Expeditie Nicaragua

Hallo, wij zijn Expeditie Nicaragua.

Zie hier het verslag van onze reis van 5 tot 18 april, met foto’s en de link naar filmpjes.

Bekijk hier ook het filmpje dat wij na de reis maakten.
Een terugblik in woorden staat onderaan op deze pagina.
Zie ook onze Facebook pagina.

Kick off 15 september 2017

Uit het Nijkerk nieuws: Voor de achtste keer worden er meerdere expedities op het Corlaer College georganiseerd.
Vrijdagmiddag was de aftrap.

En dit zijn onze coaches: Karen van den Bos en Martin Hogendoorn

kick_off_site_1792

(Om gezondheidsredenen wordt Karen vanaf februari ’18 vervangen door Caroline Heutink)

De coaches:

Coach Martin:
Nog een paar weken… en dan is het 35 graden. …

lees meer

Hallo, wij zijn Expeditie Nicaragua.

Zie hier het verslag van onze reis van 5 tot 18 april, met foto’s en de link naar filmpjes.

Bekijk hier ook het filmpje dat wij na de reis maakten.
Een terugblik in woorden staat onderaan op deze pagina.
Zie ook onze Facebook pagina.

Kick off 15 september 2017

Uit het Nijkerk nieuws: Voor de achtste keer worden er meerdere expedities op het Corlaer College georganiseerd.
Vrijdagmiddag was de aftrap.

En dit zijn onze coaches: Karen van den Bos en Martin Hogendoorn

kick_off_site_1792

(Om gezondheidsredenen wordt Karen vanaf februari ’18 vervangen door Caroline Heutink)

De coaches:

Coach Martin:
Nog een paar weken… en dan is het 35 graden. (zie reisverslag!) En zijn we in een volledig andere wereld dan we gewend zijn. Ik ben heel erg benieuwd naar in wat voor rollercoaster van ervaringen we gaan terechtkomen maar heb er nu al ontzettend veel zin in. Tot nu toe is het een beetje een gek jaar geweest waarin we een paar maanden geleden afscheid hebben moeten nemen van Karen als coach. Gelukkig heeft Carolien het stokje opgepakt en tijd vrij kunnen maken om mee te gaan als coach. Als groep zijn we van heel onwennig naar elkaar zitten kijken naar een gezellig zooitje ongeregeld gegaan. Tegelijkertijd worden er mooie stappen gemaakt in de ontwikkeling. Organiseren, elkaar coachen of feedback geven, durven spreken op een podium voor een volle zaal, sponsors benaderen om maar wat te noemen. Zo halverwege het project al een beetje terugkijkend zie ik mooie dingen ontstaan waar ik trots op ben!

Coach Carolien:
En toen mocht ik ineens coach worden van expeditie Nicaragua die al vanaf augustus hard aan het werk is om een hele mooie expeditie neer te gaan zetten! Ik voel me vereerd en vind het heel erg leuk om jullie team te mogen versterken! Het was alweer een paar jaar geleden dat ik mee ben geweest met wat expedities naar Afrika..

Er was al heel veel geregeld en geld binnengehaald toen ik kwam, alles draaide al op volle toeren, gelukkig was er ook nog zeker meer dan genoeg te doen, en willen we graag nog heel veel geld ophalen voor én na vertrek! En de reis zelf, iedereen heeft er veel zin in, maar iedereen vind het ook wel spannend.. Bijna niemand is al zo ver weg geweest, en we gaan natuurlijk naar een heel ander land, met een ander klimaat, andere gewoontes en ander eten.. Het zal heel indrukwekkend worden! Ik hoop op een hele mooie reis, dat we de mensen daar wat moois mogen brengen, en veel kunnen leren van de mensen het leven daar, en ook van elkaar als team, dat we elkaar kunnen helpen en veel plezier zullen hebben samen!

Het tekenen van de overeenkomsten – 12 december 2017

Met de ondertekening van de expeditie-plannen door Arend Smit (schoolleider), Caroline Heutink (projectbegeleider), de leerlingen en de coaches van de Expeditieteams, is de goedkeuring van ons plan een feit!

We wensen Expeditie Nicaragua heel veel succes!

Wie zijn wij?

Martin Hogendoorn: 39 jaar en vader van drie kinderen. En coach van dit bijzondere clubje jongelui. Na twee keer Suriname wordt het nu Nicaragua. Hartstikke spannend en een een hele mooie uitdaging met een mooi doel waarbij we voor een aantal mensen het verschil gaan maken en een iets mooiere toekomst dichterbij kunnen brengen.

Carolien Heutink: Ik ben Carolien, 33 jaar, en heel veel zin in deze mooie uitdaging in reis! Hopelijk gaan we veel zien en onder de indruk zijn van het mooie land, cultuur, natuur en mensen daar, en kunnen we wat moois achterlaten.

Robine van der Plas: Ik ben Robine en ik ben 14 jaar. Ik zit in Expeditie Nicaragua en deze ervaring wordt om nooit te gaan vergeten!

