Suriname januari 2015 – Evaluaties Tim en Muhammed

Evaluaties van twee leerlingen van de Werkenrode school in Groesbeek.
Tim Heemsbergen en Muhammed Haznedar:

Deze evaluaties hebben Tim en Muhammed in de week na de reis zelf geschreven.

In maart ’15 hebben ze hier tijdens een presentatie een stuk uit voorgelezen aan al het personeel van Werkenrode. Dat hebben ze super goed gedaan!

Ook hebben ze foto’s laten zien van de reis en het opknappen van de toiletten.

Klik hier voor de Facebookpagina van Expeditie Suriname Werkenrode 2015.
Een reisverslag met foto’s volgt nog.

Verslag Muhammed:

Het begon allemaal met een sollicitatie brief.
In die brief moest je schrijven wat je allemaal jou plannen zijn en waarom jij naar Suriname wou gaan.

Mijn  plannen waren dat ik wou verzorgen dat er in scholen school spullen waren. Bijvoorbeeld pennen,potloden, schriften. En dit plan was ook gelukt we hebben veel school spullen gebracht naar Monkou  school.

De Suriname reis

We vertrokken uit Amsterdam Schiphol rond half 12. Het was 9 uurtjes vliegen. We waren daar rond 5 uur in Paramaribo!

De volgende dag (zondag) gingen we naar nieuw Nickerie. Dat was 5 uurtjes reizen we hebben onderweg veel mooie natuur gezien. Het was lekker mooie weer zon 30 graden.We waren daar 6 uur aangekomen in het hotel in Nickerie.
Lekker effe uitrusten want we moesten volgende (maandag) dag naar school.
De eerste school dag was alleen maar mensen ontmoeten en een Rondleiding, We hebben wel met paar lessen mee gedraaid.

De middag gingen we naar bigi pan. We gingen boot vaaring doen. Ik vond het heel interessant het was veel natuur gebied. We hebben veel vogels gezien zoals rode Ives.
En als laatste hadden we keiman gezien niet alleen gezien maar ook vast houden! De bigi pan was dus heel leuk en geweldig!

De echte school dag begon dinsdag. De lessen bestonden uit Nederlands rekenen lezen en gymmen.
De middag gingen we weer terug naar Paramaribo.
De avond hebben we lekker met de hele groep uiteten.
Woensdag gingen we naar nieuwe school in Paramaribo.
De eerste dag hebben we rondleiding gehad en we hebben paar klusjes gedaan in de tuin

De middag gingen we met de groep naar ford Amsterdam. We kregen daar rondleiding het is een belangrijke plek in de geschiedenis. Want daar begon de oorlog de over namen van Engeland.

De donderdag gingen weer naar Stizona school. De 2e dag ook in Stizona school. We gingen naar melkcentraal  met de school. Daar kregen we rondleiding. Ze vertelde veel informatie over de melk centraal. In de ochtend gingen de boeren melk brengen. De melk word eerst goed onderzocht en daar maken ze producten van zoals melk en yoghurt.

Toen we terug kwamen gingen we paar klusjes doen in de tuin zoals kousenband plukken. We hebben veel lol gehad met de leerlingen veel geklets.
De middag gingen we lekker chillen dat was ook nodig. We gingen naar zwembad lekker gezwommen. Veel lol gemaakt met Linda,Anke en Tim.

De avond gingen we lekker uit eten met de groep.
Vrijdag ochtend gingen we eerst naar bloementuin school

We kregen daar rondleiding. Het was een kleine school. Hun waren nog bezig met het inbouwen van gym zaal.

Na de rondleiding gingen we naar cola Creek hele grote park. Daar kon je ook lekker zwemmen. We hebben met de groep veel lol gemaakt niet alleen maar met de groep daar waren ook een school uit Suriname met hun hebben we ook veel lol gemaakt. We gingen veel spellen doen volleybal,voetbal en trefbal in het water. Dus het was lekker chil  dag

Zaterdag ochtend gingen we nog naar de centrum in Paramaribo. We hebben lekker shoppen gedaan. Ik heb veel cadeautjes gekocht voor mij familie. Na shoppen gingen we foto’s maken.

Na shoppen moesten we weer alles inpakken want we gaan weer terug naar Nederland. Ik vond het wel jammer dat we niet langer mochten blijven.

Wat ik het leukste vond was Bigi pan. Het was heel interessant om veel verschillende vogels te zien en veel natuur.

Ik ben blij wat we hebben gedaan voor mounkou school.
De wc hulp hadden ze echt nodig.
Het was een suc6 volle reis

Ik bedank iedereen die heeft mee geholpen met dit project.

Nogmaals het was super reis met zen alle.

Dit was mijn eindverslag Suriname 2015!

Muhammed Haznedar.

Verslag Tim:

Eindverslag Suriname reis 2015

Terugkijkend op de reis en dan vooral de voorbereiding hierop besef ik mij goed dat de sollicitatie dit alles mogelijk heeft gemaakt. Daarom maakt het dit een heel belangrijk onderdeel de sollicitatie brief is voor mij het begin geweest van een onvergetelijke ervaring. Als ik terug denk aan de brief valt me vooral op dat ik het woord ervaring hierin vaak heb gebruik dat was ook wat ik wilde een leerzame ervaring om nooit te vergeten. waarin ik veel van land zou zien en ontdekken ook was het een grote uitdaging om te zien hoe het met de rolstoel zou gaan in een land als Suriname. Onvergetelijk is het zeker geworden en ik denk dat we met zijn alle hebben bewezen dat als je het samen doet er heel veel mogelijk is.

