Suriname – januari 2014 – Reisverslag Corlaer College en Anton Resida

Zaterdag 18 januari 2014
Hallo, wij zijn Amke en Sharon H.
Vandaag moesten wij om 08.30 op schiphol zijn. wij hadden allemaal onze nieuwe oranje sweaters aan. nadat wij afscheid van onze vrienden en familie hadden genomen gingen we inchecken. na de paspoort controle hadden we ongeveer 3 kwartier om zelfstandig rond te lopen op schiphol.
om 12.00 gingen we met het KLM vliegtuig de lucht in (op naar Suriname). tijdens de vlucht hebben we films kunnen kijken en we hebben gezellig met elkaar gekletst over onze verwachtingen van deze bijzondere reis.
om 17.00 Surinaamse tijd kwamen we daar aan. iedereen was heel erg moe van de reis. toen we onze koffers hadden opgehaald gingen we met de hele groep met de bus naar het Eco Resort in Paramaribo. toen we onze kamers toegewezen hadden kregen, gingen we gezellig met z´n alle nog even wat eten. na deze lange dag was iedereen heel erg moe en gingen we naar onze hotelkamer om te gaan slapen.
de reis is gelukkig goed verlopen en daar zijn wij blij mee
Liefs,
Sharon H. en Amke
Zondag 19 januari 2014
Hallo, wij zijn Annemijn en Shivani.
We gaan vertellen wat we vandaag gedaan hebben.
Het begon al vroeg want we gingen met ze alle José uitzwaaien, helaas redden niet iedereen het om 8 uur er te zijn. Na een poosje zaten we met ze alle aan het ontbijt, het ontbijt was erg lekker! Om kwart voor 10 hadden we afgesproken voor het hotel. We liepen gezamelijk naar Fort Zeelandia. Daarvoor stond het bekende “I love SU” bord waar we natuurlijk met ze alle op de foto gingen. We gingen naar Fort Zeelandia naar binnen en kregen een zeer interessante rondleiding over hoe het vroeger er aan toe ging in het fort. De man vertelde er heel veel over en vertelde alles wat hij wist heel boeiend. Na ruim 1 uur stond Mevrouw Mila ons op te vangen voor een speurtocht in Paramaribo. Helaas hebben we hem niet helemaal kunnen afmaken vanwege te lang in de zon en de warmte. De vrouw vertelde ook enkele dingen over bepaalde gebouwen en historische gebeurtenissen die in Suriname gebeurd zijn. Aangekomen in het hotel hadden we wat vrije tijd om lekker te zwemmen. Half 6 hadden we afgesproken in de ontbijtzaal met alle scholen om de week door te bespreken, daarna hadden we nog een kwartiertje om ons klaar te maken voor het avondeten bij de chinees. Nu zitten we gezellig met ze alle buiten de dag na te bespreken en over hoe we het morgen gaan doen.
De eerste dag was zeker geslaagd met elkaar.
Liefs Shivani en Annemijn
Maandag 20 januari 2014
Hallo allemaal,
Wij zijn Sharon van der Horst en Lotte Wolters.
We gaan even vertellen wat voor drukke dag we vandaag hebben gehad.
We zaten vanmorgen al vroeg aan het ontbijt, omdat het busje om 6:50 al voor het resort stond. Na een halfuurtje in het busje kwamen we bij de Anton Resida school aan. We vonden het wel een beetje spannend omdat dit de eerste keer kennis maken was met de Surinaamse leerlingen. Na dat de vlag hing en we kennis hadden gemaakt gingen we met alle leerlingen in het busje naar een waterbedrijf. Daar kregen we een rondleiding van ongeveer een uur. Toen dat we daar klaar waren gingen we ook nog met de hele groep naar een sap fabriek. Ook daar kregen we een korte rondleiding. Na dit uitje gingen we weer terug naar de Anton Resida school en namen we afscheid.