Matthijs Elting: Ik ben Matthijs en ik ben 15 jaar 🙂    Ik zit bij Expeditie Nicaragua. Dit wordt een mooie ervaring die me altijd bij zal blijven.

Marrit Gustafsson: Ik ben Marrit en ik ben 14 jaar. Met expeditie ga ik naar Nicaragua. Dit wordt een fantastische ervaring met de hele groep!

Ramon de Vos: Ik ben Ramon en ik ben 14 jaar. Ik ga met de groep naar Nicaragua. Ik heb er veel zin in en hoop dat we veel mensen kunnen helpen.

Anne Weijers: Ik ben Anne, ik ben 15 jaar. Ik doe mee aan Expeditie Nicaragua. Ik hoop samen met de groep een mooi avontuur te beleven. Heb er zin in!!;)

Isa Schoonderbeek: Ik ben Isa, ik ben 15 jaar ik doe mee aan expeditie omdat ik het me een  super toffe ervaring lijkt die je met z’n allen mee gaat maken en terugkomt met een verhaal dat je nooit vergeet.

Isabel Kramer: Ik ben Isabel en ik ben 14 jaar. Ik zit in expeditie Nicaragua. Het is best wel spannend, aangezien ik ver weg van thuis ben. Maar het wordt een ervaring om nooit te vergeten..

Pasquale Oostindie: Ik ben Pasquale, ik ben 14 jaar. Ik ga met mijn team naar Nicaragua. Ik ben nog nooit met het vliegtuig geweest, dus het is best wel spannend! Ik hoop daar veel te leren en dit wordt een leuke ervaring.

Senna van Mourik: Ik ben Senna en ik ben 15 jaar. Ik zit in Expeditie Nicaragua. Nog nooit ben ik zo ver weg geweest! Best wel spannend dus! Ik denk dat het heel indrukwekkend wordt. Ik hoop hier veel te leren. Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!

Amber Mettivier Meijer: Ik ben Amber, ik ben 14 jaar en ik zit bij Expeditie Nicaragua. Ik vind het wel spannend, omdat ik nog nooit zo ver heb gevlogen, maar het wordt een mooie ervaring waarbij we ook iets goeds doen voor de wereld.

Liz Ultee: Ik ben Liz, ik ben 15 jaar en zit bij expeditie Nicaragua. Ik ben erg blij dat ik deel mag nemen met deze reis, ik weet zeker dat dit een super mooie ervaring gaat worden.

Daniël Zomer:

Shakira Martherus: Ik ben Shakira ben 15 jaar en ik doe mee met expeditie Nicaragua. IK heb er super veel zin in en ik hoop dat we er iets moois van gaan maken.

Loïs Hoexum: Ik ben Loïs. Ik ben 15 jaar en zit bij expeditie Nicaragua. Ik ben altijd al erg gefascineerd geweest door andere culturen. Ik hoop dan ook dat we door deze reis veel nieuwe dingen leren en dat we het leven van de mensen in Nicaragua toch een klein stukje mooier kunnen maken.

Maart 2018:

Woord van de coaches:

Eindelijk is het zo ver! We gaan met onze groep richting Nicaragua! Het hele jaar zijn wij druk bezig geweest om geld op te halen voor ons doel. Verschillende acties hebben wij gehouden om geld op te halen. Zo hebben we bijvoorbeeld een bingo georganiseerd om geld in te zamelen. Ook hebben we een aantal kantineverkopen gehad. We hebben zoveel mogelijk bedrijven gebeld, met de vraag of ze ons wilde sponsoren. Met het geld wat we hebben opgehaald kunnen we de mensen in Nicaragua helpen met een betere toekomst! We zijn blij dat we een stukje kunnen bijdragen aan hun leven.

Doel:

Ons team bestaat uit 14 leerlingen en 2 coaches. Onze coaches zijn Martin Hogendoorn en Carolien Heutink. Ons doel dit jaar is Vrienden voor Nicaragua. Zij hebben ons een plan voorgesteld. In april 2018 gaan wij naar Nicaragua, Masaya, om hier dit plan uit te voeren. Wij gaan bezig met het opknappen van een studieruimte. Aangezien het onderwijs in landen zoals Nicaragua niet erg goed is, krijgen sommige kinderen bijles. Dit krijgen ze in een klein huisje, een studie ruimte. Deze studieruimte gaan wij schilderen en opknappen. Ook gaan we een speelplek op het ‘schoolplein’ realiseren.

Ook gaan wij nog 2 huizen bouwen voor de mensen die daar wonen. Wij gaan samenwerken met lokale bouwvakkers aangezien wij dit uiteraard niet alleen kunnen.

