05-2015_004

ExpZA_02-05-2015_005

ExpZA_02-05-2015_006

ExpZA_02-05-2015_007

ExpZA_02-05-2015_008

ExpZA_02-05-2015_009

ExpZA_02-05-2015_010

ExpZA_02-05-2015_011

ExpZA_02-05-2015_012

ExpZA_02-05-2015_013

ExpZA_02-05-2015_014

Dagverslag 03-05-2015

Galerij

Reacties

saskia daalhof

Iedereen een heel goede reis toegewenst.
Veel succes maar ook veel plezier in Peru!!
ik zal jullie verblijf volgen via de mail
gr Saskia Daalhof

Geplaatst op: 21 april 2015 om 13:44
Bob Hofman

Beste leerlingen en coaches Liesbeth en Ineke, vandaag begint jullie fantastische avontuur in Peru.
We wensen jullie een fijne en veilige reis en staan klaar om er op deze plek een mooi verslag van te maken, Renske en Bob

Geplaatst op: 21 april 2015 om 13:58
Joop en Corien

Hallo allemaal

We wensen jullie allemaal een goede tijd. We volgen jullie elke dag. Vooral Liesbeth en Ineke wensen we veel sterkte, Joop weet hoe allemachtig prachtig maar ook hoe inspannend het is om 24/7 met een partijtje pubers op pad te zijn.
Kom goed thuis

Corien en Joop

Geplaatst op: 21 april 2015 om 15:34
Casandra Jakobsen

Hallo allemaal,

Vandaag zijn jullie uit gezwaaid en begint jullie grote avontuur wij wensen jullie een fijne expeditie. Wij gaan jullie elke dag volgen. Ineke en Liesbeth ook sterkte met al die pubers. Geniet van elke dag dit gaan jullie je hele leven meedragen. Kom allemaal weer gezond weer thuis

Gerrit, Casandra en Mandy

Geplaatst op: 21 april 2015 om 17:34
Marcel Samuels

Beste expeditieleden,

Als het goed is slapen jullie nu ? (2.30 uur in Peru, 9.30 uur bij ons)
We hebben jullie gevolgd via flightware en zijn mooi op tijd aangekomen.
Uiteraard gaan we jullie volgen.
Doe veel indrukken op, maar bovenal ook zeker genieten.
Dit is een ervaring voor het leven

Dineke en Marcel Samuels

Geplaatst op: 22 april 2015 om 09:33
Friso Doornhof

Heel veel plezier en succes in Peru!

Enjoy!

Geplaatst op: 22 april 2015 om 16:01
Jeroen

Beste expeditie leden,

He fijne tijd in Peru. Ook wij hebben jullie vluchten gevolgd en zien dat jullie op plaats van bestemming zijn aangekomen.
Heelveel plezier met dit mooie avontuur.
Maak er wat moois van.

Groetjes Marjan,Lotte en Jeroen.

Geplaatst op: 22 april 2015 om 18:14
Cees

Prachtige eerste foto! We zien uit naar de verslagen, Cees

Geplaatst op: 23 april 2015 om 15:26
Dineke Deurloo

Dag allemaal,

Leuke foto’s, en een super reis zo te lezen! Genieten .

Hier gaat natuurlijk alles door, toetsen, lessen, herkansingen en lessen. Jullie mochten denken dat we niet zaten te doen:)
Het is hier heerlijk weer en we hebben maandag vrij, dus ook voor ons een beetje plezier:)

Groetjes,
Dineke

Geplaatst op: 24 april 2015 om 11:07
Wouter van der Laan

Beste allemaal!

Wat een prachtige fotos en mooi om jullie verhalen te lezen. En wat tof dat jullie zoveel met de kinderen daar bezig kunnen zijn, dat is heel bijzonder. Ik wens jullie heel veel plezier toe. En hopelijk wennen jullie gauw aan het hoogteverschil. Is het niet koud door de hoogte?

En ga zo door met de stukjes in het Engels, goede oefening en leuk om te lezen voor niet-Nederlanders.

Have fun!
Regards
Wouter van der Laan

Geplaatst op: 25 april 2015 om 10:07
Henk Bokkers

Beste expeditieleden,

Jullie hebben in een paar dagen al veel meegemaakt. Leuk om jullie verslagen te lezen. Ik wens jullie nog een fijne en leerzame tijd toe. Geniet ervan, want dit is een unieke kans om zo de cultuur van dit mooie land te ervaren.

Hartelijke groet.
Henk Bokkers

Geplaatst op: 26 april 2015 om 09:04
geert,Yvon, mark

Hoi allemaal / Lieke

Ziet erg geweldig uit .geniet van jullie ervaringen. P.s zo jaloers
Groetjes uit een regenachtig Holland

Geplaatst op: 26 april 2015 om 10:03
geert,Yvon, mark

Hoi allemaal / Lieke

Wooowww gaaf hoor
ziet er echt prachtig uit 😎
Geniet van jullie ervaringen. P. S. Zo jaloers
groetjes uit een regenachtig Nederland 👪

have fun
Geert

Geplaatst op: 26 april 2015 om 10:11
Oma Rie

Hallo Ineke ,
Ik volg iedere dag jullie berichten. Heel leuk. Geniet er van. Hartelijke groeten
Oma Rie.

Geplaatst op: 26 april 2015 om 21:34
Joop

Hallo allemaal,

Beterschap met jullie “hoogte ziekte” doe het kalm aan want de week is nog niet voorbij. Neem je lichaam serieus!!!