Vanaf de Anton Resida school gingen we met ons eigen team naar het Parel huis. Toen we daar aankwamen hebben we kennis gemaakt met de kinderen. Dit was voor ons allemaal heftig om te zien, maar zeker een leuke ervaring. Bij het Parel huis hebben we met de kinderen zelf t-shirtjes gepimpt, geverfd en lekker gespeeld. De kinderen vonden het erg leuk, en hadden na het spelen zin in een zelfgemaakte pannenkoek. Na deze lange en leuke dag was het moeilijk om afscheid te nemen van de kinderen. Ze vroegen of wij nog een keer langs kwamen, dat komt omdat we meteen een goede band hadden met de kinderen.
Om 18.00 zaten we weer in het busje, op weg naar het restaurant Zus & Zo. Hier hebben we heerlijk gegeten met de groep. Rond 20.00 gingen we weer terug naar het Eco Resort. Vanavond gaan we weer vroeg naar bed, want morgen word het een drukke dag.
We hopen dat u na dit verslag een beetje een beeld heeft gekregen van onze dag.
Groetjes Sharon & Lotte
Dinsdag 21 januari 2014
Hallo allemaal,
wij zijn sharon en deliana en wij gaan jullie wat vertellen over wat wij vandaag hebben gedaan.
Het was weer een vroege ochtend en om kwart voor 7 vertrok de bus naar de Anton Resida school.
Vanaf hier gingen wij naar verschillende locaties, de groep was in 2e verdeeld. De ene helft was begonnen aan het opknappen van de Clarkschool en wij gingen naar de Annie Creché, hier wouden wij de kinderen graag een leuke dag bezorgen.
We kwamen daar aan en kregen voorlichting over wat de Annie Creché is en wat er precies gebeurd daar.
We werden in groepjes verdeeld en mochten hun progamma mee volgen. De kinderen in de Annie Creché verschilde heel erg, de ene waren heel zelfstandig en de andere konden amper praten op lopen. Sommige dingen waren ook best heftig om te zien en mee te maken.
Nadat wij met hun progamma mee liepen, gingen wij ons eigen progamma doen. We gingen de kinderen sminken & lekker met ze buiten spelen en ballonnen opblazen. We probeerde er gewoon een hele leuke dag van te maken! Het was erg bijzonder om te zien dat de kinderen zo blij zijn als ze een zonnetjes op hun wangetje getekent krijgen. Wij hebben het zelf als een bijzondere dag ervaren, het was een dag van goud die voor altijd in ons hart staat geschreven. Tenslotte hebben we nog cadeautjes aan de kinderen gegeven, o.a dingen voor de kinderen zelf maar ook dingen die de Creché goed kon gebruiken! Ze waren er erg blij mee.
Bij de Clarkschool hebben ze ook hard gewerkt en zijn ze al een groot deel verder met verven van de lokalen.
We hopen dat jullie het verslag leuk vonden! wij hadden een top dag!!
Liefs,
Sharon A. & Deliana
Woensdag 22 januari 2014
hoi, wij zijn Berber, Max en Amke
Wij gaan wat vertellen over wat we vandaag hebben gedaan.
De ene helft van de groep is vandaag naar de Huber stichting geweest. Dit is een opvang tehuis voor (meervoudig) gehandicapte kinderen. Hier hebben wij een poppenkast toneelstukje opgevoerd en deze kinderen hebben we ook geschminkt. Ook hebben we met deze kinderen een rondje gefietst (in een bakfiets) en we hebben met deze kinderen gespeeld. De kinderen vonden het erg leuk dat wij kwamen en wij vonden het ook erg leuk om te doen. omdat deze stichting veel eten aangeboden krijgt maar meer geen invriescapaciteit had, heeft onze expeditie hun een vriezer cadeau gedaan.
De andere helft van de groep is naar de Clarcke school geweest hier hebben wij 2 klaslokaaltjes geschilderd. Gisteren zijn we hieraan begonnen en vandaag zijn we hiermee verder gegaan. Morgen maken we de lokalen af en leveren we het op aan de school. ook mochten we meelopen in de klassen. Alle kinderen vonden het erg leuk. we hebben ook nog samen met de kinderen gezongen. daarna zijn we terug naar het Eco Resort om jezelf even op te frissen. Vervolgens zijn we naar de Nederlandse ambassade geweest. Daar hebben wij een rondleiding gekregen door Gert van der Schuur, dit was erg leuk en leerzaam.
