Expeditie Nicaragua 17-18 – Reisverslag

Dagverslag 05-04-2018

Donderdag 5 april:

Verslag door Senna en Isabel:

Om half 6 in de ochtend hadden wij met de groep afgesproken op Schiphol. Vanaf hier gingen wij met z’ n allen inchecken. Hier namen we afscheid van onze ouders en toen begon het avontuur voor ons. We brachten onze koffers weg en gingen naar de douane.

Alles verliep goed en we waren ruim op tijd. We moesten allemaal nog ontbijten, dus we kregen nog een halfuur vrije tijd om te ontbijten.

Na het ontbijt gingen we boarden. We gingen om half 8 boarden. Vervolgens konden we het vliegtuig in. Om 08:35 steeg ons vliegtuig op. We vlogen 9,5 uur naar Atlanta Hartsfield-Jackson Airport. We hadden een tussenstop die wat langer duurde dan verwacht, aangezien ons vliegtuig 2 uur vertraging had. Gelukkig verliep de reis van Atlanta Hartsfield-Jackson goed en kwamen we rond half tien in Nicaraguaanse tijd aan op Managua Airport. We kregen bevestiging dat we het land in mochten en we haalden onze koffers op. Buiten stonden John Lindhout en de rest ons op te wachten met een spandoek: “Bienvenidos Corlaer College”. We gingen met een busje naar het hotel waar we die nacht gingen overnachten. Hier werden we vriendelijk verwelkomt. We maakten groepjes en kregen de sleutel van onze kamer. We waren allemaal erg moe en we gingen rond 12 uur slapen.

Dagverslag 06-04-2018

Vrijdag 6 april

(Zie hier ons eerste filmpje!)

Verslag door Matthijs, Daniel en Ramon:

De volgende ochtend werden we eerder wakker dan we hadden verwacht. Sommige groepjes hadden lekker geslapen en andere groepjes minder. We waren allemaal erg positief over het hotel. We gingen ontbijten. Er was ei, pannenkoeken, brood en rijst met bonen. Vervolgens gingen we zwemmen en pootje baden. Er was ook nog even tijd om contact te hebben met thuis. Om half 11 ‘s ochtends verlieten we het hotel. We gingen met een busje naar Masaya. We kwamen op het kamp aan en installeerden onszelf in de kamers. De jongens slapen in één ruimte en de meiden in ook één ruimte. We werden daarna ontvangen door de begeleiders die ons de komende 2 weken gaan helpen.

Nadat iedereen zich had voorgesteld gingen we lunchen. De begeleiding van deze accommodatie hadden lekkere omeletten en worstjes bereidt. Na de lunch gingen we nog even chillen in de hangmatten en stoelen. Toen was het tijd om naar de plek te gaan waar wij ons zelf gaan inspannen voor het goede doel. Eerst gingen wij naar het schooltje waar we ons project gaan uitvoeren, toen wij dit zagen waren we erg onder de indruk.

Daarna gingen wij naar het 2e deel van het project “de twee huisjes”. We kwamen aan en we merkten als snel dat iedereen erg geschrokken was van de leefomgeving van de mensen die daar woonden. In het huis wonen 2 vrouwen met 3 kinderen. We zagen wat er allemaal moest gebeuren en vonden dit een big deal en een grote eer om twee huizen voor die mensen te bouwen. Na een tijdje arriveerden we weer op ons verblijf en gingen we allemaal even wat voor onszelf doen. Als avondeten aten we gefrituurde kip met rijst en groente. Op het moment dat dit stuk geschreven wordt, zijn we aan het relaxen in de hangmatten en spelen we spelletjes.

Dagverslag 07-04-2018

Zaterdag 7 april:

Verslag door Isa, Liz en Loïs:

Vandaag ging de wekker al vroeg. Eigenlijk zouden we om 6:45  vertrekken naar de bouwplaats en hadden daarom de wekker gezet om 05:15, zodat we om 06:00 rustig konden ontbijten. Bij het ontbijt hadden Martin en Matthijs heel leuk een lekker roerei gebakken. Toen we klaar waren, kwamen we er achter dat we pas om 8:00 opgepikt zouden worden en hadden we dus nog even de tijd om te chillen., Martin verveelde zich en besloot een Freek van de week te maken, het ging over de Sennaisourus  die zonder wifi heel druk zijn en met wifi super stil.

