Expeditie Nicaragua

Hallo, wij zijn Expeditie Nicaragua van het Corlaer College.

Wij zijn een team van 14 leerlingen en 2 coaches. We zitten allemaal in klas 3 en de coaches zijn docenten van school: Jade Arink & Martin Hogendoorn. In schooljaar 20-21 zijn onze coaches: Merel Schoon en Henk Gert Huijgen.
Onze namen zijn te vinden in de deelnemerslijst.

Kick off 20 september 2019

Vandaag is het startsein gegeven voor de tiende editie van Expeditie Corlaer met een kick-off.

Expeditie Kikano heeft de eerste uitdaging gewonnen van alle deelnemende groepen van Expeditie Corlaer.
Door de hele binnenstad heen werden spelletjes gedaan, zoals het beklimmen van de Nijkerkse toren.
Op het Molenplein werd een groepsfoto gemaakt. …

lees meer

Hallo, wij zijn Expeditie Nicaragua van het Corlaer College.

Wij zijn een team van 14 leerlingen en 2 coaches. We zitten allemaal in klas 3 en de coaches zijn docenten van school: Jade Arink & Martin Hogendoorn. In schooljaar 20-21 zijn onze coaches: Merel Schoon en Henk Gert Huijgen.
Onze namen zijn te vinden in de deelnemerslijst.

Kick off 20 september 2019

Vandaag is het startsein gegeven voor de tiende editie van Expeditie Corlaer met een kick-off.

Expeditie Kikano heeft de eerste uitdaging gewonnen van alle deelnemende groepen van Expeditie Corlaer.
Door de hele binnenstad heen werden spelletjes gedaan, zoals het beklimmen van de Nijkerkse toren.
Op het Molenplein werd een groepsfoto gemaakt.

Het tekenen van de overeenkomsten –  13 december 2019

Met de ondertekening van de expeditie-projectplannen door onszelf, onze coaches, en Ronald Schaefer namens de schoolleiding, is de goedkeuring van onze plannen een feit!

Wie zijn wij?

Niek Bouwer:
Ik ben Niek en ik ben 14 jaar oud. Ik woon samen met mijn ouders en mijn broertje in Nijkerk. Ik zit op voetbal en dat vind ik erg leuk. Ik heb heel veel zin om naar Nicaragua te gaan en hoop daar veel te leren. Bijvoorbeeld over de cultuur, die is vast heel anders dan in Nederland. Ook ben ik benieuwd naar de leefomgevingen van de mensen daar. Zij hebben het vast minder goed dan wij in Nederland.

Joost Wilbrink:
Ik ben Joost en ik ben 14 jaar oud. Ik woon in Vathorst en zit in A3a. Met expeditie heb ik al veel nieuwe dingen geleerd, maar ik wil graag nog veel meer dingen leren. Ik vind expeditie en leuke en bijzondere ervaring. Ik heb veel zin om naar Nicaragua te gaan en daar mensen te helpen. Ik hoop dat het een ervaring wordt om nooit meer te vergeten.

René Adema:
Ik ben René uit klas A3B en ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en zusje in Nijkerk. Ik zit op de sport korfbal. Dit jaar bij expeditie heb ik al veel geleerd. Zo heb ik geleerd meer zelfvertrouwen te krijgen en beter te presenteren. Ik heb veel zin om in Nicaragua mensen te helpen en een beter leven te geven.

Michelle Kovach:
Ik ben Michelle en ik zit in A3b. Ik woon met mijn moeder en mijn broertje in Nijkerk. Ik zit op paardrijden en ik wil later dierenarts worden. Natuurlijk heb ik heel veel zin om op expeditie te gaan! Ik ben heel benieuwd naar hoe de mensen daar leven en ik wil ze graag samen met het team helpen. Tot nu toe heb ik al veel dingen geleerd, zoals mezelf beter aan afspraken houden. Maar  ik weet zeker dat ik nog veel meer ga leren van expeditie!

Cindy Hu:
Ik ben Cindy en ik zit in A3B. Ik ben nu 15 jaar en woon met mijn ouders en broertje in Nijkerk. Ik zit op dansen. Ik vind dit echt heel leuk en deed dit vroeger ook al een tijdje. Ik verheug me op de reis naar Nicaragua en hoop op een gezellig jaar met de groep. Ik ben benieuwd wat ik zal leren over de cultuur daar en hoe ze het hebben. Natuurlijk hoop ik ook een goede bijdrage te hebben aan het goede doel en de mensen in Managua!