Na dit bezoek gingen wij weer terug naar het Eco Resort om ons weer klaar te maken voor het etentje bij ‘Zus en Zo’ en zo hebben wij onze dag gezellig samen met elkaar afgesloten.
Veel liefs,
Max, Berber en Amke
Donderdag 23 januari 2014
Hallo allemaal,
Wij zijn Annemijn en Lotte. En maken voor vandaag het verslag.
Vanmorgen was het weer vroeg, het busje stond er om 06:45. We gingen vandaag eerst langs de Anton Resida school en vanuit daar reden we met alle leerlingen naar de Clarkeschool toe. We moesten de laatste dingen afmaken bij de Clarkeschool en de overige leerlingen mochten in de les zitten.  Naar de laatste afrondingen gingen we het opleveren. Hiervoor kwam de directie naar de school. De Clarkeschool was erg blij met de verbetering van de lokalen.
Op de terugweg gingen we nog even langs de Huber stichting want de vriezer was afgeleverd.  Omdat wij deze vriezer hadden gekocht wouden we even kijken bij het resultaat. Na dit korte bezoek gingen we weer terig naar het Eco Resort. Hier hadden we even tijd om ons op te frissen.
We gingen met de hele groep vanuit Nederland met een bootje naar Fort Nieuw Amsterdam. Hier kregen we een rondleiding. Na de rondleiding gingen we weer varen met de bootjes. We gingen ongeveer een uur varen. Hier gingen we dolfijnen spotten en hebben erg mooie foto’s gemaakt.
Na deze lange dag gingen we weer terug naar het Eco Resort. De meeste leerlingen hadden vrije tijd. Maar Madhavi, Annemijn en Lotte gingen met Bob en Manon naar de Rotary. Hierna gingen we met alle mensen uit Nederland uiteten.
Dit was wel weer een super leuke en drukke dag.
Wij gaan snel naar bed.
Liefs Annemijn en Lotte
Vrijdag 24 januari 2014
Hallo,
Wij zijn Sanne van Almkerk en Simone van Haren. Wij zitten allebei in een gastgezin bij Enisha. Vandaag gaan wij vertellen wat wij hebben gedaan:
Vandaag was het weer een hele toffe dag! We zijn met alle expeditie groepen gezellig naar de Colakreek geweest. Heerlijk liggen in de zon, zwemmen in het donkere water, eten en elkaar allemaal nog wat beter leren kennen. Het was heel gezellig en een super mooie omgeving.
Na deze leuke middag ging de groep terug naar het hotel. Wij, Sanne en Simone zouden nog een nachtje bij het gastgezin blijven, maar wij besloten toch om gezellig de laatste avond bij de groep te blijven. Het was dus afscheid nemen van ons gastgezin. Die dag moesten ook Jose en Madhavi afscheid nemen van hun gezin.
Die avond hebben wij dus afscheid genomen, dit was erg moeilijk met veel tranen.
’s avonds zijn we gezellig met de groep buiten aan een tafel gaan zitten en hebben we met de hele groep gepraat over deze fantastische week en hoe hechter de groep in 1 week is geworden!
We hebben er genoten en morgen weer naar huis!
Groetjes Sanne en Simone.
Zaterdag 25 januari 2014
Hallo,
Wij zijn Madhavi en José. Wij gaan het verslag maken voor vandaag.
’s Ochtends zijn wij naar het huis van meneer van der Schuur geweest. Dit is een meneer die bij de ambassade werkt. Wij hebben hier gezwommen, lekkere hapjes gegeten en natuurlijk gepraat over zijn werk.
’s Middags moesten wij de laatste dingen in de koffer doen en van onze kamer af. Hierna gingen we onze koffers in een busje zetten. Al snel hierna vertrokken we met ze alle naar Zanderij (vliegveld). Op het vliegveld moesten we eerst allemaal door de douane heen en daarna hadden we nog drie lange uren om souvenirs te kopen.Na drie lange uren wachten konden we eindelijk vertrekken naar Nederland.
Zondag 26 januari 2014
Weer veilig thuis!

Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Naam Email