Het doel dat wij gaan steunen is ‘Vrienden voor Nicaragua’. De voorzitter van deze stichting, John, heeft aan het begin van het schooljaar voor ons een presentatie gehouden. We hebben in die tijd meerdere presentaties gehad van verschillende stichtingen, maar deze sprong er écht tussenuit! John vertelde ons dat wij naar Nicaragua konden om daar het plan uit te voeren. Wij gaan naar Nicaragua om daar een studieruimte op te knappen.
Aangezien het onderwijs in Nicaragua veel slechter is dan in Nederland, krijgen de kinderen daar heel ander les dan dat wij krijgen. Ze krijgen bijles in kleine schooltjes en studieruimtes. De kinderen krijgen les met maar een paar klasgenoten. De studieruimtes zijn erg klein en saai. Daarom gaan wij een van deze studieruimtes opknappen.
Ook gaan wij nog 2 huisjes bouwen voor de mensen in de buurt van de studieruimte. Dit doen wij niet alleen. Wij worden geholpen door mensen in Nicaragua en door mensen die verstand hebben van het bouwen van deze huisjes.

Nicaragua, Masaya & Los Altos:

Nicaragua is een land dat ligt in Midden-Amerika. Wij gaan naar Masaya. In Masaya zijn verschillende wijken. Wij gaan naar een van die wijken, Los Altos. Een deel van deze wijk is al eerder gebouwd bouwgroep. Daardoor staan hier wel een aantal stevige huisjes. Op de afbeelding hiernaast zie je de huisjes die gebouwd zijn door de bouwgroep uit Nederland.

Ook is er in Los Altos een kleine school. De kinderen die naar deze school gaan, lopen verre afstanden om hier te komen. De kinderen zijn erg gemotiveerd om naar school te gaan en ze willen daar ook erg veel leren.

Een deel van de wijk ziet er nog redelijk uit. Dit is gebouwd door een bouwgroep. Dit deel van de wijk is oorspronkelijk gebouwd voor de mensen uit Santa Teresa. De oorspronkelijke bewoners van Los Altos leven in heel andere omstandigheden.

Funding acties:

In december 2017 hebben wij een kerstbingo georganiseerd. De bingo was een groot succes. We hebben van verschillende bedrijven producten gesponsord gekregen. Deze spullen konden wij verloten. Als hoofdprijs / hoofdprijzen, hadden wij verschillende koffiezetapparaten. Er waren veel mensen aanwezig waardoor we ook een behoorlijke opbrengst hebben opgehaald.

Sponsors tot nu toe:

Wij hebben veel geldbedragen gesponsord gekregen van verschillende bedrijven. Daar zijn we alle bedrijven erg dankbaar voor.
Zie ook onze Facebook pagina.

Terugblik op de reis van Expeditie Nicaragua  (5 – 18 april 2018)

Terugblik Isabel

Wat vond je ervan?
Ik vond het een hele gave ervaring! Een reis als dit maak je namelijk niet vaak mee. Ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar leven, in oude huisjes en kapotte kleding. Ik ben heel blij dat ik iets goeds heb kunnen doen aan de gezinnen die zo moeten leven. Het was een hele bijzondere ervaring en ik zal het nooit meer vergeten!

Wat was het mooiste moment in Los Altos?
Het mooiste moment in Los Altos vond ik de overhandiging van de huisjes en het schooltje. Je kon echt zien hoe blij de gezinnen en de kinderen ermee waren en dat raakte me best wel.   Ik besefte me dat ik me soms best wel verwend kan gedragen vergeleken met de mensen die daar wonen… Ik hoop dat ik het leven van de kinderen en de 2 gezinnen nu iets beter heb gemaakt door wat wij daar hebben neergezet!

Wat was het hoogtepunt van deze reis?
Deze hele expeditie is een hoogtepunt uit mijn leven. Het bouwen van de huisjes en de school was zwaar maar ontzettend gezellig om te doen. Het land vond ik prachtig en de boottocht en het surfen waren ook hele mooie ervaringen, daar heb ik ontzettend van genoten.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Ik hoop dat ik over 10 jaar alles nog na kan vertellen over deze reis, van begin tot eind. Ik vond het een hele bijzondere reis.

Terugblik Senna

Wat vond je ervan?
Dit was echt het gaafste wat ik ooit heb meegemaakt! Wat was dit een mooie ervaring zeg! Ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe de mensen in Nicaragua leven. Er was erg te zien dat de mensen in armoede leven aan bijvoorbeeld de huisjes, magere kinderen en hun kapotte kleding. Het was echt zo’ n mooie reis! Ik heb er heel erg van genoten en ik heb veel nieuwe dingen geleerd of juist afgeleerd.

Wat was het mooiste moment in Los Altos?
Het mooiste moment in Los Altos vond ik dat ik het huisje mocht overhandigen aan een vrouw met haar kindjes. Ze vertelde ons dat ze ons echt heel dankbaar was en dat ze zonder ons nog steeds in een onveilig huisje zou leven. Toen schoot dat vrouwtje vol en dat raakte me zo erg. Toen bedacht ik van: Waarom zeuren wij zo? We hebben alles wat we willen en kunnen ook bijna altijd alles betalen. Hierdoor moest ik ook huilen. Ik vond het erg mooi dat ik het huisje aan de vrouw mocht overhandigen en ik hoop dat ze er echt heel erg veel plezier mee heeft.