Daarna reden we met zijn allen in de laadbak naar de bouwplaats en toen we er waren hebben we de taken verdeeld. Carolien, Pasquale, Robine, Marrit, Anne en Liz zouden gaan werken aan het klaslokaal, daar hebben ze bijna een hele betonnen muur gemetseld. De muur was nodig zodat er twee klaslokalen ontstonden in het schooltje. Ze hebben gemetseld, cement gemaakt en de stenen voor de muur gestapeld.

De andere expeditieleden zijn een paar meter verderop bezig geweest met het afbreken van een huis van glofplaten. Hier woonde een alleenstaande moeder met haar kinderen van 13 en 7 jaar. Nadat het huisje was afgebroken hebben ze cement gemaakt en de basis voor de vloer gelegd voor haar nieuwe huis. Om half 1 gingen we terug naar ons kamp en hebben we lekker geluncht. Toen hebben we kennis gemaakt met de vrouw en dochter van John, Sophie en Marian.

We zijn met zijn allen op stap gegaan en hebben een fort opgezocht op een berg, deze hebben we te voet beklommen.

Toen we terug kwamen hebben we nog avond gegeten en hebben daarna nog even het centrum bezocht. Dit was achteraf gezien best ver lopen en voor sommige een beetje saai. ‘s Avonds hebben we nog even gezellig gezeten met elkaar en daarna zijn we gaan slapen.

Dagverslag 08-04-2018

Zondag 8 april:

Verslag:

(zie ook de video op onze Facebookpagina)

Vanochtend werden we al vroeg gewekt door een enorme onweersbui. De coaches zaten te twijfelen of we de vulkaan Monbatio nog zouden beklimmen.

Uit eindelijk gingen we toch met een busje daar naar toe.

Toen we daar aan kwamen kregen we een armbandje om en gingen we met een truck de vulkaan op. De weg die we reden was super hobbelig en stijl dus je vloog steeds bijna van je stoel af. We hadden een tussenstop bij een koffie winkeltje waar je ijskoffie en smoothies kon kopen. We gingen weer verder omhoog tot de hoogste punt waar je kon komen met de auto.

Daar boven was een gebouwtje waar aan ons werd uitgelegd wat voor dieren en hoe hoog de vulkaan is. We hebben ongeveer daar 2 uur gelopen, het was een warme en vooral een vermoeiende tocht.

Uiteindelijk gingen we weer naar beneden met de truck.
We gingen verder met de andere bus naar een krater wat was vol gelopen met water.

Daar waren ook nog souvenirwinkeltjes waar  je iets kon kopen. Uit eindelijk gingen we met de bus naar een pizzaria genaamd Papa John’s. We zouden ook nog naar een andere vulkaan gaan maar dat ging niet door, omdat het superdruk was. Toen we terug kwamen bij ons Kamphuis gingen een paar mensen hardlopen op de berg die we gisteren beklommen hadden.

Om 20:30 uur gingen we nog avondeten. We aten rijst met kip erdoor en wat sla.
Na het eten gingen een paar mensen een spelletjes spelen en andere naar bed toe.

Dagverslag 09-04-2018

Maandag 9 april:

Verslag door Amber en Pasqualle:

Om 6:00 ging de wekker van Martin, Carolien en de jongens, de meiden sliepen verder.. totdat iemand een box bij het raam had gezet en hele harde muziek had opgezet. Alle meiden werden een beetje chagrijnig wakker. Toen de meiden zich even hadden wakker gemaakt gingen we ontbijten.

Na het ontbijt gingen we al snel met de auto van John naar Los Altos om verder te gaan met het huisje en de schooltje. We hebben vandaag voor het eerst de hele dag gewerkt. Het team heeft bij het schooltje de muur tussen de twee lokalen voor een groot deel afgemaakt. Bij het huis hebben ze cement gemaakt en de betonnen vloer van een van de huisjes gestort.

Om 12:30 gingen we terug naar het kamphuis en hebben we wat gegeten, ongeveer een uur later gingen we weer terug naar Los Altos. In de middag merkten we dat iedereen vrolijker en gemotiveerder was, ook de locals, dus dat was super gezellig.

Het schoolteam heeft het laatste deel van de muur afgemaakt en alle muren geschilderd in de kleuren: turquoise, blauw en baby roze.