Resa Kieft:
Ik ben Resa en ik ben 14 jaar oud. Ik woon in Nijkerk samen met mijn ouders en mijn zusje. Ik zit op hockey en vind het een leuke sport. Ik heb erg veel zin om naar Nicaragua te gaan en om daar mensen te gaan helpen. Verder heb ik ook erg zin in de reis maar vind het ook een beetje spannend.

Bente van der Spoel:
Mijn naam is Bente en ik ben 15 jaar. Ik zit in A3b en ik woon in Amersfoort. Ik heb heel veel zin om naar Nicaragua te gaan en om de mensen daar te helpen en om  een gezellige tijd met elkaar te hebben. In Nicaragua hoop ik veel te leren over de cultuur en ik weet zeker dat het een hele mooie reis gaat worden.

Noa Hoexum:
Ik ben Noa en ik ben 15 jaar. Ik zit in A3A en ik woon in Nijkerk. Thuis woon ik samen met mijn ouders en mijn zus. Ik zit op trampoline springen, en ik hou erg van tekenen en zingen in mijn vrije tijd. Ik heb erg veel zin in expeditie, en ik ben heel benieuwd hoe het daar gaat zijn. Ik ben heel erg benieuwd naar de mensen en de cultuur daar, en het wordt zeker een hele gave ervaring die ik niet snel ga vergeten!

Elske van der Klis:
Ik ben Elske, ik ben 14 jaar. Ik zit in A3a en ik woon in Bunschoten. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en om muziek te maken. Ik heb heel erg veel zin in de reis naar Nicaragua. Ik hoop dat ik veel ga leren over hoe de mensen daar leven. Ik weet zeker dat de reis een hele mooie ervaring gaat worden.

Ismahane Laghmouchi:
Ik ben Ismahane en ik ben 14 jaar oud. Ik zit in T3B. Ik woon samen met mijn broer, zus en ouders in Nijkerk. Buiten school train ik veel. Ik zit op kickboks en vind dit ook erg leuk. Ook werk ik als serveerster in een restaurant. Dit vind ik ook erg leuk om te doen. Ik vind het super leuk om in de expeditie groep te zitten, want we zijn allemaal heel anders en kunnen erg veel van elkaar leren. Ik weet zeker dat dit een super leuke en leerzame reis gaat worden.

Ilse van der Bor:
Ik ben Ilse ik ben 15 Jaar oud. Ik zit in H3A. Ik woon samen met mijn 2 grote broers en ouders in Nijkerk. Ik zit op paardrijden en turnen en ik hou erg van kunst en dieren. Ik ben heel actief en hou van organiseren. Ik vind het super spannend om naar Nicaragua te gaan. Ik ben super enthousiast en wil graag dingen leren.  Ik heb er super veel zin in en hoop echt dat we super veel geld kunnen ophalen voor vrienden voor Nicaragua.

Marit Kalee:
Ik ben Marit Kalee en ik ben 15 jaar jong. Ik woon met mijn vader en me zus en mijn moeder in Nijkerk. Ik zit al 8 jaar op dansen en ik vind het super leuk. Ik werk bij grand cafe lust in nijkerk ik vind het daar erg leuk. Ik ben heel blij dat ik in deze expeditie zit en ik weet zeker dat het een hele mooie reis gaat worden!

Jacky de Lange:
Ik ben Jacky 14 jaar oud. Ik woon met mijn moeder en broers. En zit in T3E Ik zit op hockey en ga naar de sportschool. Ik heb heel veel zin om naar Nicaragua te gaan en daar iets te beteken voor de mensen daar.  Aangezien ik het heel leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te maken. Ik ben ook erg blij dat ik ben aangenomen en hoop dat we veel geld ophalen.

Michelle van Loenen Carmona:
Ik ben Michelle en zit in K3D. Ik woon in Nijkerk samen met mijn vader. Ik zit op dansen en vind het erg leuk om muziek te luisteren. Vind het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe dingen te leren en ontdekken. Om die reden wou ik ook erg graag meedoen met expeditie! Ik heb super veel zin om naar Nicaragua te gaan en daar mensen te helpen en ondersteunen. Ik heb alle vertrouwen erin dat het een mooie reis gaat worden voor ons allemaal.