Geplaatst op: 26 april 2015 om 21:37
Opa Evert en Oma Hennie

Hoi kanjers. Geweldig wat jullie allemaal doen. Doe kalm aan op die hoogte.
We zien jullie graag Zondag weer in gezondheid terug.
We blijven aan jullie denken!!

Geplaatst op: 27 april 2015 om 17:23
Opa Evert en Oma Hennie

Hoi kanjers. We kijken elke dag naar jullie berichten. We genieten van de mooie foto`s
Sterkte nog de rest van de week.
Groetjes: Opa en Oma.

Geplaatst op: 27 april 2015 om 21:03
Bob Hofman

Yeah… well done, oranje overal op Koningsdag 🙂
Hen het goed met elkaar!!

Geplaatst op: 28 april 2015 om 12:03
Dineke Deurloo

Dag expeditie club!

Prachtige verslagen en ik ben jaloers op de slaapzaal:) Gezellig. ( jullie zijn w.s. zo moe dat jullie echt wel op tijd gaan slapen). Vol programma. Leuk dat jullie de restaurantjes uitproberen. Dat is een bijzondere en mooie ervaring.

Ik wens jullie nog veel plezier.

Groetjes,
Dineke Deurloo

Geplaatst op: 28 april 2015 om 13:23
Tante Meina & Ome Rijk

Hallo Allemaal.
Wat knap wat jullie allemaal doen,
Wij zijn trots op jullie,geniet er nog maar van want het is zo voor bij.en nog veel plezier!!!!

Geplaatst op: 28 april 2015 om 17:36
Erika van Ramshorst

Hoi Allemaal,
Wat geweldig wat jullie allemaal doen.
Voor Luuk gefeliciteerd met je verjaardag. Een fijne nog

voor iedereen van jullie trots zijn we.

Geplaatst op: 28 april 2015 om 18:46
Noor

Heey allemaal

Leuke Koningsdag gehad zie ik (mooi t-shirt Lieke!! :p)
Nog heel veel plezier de komende dagen jullie zijn super goed bezig!!

xx Noor

Geplaatst op: 28 april 2015 om 21:26
Erika van Ramshorst

Hoi Allemaal,
Wat geweldig wat jullie allemaal doen.
Voor Luuk gefeliciteerd met je verjaardag. Een fijne dag nog

voor iedereen van jullie trots zijn we.

groetjes van fam ramshorst

Geplaatst op: 28 april 2015 om 23:04
Anneke van Reem

Hallo Margreth en Modesto en alle anderen.

wat een fantastische verslagen en foto’s. En zoveel gedaan. Ziet er fraai uit, jullie resultaat.

Fijne tijd nog. groetjes Anneke

Geplaatst op: 29 april 2015 om 16:40
lies en ien

Hallo beste volgers,

leuk dat jullie alle verslagen lezen en ook nog eens een leuk berichtje achterlaten.
Wij zijn trots op ons team. We hebben het goed naar ons zin. We maken elke dag weer veel bijzondere dingen mee met elkaar.

Nog 1 dagje en dan nog de bijzonder lange terugreis, met een aangename stop in Lima.

Tot snel
Groet
Lies en Ien ( coaches van top team Expeditie Zuid-Amerika)

Geplaatst op: 1 mei 2015 om 05:51
Tsante Meina en Ome Rijk

Hoi hoi allemaal
Het zit er bijna op,
Wat hebben jullie genoten,dat vergeten jullie niet meer,Maar wij wensen jullie een goede reis terug.
Groetjes Meina & Rijk

Geplaatst op: 1 mei 2015 om 12:30
Ad, Linda, José, Jeroen en Sonja

Hoi allemaal,

Wat hebben jullie veel gedaan deze dagen. Heel hard gewerkt en het resultaat mag er dan ook wezen. Mooie foto’s en leuke verslagen. Zo krijgen wij toch een beetje van jullie mee. Geniet morgen nog van jullie laatste dagje in Lima.
Alvast een hele goede terugreis gewenst en we zien jullie zondag op Schiphol.

Groetjes van ons allen

Geplaatst op: 1 mei 2015 om 17:52
Ad, Linda, José, Jeroen en Sonja

Hoi allemaal,

Nog maar 1 dag genieten van het mooie Peru en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan.
Wat hebben jullie deze dagen hard gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Het is leuk om de foto’s en verslagen te zien/lezen. Zo zijn wij toch ook een klein beetje bij jullie.
Geniet nog de laatste dag en voor morgen alvast een hele goede terugreis. We zien jullie zondag op Schiphol.

Groetjes van ons allen

Geplaatst op: 1 mei 2015 om 19:27
Opa en oma van Burgsteden

Wat een mooi reisverslag en ervaring opgedaan door deze jonge mensen prachtig een goede reis toegewenst en voor Erik gauw tot ziens.

Geplaatst op: 3 mei 2015 om 12:04
Jaenine vand de Bor

Superleuke verslagen en heel mooie foto’s!
Zo te zien hebben jullie de tijd van je leven gehad! Ik vond het superleuk om jullie te volgen en las trouw elke dag een nieuw verslag! Charlotje, ben trots op je!
De rest natuurlijk ook!

x
Jaenine

Geplaatst op: 12 mei 2015 om 13:51

Reageer


Naam Email