Wat was het hoogtepunt van deze reis?
Ik heb niet specifiek een hoogtepunt van deze reis. De hele reis was mooi, van begin tot eind. Ik kan beter zeggen dat de hele reis een hoogtepunt uit mijn leven is. Het mooiste, maar ook emotioneelste wat ik heb meegemaakt was dat ik het huisje mocht overhandigen en die vrouw ons zo dankbaar was voor het nieuwe huisje. Ik vond alles mooi. Het land was echt prachtig en de mensen zijn overal ook echt super lief! Ik vond het surfen ook heel gaaf en de boottocht was ook erg mooi!

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Ik denk dat dat is dat ik het huisje mocht overhandigen en ik die vrouw toen zo blij zag. Dat moment raakte me echt en daarom denk ik dat dat voor altijd bij mij zou blijven. Ook vond ik een meisje bij het schooltje heel lief. Vanaf het eerste moment trok ze al naar me toe en daarna bleef ze maar steeds bij me. Ik ga haar missen en ik hoop echt dat ik ooit nog terug kom in Nicaragua.

Terugblik Matthijs

Wat vond je ervan?
Het was een fantastische reis om mee te maken. Ik heb enorm veel geleerd en beleefd in zo’n korte tijd. Het was al heel speciaal om dit te mogen doen en dan ook nog eens voor een ander is helemaal mooi. In het begin toen we aankwamen had ik wel het gevoel van “waar ben ik aan begonnen”, maar naarmate de reis langer duurde begon ik het al vele malen leuker te vinden. Ik schrok heel erg van de huizen hoe ze er uitzagen en de gezondheid van de dieren. Verder had ik wel een paar keer een irritatie bij sommige mensen, maar dat is allemaal bijgepraat. Deze reis en ervaring raad ik aan iedereen aan die naar de 3de gaat.

Wat was het mooiste moment van Los Altos?
Het mooiste moment vond ik toen we de huisjes gingen leveren. Je hebt er zo hard naar toe gewerkt om iets neer te zetten voor die mensen en dan mag je het ook nog persoonlijke leveren is helemaal fantastisch. Nicaragua is een vreemd land met voor de meeste van ons ook nog eens een vreemde taal. De mensen die ons hielpen met het project waren Nicaraguaans, dus ze spraken alleen Spaans of een paar woordjes Engels. Ik vond het dus ook heel mooi om te zien dat we allemaal ons best deden om elkaar te begrijpen om er zo voor te zorgen dat we elkaar begrepen.

Wat was het hoogtepunt van de reis?
Het hoogtepunt van de reis vond ik alles eigenlijk. Het was super gezellige in de groep en het land was prachtig!! Het werken in een arme buurt was al een hele ervaring. Maar wat ik toch wel het aller aller mooiste vond en nu nog steeds is het landschap. Ik vind Nicaragua zo’n mooi land. Ik ga er zeker een keer teug komen om daar een rondreis te maken. De dankbaarheid van de mensen in Nicaragua vond ik ook echt heel mooi. De mensen zijn zo dankbaar voor wat jij doet voor hen.  We hebben hele mooie uittjes gehad waar ik echt van onder de indruk van was. We zijn wezen surfen op een droom strand. We hebben een boottocht gemaakt in het paradijs en nog veel meer.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
De reis in het algemeen. Van Freek In Het Wild tot het werken aan de huisjes was een hele mooie ervaring om nog na te vertellen. Ik denk dat we op het strand van Remanzo ook de bloopers en leuke dingen gaan vertellen. Lekker terug kijken naar 1 van de mooiste reizen van mijn leven.

Terugblik Robine

Wat vond je ervan?
Het was een fantastische reis! Een ervaring om nooit te vergeten! Ik heb enorm veel geleerd. Ik ben ook superblij dat ik dit heb mogen meemaken! Ik had wel in mijn achterhoofd verwacht dat de mensen arm zouden zijn, maar toen ik eenmaal die huizen zag en de kleren van de kinderen die ze droegen, schrok ik wel een beetje… Op dat moment wist ik echt dat de mensen hulp nodig hadden. Wat ik wel een beetje apart vond is dat de mensen eerste een mobieltje kopen en dan pas de dingen kopen de ze echt nodig hebben. Je zou denken dat het belangrijkste kleding, eten en drinken is, maar anders kunnen ze geen contact maken met de rest van de mensen.

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Het mooiste moment vond ik de opening van de school en de overhandiging van de huizen. De schoolkinderen waren ontzettend blij en vrolijk. Ze waren ons ook ontzettend dankbaar voor wat wij voor hun gedaan hebben. Na de opening van de school, mochten de kinderen naar het lokaal om daar lekker wat te gaan eten en drinken. Het overhandigen van de huizen was heel mooi. De eigenaren van de huizen waren ons ontzettend dankbaar en ze werden zelfs een beetje emotioneel, dat raakte ons ook heel erg. Je hebt zo hard voor de mensen gewerkt en dan is het fijn om te zien dat ze er heel erg blij mee zijn!