Martin Hogendoorn, coach:
Dit jaar mag ik voor de 5de keer op expeditie als coach en de 2de keer naar Nicaragua. Een land waar ik ontzettend van heb genoten de 1ste keer dus ik zie hier ontzettend naar uit. Het project is groot en uitdagend maar ik heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen. En dat we als we terug zijn trots kunnen zijn op wat we hebben neergezet.

Jade Arink, coach:
Voor mij wordt dit de eerste keer expeditie als coach. Ik kijk er erg naar uit om te kunnen werken aan een klein stukje toekomst in Nicaragua. Samen met de groep wordt dit een fantastisch avontuur, waar we achteraf hopelijk op mooie momenten kunnen terug kijken. Ik heb er erg veel zin in!

Ons Expeditiedoel

Wij gaan ons dit jaar inzetten voor Stichting ‘Vrienden voor Nicaragua’. Dit is een Nederlandse organisatie die zich al jaren inzet voor ontwikkelingswerk in Nicaragua. Ze zetten zich in voor de inwoners van de wijk Managua.

Wat gaan wij doen?

Met expeditie gaan we in Nicaragua een school opknappen. Op dit moment zijn er geen lokalen en is het vooral een grote kamer. Er zijn wat tussenwanden neergezet die als muur dienen. We willen daar 2 verdiepingen met vier lokalen maken. Het liefst willen we nog een lokaal maken als dat kan. Verder willen we onder andere de keuken renoveren. De keuken daar lijkt niet echt op een keuken, dus willen we voor de kinderen deze opknappen. Ook willen we dat de kinderen er een plek vinden om te spelen. Daarom richtten we ook een speciale plaats daarvoor op. Als doel hebben we dus het opbouwen van de school, zodat kinderen in een veilige en goede gemeenschap lessen kunnen volgen voor een betere toekomst. We willen zo op lange termijn de mensen in de buurt aanmoedigen om naar school te gaan en het te zien als een fijne plek.

De reis – Nicaragua: 25 maart t/m 6 april 2020 (vervalt, wordt vervolgd in schooljaar ’20-’21)

25 maart 2020: Bericht van de coaches.
Vandaag was de planning om naar Nicaragua te vliegen. Helaas kan dat nu niet doorgaan. We hopen als de wereld weer een beetje Corona-vrij is een nieuwe datum te plannen. In Nicaragua heeft men, ondanks dat daar nu ook het Coronavirus is opgedoken, niet stilgezeten. De eerste muren zijn al geplaatst! We zijn er trots op dat we, hoewel niet letterlijk, al wel een eerste steentje hebben kunnen bijdragen aan ‘ons’ project!

Programma (wordt vervolgd met andere data):

Woensdag 25 maart Vlucht en aankomst, overnachting Managua Hills
Donderdag 26 maart Naar kamphuis in Massaya. Project bekijken, wellicht al halve dag klussen.
Vrijdag 27 maart Klussen
Zaterdag 28 maart Halve dag klussen en/of activiteit in de omgeving
Zondag 29 maart Activiteiten in de omgeving 
Maandag t/m vrijdag

30 t/m 3 april

teams die: 

  • muurtjes plaatsen
  • muurschilderingen maken
  • keuken bouwen
  • speeltoestel / speelplaats maken
  • 1x een creatieve middag organiseren 
Zaterdag 4 april Vrije tijd.
Zondag 5 april Vrije tijd, overnachting Managua Hills
Maandag 6 april Ochtend afscheid nemen en naar vliegveld
Dinsdag 7 april Vlucht

Over het land

Cultuur
Nicaragua staat bekend om zijn gastvrije en spraakzame inwoners. De inwoners zijn open en nieuwsgierig. In heel Centraal-Amerika is beleefdheid een belangrijk punt. Elk gesprek begint met een groet. Wanneer je binnenkomt in een gemeenschappelijke ruimte zoals een restaurant is het ook beleefd iedereen in de kamer te begroeten. Voor de bevolking is het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Ook arme mensen doen erg hun best er verzorgd uit te zien.

Spaans is de officiële taal van Nicaragua. Ongeveer 96% van de bevolking heeft Spaans als moedertaal. Nicaragua heeft ongeveer 6 miljoen inwoners.