Het huisteam is begonnen met metselen van de muren voor een van de twee huizen.

Om 17:30 was het tijd om weer terug te gaan naar het kamphuis, we hebben daar even iets voor onszelf gedaan en gegeten: rijst, met kip en een beetje sla.
‘s Avonds hebben we weer een nieuwe `Freek van de week’ gehad, dit keer door Daniel. Het ging over Matthijs. Matthijs was een Matthinara met een blonde kuif op zijn hoofd. ‘’Je kunt hem vaak vinden op de achterkant van een paard, wat hij daar dagelijks doet is niet goed te zeggen, maar we vermoeden dat hij daar zijn eten vandaan haalt. Ik zeg nu wel dat het een mannetje is, maar dat is nog niet zeker, want dat is heel lastig te concluderen door zijn haar.’’

Daarna hebben we nog gezellige spelletjes gedaan en zijn we lekker gaan slapen.

Dagverslag 10-04-2018

Dinsdag 10 april:

Verslag door Anne en Marrit:

Vanmorgen werden we allemaal rustig wakker. Beter dan de dag daarvoor. Bij het ontbijt hadden we ei met ham. Iedereen was vrolijk en had zin in de nieuwe dag. Opeens zei Carolien: ‘Nog 5 minuten!!’ Iedereen natuurlijk haasten. Een en al gekken huis. Binnen 10  minuten (oeps) stonden we op de stoep om in het busje te stappen. De groepen werden verdeeld. De school werd geverfd door de ene groep en de andere groep begon met zand scheppen en zeven. Dit was erg zwaar werk en daarom werd er vaak onderling gewisseld. Iedereen was erg moe toen we weer terug naar de verblijfplaats gingen om te lunchen. Sommige bereikte het aantal van 8 broodjes en 4 stukken fruit. Na het middageten gingen we weer vol goede moed naar de huisjes en de school om weer verder te gaan. Bij de school werden alle kozijnen geschuurd en geverfd. En het tweede huisje werd gemetseld. Toen we terug waren, was er een strijd om de douche. Let the strongest win!

Er werd tijdens en voor het eten onderling veel gelachen en plezier gemaakt. Het eten was pasta met ham en gefrituurde wraps met kip. Er werd besloten om deze wraps (als we terug zijn in Nederland) zelf te gaan maken. Als kers op de taart aten we een ijsje, maar schijn bedriegt. Binnen drie happen was het ijsjes op, omdat het helemaal gesmolten was. Senna had nog wel zo hard haar best gedaan om het ijsje te winnen, door haar tomaat op te eten. Nadat iedereen zijn eigen ding had gedaan, werden er twee groepen gemaakt. Hier werd besproken hoe we het vonden, negatief en positief. Ook of er onderlingen irritaties waren en reflectie op eigen werk. Dit werd als goed ervaren. Hierna kwamen de chips, cola en spelletjes op tafel en was de dag helemaal compleet!!

Dagverslag 11-04-2018

Woensdag 11 april:

Vandaag hebben we het derde en vierde filmpje op onze Facebookpagina geplaatst!

Verslag door Senna en Isabel:

We werden wakker en gingen ontbijten. We kregen die dag te horen dat we gingen zwemmen dus iedereen keek er erg naar uit.
Iedereen had het zwaar, omdat we al twee dagen achter elkaar druk bezig waren geweest. We reden zoals altijd met de truck naar de bouwplaats in Los Altos. Hier gingen we verder met het huisje bouwen en de muurschilderingen in het schooltje. Ondertussen gingen wij stenen wegbrengen naar het huis van John en ook het speeltoestel hier ophalen. Toen we het speeltoestel gingen halen, ging John Ariel, het kindje van de Nederlandse bouwvakker, ook mee. Uit het niets kwam hij achter zijn huis vandaan met een big smile en vervolgens kwamen er twee hele grote waakhonden aanrennen. Isabel, Ramon en ik schrokken ons dood en twee bouwvakkers op het terrein van John zeiden dat we snel naar binnen moesten. Uiteindelijk veilig weer terug gekomen bij het schooltje met het speeltoestel. Deze is gelakt en het huisje is ook bijna klaar.