Wat was je hoogtepunt van de reis?
Ik heb niet echt een hoogtepunt… Ik vond alles super gezellig en iedereen kon het goed met elkaar vinden. Natuurlijk heb je van die momenten dat je je aan iemand ergert, maar dat spraken we dan uit en dan is het ook weer opgelost. Nicaragua is een ontzettend mooi land en dat zal je nooit gaan vergeten. Dit is een van de mooiste reizen van mijn leven! De mensen zelf waren ook heel aardig en bescheiden. Ze hielpen ons waar het nodig was en ze stonden altijd voor ons klaar. Alles werd door hun geregeld en daar zijn we hun ook heel dankbaar voor. Ik raad het mensen zeker aan om te gaan solliciteren voor expeditie!

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Alles van de reis onthoud je! Zulke mooie ervaringen maak je eigenlijk nooit mee, dus dit blijft mij zeker bij!

Terugblik Loïs

Wat vond je ervan?
Ik vond deze reis een werkelijk avontuur. We hebben elkaar niet alleen beter leren kennen, maar we hebben ook ons wereldbeeld vergroot.  Ik denk dat veel van ons (inclusief ik) nog nooit echte armoede van zo dichtbij hebben meegemaakt. Daarom is het natuurlijk alleen maar mooier dat we iets hebben kunnen betekenen voor deze mensen. Ik ben ontzettend blij dat hier deel van uit heb mogen maken.

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Naast het overhandigen van de huizen was voor mij het mooiste moment op de vrijdag middag. We waren net klaar met al ons werk en aan het opruimen. Ik wist dat dit de laatste keer zou zijn dat we iets zouden kunnen doen aan ons project waardoor ik alleen maar gelukkiger was met wat we hebben neergezet.  We hebben er allemaal erg hard voor gewerkt om dit voor elkaar te krijgen waardoor het zien van ons resultaat, en het overhandigen van de huizen aan de families en kinderen, voor mij het mooiste moment was.

Wat was je hoogtepunt van de reis?
De gezellige momenten met de groep. Als je zo lang met elkaar op trekt is het logisch dat je het soms wat gezelliger hebt en soms wat minder maar de momenten dat we z’n allen aan het werk waren, een uitstapje maakten, of aan het ontbijt zaten waren toch echt wel heel leuk. Ook heb ik erg van de cultuur in Nicaragua genoten, of dat nou het landschap, de mensen of de sfeer is, het is allemaal erg mooi en het waart om nog een keer voor terug te gaan.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
De lieve kinderen en mensen die we hebben ontmoet en wat we voor hun hebben betekent. Ik denk dat als we over tien jaar nog een keer op het strand zitten dat ik vooral zal kijken naar hoe het rond die tijd met alle mensen in Los Altos gaat.

Terugblik Anne

Wat vond je ervan?
Een avontuur om nooit meer te vergeten! Het was zo geweldig om met deze groep 12 dagen naar Nicaragua te gaan om er geweldige ervaringen op te doen. We hebben hard gewerkt en    van de cultuur en landschap genoten. We zijn in de cultuur gedoken dat tot vrolijke momenten en minder leuke momenten. We hebben de armoede van dichtbij meegemaakt, wat ons allemaal iets heeft gedaan. De ervaringen met de groep waren geweldig! We hebben veel gelachen en samen leuke dingen gedaan.

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Het overhandigen van de huisjes en het opgeknapte schooltje was een heel mooi moment. Veel vreugde en tranen van geluk. Iedereen was vrolijk en dankbaar voor hetgeen wat we voor elkaar gekregen hadden en mensen waren blij met wat ze overhandigd werd. De vrouw aan wie wij het roze huisje overhandigde raakte mij het meeste. Het deed haar veel waardoor het mij ook veel deed. Bij het schooltje was het een gekkenhuis! Heel veel kinderen en ouders die blij waren met het opgeknapte schooltje. Het werd een soort van klein feestje met cola, cake en een pinata.

Wat was je hoogtepunt van de reis?
De hele reis was voor mij het hoogtepunt. Ik leefde zo op in de tijd dat we daar zaten. Ik was heel erg vrolijk en genoot heel erg van de momenten die we samen hadden. Het bouwen en schilderen was een ervaring op zich, maar de uitstapjes waren natuurlijk ook leuk;). De momenten dat we in de bus zaten (en dat waren er nog al wat) besefte ik echt waar ik was. Het is zo moeilijk te beseffen met waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Maar ik denk dat nog wel komt!

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
De grapjes en momenten (waarbij we zeggen dat ze in Nicaragua blijven) zullen zeker nog verteld en herleefd worden. De onderlingen relaties die we opgebouwd hebben. Het goede doel waar we een jaar lang hard voor gewerkt hebben wordt zeker niet vergeten. Het is een mooie stichting met een organisatie die vol achter het project staat.  Kan niet wachten tot het strand van Remanzo in zicht komt.