Zaterdag 24 januari:

Na een lange en spannende voorbereiding was het dan eindelijk zo ver de dag van het begin van ons grote avontuur. Na een vliegreis van 8 uur uiteindelijk aangekomen in het land waar het allemaal zou gaan gebeuren. De busreis van het vliegveld naar het hotel in Paramaribo was voor mij een indrukwekkende eerste indruk van Suriname dit over trof namelijk meteen al mijn verwachtingen. Eenmaal aangekomen in het hotel kon ik deze indrukken  laten bezinken en me tegelijkertijd opladen voor al het moois wat er nog zou komen.

Zondag 25 januari:

Na een eerste nacht in Paramaribo was het alweer tijd om door te reizen namelijk naar nickerie zo’n 5 uur van Paramaribo. We werden op gehaald door buschauffeur aniel en zijn zoon die er ook bij was tijdens deze reis weer veel mooie natuur kunnen zien. Het zou uiteindelijk een mooie vermoeiende maar vooral een echte road trip dag worden. Aangekomen in nickerie bleek het al snel iets totaal anders te zijn dan de levendige drukke stad Paramaribo een ander gezicht van Suriname dat ik zeker niet had willen missen. We hebben deze dag afgesloten met alvast een kijkje bij de Monkou school waar we de komende twee dagen te gast waren. Niet wetende dat er een bewaker in het gebouw was die ons uiteindelijk een rondleiding zou geven en trots zou vertellen over het werk wat hij deed.

Maandag 26 januari:

Maandag was dan onze eerste echte dag op de Monkou school. waar ze iedere dag beginnen met het hijsen van de vlag en het zingen van het volkslied dit was erg indrukwekkend. De eerste les die wij mee hebben gedaan ging over monumenten erg bijzonder was het om te zien hoeveel de leerlingen wisten over de monumenten en dat er les over wordt gegeven zodat belangrijke gebeurtenissen niet vergeten worden. Na de schooldag hebben we per boot een tocht gemaakt door het natuurgebied bigipan waar we veel tropische vogels hebben gezien. En op het einde zelfs een kaaiman!, dit was echt ongelofelijk en heel bijzonder om mee te maken.

Dinsdag 27 januari:

Op de dinsdag zijn we voor de tweede en laatste dag op de Monkou school geweest. Daar hebben we onder andere lessen gevolgd zoals taal en een gym les. Ook zijn die dag van het ingezamelde geld veel spullen gekocht voor het opknappen van de toiletten. Ze waren er heel blij mee dat we dit wilden doen. Aan het de schooldag afscheid genomen van de klas waar we twee dagen te gast waren. Daarna zijn we weer terug gereisd naar Paramaribo uiteindelijk ben ik voor mezelf tot de conclusie gekomen dat ik Nickerie niet had willen missen.

Woensdag 28 januari:

Op woensdag zijn we naar de Stizona school in Paramaribo geweest ook hier hebben veel lessen gevolgd bijvoorbeeld de groenopleiding en textiel. In de middag zijn we naar fort Amsterdam geweest. Waar door de gids indrukwekkende maar toch ook tragische verhalen werden verteld over dit deel van de  geschiedenis van Suriname. wat ik heel bijzonder vind is dat dit verhaal niet verborgen wordt Maar word blijven vertelt op terug tocht in de boot vanaf fort Amsterdam hebben we ook nog veel dolfijnen gezien ook dit was erg mooi om te zien.

Donderdag 29 januari:

Donderdag zijn we weer  een ochtend op de Stizona school geweest. We gingen met de leerlingen mee op excursie naar de melk centrale, Ik vond het bijzonder om zo met zijn tweeën in een bus te zitten tussen de leerlingen en te zien hoe de melkproducten worden geproduceerd.

Vrijdag 30 januari:

Vrijdag ochtend hebben we een rondleiding gehad op de bloementuin school in Paramaribo. Na deze rondleiding zijn we naar de cola kreek gereden daar was voor mij het moment dat het besef kwam dat de mooie week toch bijna voorbij was. Ik vond het wel een mooie manier om de week zo met zijn alle af te sluiten ook heb ik me die dag verbaast over dat er zo veel regen kan vallen in zo’n korte tijd.

Zaterdag 31 januari:

Zaterdag de allerlaatste dag van ons avontuur in de ochtend Paramaribo in geweest. souvenirs gekocht voor het thuisfront en natuurlijk voor ons zelf. veder was het voor mij vooral de dag van het voor de laatste keer opnemen van de omgeving, En ook van het besef dat het een hele mooie week is geweest waarin we veel bijzondere dingen hebben gedaan.

Ik kan terug kijken op een hele mooie leerzame ervaring om nooit te vergeten. Wat ik vooral heb geleerd is dat er door samen te werken mooie dingen kunnen ontstaan. Daarom zou ik iedereen die zichzelf dit ziet doen willen aanraden om te solliciteren zodat zij deze mooie dingen ook kunnen beleven. Ik vind dat het heel belangrijk is dat hier mee door wordt gegaan zodat we van elkaar kunnen blijven leren.