Er zijn in Nicaragua veel lokale markten. Typische souvenirs zijn potjes/beelden, aardewerk vazen of zeepstenen beeldjes.
In Nicaragua is afdingen een sociale sport. De prijzen zijn lager dan in Nederland. Prijzen in de supermarkt en bussen staan wel vast.

Omdat Nicaragua overwegend christelijk is, worden er christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd. Ook heeft het land eigen feestdagen. Elk dorp of stad heeft zijn eigen patroonheilige, iemand die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van de stad, met ieder zijn eigen feestdag. Ook onafhankelijkheidsdag op 15 september en Liberation Day op 19 juli zijn belangrijke feestdagen.

Landschap en klimaat
Het klimaat in Nicaragua is een tropisch klimaat. De middagtemperatuur is ongeveer 30 tot 36 graden. Door het klimaat en de temperaturen is het landschap dus erg groen. In het oosten van het land vind je een tropische laagvlakte. Deze laagvlakte bevat zelfs een klein regenwoud. In het westen van het land vind je juist veel bergen en vulkanen en is het droger.. Nicaragua kent veel vulkanen, zo zijn er al 40 vulkanen die zich in de laagvlakte langs de stille zuidzee bevinden.

In Nicaragua zijn veel beschermde natuurgebieden. In deze natuurgebieden leven veel verschillende dieren en planten. In het noordwesten kun je onder andere poema’s, jaguars, krokodillen en slingerapen vinden.

Acties

Eén van de acties die wij hebben gevoerd was op 14 december. Toen stonden we met een kraampje op de kerstmarkt in Nijkerk. We verkochten verschillende dingen zoals chocolademelk, erwtensoep en allemaal verschillende leuke cadeautjes. De verkoop ging goed en het was gezellig met de groep. Natuurlijk hebben we ook een mooi bedrag binnengehaald voor ons doel!

Op vrijdag 17 januari was er een box workshop bij Nautilus. Er waren twee verschillende groepen. De eerste groep bestond uit kinderen en de tweede groep bestond uit volwassene. Het was een goede opkomst en het was ook erg gezellig.

Op 13 februari hebben wij een pubquiz gehouden in grand cafe Lust! Er waren verschillende vrienden en kennissen van expeditie leden aanwezig en in totaal waren er 40 mensen. Er waren 8 rondes met 10 vragen per ronde. Het waren allemaal verschillende soorten vragen van muziek tot landen en van kinderseries tot beroemdheden. Het was een groot succes en iedereen had het erg naar zijn zin.

Op 15 februari hebben we met het team een verkoop gehouden bij Sparta Nijkerk. Wij hadden 2 kraampjes geregeld voor de verkoop. We verkochten soep en broodje braadworst. Albert Heijn en Mariëlles Kip hebben ons geholpen om deze actie te houden. Er waren veel mensen bij de wedstrijd aanwezig en we hebben dus ook redelijk wat verkocht.

verbergen
 

Reisschema
DagVluchtnummerVertrekvannaar
25-03-2020AA6434/ BA42307.30Amsterdam Londen
25-03-2020AA03909.45Londen Miami
25-03-2020AA99319.00 - 19.43 (aankomst)Miami Managua
06-04-2020AA92812.40Managua Miami
06-04-2020AA6161/ BA20820.45Miami Londen
07-04-2020AA6398 / BA43812.55 - 15.15 (aankomst)Londen Amsterdam
Opmerkingen
Reisprogramma
DatumOpmerkingen
25-03-2020

Woensdag 25 maart:

Vertrek naar Nicaragua.
Onze eerste vlucht vertrekt om 07.30 uur vanaf Schiphol.
Zie hierboven ons vluchtschema en volg ons in het reisverslag.

07-04-2020

Dinsdag 7 april:

Aankomst op Schiphol rond 15.15 uur.

Deelnemers
GeslachtNaamSchoolLocatieBevestigd
VNoa Hoexum Corlaer CollegeNijkerkja
VCindy Huja
MNiek Bouwerja
VIlse van de Borja
MJoost Wilbrink ja
VBente van de Spoelja
VElske van de Klisja
VIsmahane Laghamouchija
VJacky de Langeja
VMarit Kaleeja
VMichelle van Loenen Carmonaja
VMichelle Kovachja
MRené Ademaja
VResa Kieftja
Coaches
Jade Arink Corlaer College
Martin HogendoornCorlaer College
Reisverslag
Handige links


Galerij