Terugblik Marrit

Wat vond je ervan?
Ik vond het kort gezegd echt geweldig. Ik heb nog nooit zo een mooie reis meegemaakt. Ook vond ik de groep erg leuk en gezellig. We hebben elkaar tijdens de reis nog beter leren kennen en dat is echt leuk. We hebben veel gelachen met elkaar, maar natuurlijk ook emotionele dingen meegemaakt. Ook hebben we veel mooie dingen gezien van de cultuur daar en ik heb erg veel geleerd. Ik ga deze reis nooit van m’n leven vergeten!

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Als ik echt moet kiezen, vind ik het mooiste moment dat we de huisjes en het schooltje officieel gingen overhandigen. Ik vond dat heel speciaal. De blijheid van de mensen daar was echt heel mooi om te zien. Ik voelde me ook heel blij van binnen dat ik heb meegewerkt aan dit project. Daar ben ik erg dankbaar voor.

Wat was het hoogtepunt van de reis?
Ik kan eigenlijk niet kiezen. Ik heb gewoon genoten van elk moment. We hebben veel verschillende dingen gedaan en ik heb natuurlijk veel geleerd.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanso nog over verteld?
Dit is een beetje hetzelfde als het ‘hoogtepunt’ van de reis. Ik heb niet echt 1 bepaald ding dat ik heel belangrijk vind. Ik vond alles gewoon fantastisch. Ik hoop dat ik over 10 jaar nog bijna alles kan navertellen.

Terugblik Amber

Wat vond je ervan?
Ik vond het een super mooie ervaring, iedereen heeft elkaar beter leren kennen, we hebben nieuwe mensen ontmoet, leuke en grappige tijden meegemaakt maar ook de minder leuke tijden en daarnaast ook nog iets goeds gedaan voor arme mensen die je normaal nooit zou zien. Iets wat ik normaal niet zou doen maar nu misschien wel vaker ga doen. Echt een top ervaring, eentje om nooit meer te vergeten.

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Ik vond alles leuk, maar als ik moet kiezen denk ik toch dat ik de mensen het leukste vond, ze zijn allemaal zo positief en aardig terwijl ze het niet allemaal even goed hebben. Ondanks dat de communicatie soms wat moeilijk ging en vooral moest via gebaren of gebrekkig engels begrepen we elkaar wel en vormden we met zijn allen 1 team.

Wat was het hoogtepunt van de reis?
Ik heb niet echt een hoogtepunt, als ik terug kijk naar de tijd in Nicaragua vind ik alles heel mooi: de cultuur, de mensen, de omgeving en de dankbaarheid voor wat ze hebben terwijl wij in Nederland altijd maar meer willen hebben.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Ik denk en hoop dat alles mij bij blijft, deze reis was zo bijzonder door alles wat we hebben gedaan en hebben meegemaakt dat ik dit niet kan en wil vergeten.

Terugblik Pasquale

Wat vond je ervan?
Ik vond het een super mooie ervaring om mee te maken omdat je zo iets natuurlijk eigenlijk normaal gesproken niet zou doen. We hebben echt iets moois neergezet en hebben daarnaast ook nog leuke dingen gedaan. Met de groep hebben we super veel leuke en grappige tijden gehad maar natuurlijk op zo de downs van elkaar meegemaakt. Alles wat we deze reis hebben gedaan vind ik kort gezegd, perfect.

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?
Het mooiste moment vond ik gewoon de samenwerking al vanaf het begin met vreemde mensen die ook nog is een andere taal spreken. We hebben ondanks die dingen super goed samenwerkt en gelachen met elkaar. De overhandiging vond ik ook heel mooi, ook gewoon om te zien hoe dankbaar iedereen daar was en dat was echt een mooie beleving.

Wat was het hoogtepunt van de reis?
Ik heb eigenlijk niet echt een hoogtepunt. Ik vond alles gewoon zo mooi en leuk en hoe iedereen daar met elkaar om gaat en hoe je de cultuur daar leert kennen is gewoon een super ervaring dat ik gewoon nooit zal vergeten.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Ik denk dat dat de mensen zijn voor wie we dit hebben gedaan en met wie we hebben samengewerkt. Ook natuurljk de mooie plekken zoals de vulkanen en het meer. Alles was gewoon zo bijzonder dat ik eigenlijk gewoon niks kan vergeten.

Terugblik Ramon

Wat vond je ervan?
Ik heb een leuke tijd gehad met de groep en we hebben iets moois neergezet. De twee gezinnen waren erg blij met hun nieuwe huis en dat gaf veel voldoening. Ik heb met plezier hard meegewerkt aan voornamelijk de huisjes. We hebben niet alleen gewerkt. We hebben ook verschillende keren gezwommen, gesurft en een vulkaan beklommen. De sfeer in de groep was heel leuk en er is veel gelachen. Kortom: een reis om nooit te vergeten.

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?
Het mooiste werk op de bouwplaats in Los Altos vond ik het breken en uitscheppen van de grond, zodat de fundering gelegd kon worden. Ook vond ik het leuk om de bouwvakkers en de kinderen op de bouwplaats te leren kennen. Deze mensen waren allemaal heel vriendelijk.

