Expeditie Corlaer 11

Informatie over de Expedities van schooljaar 2020 – 2021

Ook dit jaar wordt Expeditie Corlaer georganiseerd. De manier waarop verschilt enigszins, we vinden het echter heel belangrijk dat leerlingen van klas 3 de kans krijgen om mee te doen aan een van de vijf expedities. Na de herfstvakantie 2020 gaan, ondanks deze onzekere tijd, de expedities van start. Leerlingen kunnen zich vanaf september opgeven voor een van de vijf expedities.

Expeditie Corlaer is een manier van leren die anders is dan je gewend bent. Iedere week kom je met een team van mede leerlingen uit basis/kader/tl/havo/vwo bij elkaar om te werken aan een mooi maatschappelijk doel. Dit jaar zijn alle doelen dichter bij huis en over de weg te bereiken. Ook dichter bij huis zijn gave dingen te doen. In de rechter zijbalk vind je de vijf expedities van schooljaar ’20-’21.

Net als ieder jaar solliciteren leerlingen van het derde leerjaar voor een plek bij een van de expedities. Ze sturen een brief of filmpje aan de coaches en worden dan uitgenodigd voor een gesprek. Het maken van een brief of filmpje en de presentatie tijdens het gesprek lijkt al een beetje op een sollicitatie voor een baan later. Dat is dus een goede oefening.

Natuurlijk is er nog veel onzeker over de ontwikkelingen rondom het corona-virus. Het blijft dus van de ontwikkelingen afhangen wat er uiteindelijk kan, maar toch gaan we van start. We gaan voor een mooie, onvergetelijke, leerzame en veilige expeditie, waarmee al deze leerlingen het verschil kunnen maken voor anderen en zichzelf. We vinden het vanuit onze christelijke identiteit namelijk heel belangrijk dat leerlingen zich leren in te zetten voor de ander en daar zelf als mens sterker van worden.

Met vriendelijke groeten,

Friso Doornhof
Ronald Schaefer

Expeditieonderwijs en formatief leren

Expeditie onderwijs gaat over leren organiseren en het helpen van goede doelen, op basis van respect en wederkerigheid iets betekenen voor de maatschappij.
Elke expeditieleerling werkt met persoonlijke leerdoelen en als team stellen de leerlingen samen Expeditie teamdoelen op. Iedere leerling houdt in een portfolio zijn/haar vorderingen bij. De coaches krijgen tijd om die reflecties voor te bereiden en op vaste momenten met de leerlingen uit te voeren. Basis voor de reflectiegesprekken en evaluatie aan het einde van de Expeditie is de ontwikkeling in het persoonlijke portfolio.

Lees er hier meer over: ‘Expeditieonderwijs en Formatief leren‘.

Contextrijk Leren

Alle teams worden sectoroverstijgend (VMBO/HAVO/VWO)  samengesteld op basis van vrijwilligheid en ieder team staat onder begeleiding van twee teamcoaches. Aan hen de waardevolle taak om te zorgen dat er een hecht team ontstaat waarbinnen wereldwijs geleerd wordt. De leerlingen die deelnemen zijn echt gemotiveerd en willen op basis van respect en wederkerigheid iets betekenen voor de ander.

Samen met de coaches buigt zich het team zich over maatschappelijke problemen die ergens ter wereld spelen, met als doel om in de betreffende gemeenschap een blijvend element van waarde te realiseren. In het Expeditieonderwijs ontwikkelt de leerling zijn talenten en zichzelf als volwaardig mens, op basis van wederkerigheid en respect voor de ander en de wereld. De docenten die ervaring opdoen als expeditiecoach, dragen hun nieuw opgedane kennis en vaardigheden actief over binnen en buiten de school.

In de rechter zijbalk vind je de links naar de pagina’s van de Expeditie teams.

Veiligheid

Veilig samen op pad en allemaal weer veilig thuis komen; dat is het uitgangspunt van Expeditieonderwijs. Lees daarom de reiswijzer ‘Wijs op reis’ zorgvuldig.

ICT&E houdt de situatie en veiligheid van de bestemmingen goed in de gaten en volgt de updates op de website Nederland Wereldwijd. Indien de internationale ontwikkeling of omstandigheden daartoe aanleiding geven, nemen we direct contact op met de expedities.

Inschrijven voor een Expeditie

Om je in te schrijven voor een Expeditie vul je het digitale inschrijfformulier hieronder in. (volgt)
Als we jouw formulier hebben ontvangen zie je bij ‘deelnemers’ op jullie Expeditiepagina een groen vinkje achter je naam. Dat is voor jou en je coach de bevestiging dat je inschrijving voor de reis 100% in orde is.


Inschrijven

Naam
Inschrijfformulier