We gingen terug en gingen even middageten. Om half 3 gingen we met de lokale bus richting het zwembad, het was een heel leuk zwembad met een super gaaf uitzicht. We hebben hier ongeveer 2 uurtjes gezwommen en gingen toen terug naar het kamp om avond te eten. ‘s Avonds hadden we een dansoptreden van een paar mensen uit de buurt en mochten we zelf ook nog even meedansen.

Het was een hele gezellige avond!

Dagverslag 12-04-2018

Donderdag 12 april:

Verslag door Matthijs:

Vanmorgen werden we wakker rond 06:00. We begonnen onze dag met een lekker ontbijt, met de heerlijke rust en de geur van dode kippen.
Nadat Carolien al vele malen had gezegd dat de auto er was, gingen we ons rustig klaar maken om te gaan. We reden zoals altijd in de pick up van John naar de werkplaats. Toen we aan waren gekomen werden we in teams verdeeld en aan het werk gezet. Bij het schooltje moest verder worden geschilderd en bij het huisje werden de platen die we de vorige dag hadden opgehaald gemonteerd aan het huis.

Daniel, Amber en Robine gingen de rest van het speeltoestel ophalen. Pasquale, Ramon en Matthijs gingen aan de slag met de platen monteren en de rest was bezig met het schilderen van het schooltje. Nadat we een tijdje bezig waren geweest gingen sommige mensen wisselen van locatie en anderen gingen verder waar ze waren gebleven. Voor de tweede keer vandaag moesten er mensen mee met John, maar ditmaal om zand te halen. Nadat iedereen weer terug was gingen we terug naar het verblijf om wat te gaan eten en om even bij te komen.

Nadat iedereen klaar was met eten en rusten reden we weer terug naar het project en gingen we verder waar we waren gebleven. Nadat een groot deel van de platen vast zaten werden diezelfde platen roze geverfd. Aan het einde van de dag na het eten gingen sommige mensen naar de kerk en de andere bleven bij het verblijf. Uit het niets ging het onweren en heel hard regenen. Rond :00 zat meer dan de helft al te tukken en zit ik (Matthijs) het dagverslag te typen.

Dagverslag 13-04-2018

Vrijdag 13 april:

Klik hier voor Filmpje 5!

Verslag door Liz, Lois en Isa:

We werden vandaag weer rond dezelfde tijd wakker als normaal. Dit was onze laatste echte werkdag. Na een lekker ontbijtje vertrokken we weer met z’n alle naar Los Altos.

We moesten nog veel doen om alles op tijd af te krijgen dus er werd hard gewerkt. Bij het schooltje werd er gewerkt aan de laatste dingen zoals het alfabet en de seizoenen op de muur te schilderen en het speeltoestel in elkaar gezet en bij het huisje werd het laatste deel gemetseld en geverfd. Aan het einde van de middag waren we allemaal best moe maar erg blij met wat we allemaal gedaan hadden. ‘S middags na de lunch hebben we een spelletjesmiddag voor de kinderen van Los Altos georganiseerd. We reden met z’n allen naar het park en hebben daar lekker touwtje gesprongen, met de kinderen geschommeld en gevoetbald. Aan het einde van de middag kwamen de kinderen van de lokale middelbare school er ook bij en deden mee.

Daarna gingen we allemaal terug naar het kamphuis om te eten (rijst met kip uiteraard) en Martin en de cour four, Anne, Marrit, Matthijs en Ramon speelde weer wat koehandel. Aan het einde van het spel ging iedereen op tijd naar bed.

Dagverslag 14-04-2018

Zaterdag 14 april:

En filmpje 6!

Verslag door Pasqualle en Shakira:

We werden vanochtend rond 6 uur wakker. Toen gingen we ontbijten.

Om half 8 vertrokken wij met de bus richting El Remanzo (het strand). We waren ongeveer 2 uur onderweg, maar toen we aankwamen zagen we het mooie strand al wel liggen en hadden we allemaal zin om het water in te gaan.

Als eerste gingen we ons natuurlijk insmeren met zonnebrand en vervolgens kregen we surfles. De surfles werd gegeven door een man met een knalrood hoofd waarvan we eerst dachten dat hij zo erg verbrand was totdat Liz vroeg wat het was en hij antwoordde toen dat het gewoon zonnebrand was die 24 uur protectie geeft. Onder het surfen werd iedereen wel 80 keer geprikt door kwallen en werd iedereen heel erg verbrand. aan het eind van de middag gingen we weer 2 uur terug. toen we thuis kwamen was iedereen moe dus gingen we eten en daarna vrij snel slapen.