Wat was het hoogtepunt van de reis?
Ik vond het surfen een hoogtepunt omdat ik dat nog nooit had gedaan en het heel leuk vond. We gingen surfen op een prachtig strand aan de Westkust van Nicaragua. Na deze dag was bijna iedereen helemaal rood van de zon. Een ander hoogtepunt vond ik het werken op de bouwplaats. Vooral omdat het resultaat erg mooi is.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Voor de eerste keer surfen blijft me zeker bij en bepaalde mensen op de bouwplaats blijven me ook goed bij. De armoede in sommige wijken en de markt in Masaya zijn ook speciaal en kenmerkend voor het land.

Terugblik Daniel

Wat vond je ervan?
Ik vond het een geweldige ervaring, wel heftig op sommige momenten. Ik heb een hele goede tijd gehad samen met ons team, we hebben er iets heel moois van gemaakt met z’n allen! Het was mooi om te zien hoe je dag bij dag steeds meer de huizen ziet groeien en op het eind gewoon twee prachtige huizen hebben neer gezet met je team.

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?
Het mooiste wat ik in Los Altos heb meegemaakt is de samenwerking tussen de local bouwvakkers en ons team, we hebben samen een goed team gevormd en hebben hard gewerkt. Ook was de overhandiging van de Huizen mooi en emotioneel, het afscheid vond ik het lastigst, ik mis de mensen echt, ze zijn zo lief!

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Als ik over 10 jaar weer bij het strand zit dan vertel ik over de leuke samenwerking tussen mij en Deniloo, hoe wij samen de muren hebben gestuukt en onze handen in de muur mochten zetten als herinnering aan het mooie project.

Terugblik Shakira

Wat vond je er van?
Ik vond het heel leuk maar af en toe was het wel zwaar vanwegen het weer. Ik vind zelf dat we er iets heel moois van hebben gemaakt. De mensen daar waren ook heel aardig ook al verstond je ze soms niet heel duidelijk maar dat maakte het wel grappig.

Wat vond je het mooiste moment in Los Altos?
Ik vond het hele project hoe we begonnen en wat het eind resultaat is het mooist. Maar als ik een ding moet kiezen dat we hebben mee gemaakt of wat we gedaan hebben, vond ik wel de opening van de huisjes en het schooltje het mooist.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Ik zou dan vertellen hoe het was om dit te mogen doen voor de gezinnen. En hoe zwaar maar vooral hoe gezellig en leuk het was met elkaar.

Terugblik Isa

Wat vond je ervan?
Ik vond het een super mooi avontuur waar ik met een mooi blik op terug kijk. Het was super gezellig met de mensen waarmee we werkte bij de huisjes en het schooltje. Het was grappig veel lol gehad met z’n alle en blij met het eindresultaat wat we met z’n alle hebben neergezet.

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?
Dat je zag hoe ze eerst leefde in hun huisje en hoe we uiteindelijk het huisje hebben afgeleverd en ze zo blij waren dat ze er emotioneel van worden en dat je ziet hoe dankbaar de mensen daarvoor zijn daar word ik ook gelukkig van.

Wat was het hoogtepunt van deze reis?
Ik vond het surfen wel 1 van de hoogtepunten tijdens de expeditie omdat het me altijd al leuk leek om te doen maar als ik echt kijk naar wat we hebben neergezet met z’n alle is het eindresultaat wel het mooiste hoogtepunt omdat ik er ook gewoon super trots op ben.

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
Alle verhalen die we met elkaar delde alle leuke gesprekken maar ook de mensen waarmee we werkten en de gezinnen waarvoor we hebben gebouwd maar vooral de mensen waarmee we het geld hebben ingezameld om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Terugblik Liz

Wat vond je ervan?

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?

Wat was het hoogtepunt van deze reis?

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?

Terugblik Martin

Wat vond je ervan?

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?

Wat was het hoogtepunt van deze reis?

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?

Terugblik Carolien

Wat vond je ervan?
We hebben als team een geweldige tijd gehad in Nicaragua! De reis erheen duurde lang, maar de stemming zat er de hele tijd goed in. We verbleven in een lekker basic kampgebouw in Masaya, waar het elke keer weer lekker thuiskomen was. Weinig luxe, waar de groep heel goed mee omging, en een echt thuis. Van maandag tot en met vrijdag lange werkdagen gemaakt en veel kunnen doen, meegedaan in het locale ritme, en dat ging ook heel goed! En verder heerlijk het land kunnen ontdekken. Omdat ik invalcoach was bij dit team was het soms van beide kanten wat zoeken, maar al met al een heel complete expeditie waar we zowel een schitterend resultaat van ons werk mochten afleveren, én mochten genieten van het relaxte leven in Nicaragua!

Wat vond je het mooiste moment van Los Altos?
Het was mooi om te zien hoe we er echt als groep voor gingen, hoe iedereen steeds meer zijn rol vond en zijn/haar bouwvakker- en schilderskills kon ontwikkelen, en ik denk het mooiste hoe we samen met de locale mensen aan het werk waren. En natuurlijk de maandag voor vertrek, toen we alles officieel mochten overhandigen, en toen het pas echt doordrong voor wie we bezig waren geweest.

Wat was het hoogtepunt van deze reis?
Voor mij was dat toch echt toen we de golven zagen bij aankomst op het strand van Remanzo! Wat een heerlijk subtropisch baaitje met prachtige golven, een heerlijke surfsessie!!

Wat blijft je bij waar je over 10 jaar op het strand van Remanzo nog over verteld?
De relaxte sfeer tijdens de hele reis, en dat kwam omdat we heel relaxt omgingen met de mensen, cultuur en omstandigheden daar, en ook door het teamgevoel dat er was, het omkijken naar en zorgen voor elkaar. Even heerlijk helemaal los van je normale leven in Nederland, en genieten op de plek waar je bent!

verbergen
 

Reisschema
DagVluchtnummerVertrekvannaar
05-04-201808:35AmsterdamAtlanta
05-04-201823.12AtlantaManagua
17-04-201814.35ManaguaAtlanta
18-04-201800.55AtlantaAmsterdam
Opmerkingen
Reisprogramma
DatumOpmerkingen
05-04-2018

Klik hier voor het reisverslag van Expeditie Nicaragua.

Donderdag 5 april:

08:35 vertrek naar Atlanta en Managua.
Aankomst en overnachting in ‘Managua Hills’.

06-04-2018

Vrijdag 6 april:

10 uur: vertrek naar Masaya. Na aankomst: kennismaking op het kamp.
Na de lunch: naar Los Altos, kennismaking, project bekijken.

07-04-2018

Zaterdag 7 april:

Ochtend: klussen
Middag: Toeristenmarkt

08-04-2018

Zondag 8 april:

Granada voor bezoek centrum stad, Isletas en eventueel vulkaan Mombacho.

09-04-2018

Maandag 9 april:

teams die:

de school aanpakken
het speeltoestel gaan bouwen/speelplaats inrichten
huis in Los Altos bouwen
afwisselend in het kookteam meedraaien
1x een creatieve/sportieve middag organiseren

10-04-2018

Dinsdag 10 april:

teams die:

  • de school aanpakken
  • het speeltoestel gaan bouwen/speelplaats inrichten
  • huis in Los Altos bouwen
  • afwisselend in het kookteam meedraaien
  • 1x een creatieve/sportieve middag organiseren
11-04-2018

Woensdag 11 april:

teams die:

de school aanpakken
het speeltoestel gaan bouwen/speelplaats inrichten
huis in Los Altos bouwen
afwisselend in het kookteam meedraaien
1x een creatieve/sportieve middag organiseren

12-04-2018

Donderdag 12 april:

teams die:

de school aanpakken
het speeltoestel gaan bouwen/speelplaats inrichten
huis in Los Altos bouwen
afwisselend in het kookteam meedraaien
1x een creatieve/sportieve middag organiseren

13-04-2018

Vrijdag 13 april:

teams die:

de school aanpakken
het speeltoestel gaan bouwen/speelplaats inrichten
huis in Los Altos bouwen
afwisselend in het kookteam meedraaien
1x een creatieve/sportieve middag organiseren

14-04-2018

Zaterdag 14 april:

Indien nodig nog wat afmaken.
Tijd om souvenirs te kopen, bezoek Coyotepe, etc

15-04-2018

Zondag 15 april:

Vrije tijd, dagje de bergen in.

16-04-2018

Maandag 16 april:

Vrije invulling, afhankelijk of er nog iets afgemaakt moet worden en anders souvenirs scoren en klaar maken voor vertrek.
Overnachting Managua Hills.

17-04-2018

Dinsdag 17 april:

Vroeg naar ‘t vliegveld.

Deelnemers
GeslachtNaamSchoolLocatieBevestigd
MDaniel Zomer Corlaer CollegeNijkerkja
VPasquale OostindieCorlaer CollegeNijkerkja
VIsabel KramerCorlaer CollegeNijkerkja
VRobine van der PlasCorlaer CollegeNijkerkja
VAmber Mettivier MeijerCorlaer CollegeNijkerkja
VShakira MartherusCorlaer CollegeNijkerkja
MMatthijs EltingCorlaer CollegeNijkerkja
VLiz UlteeCorlaer CollegeNijkerkja
VSenna van MourikCorlaer CollegeNijkerkja
VIsa SchoonderbeekCorlaer CollegeNijkerkja
VLois HoexumCorlaer CollegeNijkerkja
VAnne WeijersCorlaer CollegeNijkerkja
VMarrit GustafssonCorlaer CollegeNijkerkja
MRamon de VosCorlaer CollegeNijkerkja
Coaches
Karen van den BosCorlaer College
Martin HogendoornCorlaer College
Caroline HeutinkCorlaer College
Reisverslag
Handige links


Galerij