Dagverslag 15-04-2018

Zondag 15 april:

Verslag door Robine en Amber:

Vandaag hebben we de volcano van Masaya bezocht. We hadden super mooi uitzicht! Helaas hebben we geen lava gezien, maar wel heel veel zwavel en het geruis van de lava. Nadat we genoten hebben van de vulkaan zijn we verder gereden naar Granada. Daar zijn we in een bootje gestapt en kwamen we onderweg aapjes en vleermuisjes tegen.

Iedereen had wel zin in wat eten, dus zijn we gaan eten in Tip top, een kiprestaurant. Naast het restaurant waren allemaal kleine souveniers winkeltjes waar we gingen kijken.

Toen iedereen was uitgekeken, vertrokken we naar het kratermeer om te gaan zwemmen! Super lekker water en heel mooi uitzicht!

Als afsluiter van het weekend hadden we een gezellig kampvuur gemaakt. Nu lekker slapen en dan hebben we morgen onze laatste dag alweer….

Dagverslag 16-04-2018

Maandag 16 april:

Verslag door Marrit en Anne:

Vanochtend konden we lekker uitslapen! Sommigen zaten zo in het ritme van vroeg opstaan, dat ze toch om 06:00 wakker waren. We hebben ontbeten en begonnen met het inpakken van onze koffer.
Om 09:30 vertrokken we naar de markt om daar allemaal leuke souvenirs te kopen. We gingen met de bus. Ik denk dat na deze tocht niemand meer kan horen klagen over de ruimte in de Nederlandse bus. Een ervaring rijker zullen we maar zeggen;)!

Het was echt gezellig op de markt, de kraampjes zagen er leuk uit en ze verkochten allemaal leuke dingen! Allemaal waren we geslaagd. Nadat we klaar waren zijn we weer naar het kamphuis gegaan om daar te gaan lunchen. Alle koffers werden op de bus geladen.


‘s Middags gingen we naar Los Altos om daar het schooltje en de 2 huizen te overhandigen. De dames die in de huizen gingen wonen waren superblij!

Ook gaven ze een toespraak om iedereen te bedanken voor wat wij voor hen gedaan hebben. Toen de dames met hun kinderen begonnen te huilen, schoten de tranen ook bij ons in de ogen. Toen we aankwamen bij de school stonden heel veel kinderen en de ouders ons op te wachten. Er werden veel knuffels uitgedeeld. Er werden lange toespraken gehouden en er werd gebeden om een zegen voor de school.

Dagverslag 17-04-2018

Dinsdag 17 april:

Dagverslag 18-04-2018

Woensdag 18 april:

Galerij

Reacties

Debby Gijsbertsen

Expeditie Nicaragua,

Ik wens jullie heel veel succes! Geniet van de reis, het land, de cultuur, het mooie werk wat jullie verrichten en van elkaar! Zet’m op! Ik ga jullie volgen!

Liefs Debby

Geplaatst op: 5 april 2018 om 11:23
Karen

Tof om jullie verhalen te lezen! Ga zo door!! 👍

Geplaatst op: 8 april 2018 om 11:55
Ingrid

Hé stelletje toppers!!!
Ik vind jullie nu al stoer!
Na een lange reis,
slapen op planken op stokjes, grote spinnen van dichtbij en ook nog eens werken aan prachtige projecten!!
Zet m op . Wij zijn heel trots op jullie!!!
Liefs ingrid

Geplaatst op: 8 april 2018 om 23:32
Marjelle

Gaaf !!
Alweer veel gezien en gedaan. Goed bezig daar.
Blijf schrijven en genieten. Nog veel (werk)plezier en maak er
samen een onvergetelijk avontuur van.

Geplaatst op: 10 april 2018 om 22:27
Friso Doornhof

Goed bezig! Leuk om jullie activiteiten te zien! Succes en plezier verder

Geplaatst op: 12 april 2018 om 11:51
D. Deurloo

Hoi harde werkers!

Super leuk jullie verslag en wat werken jullie hard. Gelukkig zie ik ook wel ontspannende momenten!

Succes nog ben benieuwd naar het eindresultaat!

Groetjes!

Geplaatst op: 12 april 2018 om 16:43

Reageer


Naam Email